oltikwieto 22.12.03, 22:38 ...dla wszystkich :") homepage.mac.com/ovocko/FileSharing1.html A jak przyjdzie listonosz, to dorzucimy mu cos jeszcze OLT Kwieto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Prezenty swiateczne... 22.12.03, 22:59 nie ma to jak koledy w wykonaniu rodziny Pospieszalskich. Dla mnie esencja swiat dziekuje cieple mysli dla Was wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Prezenty swiateczne... 23.12.03, 00:56 och jak pieknie spiewaja! rewanzuje sie: CZARNY PLACEK Taki był przepis u genialnej Marii Monatowej, tej od 'weź dwie kopy jaj i ucieraj przez pięć godzin'. Nazywało się to 'placek niepieczony' – nieefektownie, ale trafnie. Przepis świetny, bo choć mało angażujący, to efekt niemal zwala z nóg. Wilgotny, owocowo-czekoladowy, przepyszny, czarny jak sumienie łakomczucha. Doskonały, kiedy dojrzeje, a w lodówce, starannie owinięty folią plastikową może leżeć nawet tydzień o ile wcześniej nie dowiedzą się o nim tajemnicze lodówkowe Trolle Zjadacze. W oryginale zalecano użycie różnych bakalii razem, ja myślę, że to nie ma większego sensu, bo i tak koniec końców w smaku placka dominują śliwki i rodzynki. Wersja najprostsza: śliwki suszone rodzynki czekolada deserowa albo gorzka (im bardziej czekoladowa, tym lepiej i broń Boże mleczna) Rodzynki namocz, śliwki posiekaj, czekoladę rozpuść w garnuszku na parze. Zmieszaj wszystko razem, upchnij w foremkę wyłożoną folią plastikową, przykryj folią i wsadź do lodówki. Musi się przegryźć przez noc co najmniej. Jeśli zechcesz podać ten placek gościom, pomyśl nad jego apetyczną aranżacją, ponieważ nie wygląda dobrze. Posyp kakao albo pokruszonymi orzechami czy zrób efektowną siateczkę z białej czekolady na przykład. CZARNY PLACEK – WERSJE BARDZIEJ FIGLARNE Ten przepis – dziecinnie łatwy - jest niesłychanie inspirujący. Wariacji na jego temat można tworzyć mnóstwo, poniżej pomysły najbardziej udane 1: MALAGA I MARCEPAN to samo, co w przepisie podstawowym, plus: wino malaga marcepan Na dwa dni przed przygotowaniem placka wyjmij śliwki z opakowania, żeby zrobiły się jeszcze bardziej suszone. Kiedy podeschną, namocz je przez noc w maladze. Odsącz i resztę zrób jak w poprzednim przepisie, z tym, że kiedy do foremki nałożysz pół masy, wciśnij w nią zrolowany w wałek marcepan i dopiero przykryj resztą. 2: MIGDAŁY I WIŚNIE to samo, co w przepisie podstawowym, plus: migdały wiśnie z konfitury starannie osączone Migdały obierz i podpiecz w piecu, posiekaj, wymieszaj prawie wszystkie z resztą i dodaj wiśnie, placek posyp resztą migdałów. 3, 4, 5 itd.: Jako dodatków możesz też dodać różnych bakalii - tak, jak w oryginale Monatowej ale namoczonych w winach, wódkach, nalewkach lub rumie; pokruszone herbatniczki (np. z płatków owsianych), albo kruche pierniczki, różne orzechy, pokruszoną białą czekoladę itp. ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Zaraz... 23.12.03, 21:27 ... mnie posadza o kryptoreklame, ale zbyt urocze to jest by nie podlinkowac: www.k2studio.com.pl/kartka.swf -- "Forgive him father, he is a robot from the future" - Jesus __AnoMalie__ Odpowiedz Link Zgłoś