ona781 15.03.06, 15:51 CZy ktoś z Was brał udział w ustawieniach hellingera w roli ustawiającego? Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? I efektami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mio.mio Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:05 Niestety nie . Ale bardzo prosze o wszystkie informacje , gdzie we Polsce mozna znalezc kogos, kto takimi ustawieniami sie zajmuje , czy odbywa sie to w ramach terapii czy w otwartych seminariach itp. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:06 Hellinger i jego ustawienia to przeciez sekta Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:18 Czys ty kobito oszalala ? W niemczech sttosuje sie to nawet przy okazji NLP, i przy Tiefentherapie, w wypadkach, w ktorych klient nie pozwala sam sobie na jakakolwiek zmiane, bo uwaza, ze dzwiga los polowy familii na swoich barkach i wzsyscy , nawet , a zwlaszcza ci zza grobu by sie na niego obrazili. I szczerze mowiac , akurat dla nas z polskich rodzin bycie szczesliwym jako skrypt zycia nie jest zbyt popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
bpbeatrice Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:32 Nie wiem gdzie prowadzi sie takie ustawienia, ale faktycznie ma to wiele wspólnego z NLP. Ja uczestniczyłąm w zajęciach pokazowych dotyczących teorii B. Hellingera, gdzie był przedstawiony film i trochę teorii. Wg teorii na każdego z nas gromny wpływ maja nie tylko członkowie rodziny ale równiez podswiadomy przekaz własnych przodków. Trochę to brzmi jak czarna magia. Na filmie było pokazane jak osoba z zewnątrz (Z) ( w zaden sposób nie powiazana z rodziną) odgrywa role osoby X, Osoba X jest obserwatorem i uustawia członków rodziny w różnych opcjach i pozach do osoby Z. Osoby Z1, Z2, Z3 itp ( ie zwiazane z osoba X) znajdują sie w okresonych pozach i odleglosciach i opowiadaja jat to na ich wpływa, czasem zachowuja sie wbrew własnej naturze wchodzac w role osób bliskich os X. I powoli zzaczyna sie wszystko naprawiac...... Odpowiedz Link Zgłoś
l-31 Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:33 Ja znam psychiatre, ktory doradzal Hellingerom i dzis niezle zyje:) Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:32 Natasza, no co jewst ? Co z komentarzem ? Poszlas spac czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:35 Dla Beatrice ! Niestety nie moge teraz dluzej popisac , jutro sie naprawie, a rzeczywiscie ma to wszystko duzo wspolnego z uczuciami cudzymi. Odpowiedz Link Zgłoś
l-31 Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:36 Kogo sie najbardziej boja bo ogladaja filmy? Bruneta wieczorowa pora:) Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:41 Znam kogos kto doradzal powaznemu oddzialowi kosciola scjentologicznego Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 20:52 Wiadomo jak jest w Szwecji z klientami prostytutek:) Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 21:02 > Czys ty kobito oszalala ? W niemczech sttosuje sie to nawet przy okazji NLP ten cały hellinger to jest wszystko pseudonauka. NLP to jedna wielka ściema dla naiwnych wymyślona by zarabiać na prowadzeniu kursów. Po kursie wydaje się ludziom że są mądrzejsi, ale tak na prawdę to nic się nie zmieniło, poza tym, że portfel lżejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 22:04 to sa twoje fantazje sądzisz że na pewno tak jest ale ... na JAKIEJ podstawie ano ... własnych pzrekonań one służa za fakty nie odróżniasz wasnych mniemań od faktów Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 01:00 Ja np. sądzę, że te ustawienia to bujda na kółkach. I mam ku temu podstawy: - nie ma żadnych naukowych potwierdzeń - nie ma dowodów, że metoda działa (lepiej niż placebo + sztuczki psychologiczne) - teoria jest taka, że można ją włożyć między bajki o krasnoludkach Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 a ja nie wiem 16.03.06, 22:18 dlatego nie moge bronić czegoś czego nie powierdziłam i nei znam żadnych badań na ten temat sądze że ty tez nie zapewne pzreczytałes artukuły osób podobnie myślacych i tak to sie wspieracie w słuszności na tej zasadzie bujnie rozkwitają kreacjoniści i inni co to wiedza choć nie wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: a ja nie wiem 19.03.06, 21:14 Wiesz dlaczego nauka nie udowadnia nieistnienia czegokolwiek? Przecież mogłaby się zajmować nieistnieniem krasnoludków, teorii dr. Pająka czy tego właśnie pomysłu Hellingera. Nie zajmuje się z prostego względu - co stanowi zresztą podstawę brzytwy Ockhama - jeśli coś jest proponowane i nie ma dowodów ani przesłanek, to jest to nieprawdopodobne. A więc duchy są nieprawdopodobne, ufo jest nieprawdopodobne, teoria pola toryjnego w wydaniu Shipova jest nieprawdopodobna, teoria Hellingera i oparte o nią działania są nieprawdopodobne (jedyne co w nich prawdopodobnie działa to pewne psychologiczne podejście). Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 21:20 > sądzisz że na pewno tak jest > ale ... na JAKIEJ podstawie > ano ... własnych pzrekonań założyliście wątek by promować głupoty i ludzi nabierać i denerwujecie się gdy ktoś wam prawdę pisze. Ja z wami walczyc nie będę, bo jak ktoś jest naiwny i da się naciągnąć to widocznie nie zasługuje by posiadać pieniądze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 22:19 uwielbiasz dryfowac na własncyh fantazjach niegdzie nie pisałam ze mam zaufanie do Helingera także nie ja zakłądałam wątek bredzisz koleś z wielka pewnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
lucy63 Re: ustawienia hellingera 15.03.06, 22:26 Byłam na kilku ustawieniach. Widziałam, jak to działa.Można się z tym nie zgadzać ale już nigdy nie uwolnisz się od potrzeby patrzenia na człowieka w kontekscie jego rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 01:03 Podejście w kontekście rodziny być może jest dobre z psychologicznego punktu widzenia. Chociaż jakoś wątpię by było bardzo odkrywcze i nikt o tym nie pomyślał. Ale te całe pola duchowe i inne cuda to bajki, które mają przyciągnąć ludzi z pełnymi banknotów portfelami. Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 00:55 Moim zdaniem ten Hellinger to niezłą kasę na tym robi. Jeden z wielu szarlatanów zarabiających na ludzkiej łatwowierności w magiczne "czary mary". Odpowiedz Link Zgłoś
ona781 Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 09:13 najlatwiej jest oceniac, jak sie samemu nie bralo udzialu. NAjpierw idz na seminarium i zobacz, jak to dziala, a nie od razu skreslasz. Jesli chodzi o informacje, kto w Polsce robi ustawienia - to wejdzicie na strone www.u- zrodla.pl/gl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 09:19 Ze tez w Polsce wszystko musi byc przerobione albo na sekte, albo na burdel na kolkach. Znam nawet powaznych skadinad ludzi , dla ktorych psychoanaliza , jak i kazda inna staroswiecka terapia jest sekciarska manipulacja. Najzesciej sa to ludzie, dla ktorych np. pedagogika ( zwlaszcza ta czarna )burdelem na kolkach nie jest, tylko bozym planem. Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 09:53 Jest to seksciarstwo i to bardzo widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 10:00 W Polsce i owszem - napisalam przeciez, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 10:03 No to napisz, gdzie jeszcze ( uwazaj, jestes manipulowana wg. wszelkich regul NLP) Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 10:04 Apo co? Trzeba czytac niektóre moje posty zanim sie kliknie czerwony kosz:) Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 10:13 Co ty z tym koszem znowu wymyslasz ? Ja i jakis kosz ?Ty tez mialas okazje kilka moich postow poczytasz ( pewnie zaraz napiszesz, ze mialas to gdzies ), i ciekawe , skad taka mojej osoby ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
nattasshaa Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 10:22 Ja nie oceniam po loginach:) Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: ustawienia hellingera 19.03.06, 21:25 > Ze tez w Polsce wszystko musi byc przerobione albo na sekte, albo ... > ... ludzie, dla ktorych np. pedagogika ( zwlaszcza ta czarna ) > burdelem na kolkach nie jest, tylko bozym planem. Co innego psychoanaliza i rzeczy oparte na pewnych badaniach umysłu i pewnych realnych zależnościach, a co innego twierdzenia o jakiejś mocy, siłach, polach itd. i to rozważania bynajmniej nie fizyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
v0lrath Re: ustawienia hellingera 19.03.06, 21:23 > najlatwiej jest oceniac, jak sie samemu nie bralo udzialu. Nie jestem na tyle naiwny by wyrzucić kasę w błoto. To jest sprzeczne z współczesną nauką i nie naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pipilutek Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 12:12 prosze mi ustawic to ustawienie:-) p. Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 21:11 Juz sie robi ! Do konta marsz !I na grochu kleczec Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 23:33 A wogole to cale forum zajete jest przede wszystkim nie terapiamii ( nawet to depresyjne ) tylko poradami na temat brania pigulek, czy to aby prawidlowe podejscie do nauki o psyche ? Czy to tylko taki kolejny fenomen polski Odpowiedz Link Zgłoś
mio.mio Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 23:37 Nastus, za chwile moja cierpliwosc do ciebie sie skonczy ( na dzis ). O tej porze nocy znowu bedziemy jakies definicje przerabiac ? Czy ty naprawde ciagle jeszcze masz wrazenie, ze sie kompletnie nie rozumiemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
nattasza Re: ustawienia hellingera 16.03.06, 23:37 Terapia to brdzo niewielki dział:) Odpowiedz Link Zgłoś
libby Re: ustawienia hellingera 19.03.06, 22:12 brałam udział wyłącznie jako obserwator, mimo to uważam, że odniosłam korzyść - uporządkowanie myślenia o życiu; każdy, kto narzeka na koszty uczestnictwa w ustawieniach chyba zdaje sobie sprawę, że psychoterapia w każdym wydaniu kosztuje ? warsztaty są anonsowane na stronie www.hellinger.pl Odpowiedz Link Zgłoś