Dodaj do ulubionych

Powody dla ktorych nie chce sie objadac

31.03.05, 21:30
...i korzysci jakie bedziemy z tego miec.

Moze stworzymy sobie wspolnie liste powodow dla ktorych chcemy przestac jesc
kompulsywnie. Taka liste moznaby sobie pozniej wydrukowac i czytac w chwilach
zwatpienia. Chyba juz taki watek podobny gdzies byl ale nie znalazlam go.

nie chce jesc poniewaz

1) gdy sie objem to nie mam na nic ochoty, zawalam doslownie wszystko np.
odkladajac wazne dla mnie sprawy na pozniej,
2) wydaje za duzo pieniedzy na wyjatkowo niezdrowe odzywianie,
3)nie chce ciagle przekraczac granicy dyscomfortu- jesc wiecej niz
potrzebuje, jesc tak, az staje sie zbyt pelna i jest mi niedobrze,

cdn.
Obserwuj wątek
    • oka10 Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 31.03.05, 21:36
      1) Bo chcę żyć a nie wegetować.
      2) Bo to ucieczka w pułapkę.
      3) Bo to zaprzeczenie wolności, którą kocham.
      4) Bo to choroba, a ja chcę być zdrowa.
      5) Bo to ograniczanie moich możliwości.
      6) Bo tego się wstydzę, a nie chcę wstydzić się rzeczy które robię.
      itd.
    • mokra_jane Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 08:26
      ja mam głównie jeden powód: bo nie chcę przytyć. A drugi poboczny jest taki, że
      to masakryczny obciach się tak objadać bez opamiętania, nie umieć panować nad
      sobą.
      • horlaa Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 11:29
        mokra_jane nie chcę się czepiać, ale mam wrażenie że Twoje powody są trochę
        zakamuflowane. z tym przytyciem to jest ciężka sprawa: coś chyba się za tym
        kryje, prawda? dlaczego nie chcesz przytyć? bo co się wtedy stanie?

a drugi powód "masakryczny obciach" - tu kierujesz się chyba opinią innych? co
        to znaczy obciach - dla jednych to coś tam a dla innych coś innego. jeśli
        chodzi ci o brak panowania nad sobą to pomyśl dlaczego boisz się stracisz nad
        sobą kontrolę - na co dzień pewnie doskonale kontrolujesz emocje, więc w
        jedzeniu one znajdują ujście? własnie w tym rzecz, że jedzenie jest kanalikiem
        w który pakujemy wszystkie emocje, i w ten sposób wyładowujemy je.
        każdemu człowiekowi jest to potrzebne, nie mozna się całe życie kontrolować.
        • horlaa Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 11:36
          1) bo zabiera mi to czas i energię, którą poświęciłabym swoim pasjom, rzeczom,
          które zawsze kochałam, a na które przez ED nie mam czasu

2) bo zastępuje mi emocjonalne związki z innymi ludźmi - bo jest moim
          największym przyjacielem, największą radością - a to tylko ułuda.

3) bo niszczę zdrowie - zęby, żołądek, skórę, że tyję, a wcale tego nie chcę.

4) bo tracę mnóstwo pieniędzy, które są mi potrzebne na inne rzeczy

5) bo z powodu zmiany rozmiaru o 2 numery zakupy, wybieranie, przymierzanie
          ciuchów, zabawa modą przestały mnie pociągać

właściwie można wyliczac w nieskończoność
        • mokra_jane Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 20:07
          Dlaczego nie chcę przytyć? Bo figura jest moim jedynym "urodowym" atutem. Rysy
          twarzy przeciętne, bliższe brzydkim niż ładnym. Cera w bardzo bardzo kiepskim
          stanie (leczę się od siedmiu lat - trądzik). Zauważyłam że jak mam pogorszenie
          stanu cery to wtedy się obżeram.
          Nie wiem o co chodzi z tym wstydem, ale nienawidzę u siebie moich
          niekontrolowanych, nieopanowanych reakcji ciała. Kiedyś kompulsywnie bez
          opamiętania haratałam sobie ramiona, twarz również (mam na myśli wyciskanie,
          drapanie wszystkich, włącznie z urojonymi, krost). Do dziś mam czasem takie
          ataki. Także w momencie zawstydzenia, czy rozmowy z kimś, pod wpływem czyjegoś
          spojrzenia, na mojej buźce pojawiał się rumieniec. Teraz rzadziej się pojawia,
          ale też się pojawia. Nie znoszę nie panować nad sobą:((
          • mokra_jane Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 20:08
            PS. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam:)
            • horlaa Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 01.04.05, 20:47
              wiesz, jane,
              doskonale rozumiem kwestię cery (sama mialam ten ogromny problem przez 10 lat,
              od paru miesięcy SAMO SIĘ USPOKOIŁO - nie znam powodu, nawet żadnych leków nie
              używam ani nic). też objadałam się jak cera była beznadziejna, w ogóle wtedy
              człowiek nabywa jakichś barier w kontaktach z ludźmi, ja bałam się zbliżyć do
              kogoś, nie mówiąc o sytuacjach z facetami (dlatego nie nawiązałam żadnej
              trwałej relacji).

z tym Twoim ciałem, z męczeniem jego, okaleczaniem - coś pewnie za tym stoi...
              więc to jak pojmujesz swoje ciało (jego "brak atrakcyjności" itp) też pewnie
              jest wybitnie Twoim obrazem siebie a może inni mieliby na ten temat inne -
              mniej krytyczne - zdanie...

chodzisz na terapię?
              myślę że warto by było.

czasem coś, co pozornie wydaje się zupełnie czytelne i jasne dzięki terapii
              nabiera zupełnie innego sensu...
              u mnie to miało miejsce i wiele mi pomogło, dlatego polecam dobrego
              psychologa :)

trzymaj się cieplutko
              • horlaa tak trochę offtopic - o trądziku 01.04.05, 20:52
                aha, jeśli chodzi o trądzik to jedzenie na pewno pogarsza sprawę. brak witamin,
                odpowiednich mikroelementów i takich tam :)
                - więc dochodzi dodatkowy powód dlaczego warto nie objadać się -

miałam taki okres że b. ładnie się odżywiałam (bez tych sztucznych zupek,
                cukru, białego pieczywa, i innych chemikaliów, nie mówiąc o chipsach), do tego
                jadłam witaminowe suplementy -> bardzo pomogło. do tego np. kremy z naturalnych
                składników - cera była po nim boska...

teraz b. zwracam na to uwagę i mimo że gorzej się odzywiam to chyba i tak
                lepiej niż kiedyś. wystarczy że przeczytam etykietę takiej np. chińskiej zupki
                i już mi apetyt przechodzi :)
    • mostena Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 02.04.05, 02:16
      1. Chce byc zdrowa - wiec zdrowo sie zywic
      2. Nie wydawac kasy na tony slodyczy
      3. Miec ladna cere i zdrowe zeby
      4. Moc wyjsc z domu kiedy ktos zadzwoni, ze impreza (po napadzie - chachacha)
      5. Nie czerwienic sie, pocic etc (przy nadmiernym jedzeniu tak mam)
      6. Byc szczupla, zgrabna i powabna:D
      7. Nie marnowac czasu na objadanie sie i ukrywanie tego
      8. Miec radosc z jedzenia!
      9. Unikac tego ohydnego, odrazajacego uczucia po napadzie (ciezki oddech,
      podwyzszona temperatura, kamien w zoladku)
      • oka10 Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 02.04.05, 08:37
        Jest jeszcze jeden ważny powód, ala którego nie chcę się objadać.
        Chce kogoś poznać, pokochać i być kochana.
        A nigdy mi się to nie uda, jeżeli będę się objadać.
        A właściwie nigdy mi się to nie uda, jeżeli nie pokocham siebie taka jaką
        jestem, zaakceptuję bez względu na wagę.
        Dopóki się to nie stanie nie pozwolę się nikomu do siebie zbliżyć.
        I będę dalej się objadać. A ja chcę być kobietą i doświadczać jej asepktów.
    • marciia Re: Powody dla ktorych nie chce sie objadac 02.04.05, 17:15
      1) nie chce miec wiecznie wyrzutow sumienia; zyc w poczuciu ze znowu za duzo
      zjadlam, ze znowu zlamalam dane sobie slowo,
      2)chce odzyskac wiare w siebie
      3)jedzenie trwa tak krotko, przeciez to jest jedynie pare lub parenascie minut;
      z jakiej racji dla tak krotkich chwil zludnej przyjemnosci zawalam cale swoje
      zycie? przeciez to jest bezsens totalny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka