Gość: ktoś IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 09:22 Mam małe pytanko: czy stosując preparat z kwasem azelainowym można opalać się w solarium? Preparat wybiela skórę bardzo i chciałam nabrać trochę kolorku ale nie wiem czy mogę iść na solarium?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iza Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 12.01.04, 10:56 nie powinnas korzystac z solarium, poniewaz jesli sie opalisz, w miejscu stosowaia acne-dermu moga powstac jasniejsze odbarwienia i raczej wygladaloby to gorzej niz jasna cera, a tak przy okazji sama stosuje ten preparat od kilku dni glownie na przebarwienia potradzikowe, po jakim czasie u ciebie nastapila poprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.04, 12:13 ja mam ochote na ten krem ale jest trudno dostepny, obeszlam kilka aptek i nigdzie nie bylo. apteka musi zamowic w hurtowni, jesli oczywiscie jest on tam dostepny. nie wszystkie apteki chca go sprzedac bez recepty, a isc do dermatologa po jedne kremik? smieszne. acne-derm i skinoren to to samo, a skinoren podobno bez recepty wydaja. mnie tez ciekawi czy to taka rewelacja i jak dlugo trzeba czekac na efekty? piszcie jak najwiecej na ten temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 14:38 U mnie efekty pojawiły się dość szybko: po około 3 tyg. stosowania rano i wieczorem.Blizny się lekko spłyciły a nowe pryszcze jak narazie mi nie wyskakują. Tylko problem jest taki że skóra jest bielsza a czerwone blizny blakną baaaardzo wolno i teraz bardziej kontrastują z bladą twarzą. Ten krem można kupić bez recepty, ja go kupiłam w aptece w której była duża ilość kosmetyków farmaceutycznych a aptekarka sprzedała mi go bez namysłu. Niby dlaczego ten krem miał by być na receptę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.04, 15:41 no 3 tygodnie, troche trzeba poczekac z efektem. ja dzisiaj go kupuje bo apteka go sprowadzila i sprzedadza mi bez recepty. w innej aptece pani wyciagnela taka ksiazke gruba i tam bylo napisane ze ejst na recepte, takze jakby sie uparla to by nie sprzedala, ale mnie to juz nie interesuje bo kupie go w innej aptece. a czy twoja skora jest naprawde blada? nie chce wygladac jak trup. pije marchewke, moze uchroni mnie to przed ta bladoscia? moze lepiej punktowo smarowac? chce go wyprobowac tez na zmiany podepilacyjne, bo przeciez po tym skora tez jest poniszczona (zapalenie mieszkow) Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 12.01.04, 15:49 Czy Ty smarujesz ten krem na całą twarz? Na niego nakładasz jeszcze jakiś np. ochronny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.swidnica.mm.pl 12.01.04, 18:51 U mnie pryszcze pojawiają się tylko na policzkach i tylko tam stosuję ten kremik. Efekt jest spory bo znajomi którzy nie wiedzą że smaruję się takim specyfikiem powiedzieli że coś ostatnio blado wyglądam:)) Chyba zmęczona jestem czy coś:)) Tak więc krem działa i to jest duży plus. Tylko że faktycznie bez makijażu wyglądam jak trup jak to któraś z dziewczyn dobrze ujeła.Po posmarowaniu jak krem się wchłonie smaruję całą twarz zwykły kremem nawilżającym z filtrami, żeby podkład lepiej się trzymał, bo jak na złość ten acne derm robi coś takiego że fluid ciężko się jakoś trzyma:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 12.01.04, 15:58 ja go stosuje punktowo, ale za to wyskakuja mi nowe pryszcze wiec chyba zaczne stosowac ja w miejscach gdzie przewaznie wyskakuja mi te okropne pryszcze oraz na przebarwienia, kupilam ten krem glownie z mysla o przebarwieniach i myslalam ze troche szybciej zadzia a widze ze potrzreba jednak troche cieopliwosci, coz jak po miesiacu nie bede widziec poprawy to zaczne stosowac kremy z kwasami, choc troche sie ich boje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 12.01.04, 16:41 kwas azelainowy 20% jest silniejszy i bardziej podrazniajacy od wielu preparatow z kwasami dostepnymi do stosowania w domu, wiec nie ma sie czego bac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: 217.96.10.* 12.01.04, 21:18 kwas azalainowy jest w składzie Skinorenu, a ten jest bez recepty. mi pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.01.04, 15:52 w koncu mam ten krem ja smaruje sie zaledwie od 2 dni ale tylko na noc (na dzien DERMEDIC) i wlasnie nie wiem czy ten krem tak samo bedzie dzialac (czas efektu sie wydluzy?) jakbym sie smarowala rano i wieczorem czyli 2 razy dziennie, ile czasu trzeba czekac chociaz na minimalna poprawe skory????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.04, 22:42 oj troche watek sie zapodzial a szkoda :((((( bo mam pytanko odnosnie tego kremu. otoz smaruje sie nim juz troche, z tym ze na poczatku smarowalam sie tylko na noc, teraz od prawie tygodnia 2 razy dziennie i zauwazylam ze wyskakuja mi nowe niespodzianki, nie jakies tam krosty tylko sredniej wiewlkosci pryszcze (2-3 sztuki) szczegolnie w okolicy szyjnej (w tym szyja). a moze on tka dziala ze wyciaga wszystko na wierzch??? jak tak dalej pojdzie to go chyba bede musiala odstawic. czy tez tak mialyscie??? a moze to wina kremu nawilzajacego? oprocz tego krem ten wysuszyl mi skore troche ale nadrabiam wlasnie kremem nawilzajacym, co do ktorego mam watpliwosci. a moze podacie jakis krem nawilzajacy, ktory by dobrze sluzyl cerze tradzikowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youare... Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 22:51 a ja mam pytanie innego rodzaju. stosuję na dzień, raz na dwa dni ściślej. I jak posmaruję się rano to to nie chce się do końca wchłonąć, choćbym malutko nałożyła to zostają białe ślady :( Wy tez tak macie? A moze macie jakies specjalne sposoby na dawkowanie bądź np wklepywanie tego specyfiku ;)? Bo ja nie wklepuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 31.01.04, 16:06 Na ulotce jest napisane zeby wmasowac lekko. Ale i tak zostaje mi taka biaława powłoka. A makijaz na tym to porażka-ten krem strasznie wysusza i spod podkładu wystają mi skórki mimo, że rano robię peeling. A jak wyglada sparawa stosowania acne dermu z kwasami(lysanel active, efaklar)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do J Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.connector.net.pl 31.01.04, 12:28 Wiesz to z pewnością przez krem albo podklad, tez czasem mi sie to przytrafia, chociaz nie mozna tez wykluczuc acne-dermu, w moim przypadku nic takiego nie wystapilo, no ale kazda cera jest inna, sproboj odstawic ten krem nawilzajacy i jesli nadal bede ci wyskaiwac nowe nispodzianki to wtedy wina bedzie acne-demu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.01.04, 16:52 podkladow nie uzywam tylko wlasnie kremy do cery tradzikowej, glownie ten acne-derm no i nawilzajacy eveline po 25 roku zycia (dotleniajacy). a moze zachodzi jakas reakcja chemiczna tych kremow i skora tak reaguje??? jesli bede uzywac tylko ance-dermu to mi skora odpadnie, musze ja nawilzac. ale bede musiala zrobic tak jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 10:40 Ja zrobiłam wczoraj tak(pewnie nie najmadrzejsze to było, ale czego sie nie robi dla urody): na noc nałozylam na twarz effaklar,odczekalam 20 min i na to nalozylam(wszedzie, nie miejscowo) Acne derm. Pierwszy raz taka kombinacja- pieklo troche-ale jakie efekty!!! Dzis rano wstaje, a te przebarwienia po pryszczach, z ktorymi mecze sie od tygodni-prawie ich nie widac.Serio. Acne derm uzywam sam od 4 dni-ale 3 razy dziennie, tzn chodze w nim po domu caly dzien bo mam wolne.I wlasciwie po nim samym efektow nie bylo. Mysle ze to polaczenie to nie jest tak na co dzien, ale np co 3 dzien. Ale jestem szczesliwa, ze to zlazi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martunia20 Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 24.03.04, 18:44 Cześc dziewczyny :) Kupiłam sobie Acne-Derm jakieś 2 tyg. temu i musze przyznać, ze na początku-rewelacja-przez kilka dni ani jednej niespodzianki, ale za to po ponad tygodniu było ich kilka. I to takich całkiem porządnych. (jak się okazało między innymi z powodu okresu). Ale teraz one znikają i liczę na to, że będzie już lepiej. Na pewno twarz jest dużo gładsza-miałam, oprócz większych niespodzianek, także mniejsze-takie maleńkie krosteczki i kiedy przyjeżdzałam dłonią po twarzy to je czułam, a teraz twarz gładziutka :D Ogólnie mówiąc jestem bardzo zadowolona jak na razie z efektów-pokładam w tym kremie spore nadzieje, ponieważ nie mam już siły do zaczynania nowego kremu, męczenia się z przesuszeniem i zaczerwienieniem skóry po pierwszych smarowaniach. A tak a'propos to muszę przyznać, ze Acne Derm jest jedynym kremem, który nie podraznił mi skóry po pierwszym zastosowaniu. Leciutko tylko zaczerwieniła się buzia, ale po pół godzinie zaczerwienienie zeszło :D Teraz nie mam problemu z łuszczeniem się skóry-po Acne Dermie tak się nie dzieje :D Pozdrawiam :D <przy okazji odświeżyłam :D > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migotka Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.net.pl / *.wl.efekt.net.pl 24.03.04, 19:24 Acne derm zaczęłam używać tydzień temu i rozczarowałam się. Czy wam też wszystko "wyciągało" na wierzch? Smarowałam punktowo na blizny i dosłownie w każdym posmarowanym miejscu coś mi wylazło. Na razie dałam sobie spokój z tą maścią, ale kiedyś do niej wrócę, zeby sprawdzić to raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romcia Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.slp.pl 24.03.04, 20:51 Ja jestem pod wrażeniem tego kremu. Przede wszystkim jest to pierwszy krem na trądzik, ktory dziala a nie wysusza skóry! Moze to dlatego ze stosuję go na Effaclar K. U mnie on się bardzo ladnie wchlania, nie zostaje mi zadna biala powłoka. Zaczęłam go używac przede wszystkim na przebarwienia po pryszczach i po kilku tygodniach stosowania (jeszcze nie miesiąc nawet) prawie całkowcie zniknęły!!! Poza tym nowe syfki nie wyskakują! Dodam jeszcze ze uzywam go tylko na brodzie, bo tylko tu potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba2 Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.autocom.pl 24.03.04, 21:27 A propos recepty : Justy pisała niedawno,że Acne derm JUŻ NIE JEST na receptę. Na początku używałam Skinorenu,a potem Acne.Na początku srasznie piekła mnie cała twarz,ale po dwóch tygodniach przeszło.Skóra łuszczyła mi się bardzo i przez długi czas i na dodatek osyfiło mnie jeszcze bardziej.Na poprawę musiałam czekać dwa miesiące,ale nie była zachwycająca (nie miałam wielkich blizn,tylko ciągłe wypryski na całej twarzy,rozszerzone pory i zaczerwienienia).Z tym wybielaniem twarzy to u mnie przez pierwszy miesiąc dało się to zauważyć,a potem jakoś nic.Używam od 5 miesięcy i się nie poddam,bo choć powoli to jednak działa - widzę trwałe efekty : wyprysków prawie żadnych ,przebarwień mniej,skóra gładka,ale wcale się mniej nie przetłuszcza,no i pory nie bardzo się zwęziły.Myślę,że na jesień dołożę do Acne dermu Glyco A i wtedy efekty będą lepsze.Z tego co wyczytałam to z Glyco nie wolno na słońce,ale Acne nie jest fotouczulający.Jednak nie opalałabym się podczas kuracji żadnym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kwas azelainowy ( acne derm ) IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 24.03.04, 21:48 Dziewczyny czy stosujecie filtry na dzień podczas używania Acne Dermu? To bądź co bądź kwas...Zastanawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiabie Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 24.03.04, 22:55 Czy acne derm można stosoawac na plecki i dekolt? Wysypało mnie tam ostatnio po odstawieniu tabletek. Teraz jest duzo lepiej , ale są przebarwienia i czasem cos sie zrobi. Prosze o radę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: kwas azelainowy ( acne derm ) 24.03.04, 23:30 Ja dosatalam od dermatologa kilkustronowa ksiazeczke-ulotke dot.Skinorenu (ktorego, jak ktos juz wspomnial, sklad jest ten sam- kwas azelainowy 20%) i tam jest napisane, ze po tym leku mozna bez przeszkod korzystac ze slonca:)Ale nie lepiej samoopalacz? Bo jesli masz czerwone blizny to pod wplywem promieni uv beda one trudniejsze do usuniecia i moga Ci na twarzy pozostac ciemniejsze przebarwienia.. Ja mam inny problem ze Skinorenem -2 dni pouzywam, a potem przez tydzien musze "reanimowac" moja twarz bo skora jest tak przesuszona, ze czuje sie jakbym maske nosila:(Dermedic mi w tym teraz pomaga:)Ktos wczesniej mial problemy z nalozeniem podkladu po Acne dermie - polecam Skinoren zel, ktory wcale nie wyglada jak zel ale jak bardzo leciutki kremik, ktory idealnie sie wchlania, nie tworzy zadnej warstwy na twarzy i swietnie matuje.Hehe, firma Schering powinna mi za to zaplacic!:) Odpowiedz Link Zgłoś