eutyfrona 04.07.07, 20:51 Czy Waszym zdaniem powyższa nazwa dla uzależnienia od solarium jest dobra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: Tanoreksja 04.07.07, 20:55 Mnie się nie podoba, ale wiele jednostek chorobowych ma takie sobie nazwy. Weszła w użycie i jest zrozumiała, więc nie ma sensu zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Tanoreksja 04.07.07, 21:02 wiele jednostek chorobowych ma nazwy ni przypiął ni wypiął ale pula tego, co jest do przyczepienia robi się pokaźna Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_g_5 Re: Tanoreksja 04.07.07, 21:04 a ja mam od dzisiaj bankofobię, albo bankoreksję. Jest cos takiego, czy jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Tanoreksja 04.07.07, 21:36 nie wiem, może trzeci oddech kaczuchy, peculioficyt, zakupofobia, vampirofilia? Odpowiedz Link Zgłoś
eutyfrona Re: Tanoreksja 05.07.07, 15:14 Ty nie cierpisz banków, czy je uwielbiasz? Bo te nazwy są przeciwstawne. Dlatego nie podoba mi sie nazwa "tanoreksja". Kojarzy się z anoreksją, czyli jadłowstrętem, ale przecież z grec. an - brak, pozbawienie, orexis - apetyt, czyli anoreksja dosłownie to brak apetytu, a tanoreksja to apetyt na opalanie. Ale chyba większości ludzi (tak mi się wydaje, nie robiłam żadnych badań:) anoreksja kojarzy się właśnie ze wstrętem, a nie apetytem (jak chociażby w wypowiedzi e_w_a_g_5. Poza tym, w terminie "tanoreksja" występuje połączenie wyrazów z różnych języków, czego nie powinno się robić. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Tanoreksja 04.07.07, 21:37 A jaka jest nazwa miedzynarodowa? Odpowiedz Link Zgłoś
eutyfrona Re: Tanoreksja 04.07.07, 22:33 Ja jestem jakoś opóźniona, jeżeli chodzi o nazewnictwo i dopiero wczoraj do mnie dotarło, że uzależnienie od solarium się tak nazywa, no i zatkało mnie na moment. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Tanoreksja 04.07.07, 22:34 Podobno nadmiar witaminy d odchodza szybko, ale nie wiem czy o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d moze i wityminy odchodza... 05.07.07, 09:09 ale skor sie starzeje w trybie turbo... jak widze te 20 ze zmarszczkami pokrytymi tapeta to sie zastanawiam co ten chlopak, ktory je ma musi przezywac... i jak beda wygladaly kolo 40. Odpowiedz Link Zgłoś