lejdi111 06.02.09, 13:47 Czy to zaburzenie osobowości? Jak się tego pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubkulik Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 13:53 Ale o co konkretnie chodzi? "Zaburzenia adaptacyjne" to abstrakcja. Można to rozumieć na wiele sposobów. I po co się pozbywać? Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 13:56 dowiedziałam się, że na to cierpę Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 14:55 > dowiedziałam się, że na to cierpę :-) a można wiedzieć w którym numerze "bravo girl" to było ? nie martw się nie jesteś sama, ja np. mam zaburzenia adaptacyjne jak wsiadam na bani do autobusu, zmiana środowiska z tym związana powoduje u mnie silne nudności :-) ps. a gdybyś się nie dowiedziała, to pewnie nie odczuwała byś tych "cierpień" Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 17:17 aa i tu sie z Tobo Flautusie nie zgodze, otoz majac swiadomosc Twej checi banienia sie, nie dopuszczam do powszechnego udzielania sie Twojego wydechu w zwiazku z tym powszechnego nudzenia. pozdrawiajac mass.ka Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 23:56 To znaczy co Ci dolega konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
poszerzenie-pola-walki Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 15:12 tak nie ma prostej recepty Odpowiedz Link Zgłoś
free123 Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 16:57 Nie jest to zab.osobowości. Określa się w ten sposób osoby, u których pewne reakcje normalne w danej sytuacji trwaja za długo (np. po śmierci bliskich za długo trwa żałoba) albo za bardzo przeżywa pewne zdarzenia (utrata pracy etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: zaburzenia adaptacyjne 06.02.09, 18:41 Z definicji wyglada to na problemy w odnalezieniu sie w nowej sytuacji zyciowej z ktora zwiazane moga byc urazy, traumy i stres. To sie moze odnosic do konkretnej sytuacji, np. pracy. Wczesniejsze nieprzyjemne doswiadczenia z praca moga sprawiac ze podjecie nowej pracy okazuje sie bardzo trudne i stresogenne. Mysle ze psycholog pomaga przelamac te stereotypy osobiste zwiazane z negatywnym odbieraniem pracy i swojej roli/wizji w owej sytuacji. Ja to rozumiem, zaburzenia adaptacyjne, jako konkretne problem w konkretnej sytuacji. Zaburzenia osobowosci to caly szereg negatywnych wzorcow, wiele deficytow, caly szereg trudnych cech osobowosci ktore sprawiaja ze czlowiek nie odnajduje sie w zyciu tak jakby chcial. To powoduje stres i popadanie w rozne stany psychiczne, aspoleczne usposobienie (oni mnie nie akceptuja taka jaka jestem to ja ich nie akceptuje) itp. zaburzenia osobowosci to juz bardziej ogolnikowa tematyka, chociaz tez objawiajaca sie w danych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś