Dodaj do ulubionych

dysonans poznawczy

29.10.06, 14:31
Musze zrobić prijekt badawczy na temat badania dysonansu poznawczego...I
fajnie byłoby mnieć jakiś ciekawy pomysł...Może ktoś podrzuci jakąs myśl? Bo
moje pomysły w stylu wpływ zadowolenia z zycia na wystpępowanie dysonansu
podecyzyjnego po zakupie np.ubrania nie wydają mi sie zbyt odkrywcze...
Obserwuj wątek
    • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 15:20
      dysonans poznawczy w polityce
      • ewka5 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 17:29
        maureen2 napisała:

> dysonans poznawczy w polityce

* o to to! Swietny pomysl!

Ale najprosciej, zdaje mi sie, poszloby Ci z facetami-nabywcami samochodow. W
        tym przypadku teoria Festingera tlucze po oczach i uszach az milo, hahahahaa.
        • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:37
          dzięki za pomysł ;-) Tylko tak sie zastanwiam pod jakim kątem miałabym ich
          badać...Statusu materialnego? Bo kurcze w tym jest problem ze musze znaleźć
          wpływ czegoś na ten okropny dysonans...
          • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:42
            to ciekawe, co ma wpływać na dysonans ??
            • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:45
              właśnie mam wymyslić co moze wpływać....
            • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:47
              w sumiet eraz coś myslałam ze może skłonnosc do ryzyka a dysonans
              podecyzyjny...tylko kurcze musze znleźć jakiś test na badanie tej skłonnosci...
              • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:48
                co to jest w takim razie dysonanas poznawczy ??
                • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:50
                  dysonans poznawczy to poczucie dyskomfortu psychicznego wynikajace że między
                  dwoma elementami poznawczymi jwysttepuje niezgodnośc
                  • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:52
                    to co ma do tego wpływ ??? czegoś na dysonans poznawczy ???
                    • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:54
                      tak ;D bo mam badać dysonans.I w sumie np. co może na niego wpłynąć ze np.
                      częściej u niektórych grup osób występuje
                      • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:55
                        na dysonans chyba nic nie wpływa, istotne jest jego rozwiązanie
                        • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:58
                          na niego samego może nie ale np. wpływa na jago częstość. nasz wykłądowca coś w
                          tym stylu mówił.I podawałt ego typu przyłady...np. płeć a częstosc dysonansu
                          podecyzyjnego
                          • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:00
                            nie trzeba spać na wykładach, istotne jest rozwiązanie dysonansu
                            Jeżeli nie rozumie się co się bada,to co można zaprojektować
                            • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:19
                              Nie śpie na wykładach ;p a co dor ozwiazania to jest ważne ale nie tylko ono.Sam
                              nam wykładowca takie przykłądy podawał czyli rózne cyznniki mogą wpływać na
                              dysonans na jego częstość np
                              • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:28
                                np ?
                                • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:34
                                  no już pisałam.....np. wpływać moze płeć albo typ osobowosci itp.
                                  • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:51
                                    w jaki sposób płeć wpływa ? co w typie osobowości wpływa i na co ?
                                    • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:58
                                      np. że kobiety częsciej przezywają dysonans podecyzyjny.Bo np. jak coś kupią to
                                      częsciej sie nad tym zastanwiają , porównują itp.
                                      • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 20:00
                                        jak można badać coś o czym nie ma się pojęcia ?
                                        • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 20:03
                                          tak się składa że mam. Tylko Ty masz chyba jakieś wąśkie pojęcie o tym
                                          dysonansie.I widzisz tylko jakieś określone jego aspekty.Ale nieważne
                                          • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 20:04
                                            sądząć po bliżej nieokreślonych rozważaniach, to mam wątpliwości
                                            • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 20:09
                                              są nieokreślone bo stram się coś wymyślić co by nie było oklepane.Najprosciej by
                                              było zrobić eksperyment żywo zaczerpniety z aronsona ale nie o to chodzi.bo po
                                              to mamy te projekty zeby zbadać jakiś aspekkt dysonansu który wczesniej nie był
                                              badany i tyle.
                                              • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 20:17
                                                no dobrze, dysonans do dyskomfort psychiczny,który dana osoba stara się usu-
                                                nąć /rozwiązać/. Co ma być przedmiotem badania ?
                        • ewka5 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:02
                          maureen2 napisała:

> na dysonans chyba nic nie wpływa, istotne jest jego rozwiązanie

* ???
                          jakze nie wplywa? I jakie rozwiazanie??
                          • maureen2 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:04
                            co dzieje się z dysonansem ?
          • ewka5 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:48
            animka19 napisała:

> Tylko tak sie zastanwiam pod jakim kątem miałabym ich badać...Statusu
            materialnego?

* o czym mowisz? O polityce czy samochodach?
            • animka19 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 18:49
              ewka5 napisała:

> animka19 napisała:
              >
              > > Tylko tak sie zastanwiam pod jakim kątem miałabym ich badać...Statusu
              > materialnego?
              >
              > * o czym mowisz? O polityce czy samochodach?

teraz o samochodach...
              • bszalacha Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:01
                Nie rozumiem jak podchodzicie do tego tematu.Co wg was jest dysonansem?na
                przykładzie tych facetów i samochodów:kupując długi,czerwony spełnia swoją
                ważną potrzebę i cos chce zakomunikować.Jednoczesnie nie ma
                dostępu/swiadomości/ do tego,że to robi i że inni to widzą.Metodą jest
                skonfrontowanie go z jego potrzebą/która ty,jako prowadzaca musisz mu
                uswiadomić/np.w ramach interwencji psychoterapeutycznej/lub psychodramy.Oto i
                metody.Cel,dla którego się to robi,mam nadzieję jest ci znany bo jak nie,lepiej
                sie za to nie zabieraj.
                • ewka5 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:04
                  bszalacha napisała:

> Co wg was jest dysonansem?na przykładzie tych facetów i samochodów:kupując
                  długi,czerwony spełnia swoją ważną potrzebę i cos chce
                  zakomunikować.Jednoczesnie nie ma dostępu/swiadomości/ do tego,że to robi i że
                  inni to widzą

* o czym Ty mowisz???
                  • maureen2 Re: dysonans poznawczy 31.10.06, 09:38
                    mówi o perwersji
    • ewka5 Re: dysonans poznawczy 29.10.06, 19:00
      bylabys najpewniej pierwsza, gdybys wziela sie za badanie elektoratu np. PiS-u.
      Jakos jestem przekonana, ze tutaj tez dysonas pieknie sie wpisuje.

A z samochodami - status, tak.
      Tylko zanim pytanie o status, najpierw musisz wyjac z badanych marzenia.
      • watermelon_woman Re: dysonans poznawczy 31.10.06, 11:55
        Oczywiscie ze na dysonans poznawczy moga wplywac rozne czynniki, nie wiem akurat
        czy plec, juz raczej typ osobowosci, ale w rozumieniu psych. spolecznej, zadne
        tam ukryte potrzeby, czy nieswiadome konflikty... (Nie mozna mieszac pojec i
        uzywac teorii psychoanalitycznych do wyjasnienia hipotez z psychologii spolecznej.)

Oczywiscie, wplyw dotyczy sily dysonansu i to PRZED podjeciem decyzji. Po
        podjeciu decyzji jest (na ogol) juz tylko lagodzenie niepokoju. W pewnym sensie
        rozwiazaniem konfliktu pomiedzy elementami poznawczymi jest decyzja.
        Ok, nie bede tu robic wykladu z psych spol, bo mam tego dosc z moimi studentami,
        ale mysle, ze najpierw musisz poczytac jak najwiecej i jak najbardziej
        precyzyjnie o samym zjawisku ;)))

Jesli chodzi o badania, to jest projekt na zaliczenie czy do pracy mgr?
        To wazne, bo jesli zaliczenie, to moze byc to maly eksperyment.
        Jesli do pracy mgr to wybierz cos konkretnego. Np. umiejscowienie kontroli
        (zewn, wewn), a dysonans poznawczy, albo emocje a dysonans, albo nawet
        samoocena, a dysonans. Wszystkie te rzeczy mozna bardzo prosto zbadac
        kwestionariuszami, a jesli chodzi o emocje - mozna je bardzo latwo wywolac,
        proszac np badanych, zeby opisali jakies smutne/wesole wydarzenie z przeszlosci.

Nie wiem natomiast jak chcesz badac dysonans.
        Chcesz zrobic eksperyment - tzn. postawic badanych przed jakas decyzja?
        czy chcesz deklaracje?

Ok, pomysle jeszcze nad tym i jak cos wymysle, to dam Ci znac.
        Gdybys miala jakies pytania, to moze lepiej na priv?
        Powodzenia! :)

• maureen2 Re: dysonans poznawczy 31.10.06, 12:07
          czasami można omdleć z dysonansu
    • watermelon_woman Re: dysonans poznawczy 31.10.06, 11:56
      Animka, moj poprzedni post wkleil sie nie tam gdzie powinien, ale oczywiscie
      jest adresowany do Ciebie.
    • dr.tapczan Re: dysonans poznawczy 31.10.06, 12:40
      a moze cos, co odkryje prawde o nas samych, o spoleczenstwie. prawde zwyklych
      ludzi...proponuje zatem odkrywczy temat

Dysonans poznawczy w zyciu spolecznosci uczniow, nauczycieli i administracji
      Zespolu Szkol Mechaniczny nr 5 w Tomaszowie Mazowieckim na przykładzie
      Dyrektora, Uczniów klasy I i III i wożnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka