galja 17.04.06, 20:25 ...rozsądkiem.jak to się nazywa w psychologi????Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klonn3 Re: Potrzeba niesienia pomocy bierze górę nad ... 17.04.06, 20:26 głupota Odpowiedz Link Zgłoś
glassempire Re: cholera wie... 17.04.06, 20:54 Jak sie to nazywa w psychologii to nie wiem ale ja to nazywam kompleksem kieszonkowego Jana Chrzciciela albo zabawę w kompaktowego Mesjasza. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Jezus 17.04.06, 20:56 znaczy Jezus to frajer-tak? Przechodzi przez cmentarz grabarz i widzi rozkopany grób a na górce piachu kartka z napisem ...."zmieniłem zdanie-Jezus" Odpowiedz Link Zgłoś
glassempire Re: Jezus 17.04.06, 21:00 To Ty powiedziałeś! Niczego takiego na myśli nie miałam bo wyszłoby na to że wielokrotnie sama byłam dętym frajerem pompka. A za bardzo siebie szanuję żeby sobie tak nieurodziwie ubliżać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha ... 17.04.06, 21:03 Kiedyś, ktoś, OBCY - dał mi 100zł Uratował mi życie (w dosłownym znaczeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
glassempire Re: ... 17.04.06, 21:07 Takie gesty zapadają w pamięć - bo są bezinteresowne. Płyną z głebi człowieczeństwa. Pokaż mi więcej takich a uwierzę na nowo w człowieka. Ludzie lubia sie obnosić tym co dobrego zrobili dla innych, dla celów charytatywnych i brzmi to tak fałszywie jakby próbowali przekupić sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: ... 17.04.06, 21:13 Chyba coś o tym było w Biblii, żeby prawica nie wiedziała o tym, co czyni lewica, prawda? Jeśli komuś pomagasz to robisz to dla tej osoby. Pomagasz w ten sposób też sobie. A jak mówisz o tym innym, to robisz to już tylko dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: ... 17.04.06, 21:15 robisz to już tylko dla siebie, dlatego, że opowiadając o tym ,jak to pomogłaś ty zyskujesz w oczach innych) a ta osoba traci takie dowartościowywanie siebie kosztem tej osoby tak to czuję Odpowiedz Link Zgłoś
second_time Re: ... 18.04.06, 22:54 glassempire napisała: > Takie gesty zapadają w pamięć - bo są bezinteresowne. Płyną z głebi > człowieczeństwa. > Pokaż mi więcej takich a uwierzę na nowo w człowieka. coraz mniej takich zbyt duza liczba zebrakow, cwaniakow, naciagaczy powoduje wieksza znieczulice jesli ktos jeczy jak to jest mu zle to sie juz temu komus nie wierzy jak sie zbyt wiele razy w zyciu natniesz to juz nie pomagasz zycie uczy egoizmu Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: ... 17.04.06, 21:10 ło matko - ludzie starają się czynić dobrze, bo to po prostu jest jedyną drogą do prawdziwej wysokiej samooceny po prostu tego CHCĄ a mają wolną wolę, i całe szczęście a jeśli komuś nie zależy na wysokiej samoocenie, to będzie żył tylko dla siebie też mnie kiedyś zastanawiała potrzeba altruizmu u ludzi, i wydaje mi się to jedynym rozsądnym wytłumaczeniem ze zdrowy człowiek będzie dążył do podwyższania samooceny zresztą cały NT zawiera mnóstwo wskazówek do dobrego samopoczucia z samym sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
rigolotta Re: ... 18.04.06, 21:56 altruizm prowadzi do prawdziwej wysokiej samooceny... a moze to jest narcyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: ... 18.04.06, 23:34 narcyzm to dla mnie oddzielenie się od innych ludzi nie widzenie ich potrzeb, a altruizm to chyba jednak chęć WIDZENIA innych ludzi i ich potrzeb co nie wyklucza, że narcyz może bywać altruistą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znowuzagubiona Re: Potrzeba niesienia pomocy bierze górę nad ... 18.04.06, 22:21 W moim przypadku było to współuzaleznienie. Byłam nadopiekuńcza i nadal to za mnie wyłazi. To był rodzaj uzaleznienia od służenia wszystkim dla zdobycia odrobiny ciepła, usmiechu, dobrego słowa. Pamietam jak wstrząsneły mna słowa Anthony de Mello, ze "altruizm jest najbardziej wyrafinowaną formą egoizmu". Wtedy jeszcze mialam zakodowane, że egoizm jest zły. Teraz ucze sie zdrowego egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: Potrzeba niesienia pomocy bierze górę nad ... 18.04.06, 23:32 Jest formą egoizmu :) w tym sensie o którym pisałam wyżej, zdrową formą a De Mello w ogóle mądrze pisał :) Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Potrzeba niesienia pomocy bierze górę nad ... 18.04.06, 23:34 jak jeszcze raz ktos na tym forum powie słowo "egozim" - otwieram sejf i przeładuje sigsauera... Nudzi mnie to słowo - wymyślcie coś innego! Odpowiedz Link Zgłoś
klonn3 Re: Potrzeba niesienia pomocy bierze górę nad ... 18.04.06, 23:35 co się tak denerwujesz? mama Ci mówiła, że jesteś strasznym egoistą? :D Odpowiedz Link Zgłoś