Gość: ona_bez_wyrazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.03, 22:51 "To co dzieje się teraz i po teraz tak długo nie ma znaczenia dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.unl.edu 05.06.03, 22:56 Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > "To co dzieje się teraz i po teraz > tak długo nie ma znaczenia > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." obawiam sie, ze tak wlasnie pozostanie. tylko nasz umysl chce koniecznie czegos z dreszczykiem, nowego, ekscytujacego. a tymczasem cisza, nic sie nie dzieje i tak naprawde nigdy nie dzialo. Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.unl.edu 05.06.03, 23:05 Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > "To co dzieje się teraz i po teraz > tak długo nie ma znaczenia > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." Mysle, ze ladny temat poruszylas. W tym stwierdzeniu jest wielka prawda o naszych nadziejach, ktore nie maja zadnego znaczenia w skali makro tego wszechswiata. Wszystko to, co mialoby jakiekolwiek znaczenie, ginie gdzies w ciszy czasoprzestrzeni. Cokolwiek by to nie bylo, czy wczoraj czy jutro, nie zadnego sensu. Pozdr, Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń 05.06.03, 23:21 Wiec po co to wszystko piszesz, to i tak bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.unl.edu 05.06.03, 23:24 karnotaur1 napisał: > Wiec po co to wszystko piszesz, to i tak bez sensu! a kto i gdzie powiedzial, ze jesli cos nie ma sensu, to nie ma sensu mowienie o tym ? moze sens jest w uznaniu bezsensia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń IP: srv1:* / 192.168.1.* 05.06.03, 23:32 Gość portalu: Imagine napisał(a): > karnotaur1 napisał: > > > Wiec po co to wszystko piszesz, to i tak bez sensu! > a kto i gdzie powiedzial, ze jesli cos nie ma sensu, to nie ma sensu > mowienie o tym ? moze sens jest w uznaniu bezsensia ? Sens jest wtym,ze ty jestes bez sensu i zyjesz w bezsensownym swiecie ktory sobie stworzykes!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.unl.edu 05.06.03, 23:36 Gość portalu: karnotaur1 napisał(a): > Gość portalu: Imagine napisał(a): > > > karnotaur1 napisał: > > > > > Wiec po co to wszystko piszesz, to i tak bez sensu! > > a kto i gdzie powiedzial, ze jesli cos nie ma sensu, to nie ma sensu > > mowienie o tym ? moze sens jest w uznaniu bezsensia ? > Sens jest wtym,ze ty jestes bez sensu i zyjesz w bezsensownym swiecie ktory > sobie stworzykes!! kotku, sens, jesli juz ma byc, to jest w uswiadomieniu sobie swojej glupoty. w zwiazku z tym, ty zyjesz jeszcze w bezsensiu, innymi slowy, bedac glupim nie wiesz o tym. tym sie roznimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń IP: srv1:* / 192.168.1.* 05.06.03, 23:46 Gość portalu: Imagine napisał(a): > Gość portalu: karnotaur1 napisał(a): > > > Gość portalu: Imagine napisał(a): > > > > > karnotaur1 napisał: > > > > > > > Wiec po co to wszystko piszesz, to i tak bez sensu! > > > a kto i gdzie powiedzial, ze jesli cos nie ma sensu, to nie ma sensu > > > mowienie o tym ? moze sens jest w uznaniu bezsensia ? > > Sens jest wtym,ze ty jestes bez sensu i zyjesz w bezsensownym swiecie ktor > y > > sobie stworzykes!! > kotku, sens, jesli juz ma byc, to jest w uswiadomieniu sobie swojej glupoty. > w zwiazku z tym, ty zyjesz jeszcze w bezsensiu, innymi slowy, bedac glupim > nie wiesz o tym. tym sie roznimy. Ty za to o wielki Imagine doskonale wiesz o swojej glupocie i widac jest ci z tym bardzo dobrze, wiec zyj sobie w ty wy-IMAGINE-owanym swiecie ktory i tak jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.unl.edu 05.06.03, 23:54 ten swiat to przynajmniej ja sam tworze. ty natomiast znajdujesz swe motta w supermarketach i na paczkach od dropsow. ale nie mam do ciebie zalu, a nawet cie lubie. powiesz mi cos milego ? Twoj Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń IP: srv1:* / 192.168.1.* 06.06.03, 00:04 Gość portalu: Imagine napisał(a): > ten swiat to przynajmniej ja sam tworze. ty natomiast znajdujesz swe motta > w supermarketach i na paczkach od dropsow. ale nie mam do ciebie zalu, a nawet > cie lubie. powiesz mi cos milego ? > Twoj Imagine. A wiesz, ze ja tez cie lubie,tylko nie rozumiem ludzi ktorzy zyja w swoim malym swiatku,otaczaja sie murem i daja dobre rady innym a sobie nie umieja pomoc, pytaja o sens zycia i szukaja odpowiedzi.Po co ci te odpowiedzi skoro i tak wiesz wszystko najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.neb.rr.com 06.06.03, 00:56 Gość portalu: karnotaur1 napisał(a): > Gość portalu: Imagine napisał(a): > > > ten swiat to przynajmniej ja sam tworze. ty natomiast znajdujesz swe motta > > w supermarketach i na paczkach od dropsow. ale nie mam do ciebie zalu, a > nawet > > cie lubie. powiesz mi cos milego ? > > Twoj Imagine. > A wiesz, ze ja tez cie lubie,tylko nie rozumiem ludzi ktorzy zyja w swoim > malym swiatku,otaczaja sie murem i daja dobre rady innym a sobie nie umieja > pomoc, pytaja o sens zycia i szukaja odpowiedzi.Po co ci te odpowiedzi skoro i > tak wiesz wszystko najlepiej. widzisz, ja chyba nie jestem tym za kogo mnie masz. ja nie szukam pomocy tu na forum i murem sie nie otaczam. plote na tyle tematow, wszedzie mnie pelno, gdzie wiec ten mur ? ja nie szukam odpowiedzi !!!! ja ja znam. Nie wierzysz ? Twoj Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń IP: srv1:* / 192.168.1.* 06.06.03, 06:52 Gość portalu: Imagine napisał(a): > Gość portalu: karnotaur1 napisał(a): > > > Gość portalu: Imagine napisał(a): > > > > > ten swiat to przynajmniej ja sam tworze. ty natomiast znajdujesz swe > motta > > > w supermarketach i na paczkach od dropsow. ale nie mam do ciebie zalu > , a > > nawet > > > cie lubie. powiesz mi cos milego ? > > > Twoj Imagine. > > A wiesz, ze ja tez cie lubie,tylko nie rozumiem ludzi ktorzy zyja w swoim > > malym swiatku,otaczaja sie murem i daja dobre rady innym a sobie nie umiej > a > > pomoc, pytaja o sens zycia i szukaja odpowiedzi.Po co ci te odpowiedzi sko > ro > i > > tak wiesz wszystko najlepiej. > widzisz, ja chyba nie jestem tym za kogo mnie masz. ja nie szukam pomocy tu > na forum i murem sie nie otaczam. plote na tyle tematow, wszedzie mnie pelno, > gdzie wiec ten mur ? ja nie szukam odpowiedzi !!!! ja ja znam. Nie wierzysz ? > Twoj Imagine. Pleciesz na tyle tematow bo w zadnym tak naprawde nie jestes dobry,wiec probujesz byc zauwarzony piszac swoje wydumane teksty,odpowiedz ktora znasz zostaw dla siebie bo jest pewnie tak zakrecona i bezsensowna jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 07:56 Gość portalu: karnotaur1 napisał(a): > Pleciesz na tyle tematow bo w zadnym tak naprawde nie jestes dobry,wiec > probujesz byc zauwarzony piszac swoje wydumane teksty,odpowiedz ktora znasz > zostaw dla siebie bo jest pewnie tak zakrecona i bezsensowna jak ty. Każdy tu pisze, żeby zostać zauważonym :-) Przedstawiamy swoje odpowiedzi (albo próby odpowiedzi) na różne tematy. Nie powinno się traktować tych wypowiedzi jako NAUCZANIA. Każdy musi odnaleźć swoją własną odpowiedź, ale jednocześnie pozwolić innym mieć swoją (choćby była nie wiadomo jak "zakręcona i bezsensowna" ). Dyskusja jest wtedy, gdy różne zdania (nawet, jeśli ktoś ma ochotę występować jako advocatus diaboli to przecież mu wolno ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: czasoprzestrzeń IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 06.06.03, 00:28 Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > "To co dzieje się teraz i po teraz > tak długo nie ma znaczenia > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. ryb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnotaur1 Re: czasoprzestrzeń IP: srv1:* / 192.168.1.* 06.06.03, 00:35 Gość portalu: ryba napisał(a): > Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > > > "To co dzieje się teraz i po teraz > > tak długo nie ma znaczenia > > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." > > Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj > wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. > > ryb - bardzo ładnie napisane!! Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 00:59 Gość portalu: ryba napisał(a): > Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > > > "To co dzieje się teraz i po teraz > > tak długo nie ma znaczenia > > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." > > Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj > wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. A kiedy jest po teraz jesli nei teraz? sennie, ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: czasoprzestrzeń IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 06.06.03, 01:04 ziemiomorze napisała: > Gość portalu: ryba napisał(a): > > > Gość portalu: ona_bez_wyrazu napisał(a): > > > > > "To co dzieje się teraz i po teraz > > > tak długo nie ma znaczenia > > > dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj." > > > > Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj > > wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. > > A kiedy jest po teraz jesli nei teraz? > sennie, > ziemiomorze No wlasnie, a kto powiedzial ze jest teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 01:23 Gość portalu: ryba napisał(a): > > > Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj > > > wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. > > > > A kiedy jest po teraz jesli nei teraz? > > sennie, > > ziemiomorze > > No wlasnie, a kto powiedzial ze jest teraz? Jak kazda dyskusja o tej porze - ta tez schodzi na znaczenie pojec, a nie problem. Jesli 'teraz' to to, co jest w tej chwili, trwa (to czasu nie ma, nie ma przyszlosci i przeszlosci tralalaa), to 'teraz' jest teraz (a 'po teraz' nie ma w ogole, to iluzja, konstrukt jakis wydumany w glowie) Teraz jest stanowczo za pozno, ide spac, kpt Stonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: czasoprzestrzeń IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 06.06.03, 01:30 ziemiomorze napisała: > Gość portalu: ryba napisał(a): > > > > > Tak, tylko ze jutro jutra nigdy nie jest takie samo jak wczoraj > > > > wczoraj...dlatego teraz i po teraz ma wielkie znaczenie. > > > > > > A kiedy jest po teraz jesli nei teraz? > > > sennie, > > > ziemiomorze > > > > No wlasnie, a kto powiedzial ze jest teraz? > > Jak kazda dyskusja o tej porze - ta tez schodzi na znaczenie pojec, a nie > problem. Jesli 'teraz' to to, co jest w tej chwili, trwa (to czasu nie ma, nie > ma przyszlosci i przeszlosci tralalaa), to 'teraz' jest teraz (a 'po teraz' nie > > ma w ogole, to iluzja, konstrukt jakis wydumany w glowie) > > Teraz jest stanowczo za pozno, ide spac, > kpt Stonka No to ja tez teraz ide spac... Dobranoc:) "zawieszony" ryb Odpowiedz Link Zgłoś
waryjotka Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 00:58 Kazda chwila ma znaczenie. Nawet ta, w ktorej pozornie nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 01:01 waryjotka napisała: > Kazda chwila ma znaczenie. Nawet ta, w ktorej pozornie > nic sie nie dzieje. Czepne sie: mysle, ze raczej 'kazda chwila ma potencjal' - moze miec znaczenie, bo tak naprawde malo jest rzeczy waznych, tracimy mase czasu na bzdury, z. Odpowiedz Link Zgłoś
waryjotka Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 01:05 A czepiaj sie, masz racje. W watku wrzucono do wora wszystko to co identyczne. A nie ma identycznych chwil. ziemiomorze napisała: > Czepne sie: mysle, ze raczej 'kazda chwila ma potencjal' - moze miec znaczenie, > bo tak naprawde malo jest rzeczy waznych, tracimy mase czasu na bzdury, > > z. Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora rzeczy ważne i bzdury 06.06.03, 07:47 ziemiomorze napisała: > Czepne sie: mysle, ze raczej 'kazda chwila ma potencjal' - moze miec znaczenie, bo tak naprawde malo jest rzeczy waznych, tracimy mase czasu na bzdury, O, właśnie! Co to znaczy: "tracimy mase czasu na bzdury"? Z czyjego punktu widzenia są to bzdury? I na co można by przeznaczyć ten czas "ocalony od bzdur"? Ważność chwili (teraz) można ocenić dopiero jutro. Najważniejsza jest ta chwila, w której podejmujemy decyzję zmieniającą nasze życie. Czyżby najważniejszą chwilą miała być ta, w której skreślamy numery na kuponie toto-lotka? (te trafne, bo każdy inne skreślanie zasługuje na miano tracenia czasu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiszka4 Re: rzeczy ważne i bzdury IP: 217.8.186.* 06.06.03, 09:21 kamfora napisała: > Ważność chwili (teraz) można ocenić dopiero jutro. > Najważniejsza jest ta chwila, w której podejmujemy > decyzję zmieniającą nasze życie. > Czyżby najważniejszą chwilą miała być ta, w której skreślamy > numery na kuponie toto-lotka? (te trafne, bo każdy inne > skreślanie zasługuje na miano tracenia czasu? ;-) Może nie każda chwila jest ważna - w sensie istotna. Ale myślę, że każda ma znaczenie i wpływ na przyszłość. Gdybym w ubiegłym roku 16 sierpnia wstała wcześniej z łózka, to dziś nie pisałabym na tym forum. A w międzyczasie wydarzyło się mnóstwo rzeczy spowodowanych późniejszym wstaniem tamtego dnia, które to rzeczy spowodowały inne zdarzenia, zachowania, które z kolei przyczyniły się do tego kim jestem teraz i że myślę to, co myślę i piszę to, co piszę. A tamto "TERAZ", kiedy poleżałam dłużej w łóżku wydawało się takie bzdurne wtedy, a później okazało się bardzo ważne i brzemienne w skutkach. Ja wierzę, że istnieje więź przyczynowo-skutkowa we wszysrkim, co robimy. Kiedyś przeczytałam takie zalecenie: "Cokolwiek czynisz, czyń rozważnie i patrz KOŃCA." Nie wiem jak u Was, ale u mnie to się sprawdza... Miłego weekendu życzę Wam wszystkim :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: rzeczy ważne i bzdury 06.06.03, 09:45 kamfora napisała: > O, właśnie! Co to znaczy: "tracimy mase czasu na bzdury"? > Z czyjego punktu widzenia są to bzdury? I na co można by > przeznaczyć ten czas "ocalony od bzdur"? > > Ważność chwili (teraz) można ocenić dopiero jutro. > Najważniejsza jest ta chwila, w której podejmujemy > decyzję zmieniającą nasze życie. > Czyżby najważniejszą chwilą miała być ta, w której skreślamy > numery na kuponie toto-lotka? (te trafne, bo każdy inne > skreślanie zasługuje na miano tracenia czasu? ;-) I tak i nie. Rzeczywiscie, w pewnym momencie zycia mozna ocenic wartosc sposobu, w jaki spedzilismy czas, z perspektywy czasu (najlepiej dlugiego). Ale - uczymy sie, doswiadczamy - czasem czegos bardzo trudnego. To pozwala - kiedys tam w zyciu - osiagnac taki rodzaj perspektywy, ktory pozwala oddzielic wazne od nieistotnego, bedac jednoczesnie rodzajem pogodnej zgodny na rzeczywistosc. Co za szkoda, ze to raczej na starosc sie robi i to tylko niektorym, ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.neb.rr.com 06.06.03, 01:02 waryjotka napisała: > Kazda chwila ma znaczenie. Nawet ta, w ktorej pozornie > nic sie nie dzieje. jakie znaczenie, dla kogo ? kto jest jej ewaluatorem ? jak sie ma waznosc chwili sprzed 2 milionow lat ? czy mnie to dotyczy, a jesli tak jaki to ma sens czy mam jeden wiecej atom czy nie ? I tak dalej i dalej i dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś
waryjotka Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 01:06 Masz racje, nie ma znaczenia. Gość portalu: Imagine napisał(a): > jakie znaczenie, dla kogo ? kto jest jej ewaluatorem ? jak sie ma waznosc > chwili sprzed 2 milionow lat ? czy mnie to dotyczy, a jesli tak jaki to ma sens > czy mam jeden wiecej atom czy nie ? I tak dalej i dalej i dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: czasoprzestrzeń IP: *.neb.rr.com 06.06.03, 01:53 waryjotka napisała: > Masz racje, nie ma znaczenia. > > Gość portalu: Imagine napisał(a): > > > jakie znaczenie, dla kogo ? kto jest jej ewaluatorem ? > jak sie ma waznosc > > chwili sprzed 2 milionow lat ? czy mnie to dotyczy, a > jesli tak jaki to ma sens > > czy mam jeden wiecej atom czy nie ? I tak dalej i dalej > i dalej ... wyczulem rezygnacje w Twoim glosie. to nie dobrze. znaczenie my przypisujemy wydarzeniom, chwilom itp. ale one same nie maja zadnej wartosci samej w sobie. o to mi chodzi. nasz umysl jest scenografem, rezyserem, aktorem ale oprocz tego tak naprawde sie nic nie dzieje. zyjemy w cyrku jaki sami sobie tworzymy. jest fikcja jakakolwiek dzialalnosc. czy widzialas kiedys jakies rusztowania we wszechswiecie, jakies silosy, mlocarnie, kanaly nawadniajace, fabryki tlenu, oczyszczalnie czegokolwiek ? Nie, nie widzialas, swiat sie sam reguluje, buduje, odnawia, oczyszcza itp. to my tworzymy ta bzdure zwana cywilizacja, cywilizacja sciekow, wyzysku i iluzji. dla tej planety byloby lepiej, gdyby nas tu nie bylo, odetchnelaby wreszcie, wszystko by zakwitlo raz jeszcze... stad pytanie: kim jestesmy ? czy aby napewno stad ? czy chocby jedno z ogniw ekologicznych i biologicznych ucierpialoby gdyby nas zabraklo ? ANI JEDNO !!! jest jasne ze ta planeta nas nie potrzebuje, ze jestesmy swego rodzaju goscmi... bardzo niewdziecznymi goscmi... na tym koncze i zycze dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
urthona Re: czasoprzestrzeń 06.06.03, 05:01 bywajet wsio na swietie charaszo w cziom dzielo zrazu nie pajmiosz Odpowiedz Link Zgłoś
waryjotka Re: czasoprzestrzeń 09.06.03, 23:58 Nie zrezygnowalam. Wiem dalej swoje, bo nie przekonales mnie. Ja o niebie, Ty o chlebie (badz na odwrot - jak wolisz). Zycze rowniez dobrej nocy - choc o inna juz pewnie noc chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś