Dodaj do ulubionych

Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji?

10.05.05, 15:41
Może nie od całkowitej depresji, ale od stanu do niej zbliżonego, a conajmniej
zmierzającego. W obu przypadkach pojawia się bezsilność. Mam do napisania
pracę dyplomową i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Wpadam w doła za każdym
razem gdy ją otwieram (wszystko trwa juz prawie 2 lata...). Jest coraz gorzej.
Nie potrafię się zmobilizować, mam czarne myśli. Jaki jest tego powód? Czy to
z lenistwa czy rzeczywiście mam problem natury psychologicznej?
Obserwuj wątek
    • marecki997 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 15:49
      Ja mam dokładnie to samo. Nawet świadomość skreślenia z listy studentów nie jest
      mnie w stanie zmobilizować do pisania. Im dłużej to się przeciąga tym większe
      mnie ogarnia zniechęcenie.
    • qw5 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 16:42
      Jeśli dotyczy to tylko pracy dyplomowej, to raczej inaczej się nazywa niż
      depresja:)

Jako pocieszenie moge Ci teraz na pniu podac co najmniej 10 moich znajomych ze
      mną włącznie z takimi objawami. Praca dyplomowa to najgorsza zaraza jaka może
      się przytrafić. Najgorzej jest otworzyć (żeby jeszcze było co otworzyć ) i tych
      parę pierwszych minut po. Potem może być już tylko lepiej. Aha i jeszcze jedno.
      Teoretycznie jest to praca indywidualna, ale w praktyce ... No nawet najnowsze
      badania dowodzą, że człek współpracując z innymi odnosi wyniki dużo lepsze niż
      w pojedynkę.
      • libero3 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 16:51
        OK, tylko u mnie zaszło to już tak daleko, że tracę poczucie własnej wartości.
        to już trwa tak długo, że zaraz rodzina mnie wydziedziczy (którą zresztą już
        zaczynam nienawidzić za to że wtyka nos w moje sprawy). Ostatnio gdy jechałem na
        spotkanie by omówić moją pracę to miałem nudności. Promotora unikam jak samego
        diabła, choć to nie jest zły człowiek. Odczuwam autentyczny lęk przed tą pracą i
        robię wszystko by o tym nie myśleć. Wszystkie logiczne rozwiązania mojego
        problemu jakie tylko moi bliscy potrafili wymyśleć się nie sprawdziły, dlatego
        piszę tutaj. Może sprawa jest poważniejsza i może ktoś z doświadczeniem w branży
        psychologicznej mi coś podpowie?
        • hieroglif1 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 17:00
          może wybrałeś nieodpwowiedni temat do pracy?
          może inny dałoby się ominąć inaczej, to jest zasiąść i napisać. to niby takie
          nie ważne- treść o której się piszę w pracy- a jednak dużo więcej rzeczy
          odrzuca samą myśl napisania, niż ich napisanie.
    • kamajkore Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 18:25
      też tak miałam, trwało prawie dwa lata i... ano w końcu napisałam. bo jest coś co niezawodnie taką depresję leczy i jest to nóż na gardle. wtedy mozna nawet spłodzić 99 stron w cztery tygodnie :)
      jeśli już na prawdę nie możesz pisać to przynajmniej wykorzystaj ten czas na czytanie jak najwięcej na temat - później łatwiej się w głowie coś wykluje. powodzenia!
      • marecki997 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 19:02
        kamajkore napisała:

> też tak miałam, trwało prawie dwa lata i... ano w końcu napisałam. bo jest coś
        > co niezawodnie taką depresję leczy i jest to nóż na gardle. wtedy mozna nawet
        > spłodzić 99 stron w cztery tygodnie :)
        > jeśli już na prawdę nie możesz pisać to przynajmniej wykorzystaj ten czas na cz
        > ytanie jak najwięcej na temat - później łatwiej się w głowie coś wykluje.
        > powodzenia!

Ja nóż na gardle już mam od ponad miesiąca, a niedługo ów nóż to gardło
        poderżnie. Ala na mnie to i tak nie działa - i tak jest mi wszystko obojętne.
        Widzę co się ze mną dzieje, ale nie jestem w stanie nic poradzić - to tak jakby
        mózg był wyłączony na konstruktywne myślenie i wszelkie próby mobilizacji są
        skazane na niepowodzenie.
    • istna Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 18:51
      Napisz do mnie, jeśli chcesz pogadać o tym.
    • rozgwiazda1 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 23:16
      Mysle ze to normalny objaw.Mam to samo.Nie wiem,moze wybralam zly temat,moze
      nie potrafie sie skupic na pracy,moze zachowuje sie jak dziecko.Mysle ze gdyby
      dyplom pisac w grupach,czy nawet w parach to wiecej by sie zdzialalo;)
      Przynajmniej jakas motywacja by byla.Chyba ze zebralyby sie 2 lenie:)
      Ktos ma recepte jak wziac sie wgarsc???Zaraz przeciez czerwiec..
      • libero3 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 23:23
        To ja Ci pomoge w Twojej, a Ty mi w mojej, co Ty na to Rozgwiazda1? :P
        • rozgwiazda1 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 23:46
          No tak,ale myslisz ze z dwoch leni wyjdzie jeden ambitny magistrant?;)
      • avon_22 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 23:24
        No coż , trzeba to napisać czy się chce czy nie chce. Najważniejsze to ciekawy
        temat.Ja mam bardzo fajny i chętnie piszę moja prace :)
        • libero3 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 10.05.05, 23:56
          Wszyscy wokół mi powtarzają, że trzeba po prostu usiąść i napisać. Ja jednak nie
          mogę, nie potrafię tego zrobić. Robi mi się niedobrze, podświadomie robię
          wszystko by nie otworzyć pracy, jakby parzyła. Już nie zastanawiam się jak to
          napisać, ale zastanawiam się jak do niej usiąść. Gdy mi się już oda przebrnąć
          przez ten problem to nadchodzi lawina kolejnych, dotyczących już samego pisania.
          Lawina ta spycha mnie do punktu wyjścia, gdzie zaczynam męczarnie od nowa.
          • mephi100us Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 11.05.05, 10:15
            Sprobuj do tego podejsc z innej manki.Tak jak taki >ghostwriter<,ktory pisze
            prace innym za pieniadze. Zrob plan,ze tyle a tyle ma ci zajac napisanie calej
            pracy,na kazdy rozdzial przeznacz odpowiednia ilosc czasu,siadaj do pisania
            jakbys byl w biurze (od-do),w tym czasie nie odbieraj telefonu,nie serfuj w
            necie,tylko staraj sie skoncentrowac na temacie,nawet jak pisanie nie bardzo
            idzie.Po kazdym skonczonym rozdziale daj sobie z gory
            wyznaczone "honorarium",np.wypad do kina,piwo z kumplem,sex w jacuzzi,etc.
            Zmieniaj locum,np. jeden rozdzial pisz w domu,drugi w bibliotece
            uniwersyteckiej,trzeci jeszce gdzie indziej...Omawiaj z kims bliskim na biezaco
            jaki jest progres,trudnosci,wszystko. W ostatecznosci mozesz zasiegnac porady
            prawdziwego >ghostwritera<. Good luck!
    • hubkulik Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 11.05.05, 01:07
      Moze po prostu nie chcesz jej napisac?

Pozdrawiam Hubert
      • junkoh Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 11.05.05, 09:42
        albo sie boisz ze nie bedzie dobra

hubkulik napisał:

> Moze po prostu nie chcesz jej napisac?
        >
        > Pozdrawiam Hubert
    • angoulene Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 11.05.05, 11:22
      ja dokladnie tak samo ;))))))))
    • psyche29 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 11.05.05, 12:25
      pare artykulow o motywacji
      www.google.pl/search?domains=psyche.com.pl&sitesearch=psyche.com.pl&ie=iso8859-2&oe=iso8859-2&as_q=motywacja
    • maggie873 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 22.05.05, 23:09
      Znam Twój problem od podszewki... I chyba znam sposób, jak z nim sobie
      poradzić. Napisz do mnie.
      • antidotumm Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 23.05.05, 12:09
        Ludziska, z czego Wy piszecie te prace?
        Ja swoja (z literatury)pisalam na haju, z ogromna przyjemnoscia!
        I - ciekawostka - napisanie pierwszych 60 stron zajelo mi 5 miesiecy,
        nastepnych 60 stron - 2 tygodnie.
        • avon_22 Re: Jak odróżnić skrajne lenistwo od depresji? 23.05.05, 13:18
          Ja pisze z psychologii.Mam ciekawy temat więc całkiem przyjemnie się ją piszę.
      • rozgwiazda1 maggie873... 23.05.05, 13:24
        mozesz mi rowniez napisac pare slowek?jaki masz cudowny sposob na"TO"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka