Dodaj do ulubionych

Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy

09.03.05, 22:20
Neurotycy mają swój kącik gdzie indziej, ale ja specjalnie chciałam zadać to
pytanie tutaj. Czy ktoś mi może powiedzieć czy psychoterapia jest skuteczna w
leczeniu nerwicy lękowej? Jeśli tak, to jak bardzo. Można się obejść dzięki
niej bez leków?
Obserwuj wątek
    • szelest.bzu Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 09.03.05, 22:27
      Jest skuteczna. Można się obejść bez leków. Trzeba być jednak cierpliwym i nie
      oczekiwać natychmiastowych efektów.
    • psychoguru A objawy? 09.03.05, 22:28
      coffee1 napisała:

> Neurotycy mają swój kącik gdzie indziej, ale ja specjalnie chciałam zadać to
      > pytanie tutaj. Czy ktoś mi może powiedzieć czy psychoterapia jest skuteczna w
      > leczeniu nerwicy lkowej? Jeśli tak, to jak bardzo. Można się obejść dzięki
      > niej bez leków?

Nerwicy lękowej ale z jakimi objawami?
      • coffee1 Re: A objawy? 10.03.05, 00:12
        Paskudne :) jak przy każdej nerwicy chyba: zupełnie niespodziewanie dopada
        kołatanie serca, skoki ciśnienia, nieprzyjemne mrowienie w dłoniach i nogach.
        Natychmiast pojawia się uczucie niepokoju i lęk, że to coś poważnego, może
        zawał. Jednak jeśli kilku lekarzy twierdzi to samo - że to jest nerwica, to
        chyba wszyscy nie mogą się mylić? ;) Ataki zdarzają się nieregularnie, czasami w
        nocy (te są najgorsze). Radzę sobie jak mogę, ale nie jest łatwo.
    • turtlemock Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 02:18
      Niemal 100% skuteczność - ale to zależy od rodzaju psychoterapii. Z takimi objawami znakomicie radzą sobie terapeuci behawioralno-poznawczy, za to psychaonalitycy zdaje się niewiele moga pomóc. Żeby nie byc gołosłownym - zachęcam do poszukania badań nad skutecznością psychoterapii (np. www.nimh.nih.gov/.
      No i dlatego, nie warto leciec do pierwszego lepszego psychologa tylko uwaznie wybrać:)
      Jak potrzebujesz to służe kontaktami.
      • keri5 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 05:40
        Ja też mam taki problem, dlatego chciałam zapytać ile leczy się taką nerwię
        tzn. ile trwa terapia? właśnie się wybieram do lekarza a potem na
        psychoterapie. pozdrawiam
      • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 09:01
        O tak, byłabym bardzo wdzięczna za informacje! To dla mnie ogromne pocieszenie, że to paskudztwo jest uleczalne, bo w chwili, gdy dopadają mnie objawy mam wrażenie jakby to miało trwać wiecznie.
    • hubkulik Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 09:11
      Sprobuj to zobaczysz.

Pozdrawiam Hubert
      • szelest.bzu Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 09:17
        Coffee1 miałam identyczne objawy jak opisałaś. Terapia (indywidualna i grupowa)
        trwała około roku. Na początku było ciężko, ale potem coraz lepiej. Polecam.
        • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 09:25
          Wasze posty dały mi wielką nadzieję, że to jednak minie, pójdzie sobie i da mi święty spokój! Szelest.bzu napisz mi, proszę po jakim czasie od rozpoczęcia terapii zaczęłaś dostrzegać zmiany na lepsze. Czy brałaś jakieś leki czy udało Ci się wyzdrowieć bez nich. I czy nie boisz się już nawrotu choroby?
          I jeszcze jedno - czy chodziłaś do psychologa prywatnie czy z NFZ.
          Pozdrawiam serdecznie :)
          • kacam74 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 12:03
            Ja chodzę do psychoterapeuty od prawie dwóch lat.Byłem neurotykiem. Nie mogłem
            spać, źle się czułem, bałem się wszystkiego.Bałem się pracy, bałem się kobiet,
            bałem się wyjść z domu, bałem w ogóle wszystkiego.Czułem ból w żołądku, w
            brzuchu, jakieś uciski.
            Dwa lata temu poszedłem do psychoterapeuty. Od tego czasu już ze mną o wiele
            wiele lepiej, Jestem chyba w sumie inny niż przed psychoterapią.Teraz rzadko
            kiedy czuję jakieś kołatanie w sercu czy bóle w żołądku. Teraz już nad tym panuję.
            To co przeżyłem przechodząc psychoterapię nie zapomnę do końca życia.
            Czuję się dobrze, całkiem inaczej niż dawniej.
            Nie brałem nigdy żadnych leków, żadnych tabletek, Pomogła mi tylko psychoterapia.
            Chodzę prywatnie do psychologa,Udało mi się trafić na dobrego lekarza.Mialem
            szczęście. Tobie też życzę żebyś znalazła dobrego psychoterapeutę.
            • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 13:08
              Dziękuję za słowa otuchy. To dla mnie bardzo ważne, że utwierdzasz mnie w przekonaniu, że z nerwicą można sobie poradzić bez leków. U mnie początek nerwicy to pierwszy i jedyny kontakt z psychotropem. Lekarz, któremu poskarżyłam się na marne samopoczucie zapisał mi lek antydepresyjny. Przedstawił go jako pigułkę szczęścia, po której będę miała dobry nastrój. Nie przestrzegł mnie przed skutkami ubocznymi, dlatego zlekceważyłam ostrzeżenia na ulotce. Pełna nadzieli łyknęłam pigułkę i za kilka godzin zaczęła się jazda. Nigdy w życiu nie czułam się tak źle, objawy somatyczne i lęk były nie do zniesienia. Koleżanka zawiozła mnie do tego lekarza, ale stwierdził, że nie mógł przewidzieć takiego działania. Jasne, rozumiem to, ale potem rozmawiałam o zdarzeniu z innym lekarzem, który stwierdził, że to co u mnie wystąpiło to były objawy zatrucia lekiem, że dawka, którą dostałam była bardzo duża. Od tego czasu panicznie boję się leków, chyba nawet zwykłej aspiryny bym nie wzięła. A na dokładkę co jakiś czas dopadają mnie objawy somatyczne takie jak opisałam wcześniej. Mam tego dość, jestem potwornie zmęczona, zapętlam się w lęk przed lękiem, boję się leków i wierzę, że poradzę sobie bez nich. Zastanawiam się jak szybko odczuję pierwsze pozytywne efekty terapii, bo ja chcę być zdrowa szybko, jak najszybciej! Pozdrawiam
              • lily25 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 14:14
                Współczuję, moja lekarka mówi że nerwicy nie leczy się psychotropami. U mnie
                oprócz kołatania serca i napadow lęku pojawiła się jeszcze biegunka. Dostałam
                Coaxil i Propropanol i Xanax na noc. Powiem Ci że po 3 miesiącach jest dużo
                lepiej. Do tego jeszcze terapia i daję radę, już prawie uwierzyłam że życie
                bywa piękne. Pozdrawiam.
                • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 14:31
                  No ale jednak bierzesz jakieś leki. Propranolol jest na serce, xanax działa przeciwlękowo. Tego trzeciego leku nie znam. Mój problem polega na tym, że nie byłabym w stanie przyjmować żadnego z nich. Jest to spowodowane zdarzeniem, które opisałam wyżej. Nie wiem kiedy mi przejdzie lekofobia, ale muszę sobie radzić bez leków. Sama terapia chyba wystarczy?
          • szelest.bzu Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 15:52
            Objawy somatyczne (które opisujesz) całkowicie znikły po około 3 miesiącach.
            Nie brałam żadnych leków. Nawrotu się nie boję, bo wiem co ją spowodowało i
            wiem jak mam sobie radzić z czynnikami ją wyzwalającymi. Chodziłam w ramach
            NFZ. Miałam to szczęście, że to był bardzo dobry gabinet.
            • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 20:07
              Czyli po prostu muszę uzbroić się w cierpliwość i wierzyć...wierzyć...wierzyć!
    • richard_the_taxidriver Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 20:17
      Oczywiście i to w 100% procentach. Ale jest jeden warunek - pacjent musi
      wyrazić zgodę na zakończenie terapii uśpieniem
      • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 10.03.05, 20:27
        Ciekawa jestem dlaczego jeszcze nie śpisz.
        • slonikus Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 11.03.05, 23:04
          Witaj coffee,

myslalam, ze zniknelas z forum juz zupelnie. I czekam na list... :)

I ja sie wypowiem w sprawie psychoterapii. Wlasnie osiagnelam swoj pierwszy
          sukces. Po pierwsze po trzech miesiacach spotkan i rozmow chyba zalapalam, o co
          w tym wszystkim chodzi. Ze musze mojej psychoterapeutce troche zaufac. Bo jak na
          kazde jej tak, jak bede mowila nie, to do niczego nie dojdziemy.

Sukcesy:
          • coffee1 Re: Skuteczność psychoterapii w leczeniu nerwicy 11.03.05, 23:51
            Mea culpa, slonikus! Czesto mysle o Twoim liscie i ciagle zabieram sie do
            pisania, ale bardzo bym sie chciala pochwalic, ze jest super, a ciagle nie moge
            tego zrobic!
            Zaufany terapeuta jest zapewne skuteczniejszy od wszystkich lekow swiata! W to
            wierze i tego sie bede trzymac. Posty ludzi w tym watku sa rowniez tego
            potwierdzeniem.
            Pozdrawiam wszystkich serdecznie! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka