marek.zajac 17.07.08, 23:54 I tak żyjemy w czasach ze cała gawiedź czytelników w tym temacie ma niewiele do powiedzenia czy skomentowania. Nic tylko szukać ze świecą na tej pustyni aksjologicznej drugiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ufffaa Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 13.05.10, 18:43 Szanowny przedmowco, z panskiej wypowiedzi wynika, ze uwaza pan samego siebie za jedynego oswieconego w temacie. Jednakze ostentacyjne wynoszenie wlasnej osoby ponad "gawiedz" nie przystoja prawdziwemu dzentelmenowi. Ergo, nie jest pan dzentelmenem, natomiast stara sie usilnie robic takie wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 14.05.10, 13:19 Ja zgadzam sie z teza, ze najgorzej zachowuja sie ci z najnizszych i z najwyzszych warstw spoleczenstwa. Ci najnizej urodzeni po prostu nie wiedza, jak sie zachowac. ci wysoko urodzeni wszelkie reguly maja w nosie, nawet jesli je znaja. Zamiast przeprowadzac wywiady wystarczy spojrzec na zachowanie europejskiej arystokracji; wlos sie na glowie jezy. Natomiast nabardziej o maniery dba mieszczanstwo pelne aspiracji, ktore chce byc zaakceptowane w gronie arystokracji. Moze ten obraz jest nie do konca klarowny, bo dzis raczej jest podzial na bogatych i biednych, niz wedle urodzenia. Nie zmienia to jednak faktu, ze nuworysze zawsze chca byc zaakceptowani przez stara elite, nawet jesli ta jest elita tylko z nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Kto to byl "prawdziwy dżentelmen" 13.05.10, 21:23 Powinno byc "byl:. Artukul przytacza przyklady z podrecznikow z poczatku XX wieku. Dzis to juz bez znaczenia. Obowiazuje kult mlodosci i nowosci. Tzn. teraz gentelman wyglada mlodo, nawet w wieku 50 lat i podazaza nowosciami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
o_witch Marku... 14.05.10, 23:17 A jakby temu dżentelmenowi podpiec ogon, podwiesić na sznurku tuż przy krzyształowym żyrandole, podwędzic jaja w komórce, jak myślisz, byłby też w takich sytuacjach dżentelmenem? A jakby krzyczał, a jak nózkami machał, cylinder by mu spadł na lewe oko i laseczką mrówkę by przycisnął... Co by wtedy zrobił, gdyby dla zarobku, biuro pracy, wysłało, go do Duńskiej fabryki ryb, aby pracował na taśmie, ładując śledzie do słoików, zalewajac je sosem koperkowym? Chłę? A po 12 godzinach użerania się na owej taśmie, jakiś pi...czy panek, jeszcze by mu splunął w twarz, nazywając ...gawiedź! Weż się w łepek stuknij,panie Zając, bo widać rozumem nie odbiegasz od poziomu mrówki.... Odpowiedz Link Zgłoś
zorz_ponimirski Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 15.05.10, 02:31 prawdziwy dzentelmen to taka jedna kolezanka z pracy, ktora pamietam mimo uplywu czasu i kilometrow nas dzielacych. ona w obliczu krytyki nie zwalala na pionki wokol siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 15.05.10, 09:33 Mam wrazenie że ten artykuł robi z dżentelmena ciotę, i chyba jest nim sam autor Odpowiedz Link Zgłoś
czubata Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 15.05.10, 11:18 Dżentelmen to człowiek który potrafi zamilknąć we właściwym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobza16 Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 16.05.10, 13:17 >Nic tylko szukać ze świecą na tej pustyni > aksjologicznej drugiego człowieka. to weż latakę! jaki jest "prawdziwy dzentelmen" każdy widzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 16.05.10, 19:09 To satyryczny opis 19 wiecznego arystokraty w Anglii. Tak praca sie nie hanbil rodzice..babka...ciotka.... kazdy cos mu zostawil w spadku i tako mu dizen schodzil w 'gentleman club ' na przyjeciach, polowaniach. Teraz ich sie juz mniej uchowalo koszty zycia drogie, utrzymanie wielkich posiadlosci na wsi kosztuje wiec musza je czesto otwierac dla gawiedzi aby troche kasy im sypnelo. Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Nie komentuję, bo jestem wulgarny :) 19.05.10, 10:32 marek.zajac napisał: > cała gawiedź czytelników w tym temacie ma niewiele > do powiedzenia czy skomentowania. Bzdura. Miałbym dużo do powiedzenia i skomentowania. Ale... Nie może po prostu iść do pracy, bo to nieeleganckie. Zarabianie na życie jest wulgarne (...) Pieniądze należy po prostu mieć w ilościach wystarczających ...ale ja zarabiam własną pracą na życie, więc jestem wulgarny. A że forum to nie dopuszcza wulgarnych i wulgaryzmów, więc nic tu nie mogę skomentować, bo i tak by te wulgarne wulgaryzmy wycięto :) Pewnie większość forumowiczów w ten czy inny sposób zarabia na życie, więc i komentarzy mało:) A tak w ogóle, to o ile pamiętam, "wulgarny" pochodzi od łacińskiego "vulgus" czyli po prostu "zwykły". Znaczenie słowa się znacznie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
nielenin A ja myślałem że prawdziwy gentelmen to 19.05.10, 10:52 .. ktoś kto wyśmiewa się z cudzego wzrostu i nazwiska, okrada babcie z dowodu, boi się rusków spytać o katastofę, lata z szalikiem po pałacu ,gardzi wierzącymi oraz ciągle obraża innych ludzi. No taki ktoś jak z PO ? Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: A ja myślałem że prawdziwy gentelmen to 19.05.10, 11:02 Albo cyklista :D Odpowiedz Link Zgłoś
norymberga3 Muszę się pochwalić - znam takiego! 19.05.10, 12:11 Jest to mój serdeczny przyjaciel. Jest uprzedzająco grzeczny bez usłużności, nie używa ani odrobiny wulgaryzmów, nawet słowa uchodzące za neutralne nie przechodzą mu przez gardło (np. toaleta), unika jakichkolwiek odniesień fizjologicznych. Nigdy nie mówi o nikim źle, dla każdego ma uśmiech i miłe słowo, ale się bynajmniej nie spoufala. Nie przesadza z komplementami, ceni uroki życia towarzyskiego. Humor typu angielskiego, odrobinę sarkastyczny i zdystansowany, chętnie używa ironii. Słucha uważnie, dziękuje za najdrobniejsze przejawy uprzejmości, okazuje wszystkim szacunek. Doskonałe maniery przy stole. Nie pali i nie używa jakichkolwiek trunków (to akurat szkoda, przy lampce wina jeszcze lepiej się gawędzi...). Pochodzi z rodziny wielkoburżuazyjnej, spadek po jego dziadku został sprzedany na aukcjii Sotheby's... Arystokratyczny jest jego stosunek do pieniądza: jest obecnie biedny jak mysz kościelna (Niemiec bez samochodu!) ale zwiedził cały świat łącznie z zakątkami typu Nowa Zelandia, Botswana czy Syberia, bo taką ma fantazję i wewnętrzną potrzebę. Ubiera się w kaszmiry i jedwabie, chodzi z plecakiem... z zawodu architekt krajobrazu, z zainteresowań botanik. Nie potrafię sobie wyobrazić osoby bardziej zasługującej na tytuł "prawdziwego dżentelmena" w obecnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
cracken001 Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 19.05.10, 15:44 Hehehe-w czasach PRL krazylo takie powiedzenie-"Dzentelmenow u nas od ch.ja,tylko wlasnych samochodow nie maja" Odpowiedz Link Zgłoś
avgust Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 19.05.10, 15:57 Prawdziwy dżentelmen nie osadza swego postępowania na bezsensownych szczegółach. Powinien po prostu okazywać szacunek innym ludziom, zwłaszcza zaś kobietom. Odpowiedz Link Zgłoś
wizerunekblox Kto to jest "prawdziwy dżentelmen" 20.05.10, 11:34 Tekst pana Talko nawet zabawny! Miejmy nadzieje, ze nikt nie potraktuje go zbyt powaznie... wizerunek.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś