Dodaj do ulubionych

Jak się motywować?

13.05.09, 01:21
Mam słabą wolę i marnie u mnie z motywacją. Obiecuję sobie, ze będę się ucyć- a nie uczę się. Wiem, ze mam coś do zrobienia, a odwlekam na ostatnią chwilę i w końcu robię to byle jak albo całkiem zawalam.
Powinnam się wziać w garść, ale nie bardzo mi to wychodzi.
I bardzo się na siebie później wnerwiam, obiecuję, ze to ostatni raz a potem znów jest tak samo. Próbuję się za siebie wziąć i nie wychodzi. I znowu i znowu i znowu. Ilość tych prób mnie dobija, bo nic się nie zmienia.
Czy znacie jakieś sposoby, by polepszyć swą motywację, popracować nad silną wolą? Kiedyś nie byłam taka leniwa. Czy powinnam sobie stawiać małe zadania i poruszac się małymi kroczkami, czy od razu skakać na głęboką wodę i dowalić sobie porządnie?
Bardzo proszę o jakieś porady odnośnie motywowania się, bo naprawdę chcę sobie pomóc, a nie potrafię :/
Obserwuj wątek
    • zielona-oliwka Re: Jak się motywować? 13.05.09, 18:19
      Ale to tylko o naukę chodzi? Może warto pomyśleć nad zmianą kierunku studiów?
      Ciężko jest spędzać godziny nad czymś, co nas zupełnie nie interesuje.
      Z drugiej strony - czasami (czasami) trzeba zacisnąć zęby i zrobić to, co
      musimy, żeby potem móc robić tylko to, co chcemy. Nie da się inaczej.
    • xuxem Re: Jak się motywować? 13.05.09, 18:32

Proponuje cwiczyc silna wole.

Szamanki z Araukani np. w tym celu
      przybijaly sobie na 3 dni jezyk do drzewa.

Zrob to proste cwiczenie, a zobaczysz
      jak silna wola juz po 3 dniach bedziesz dysponowac !

Tylko wytrzymaj i nie znudz sie !

Trzy dni szybko zleci !

• solaris_38 Re: Jak się motywować? 14.05.09, 00:26
      hmm może oddać się swej .. beznadziejności tak bardzo - aż się ONA znudzi
      aż się NIĄ człowiek przerazi
      aż silna wola wyda się barankiem i łatwizną i rozrywką ?

no tak fantazjuję

to trudne

może małe kroki jednak lepsze ?

:)

• niebieskoszary Re: Jak się motywować? 14.05.09, 00:30
      najlepiej skoczyc na gleboka wode, prawie sie utopic i pozniej jak sie z tej glebokiej wody wydostanie to sie do konca zycia bedzie sie cieszyc z tego ze sie zyje. jak mowi stare przyslowie wojskowe - co cie nie zabije to zrobi z ciebie inwalide.
      • wichrowe_wzgorza Re: Jak się motywować? 14.05.09, 21:32
        niebieskoszary napisał:

najlepiej skoczyc na gleboka wode, prawie sie utopic i pozniej jak sie z tej
        glebokiej wody wydostanie to sie do konca zycia bedzie sie cieszyc z tego ze sie
        zyje

hehehe, dobre!!! :))
    • pierszanaiwna Re: Jak się motywować? 14.05.09, 16:47

Ja tam uwarzam ze trzeba mieć smiale mażenia! najważniejsza jest świadomość
      jednostki tylko ona może coś naprawde zmienic.

• pani.misiaczkowa Re: Jak się motywować? 14.05.09, 21:27
      Poszukaj sobie informacji na temat prokrastynacji.
      • bestyjaa Re: Jak się motywować? 15.05.09, 01:08
        pani misiaczkowa, dziękuję, naprowadziłaś mnie na bardzo ciekawy trop :)
        mój poblem jest trochę dziwny, bo jakby dwubiegunowy.
        Ja w zasadzie jestem taka, ze robię bardzo dużo rzeczy, mam kilka hobby i świetną pasję, duzo podróżuję, czytam, znam kilka języków obcych, uprawiam kilka dyscyplin sportu. Czyli dosyć aktywnie. I chciałabym, zeby tak było zawsze. Ale niestety, mam tez takie własnie napady nicnierobienia i to jest straszne. zawalam wtedy wszystko równo :/ I naukę na studiach, i pasje , i wszelkie inne plany. ... mam nadzieję, ze jakos uda mi sie z tym zawalczyć, bo to mi zrujnuje życie :/
    • apocalyptication Re: Jak się motywować? 15.05.09, 14:30
      czyli auto-manipulacja :) ciekawy temat, i jak widać na Twoim przykładzie wcale
      nie taki łatwy do wykorzystania w praktyce...
      ---------------------------------
      ...Mroczni.i.Źli...
      pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka