aksamitka7 27.01.04, 17:52 Szukam kremu na dzień, najlepiej aptecznego z dobrymi filtrami przeciwsłonecznymi min. 15 SPF. Ważne, żeby nie pozostawiał tłustej warstwy na twarzy. Czekam na sugestie :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masikm Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 18:50 Witam, Napisz do jakiej cery (suchej, tłustej) i jaki wiek, chcesz cos bogatszego czy podstawowego i taniego lub opisz swój problem (jezeli jest). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aksamitka7 Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 18:57 masikm napisał: > Witam, > Napisz do jakiej cery (suchej, tłustej) między normalną a mieszaną >i jaki wiek, 25 lat chcesz cos bogatszego czy > podstawowego i taniego lub opisz swój problem (jezeli jest). cena nie gra roli. Wazne, by były nowoczesne, fotostabilne filtry. Odpowiedz Link Zgłoś
aksamitka7 Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 19:04 No właśnie, o nim myślałam. Czy nie pozostawia świecącej skóry? Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 20:15 Nie pozostawia, calkiem przyjemne mazidelko. I fajnie chroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filtry Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 27.01.04, 20:29 Ja tez ci polecam Hydraphase XL LRP lub Hydrance SPF 15 Avene - oba dobrze chronia i zawieraja dobre i pewne filtry, Odpowiedz Link Zgłoś
masikm Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 19:39 myslę, że doskonałym rozwiązaniem jest Skin Struktures z Oriflame, Emulsja na dzień z filtrem SPF 15, zapobiega starzeniu sie skóry. Wogóle nie pozostawia tłustej powłoki. Zawiera składnik, który zwiększa wytwarzanie kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry. Sam go stosuję i myslę, że jest to jeden z najlepszych kremów. Używam już drugie opakowanie. Jedno opakowanie 50 ml powinno starczyc na jakieś 4 miesiące (przynajmniej mnie tak idzie). Myślę, że możesz dostać próbkę. Niestety nie jest to krem apteczny ale chyba niczego to nie umniejsza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oriflame Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 27.01.04, 20:01 szkoda tylko ze Oriflame nie zawiera fotostabilnych filtrow dobrze chroniacych przed UVA. Odpowiedz Link Zgłoś
masikm Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 22:11 Gość portalu: oriflame napisał(a): > szkoda tylko ze Oriflame nie zawiera fotostabilnych filtrow dobrze chroniacych > przed UVA. Jestes tego pewna? Kto dał Ci takie informacje? Kim jesteś bo masz Ciekawą wiedzę? Sama ją tworzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oriflame Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 27.01.04, 22:27 Jestem pewna, wiedze mam duza na ten temat, wystarczy sie wczytac w sklady i fakty gotowe, nie trzeba ich tworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: lekki krem z filtrami IP: *.chello.pl 27.01.04, 20:34 Ja mam krem firmy Olay -Complete Care. Spf 15,Cena 30zł.Wybrałam wersje do cery normalnej i suchej choć mam mieszaną ze strefą T.Mimo tego kremik w taką pogodę świetnie się sprawdza,ma delikatny zapach,momentalnie się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy,jest idealny pod makijaż,skóra jest po nim jędrna i gładziutka.Gorąco polecam,mam jeszce jego wersje na noc i też sobie ją chwalę. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: lekki krem z filtrami 27.01.04, 21:57 Hydraphase na mieszanej buzi lekko się świeci jak jest ciepło, niestety. Dla mnie najliższy ideałowi jest Oil free Lotion Neostraty z 4%PHA a filtrem 15. Zdaje się chroni dobrze (bo ma titanium dioxide co się zresztą daje wyczuć przy nakładaniu). Chyba znów do niego wrócę, cena - 115 zł. Nie matuje bynajmniej, ale tłusty nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filtry Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 27.01.04, 22:03 Aksamitce chodzilo chyba o trwale filtry, a Neostrata niestety takich nie zawiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: lekki krem z filtrami IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 20:26 Hmmm, z tego, co wiem Neostrata ma w swym skladzie dwa filtry - dwutlenek tytanu, czyli filtr minaralny, fotostabilny, chroniacy przed UVA i UVB, oraz filtr Ethylhexyl Methoxycinnamate, ktory choroni jedynie przed UVB, ale to, ze jest wspomaga nieco filtr mineralny. Jest to niski stopien ochrony, bo ledwie SPF 15, ale w pelnym spektrum. Pozdrawiam Misia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: lekki krem z filtrami IP: *.visp.energis.pl 16.02.04, 21:02 filtry mineralne nie chronią w płenym spektrum niestety. moje typy to np. hydrance optimale UV, hydraphase XL, Evonum C4 light Evaux, Spray Vichy spf 40, avene matujący spf 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: lekki krem z filtrami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.04, 09:31 Justy a co mysliśz o nowym Avene 60 z zielono-niebieskim kwadracikiem, dostałam próbkę i wydaje mi się strzałem w dziesiątke, nie sweci sie wcale a moze oślepłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: lekki krem z filtrami IP: *.visp.energis.pl 17.02.04, 09:44 bardzo dobry- też bym go wymieniła na liście, ale pomyślałam, ze skoro mowa była o spf ok.15 to nie bedę strzelać z spf60 i wystarczy spf20. z avene z turkusowym prostokątem oba kremy bardzo dobrze chronią i nie wygladają tłusto na buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: lekki krem z filtrami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.04, 09:49 Serdeczne dzięki, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha221 Re: lekki krem z filtrami IP: *.icpnet.pl 17.02.04, 09:51 a ile one kosztuja?? i co myslicie o kremach firmy Dermedic, tez maja krem z filtrem 60, kosztuje troche ponad 30zl.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: lekki krem z filtrami IP: *.visp.energis.pl 17.02.04, 10:04 niestety, dermedic nie chroni idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: lekki krem z filtrami IP: *.visp.energis.pl 17.02.04, 10:06 z tańszych dobrych kremów- przyjrzyj się ofercie Garnier, L'Oreal, "ujędrniającej" serii słonecznej nivea, Johnson's dla dzieci spf40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha221 Re: lekki krem z filtrami IP: *.icpnet.pl 17.02.04, 14:12 dzieki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha221 do Justy!! IP: *.icpnet.pl 17.02.04, 17:29 jeszcze dwa pytanka co to oznacza:"UVA/10 PF"? czy to wazne zeby krem to mial?? czy fitr w kremi i filtr w podkladzie sie sumują?? czy jest sens kupowac krem z filtrem i na to jeszcze podklad?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gosi Re: do Justy!! IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 17.02.04, 17:40 Gocha, poczytaj sobei te teksty np ten, masz tam odpowiedzi na swoje pytania www.wizaz.pl/basia_opalanie_cz9_porady.php Na same podklady jako ochrona UV nie mozesz liczyc, jesli stosujesz dobry krem z filtrami nie musisz kupowac podkladu z filtrami, faktory sie nie sumuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: lekki krem z filtrami IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 15:03 Dodam jeszcze do tej listy SVR 50B i 100B - bardzo wysoka, skuteczna ochrona i do zniesienia dla cer tlustych, 100B to moj absolutny nr 1. Niestety Avene SPF60 niby-matujacy krem jest dla mojej skory za bardzo obciazajacy i powoduje przetluszczenie po godzinie. Radze wiec sobie po prostu z nim "pochodzic" i zobaczyc, jak skora reaguje. Z bardzo leciutkich jest jeszcze Bioderma Acne SPF20. No i jeszcze kremy Cliniqua. Z tych slabszych City Block Sheer SPF 15 - tu tez mamy dwutlenek tytanu, no i Super City Block SPF 25 (nie znam skladu). Dodam tylko, bo mi ta Neostrata spokoju nie dawala i postanowilam sie wgryzc w temat, ze filtry mineralne rzeczywiscie chronia nie tak dobrze, jak chemiczne, ale sam dwutlenek tytanu jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych, fotostabilnych filtrow anty-UVA, no i nie uczula, co sie zdarza filtrom tzw. chemicznym. (Zrodlo artykuly Basi Kwiatkowskiej na wizazu) Problem w tym, ile go w tym kremiku jest. Mysle, ze wystarcza ta ochrona na co dzien np. zima. Podobnie zreszta jak w City Block Sheer 15. Na lato rzeczywiscie moga byc zbyt slabe. I jeszcze z notatnika alergika na slonce: otoz wiem, ze flitry to podstawa, nie ma wyjscia i ucieczki, ale bloker na co dzien wywolywal u mnie zawsze jeszcze wieksza wrazliwosc na sloneczko, wystarczylo sie zapomniec i wyjsc na slonce, a po 10 minutach dochodzilo do karmazynowego przyplywu na buzce, no ale odkad sobie bardzo powolutku zminiejszalam faktor, stopniowo dochodzac do 15 SPF wlasnie, skora stawala sie mniej jakby niej wrazliwa, nie reaguje totalnym buntem na kazde promienie sloneczne. Rzecz jasna w bardzo sloneczne dni i na wyjazdach i tak nie ma jak SVR 100B. Moze powoli wyroslam z alergii? ;) Oczywiscie te uwagi nie maja zadnego zastosowania, jesli chodzi o ochrone rozjasnionych przebarwien, bo tu juz nie ma zmiluj. Pozdrawiam Misia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julcia26 Re: lekki krem z filtrami-a polskie są jakieś? IP: 192.56.25.* 17.02.04, 16:19 wiesz, ja jakoś tak nigdy nie zwracałam głowy filtrami- teraz widze ze głupio robiłam- ale na wielu kremach jest napisane UVA+UVB, jak rozpoznać ten dobry?, no. krem Daxa Re-lipid ma chronić przed jednymi i drugimi a jakoś nikt go nie poleca na tym forum, co musi być w składzie żeby kremik był OK? julcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 17.02.04, 16:52 "Dodam tylko, bo mi ta Neostrata spokoju nie dawala i postanowilam sie wgryzc w > temat, ze filtry mineralne rzeczywiscie chronia nie tak dobrze, jak chemiczne, > ale sam dwutlenek tytanu jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych, > fotostabilnych filtrow anty-UVA," Misiu, poczytaj Newsy na stronie wizazu na temat filtrow i preparatow z filtrami,znajdziesz tam uzupelnienia i aktualizacje tekstow autorki, o ktorej wspominasz, dwutlenek tytanu, nie jest najskuteczniejszym filtrem UVA.Najskuteczniesze to Tinsorby i Mexoryle o czym pisze na wizazu. www.wizaz.pl/news/index.php?catid=8&blogid=1 np tutaj www.wizaz.pl/news/index.php?itemid=220&catid=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha221 dermicea-emulsja z filtrem IP: *.icpnet.pl 16.02.04, 21:35 czy ktoras uzywała tej emulsji?? tez jestem zainteresowana kremem z filtrami,ale to musi byc cos tanszego niz kremy wczesniej polecane. ta emulsja kosztuje ok 30zl. opis ze strony dermiki "Bardzo łagodna, hipoalergiczna emulsja ochronna przeciw promieniom ultrafioletowym zakresu zarówno UVA i UVB oraz wolnym rodnikom. Jest to bardzo nowoczesny preparat ochronny, w którym zastosowano bloker promieni UV w postaci mineralnego ekranu odblaskowego, zupełnie nieszkodliwego dla skóry oraz pochodne kwasu cynamonowego w połączeniu z octanem tokoferylu. Taka receptura uwzględnia szczególne wymagania cery wrażliwej na słońce oraz najnowszą technologię hipoalergicznej ochrony przeciwsłonecznej." prosze napiszcie czy skladniki są wystarczajace do ochrony w miescie?? zupelnie sie na tym nie znam gdybyscie znaly cos do twarzy,ale z wyzszym filtrem to bylabym wdzieczna:-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dadeland Re: dermicea-emulsja z filtrem 16.02.04, 22:27 Gość portalu: gocha221 napisał(a): > czy ktoras uzywała tej emulsji?? tez jestem zainteresowana kremem z filtrami,al > e > to musi byc cos tanszego niz kremy wczesniej polecane. ta emulsja kosztuje ok 3 > 0zl. > opis ze strony dermiki > "Bardzo łagodna, hipoalergiczna emulsja ochronna przeciw promieniom > ultrafioletowym zakresu zarówno UVA i UVB oraz wolnym rodnikom. Jest to bardzo > nowoczesny preparat ochronny, w którym zastosowano bloker promieni UV w postaci > mineralnego ekranu odblaskowego, zupełnie nieszkodliwego dla skóry oraz pochodn > e > kwasu cynamonowego w połączeniu z octanem tokoferylu. Taka receptura uwzględnia > szczególne wymagania cery wrażliwej na słońce oraz najnowszą technologię > hipoalergicznej ochrony przeciwsłonecznej." > > prosze napiszcie czy skladniki są wystarczajace do ochrony w miescie?? > zupelnie sie na tym nie znam > gdybyscie znaly cos do twarzy,ale z wyzszym filtrem to bylabym wdzieczna:-) > pozdrawiam Seria Dermicea jest juz wycofana, ta Emulsje jeszcze mozna gdzieniegdzie dostac, nie stanowi ona dobrej ochrony, Justy podala dobrze chroniace przyklady kremow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: dermicea-emulsja z filtrem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 10:05 ja uzywam (własnie mi sie skonczyl)kremu avonu biofirming day creme spf 15 w niebieskim sloiczku, niedrogi i milusi. polecam, rowniez z tej serii krem na noc i pod oczy. ale ja dla odmiany teraz sprobuje czegos innego, bo lubie eksperymentowac, i chyba poszukam czegos z filtrem, bo faktycznie slonce to nasz wrog nr 1, niestety, tez wole byc blada, lecz bez zmarszczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casper Re: lekki krem z filtrami IP: *.clan.pl 17.02.04, 17:23 To ja tylko zapytam co z Iwostinem? Mam i lubię - cieszyłam się że ma dobry filtr...nie miałam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwostin Re: lekki krem z filtrami IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 17.02.04, 17:40 Opis Kremu intensywnie nawilżającego SPF 15/ UVA 10 ***PF – z serii IWOSTIN www.wizaz.pl/news/index.php?itemid=120 Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Evonum C4 light Evaux 23.02.04, 17:44 Evonum C4 light Evaux dzis zakupilam w Galerii Mokotow 59,99 za 50 ml Mam nadzieje, ze bedzie ok :) Renia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataa Re: Evonum C4 light Evaux IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 23.02.04, 21:17 a co sadzicie o kremie koenzym q 10+r firmy integrances ma filter spf6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filtry Re: Evonum C4 light Evaux IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 23.02.04, 21:37 Wszystkie kremy na ktorych podano tylko haslo zawiera filtry UV bez podania faktoru lub maja podany faktor SPF nizszy niz 15 nie kwalifikuja sie jako kremy chroniace przed UV, stopien ochrony oferowany przez te kremy jest znikomy lub zaden, biorac jeszcze pod uwage, ze nakladamy je w ilosciach mneijszych niz wymagane by osiagnac wartosc faktora podana na opakowaniu, czyli jesli uzyjemy kremu SPF 8 w malej ilosci otrzymamy stopien ochrony moze ok SPF 2-3. Nawet jesli uzywamy podklad z filtrami to nei jest wyjsciem, nie wiemy jaka jest koncowa wartosc ochrony, gdyz faktory sie nie sumuja, nie znam podkladu ktory chroni przed UVA. Polegac mozna tylko na dobrym i skutecznym kremie z filtrami, zas podklad mozna juz stosowac bez filtrow. Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: Evonum C4 light Evaux + chanel 23.02.04, 22:27 stosuje podklad double perfection + puder, fluid ma SPF 15, puder chyba 10. Renia Gość portalu: filtry napisał(a): > Wszystkie kremy na ktorych podano tylko haslo zawiera filtry UV bez podania > faktoru lub maja podany faktor SPF nizszy niz 15 nie kwalifikuja sie jako kremy > > chroniace przed UV, stopien ochrony oferowany przez te kremy jest znikomy lub > zaden, biorac jeszcze pod uwage, ze nakladamy je w ilosciach mneijszych niz > wymagane by osiagnac wartosc faktora podana na opakowaniu, czyli jesli uzyjemy > kremu SPF 8 w malej ilosci otrzymamy stopien ochrony moze ok SPF 2-3. Nawet > jesli uzywamy podklad z filtrami to nei jest wyjsciem, nie wiemy jaka jest > koncowa wartosc ochrony, gdyz faktory sie nie sumuja, nie znam podkladu ktory > chroni przed UVA. Polegac mozna tylko na dobrym i skutecznym kremie z filtrami, > > zas podklad mozna juz stosowac bez filtrow. Odpowiedz Link Zgłoś