monika28888 25.05.09, 06:43 np gwałt ktory odcisnal pietno na całym dalszym zyciu,czy mozna poprostu wymazac to zdarzenie? np hipnoza lub modlitwa o zapomnienie? albo leki jakies lub lektrowstrzasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funstein Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 25.05.09, 07:42 jak chcesz się uwolnić od traumy to przekształć w swojej świadomości ten gwałt na dziki seks. Ktoś cię pożądał, ty mu uległaś i już. nie rozpamiętuj swojej "krzywdy" bo robisz sobie prawdziwą krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 25.05.09, 08:39 Procesy pamięciowe są automatyczne i mimowolne. Najsilniej pamiętamy zdarzenia przykre, traumatyczne i związane to jest z instynktem oraz procesami uczenia się. Pamięć ma za zadanie ochronę gatunku przed zagrożeniem poprzez uczenie się. Dziecko, które dotknie płomienia świecy zapamięta ból i wyciągając wnioski ze swojego doświadczenia uniknie swoich błędnych reakcji w określonych sytuacjach. Gdyby nie pamięć, ludzie i zwierzęta szybko wyginęliby. Pamięcią dowolną można w b. wąskim zakresie sterować np. celowe uczenie się do ogzaminu. Natomiast pamięć mimowolna to nie tablica, z której zmażesz co Ci nie pasuje, bo połączenia neuronalne ignorują Twoją wolę kierując się własnymi regułami. Po prostu wyciągnij więc wnioski ze zdarzenia, które Cię spotkało i staraj się w przyszłości unikać takich sytuacji. Wypracuj sobie model obrony (pojemnik z pieprzem, paralizator lub kurs samoobrony) i nie rozdzieraj szat nad tym, co Cię spotkało. Bywają gorsze rzeczy niż gwałt. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 25.05.09, 23:12 nie trzeba ich wymazywać trzeba je przepracować zmierzyć się z nimi oswoić je reszta to czas i mądrość (np wybaczania sobie i innym i uczenia się na błędach) Odpowiedz Link Zgłoś
spiritshot Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 26.05.09, 00:04 Nic nie wymazywać. Przyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 26.05.09, 09:52 Owszem, można. Jeżeli trafi się innego rodzaju traumatyczne przeżycie dużo silniejsze. Wtedy to poprzednie wydaje się mało istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
egzostatyczka Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 26.05.09, 11:42 wymazać z pamięci-tylko co to znaczy?nie myślenie o traumie nie jest wymazaniem z pamięci.wciskanie traumy w podświadomość zawsze da o sobie zanać np.w postaci przejęzyczeń,lęków.tików. nie myślenie w wypieranie w podświadomość nie jest rozwiązaniem. odwrócenie kotaogonem-jak można poradzić sobie z traumą w tym sensie.można skorzystać z terapii.będzie ona wyglądała tak,że aby trauma nie była traumą należy przeżyć ja tysiąc razy przy terapeucie (czyli nic grożnego się wydarzyć nie może)i oswoić lęki.człowiek który preżywał traumę tysiąc razy i sam wie że nic mu już nie grozi poprostu temat ten traktuje jak każdy inny i na tym polega powrót do codzienności. ale odpowiedż na temat-nie myślenie o traumie nie jest równoznaczne z wymazaniem jej z pamięci.Ty nie chcesz pamiętać,spychasz wszystko w podświadomość a ta pamięta.no i żyje własnym życiem wywołując objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
beasingiel_44 Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 27.05.09, 19:26 jest tylko jedno lekarstwo na tego typu urazy czas i tylko czas swoje zrobi najlepiej ze wszystkich lekarzy powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 27.05.09, 19:43 Ja np. zauważyłam, że odreagowuję takie przeżycia we śnie. W tym śnie jeszcze raz przeżyłam taką sytuację, do tego stopnia, że obudziłam się ze strachu, ale na jawie nie ma już we mnie tego lęku. Odpowiedz Link Zgłoś
moon_witch gwalt seksualny jest tragiczny 27.05.09, 23:27 I inaczej przezywa ten gwalt osoba, ktora niezameldowala na policje, a inaczej ta, ktora zameldowa i sprawca zostal ukarany. Poczucie rekompensaty za krzywdy jest wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 28.05.09, 14:17 Chyba wymazywanie nie wchodzi w gre. Bardziej przejscie do porzadku dziennego i to, jakby ono mialo wygladac. Na to napewno potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Kwestia sumienia....paradetoks 28.05.09, 18:51 Ile czasu potrzebujesz , aby wymazać z pamięci krzywdy, jakie wyrządzasz kobietom poznanym na forum? Trzy lata wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
librero Re: czy mozna wymazac traumatyczne przezycia z pa 28.05.09, 18:03 Mysle, ze samemu bardzo trudno sobie z czyms takim poradzić, choć duzo zalezy tez zapewne od konstrukcji psychicznej człowieka. Na pewno warto poszukac pomocy u specjalisty i nie starać się udawać, że nic się nie stało. W ten sposob przykre zdarzenie moze wrocic jak bumerang w postaci nerwicy, koszmarow sennych, tików itp. Molestowane dzieci czesto wypieraja przykre zdarzenia do podswiadomosci tak, ze jako dorosli do pewnego momentu ich nie pamietają. Tyle, ze maja inne problemy psychiczne/nerwowe Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa a moze EFT ? 30.05.09, 16:29 czyli Techniki Emocjonaalnej Wolnosci, porownywane do psychologicznej akupunktury, proste i ponoc bardzo skuteczne (nie mam wlasnych doswiadczen) ja bym sie zainteresowala, nie masz nic do stracenia Odpowiedz Link Zgłoś