Dodaj do ulubionych

kwas azelainowy ( acne derm )

IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 09:22
Mam małe pytanko: czy stosując preparat z kwasem azelainowym można opalać się
w solarium? Preparat wybiela skórę bardzo i chciałam nabrać trochę kolorku
ale nie wiem czy mogę iść na solarium??
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 12.01.04, 10:56
      nie powinnas korzystac z solarium, poniewaz jesli sie opalisz, w miejscu
      stosowaia acne-dermu moga powstac jasniejsze odbarwienia i raczej wygladaloby
      to gorzej niz jasna cera, a tak przy okazji sama stosuje ten preparat od kilku
      dni glownie na przebarwienia potradzikowe, po jakim czasie u ciebie nastapila
      poprawa
    • Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.04, 12:13
      ja mam ochote na ten krem ale jest trudno dostepny, obeszlam kilka aptek i
      nigdzie nie bylo. apteka musi zamowic w hurtowni, jesli oczywiscie jest on tam
      dostepny.

nie wszystkie apteki chca go sprzedac bez recepty, a isc do dermatologa po
      jedne kremik? smieszne. acne-derm i skinoren to to samo, a skinoren podobno bez
      recepty wydaja.

mnie tez ciekawi czy to taka rewelacja i jak dlugo trzeba czekac na efekty?

piszcie jak najwiecej na ten temat :)
    • Gość: ktoś Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 14:38
      U mnie efekty pojawiły się dość szybko: po około 3 tyg. stosowania rano i
      wieczorem.Blizny się lekko spłyciły a nowe pryszcze jak narazie mi nie
      wyskakują. Tylko problem jest taki że skóra jest bielsza a czerwone blizny
      blakną baaaardzo wolno i teraz bardziej kontrastują z bladą twarzą.
      Ten krem można kupić bez recepty, ja go kupiłam w aptece w której była duża
      ilość kosmetyków farmaceutycznych a aptekarka sprzedała mi go bez namysłu.
      Niby dlaczego ten krem miał by być na receptę??
      • Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.04, 15:41
        no 3 tygodnie, troche trzeba poczekac z efektem.

ja dzisiaj go kupuje bo apteka go sprowadzila i sprzedadza mi bez recepty.

w innej aptece pani wyciagnela taka ksiazke gruba i tam bylo napisane ze ejst
        na recepte, takze jakby sie uparla to by nie sprzedala, ale mnie to juz nie
        interesuje bo kupie go w innej aptece.

a czy twoja skora jest naprawde blada? nie chce wygladac jak trup. pije
        marchewke, moze uchroni mnie to przed ta bladoscia? moze lepiej punktowo
        smarowac? chce go wyprobowac tez na zmiany podepilacyjne, bo przeciez po tym
        skora tez jest poniszczona (zapalenie mieszkow)
      • bajsarka Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 12.01.04, 15:49
        Czy Ty smarujesz ten krem na całą twarz?
        Na niego nakładasz jeszcze jakiś np. ochronny?
        • Gość: ktoś Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 18:51
          U mnie pryszcze pojawiają się tylko na policzkach i tylko tam stosuję ten
          kremik. Efekt jest spory bo znajomi którzy nie wiedzą że smaruję się takim
          specyfikiem powiedzieli że coś ostatnio blado wyglądam:)) Chyba zmęczona jestem
          czy coś:))
          Tak więc krem działa i to jest duży plus. Tylko że faktycznie bez makijażu
          wyglądam jak trup jak to któraś z dziewczyn dobrze ujeła.Po posmarowaniu jak
          krem się wchłonie smaruję całą twarz zwykły kremem nawilżającym z filtrami,
          żeby podkład lepiej się trzymał, bo jak na złość ten acne derm robi coś takiego
          że fluid ciężko się jakoś trzyma:((
    • Gość: iza Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 12.01.04, 15:58
      ja go stosuje punktowo, ale za to wyskakuja mi nowe pryszcze wiec chyba zaczne
      stosowac ja w miejscach gdzie przewaznie wyskakuja mi te okropne pryszcze oraz
      na przebarwienia, kupilam ten krem glownie z mysla o przebarwieniach i myslalam
      ze troche szybciej zadzia a widze ze potrzreba jednak troche cieopliwosci, coz
      jak po miesiacu nie bede widziec poprawy to zaczne stosowac kremy z kwasami,
      choc troche sie ich boje
      • Gość: :)) Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 12.01.04, 16:41
        kwas azelainowy 20% jest silniejszy i bardziej podrazniajacy od wielu
        preparatow z kwasami dostepnymi do stosowania w domu, wiec nie ma sie czego
        bac.
    • Gość: aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: 217.96.10.* 12.01.04, 21:18
      kwas azalainowy jest w składzie Skinorenu, a ten jest bez recepty.
      mi pomaga.
    • Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.01.04, 15:52
      w koncu mam ten krem

ja smaruje sie zaledwie od 2 dni ale tylko na noc (na dzien DERMEDIC) i wlasnie
      nie wiem czy ten krem tak samo bedzie dzialac (czas efektu sie wydluzy?) jakbym
      sie smarowala rano i wieczorem czyli 2 razy dziennie, ile czasu trzeba czekac
      chociaz na minimalna poprawe skory?????????
    • Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.04, 22:42
      oj troche watek sie zapodzial a szkoda :(((((

bo mam pytanko odnosnie tego kremu.
      otoz smaruje sie nim juz troche, z tym ze na poczatku smarowalam sie tylko na
      noc, teraz od prawie tygodnia 2 razy dziennie i zauwazylam ze wyskakuja mi nowe
      niespodzianki, nie jakies tam krosty tylko sredniej wiewlkosci pryszcze (2-3
      sztuki) szczegolnie w okolicy szyjnej (w tym szyja). a moze on tka dziala ze
      wyciaga wszystko na wierzch??? jak tak dalej pojdzie to go chyba bede musiala
      odstawic.

czy tez tak mialyscie??? a moze to wina kremu nawilzajacego?
      oprocz tego krem ten wysuszyl mi skore troche ale nadrabiam wlasnie kremem
      nawilzajacym, co do ktorego mam watpliwosci. a moze podacie jakis krem
      nawilzajacy, ktory by dobrze sluzyl cerze tradzikowej?
      • Gość: youare... Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 22:51
        a ja mam pytanie innego rodzaju.

stosuję na dzień, raz na dwa dni ściślej. I jak posmaruję się rano to to nie
        chce się do końca wchłonąć, choćbym malutko nałożyła to zostają białe ślady :(

Wy tez tak macie?

A moze macie jakies specjalne sposoby na dawkowanie bądź np wklepywanie tego
        specyfiku ;)? Bo ja nie wklepuję.
        • Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 31.01.04, 16:06
          Na ulotce jest napisane zeby wmasowac lekko. Ale i tak zostaje mi taka biaława
          powłoka. A makijaz na tym to porażka-ten krem strasznie wysusza i spod podkładu
          wystają mi skórki mimo, że rano robię peeling.
          A jak wyglada sparawa stosowania acne dermu z kwasami(lysanel active, efaklar)?
    • Gość: Do J Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 31.01.04, 12:28
      Wiesz to z pewnością przez krem albo podklad, tez czasem mi sie to przytrafia,
      chociaz nie mozna tez wykluczuc acne-dermu, w moim przypadku nic takiego nie
      wystapilo, no ale kazda cera jest inna, sproboj odstawic ten krem nawilzajacy i
      jesli nadal bede ci wyskaiwac nowe nispodzianki to wtedy wina bedzie acne-demu
      • Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.01.04, 16:52
        podkladow nie uzywam tylko wlasnie kremy do cery tradzikowej, glownie ten
        acne-derm no i nawilzajacy eveline po 25 roku zycia (dotleniajacy). a moze
        zachodzi jakas reakcja chemiczna tych kremow i skora tak reaguje??? jesli bede
        uzywac tylko ance-dermu to mi skora odpadnie, musze ja nawilzac.
        ale bede musiala zrobic tak jak piszesz.
        • Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 10:40
          Ja zrobiłam wczoraj tak(pewnie nie najmadrzejsze to było, ale czego sie nie
          robi dla urody): na noc nałozylam na twarz effaklar,odczekalam 20 min i na to
          nalozylam(wszedzie, nie miejscowo) Acne derm. Pierwszy raz taka kombinacja-
          pieklo troche-ale jakie efekty!!! Dzis rano wstaje, a te przebarwienia po
          pryszczach, z ktorymi mecze sie od tygodni-prawie ich nie widac.Serio. Acne
          derm uzywam sam od 4 dni-ale 3 razy dziennie, tzn chodze w nim po domu caly
          dzien bo mam wolne.I wlasciwie po nim samym efektow nie bylo. Mysle ze to
          polaczenie to nie jest tak na co dzien, ale np co 3 dzien. Ale jestem
          szczesliwa, ze to zlazi :)
          • Gość: Martunia20 Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 24.03.04, 18:44
            Cześc dziewczyny :) Kupiłam sobie Acne-Derm jakieś 2 tyg. temu i musze
            przyznać, ze na początku-rewelacja-przez kilka dni ani jednej niespodzianki,
            ale za to po ponad tygodniu było ich kilka. I to takich całkiem porządnych.
            (jak się okazało między innymi z powodu okresu). Ale teraz one znikają i liczę
            na to, że będzie już lepiej.

Na pewno twarz jest dużo gładsza-miałam, oprócz większych niespodzianek, także
            mniejsze-takie maleńkie krosteczki i kiedy przyjeżdzałam dłonią po twarzy to je
            czułam, a teraz twarz gładziutka :D

Ogólnie mówiąc jestem bardzo zadowolona jak na razie z efektów-pokładam w tym
            kremie spore nadzieje, ponieważ nie mam już siły do zaczynania nowego kremu,
            męczenia się z przesuszeniem i zaczerwienieniem skóry po pierwszych
            smarowaniach.

A tak a'propos to muszę przyznać, ze Acne Derm jest jedynym kremem, który nie
            podraznił mi skóry po pierwszym zastosowaniu. Leciutko tylko zaczerwieniła się
            buzia, ale po pół godzinie zaczerwienienie zeszło :D Teraz nie mam problemu z
            łuszczeniem się skóry-po Acne Dermie tak się nie dzieje :D

Pozdrawiam :D

<przy okazji odświeżyłam :D >
    • Gość: migotka Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.net.pl / *.wl.efekt.net.pl 24.03.04, 19:24
      Acne derm zaczęłam używać tydzień temu i rozczarowałam się. Czy wam też
      wszystko "wyciągało" na wierzch? Smarowałam punktowo na blizny i dosłownie w
      każdym posmarowanym miejscu coś mi wylazło. Na razie dałam sobie spokój z tą
      maścią, ale kiedyś do niej wrócę, zeby sprawdzić to raz jeszcze.
      • Gość: romcia Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.slp.pl 24.03.04, 20:51
        Ja jestem pod wrażeniem tego kremu. Przede wszystkim jest to pierwszy krem na
        trądzik, ktory dziala a nie wysusza skóry! Moze to dlatego ze stosuję go na
        Effaclar K. U mnie on się bardzo ladnie wchlania, nie zostaje mi zadna biala
        powłoka. Zaczęłam go używac przede wszystkim na przebarwienia po pryszczach i
        po kilku tygodniach stosowania (jeszcze nie miesiąc nawet) prawie całkowcie
        zniknęły!!! Poza tym nowe syfki nie wyskakują! Dodam jeszcze ze uzywam go tylko
        na brodzie, bo tylko tu potrzebuję.
        • Gość: beba2 Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.autocom.pl 24.03.04, 21:27
          A propos recepty : Justy pisała niedawno,że Acne derm JUŻ NIE JEST na receptę.
          Na początku używałam Skinorenu,a potem Acne.Na początku srasznie piekła mnie
          cała twarz,ale po dwóch tygodniach przeszło.Skóra łuszczyła mi się bardzo i
          przez długi czas i na dodatek osyfiło mnie jeszcze bardziej.Na poprawę musiałam
          czekać dwa miesiące,ale nie była zachwycająca (nie miałam wielkich blizn,tylko
          ciągłe wypryski na całej twarzy,rozszerzone pory i zaczerwienienia).Z tym
          wybielaniem twarzy to u mnie przez pierwszy miesiąc dało się to zauważyć,a
          potem jakoś nic.Używam od 5 miesięcy i się nie poddam,bo choć powoli to jednak
          działa - widzę trwałe efekty : wyprysków prawie żadnych ,przebarwień
          mniej,skóra gładka,ale wcale się mniej nie przetłuszcza,no i pory nie bardzo
          się zwęziły.Myślę,że na jesień dołożę do Acne dermu Glyco A i wtedy efekty będą
          lepsze.Z tego co wyczytałam to z Glyco nie wolno na słońce,ale Acne nie jest
          fotouczulający.Jednak nie opalałabym się podczas kuracji żadnym z nich.
          • Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 24.03.04, 21:48
            Dziewczyny czy stosujecie filtry na dzień podczas używania Acne Dermu? To bądź
            co bądź kwas...Zastanawiam się.
    • gosiabie Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 24.03.04, 22:55
      Czy acne derm można stosoawac na plecki i dekolt? Wysypało mnie tam ostatnio po
      odstawieniu tabletek. Teraz jest duzo lepiej , ale są przebarwienia i czasem
      cos sie zrobi. Prosze o radę.
      pozdrawiam
    • littlefrog Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 24.03.04, 23:30
      Ja dosatalam od dermatologa kilkustronowa ksiazeczke-ulotke dot.Skinorenu
      (ktorego, jak ktos juz wspomnial, sklad jest ten sam- kwas azelainowy 20%) i
      tam jest napisane, ze po tym leku mozna bez przeszkod korzystac ze slonca:)Ale
      nie lepiej samoopalacz? Bo jesli masz czerwone blizny to pod wplywem promieni
      uv beda one trudniejsze do usuniecia i moga Ci na twarzy pozostac ciemniejsze
      przebarwienia.. Ja mam inny problem ze Skinorenem -2 dni pouzywam, a potem
      przez tydzien musze "reanimowac" moja twarz bo skora jest tak przesuszona, ze
      czuje sie jakbym maske nosila:(Dermedic mi w tym teraz pomaga:)Ktos wczesniej
      mial problemy z nalozeniem podkladu po Acne dermie - polecam Skinoren zel,
      ktory wcale nie wyglada jak zel ale jak bardzo leciutki kremik, ktory idealnie
      sie wchlania, nie tworzy zadnej warstwy na twarzy i swietnie matuje.Hehe, firma
      Schering powinna mi za to zaplacic!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka