Dodaj do ulubionych

Psychoterapia i bóle ciała

04.03.26, 18:34
Witam, pisze tego posta z wielka niedzieją na to że ktos bedzie potrafił na niego odpowiedziec. Otóż od roku uczęszczam na psychoterapie, w dzieciństwie doświadczyłam przemocy psychicznej i fizycznej w rodzinnym domu. Jesli chodzi o leczenie to widze juz u siebie spora poprawe zdrowia psychicznego, lecz ze zdrowiem fizycznym jest bardzo źle tzn brakuje mi energii do życia, odczuwam na przemian silny i umiarkowany ból mięsni, stawów, kości, towarzysza tez nerwobóle, bywa że zwykły pól godzinny spacer bardzo mnie męczy. Robiłam juz nieraz rózne badania i wszystkie sa w porządku. Gdy mówie lekarzom że mam takie bóle ciała oni patrza na mnie ze zdziwieniem. Sama gdybym miała sobie postawić diagnoze tych bólów okresliłabym je jako bóle psychosomatyczne. Czy jest mozliwe aby przy zdrowieniu z traum dzieciństwa człowiek doswiadczał takich bólów?? Bardzo to mi utrudnia codzienna prace, często wracam do domu bardzo zmęczona, nie wiem jak mam sobie pomóc... Karolina, lat 32
Obserwuj wątek
    • afq Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 04:14
      związek między doświadczeniami przemocy w dzieciństwie a ryzykiem przewlekłego bólu, zmęczenia i innych dolegliwości somatycznych w dorosłości jest dobrze udokumentowany

mówiłaś o tym wszystkim psychoterapeucie?
      • karola_220794 Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 12:02
        dzięki za odpowiedź, tak, informowałam nieraz terapeutę o bólach i braku energii, lecz nie otrzymałam żadnej konkretnej odpowiedzi czy wskazań z wyjątkiem tego że przy stanach depresyjnych jest to częstym stanem. Nie sadze żeby sama depresja powodowała u mnie takie bóle cielesne. Rozumiem jesli chodzi o przygnębienie, brak chęci do życia, brak energii, lecz silne dolegliwości fizyczne tj. nerwobóle, bóle mieśni jak po treningu siłowym, zakwasy nie spowodowane żadnym wysiłkiem, bóle stawów, ostatnio bolało mnie tak ciało jakbym była na jakims kacu po grubej imprezie albo przechodziła jakąs powazna grypę, to nie jest moim zdaniem objaw depresji.
        Możesz cos wiecej powiedziec na temat dolegliwosci somatycznych zawiązanych z przemocą fizyczną? Gdzie mogłabym poszukać wiecej informacji na ten temat? Pozdrawiam
        • nida21 Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 13:16
          Wydaje mi się, że nie korzystasz z właściwego rodzaju terapii i terapeuty. Poniżej wklejam to co znalazłam, a co może Ci trochę wyjaśni Twój problem:
          Psychoterapia dolegliwości somatycznych (cielesnych) wynikających z doświadczenia przemocy opiera się na założeniu, że trauma nie jest jedynie zapisana w pamięci, ale także w ciele. Przemoc powoduje przewlekły stres, który organizm ofiary wyraża poprzez bóle głowy, chroniczne bóle mięśni, problemy żołądkowe, zaburzenia snu,
          Oto główne podejścia terapeutyczne stosowane w leczeniu takich objawów:
          Somatic Experiencing (SE) - Doświadczanie Somatyczne: Jest to skuteczna metoda leczenia objawów traumy poprzez ciało, opracowana przez Petera Levine'a. Terapia koncentruje się na układzie nerwowym, pomagając przetworzyć zamrożoną energię traumatyczną i uwolnić chroniczne napięcia.
          Psychoterapia Trauma-Informed (oparta na traumie): Praca z psychoterapeutą, który rozumie, jak trauma wpływa na funkcjonowanie ciała. Celem jest przywrócenie poczucia bezpieczeństwa, równowagi wewnętrznej i stabilizacji.
          Terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Wykorzystuje ruchy gałek ocznych do przeformułowania traumatycznych wspomnień, co pomaga zmniejszyć fizyczne objawy lęku i napięcia.
          NeuroAffective Relational Model (NARM): Skuteczny w leczeniu traumy relacyjnej, skupia się na uwalnianiu traumy z ciała i odbudowywaniu relacji ze sobą.
          Terapia Poznawczo-Behawioralna (CBT): Może pomóc w zarządzaniu stresem, który potęguje objawy somatyczne, oraz w pracy nad zaniżoną samooceną wynikającą z doznanej przemocy.
          Relaksacyjne techniki i somatyka: Nauka technik relaksacji (np. progresywna relaksacja mięśni) pomaga obniżyć poziom stresu i zmniejszyć dolegliwości fizyczne.
          Pozdrawiam
          • karola_220794 Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 13:35
            dziękuje za odpowiedź, korzystam z terapii poznawczo- behawioralnej
        • brightsun Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 14:00
          Mnie deprecha całkiem sporo wywala fizycznych dolegliwości, więc nie dziwi mnie to
        • brightsun Re: Psychoterapia i bóle ciała 05.03.26, 15:15
          Kac, grypa, przeziębienie, norma depresyjna. Ja się do aktywności nie ruszę, bo mam nogi jak słoń, spięte całe plecy, łeb napieprza, dreszcze, zimny pot, oczy bolą, mięśnie zaciśnięte, nadwrażliwość na światło, dotyk.

To wcale nie jest dziwne jak masz diagnozę depresji. No i jeszcze jak masz leki na nią to bym sprawdził jakie mają uboczne
    • c2h3oh Re: Psychoterapia i bóle ciała 15.03.26, 01:37
      Miałem kiedyś symptomatycznie podobną sytuację.
      NLPZty na początku były dość obiecujące ale nie polecam.
      Chyba, że ktoś odkryje ten dyskretny urok odstawienia.
      Jakoś tak przypadkowo wpadł mi w ręce fajny profil aminokwasów.
      I dosłownie odżyłem.
      Niestety, nie wszystkie potrafimy syntetyzować w sobie, a ja miałem najwidoczniej jakąś psychosomatyczną blokadę na pozostałe.
      Zacząłem skromnie od smacznych BCAA.
      Jednakże po krótkim przemyśleniu doszedłem do EAA.
      Na dzień dzisiejszy polecam profil R2G z allegro, koniecznie smakowy, ponieważ czyste aminokwasy są wstrętne w smaku. Smak palonych paznokci.
      Osobiście biorę je 50/50 z kreatyną - ta akurat smakuje pure.
      I miłego życia życzę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka