pink.freud
08.12.06, 09:30
Ponieważ wątek Amway-manipulacja stał się nieprzejrzysty a dyskusja zbyt agresywna założyłem nowy.
Temat mnie zainteresował i to kilka faktów do których się dokopałem.
1. Aktywny dystrubutor Amwaya, jeśli przykłada się do pracy, zarabia 4zł na godzinę. Jeśli opłaca ZUS 2zł.
Czyni tak z powodu wielkich zarobków, które mu obiecano.
2. 50% dystrybutorów co rok rezygnuje. To oni tworzą dochód firmy, wydając pieniądze na obowiązkowe materiały startowe i szkoleniowe.
3. Amway kładzie nacisk nie na sprzedaż produktów (ta jest mierna), tylko na rozbudowę piramidy. Im więcej znajdziesz chętnych, którzy zapłacą za starter i szkolenia, tym większe masz dochody.
4. Obrót Amwaya w Polsce to 60 mln zł (chyba, na stronie Amwaya nie ma info o obrocie w Polsce) Biorąc z tego 28% prowizji wychodzi do podziału 1,4 mln zł zysku miesięcznie dla wszystkich.
5.70-90% dochodu kilku czy kilkunastu osób, które dobrze zarabiają bierze się ze sprzedaży materiałów szkoleniowych.
6.Werbowanym osobom nie udziela się informacji na temat funkcjonowania firmy, tłumacząc, że są zbyt głupi (nie wprost, ci wyżej są poprostu bardziej inteligentni), by opanować system dystrubucji i podziału zysków. Stopień głupoty maleje w miarę awansu. Nie wolno zadawać niewygodnych pytań.
7.Produkty Amwaya są drogie, niekonomiczne, jakość przeciętna.
Nawet sztandarowy przykład płyn do mycia naczyń Dish Drops przegrywa porównanie z krajowym Ludwikiem. Rozcieńczony w proporcji 1:3 (komu by się chciało?:) Ludwik kosztuje 1.40zł za litr Dish Drops w proporcji 1:5 6zł. Efekt ten sam chociaż podobno Dish Drops leczy przy okazji łupież i celulitis;)
8. Ich sprzedaż w Polsce jest szkodliwa, gdyż są produkowane za granicą, pozbawiając Polaków pracy i obciążając środowisko kosztami transportu z zagranicy.
9. Amway całe ryzyko dystrybucji przenosi na swoich sprzedawców nie ponosząc kosztów socjalnych, zdrowotnych, urlopu, ciąży ani np. związanych z odprawami w przypadku zwolnień. To marzenie każdego hipermarketu, jeśli każda kasjerka czy sprzątaczka zostałaby Niezależnym Przedsiębiorcą, którego w każdej chwili można zwolnić.
10. Amway nakłania członków do łamania norm społecznych. Przeciętny człowiek wyraźnie rozgranicza czas wolny i kontakty ze znajomymi od zakupów. Z tego powodu nie lubi się domokrążców, sprzedawców polis itp. Jeśli zastosujesz się do żadań zwojego upline jesteś skazany na ostracyzm społeczny. Miejsce twoich znajomych, przyjaciół, rodziny zajmują sprzedawcy z Amwaya.
Więcej nie chciało mi się szukać, ale to chyba wystarczy;)