narko_manka 18.08.07, 18:10 Jezeli polski narod ma prawo do stowarzyszen, do wolnosci slowa, skad oburzenie? Nie rozumiem Dlaczego odmawiac osobom wysiedlonym i ich rodzinom do przedstawienia drugiej strony medalu, rowniez nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shangri.la Re::) 18.08.07, 18:13 Oho, zaraz tu wpadnie specjalista-germanista człowiekniepoważny:) Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Erica Steinbach ma racje 18.08.07, 18:24 13kotek13 napisała: > zeby sie nie wydalo... Do dzis zyja osoby odpowiedzialne za jedne z najwiekszych krzywd wyrzadzonych na narodzie niemieckim, strasznych, niewyobrazalnych krzywd Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:27 Ze wschodu wypędzono resztki tych, którzych nie wymordowało NKWD i UPA! Tysiace ludzi zostawiło wszystko, a Ty się litujesz nad biednymi niemcami, którzy krzyczeli "heil"?! Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:34 shangri.la napisała: > Ze wschodu wypędzono resztki tych, którzych nie wymordowało NKWD i UPA! > Tysiace ludzi zostawiło wszystko, a Ty się litujesz nad biednymi niemcami, któr > zy krzyczeli "heil"?! Zasciankowe myslenie, dzis wszyscy Polacy popieraja rzady Kaczynskich i wszyscy odpowiedzialni sa za ich czyny i slowa Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:36 A ty jesteś jaka? Proeuropejska? Popierając nacjonalistych krzykaczy? Kurcze, a mogłam dziś mieszkać we Lwowie! Najpiękniejsze miasto Drugiej Rzeczypospolitej! Najwspanialsi ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:38 To jedz do Lwowa, kto Ci broni? A co do wschodu. Niemieccy zolnieze wracajacy z wojny do Niemiec pomagali kobietom ze wschodu zabierajac je ze soba, bo nie mialy co jesc, dzieci im z glodu umieraly. Dostaly sie na zachod i sprzedaly tych, ktorzy im pomogli Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:42 Dziś Lwów jest tak samo mój jak Wrocław Eriki. Ale winę za to ponoszą rządy kilku państw, które dały się opętać Stalinowi i petycej niech kieruje do Londynu, między innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:46 shangri.la napisała: > Dziś Lwów jest tak samo mój jak Wrocław Eriki. > Ale winę za to ponoszą rządy kilku państw, które dały się opętać Stalinowi i pe > tycej niech kieruje do Londynu, między innymi. Wiec najprostsze rozwiazanie, zeby pokojowo pogodzic wschod z zachodem to zapomniec po 60 latach o wojnie i przywrocic granice sprzed kurtyny. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:48 Proszę bardzo:) Tyle, że jest mały problem pt Ukraina, która nie pozwoli sobie odebrać połowy terytorium:) Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:48 shangri.la napisała: > Proszę bardzo:) > Tyle, że jest mały problem pt Ukraina, która nie pozwoli sobie odebrać połowy t > erytorium:) Ukraina chce do UE:) Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:55 Koło historii się toczy i nie ma sensu zawracać kijem Wisły, bo jest to tylko niepotrzebne rozbudzanie nacjonalizmów. Demagogia w stylu Eriki nie służy niczemu dobremu. Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:01 Polscy patrioci byli zdania, ze wchodzac do Unii Polska straci niepodleglosc. Skad takie tendencje niepodleglosciowe, gdy znacznie mocniejsze kraje weszly w uklad, w tym Niemcy. A nie ma co ukrywac, Wroclaw byl, jest i bedzie chociazby kulturowo, architektonicznie niemiecki, nie polski. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:04 Lwów jest również na wskroś polski i cóż z tego? Kogo to dziś obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:19 shangri.la napisała: > Lwów jest również na wskroś polski i cóż z tego? > Kogo to dziś obchodzi? Kwestia kasy na promowanie. Wroclaw jest wypromowany w calej Europie jako Breslau i ludzi to interesuje. Polacy wola wydawac kase na pomniki, teczki, wywlekanie brudow, przesladowanie, ale to ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:26 Nas to obchodzi , bo to nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:31 shangri.la napisała: > Nas to obchodzi , bo to nasze pieniądze. No wlasnieego wiec na to pozwalaja? Dlaczego pozwalaja na obrazanie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 19:37 Sorry, ale zle korzysta sie z zalanej klawiatury i to nie wiadomo przez kogo:) Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Skad wiesz? 18.08.07, 19:47 Moze jakby Polska byla przyjazna Niemcom i Unii, znalazlyby sie pieniadze na promowanie Lwowa jako miasta polskiego? Ale Polacy wybrali chamowe Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Na slasku takie piosenki spiewalo sie po niemiecku 18.08.07, 19:04 Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch, Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch, Bitte langsam, bittle langsam, Bitte srechen Sie doch langsam, Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch! Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch, Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch, Ich versteh nicht, was Sie sagen, Ich versteh nicht, was Sie sagen, Ich bin Ausländer und spreche nicht gut deutsch! Odpowiedz Link Zgłoś
13kotek13 Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:37 K. zostal prezydentem, bo Ci, ktorzy nie poszli glosowac, glosowaliby na Tuska... Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:39 13kotek13 napisała: > K. zostal prezydentem, bo Ci, ktorzy nie poszli glosowac, glosowaliby na Tuska. > .. Podejrzewa, ze sporo w tym prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Zastanów się co piszesz 18.08.07, 18:43 Nie poszłam głosować , bo nie było na kogo:) Odpowiedz Link Zgłoś
13kotek13 ... 18.08.07, 19:04 he he he, a ja nigdy nie glosowalam i nie zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: Erica Steinbach ma racje 18.08.07, 20:58 Maja prawo owszem,ale na tej samej zasadzie Polacy kresowi powinni założyć stowarzyszenie o charakterze nacjonalistycznym i żadać od Rosji w trybie kategorycznym zwrotu mienia i nieruchomości pozostawionych za Bugiem po II w św. Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: Erica Steinbach ma racje 18.08.07, 20:59 Nie wiem, czy od Rosji. A co do Kaliningradu i Niemiec to nie wiem, bo mnie to nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Erica Steinbach ma racje 19.08.07, 11:04 2 sedziwe babcie zza Buga sam osobiscie zaprowadze do sadu, jezeli tylko wystarczy mi czasu a im zycia na tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Erica Steinbach ma racje 19.08.07, 11:40 czlowiek_powazny napisał: > 2 sedziwe babcie zza Buga sam osobiscie zaprowadze do sadu, jezeli > tylko wystarczy mi czasu a im zycia na tej ziemi. Człowieku niepoważny, tysiące babć ma swoich spadkobierców, a w sądzie nie szuka się sprawiedliwości, bo tam jej nie ma. Rekompensaty za pozostawiane majątki są wypłacane w naturze. Niemcy chyba też dostali zadośuczynienie, ale nie ma rekompensaty za życie pozostawione po drugiej stronie granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Erica Steinbach ma racje 19.08.07, 11:52 W tym przypadku nie chodzi o zadne pieniadze. I nie mam na mysli polskich sadow, tylko kogos, komu bedzie chcialo sie dojsc prawdy. A chetni znajda sie, uwierz, do samej E.Steinbach napisze maila w tej sprawie jak zajdzie koniecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Jakiej prawdy? 19.08.07, 11:58 Chcesz sądzić pośmiertnie sygnatariuszy Jałty? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Jakiej prawdy? 19.08.07, 12:31 shangri.la napisała: > Chcesz sądzić pośmiertnie sygnatariuszy Jałty? Nie, zyja jeszcze stare ku.., ktore doprowadzily do wysiedlen, do krzywdzenia niemieckich kobiet i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Jakiej prawdy? 19.08.07, 12:47 Ech....dyskusja z Tobą traci sens, jeśli operujesz takimi szowinistycznymi tekstami. Tacy jak Ty wywołują wojny bijąc brawo pokojowym malarzom o piskliwych głosach chorych pomysłach na dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_powazny Re: Jakiej prawdy? 19.08.07, 13:00 shangri.la napisała: > Ech....dyskusja z Tobą traci sens, jeśli operujesz takimi szowinistycznymi teks > tami. > Tacy jak Ty wywołują wojny bijąc brawo pokojowym malarzom o piskliwych głosach > chorych pomysłach na dobrobyt. Nie ma tu krzty szowinizmu. Moze najwieszka kara dla nich jest teraz to, ze pomimo sedziwego wieku zyja w strachu co bedzie pozniej, boja sie Boga i slusznie, placza i histerii dostaja. Moze to dostateczna kara a moze jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś