nothing.at.all 07.04.10, 14:53 Pomysł nałożenia licówek na większośc przednich zębów. Czy ktoś może ma? Podpowie jak to technicznie wygląda? I jakie to koszty? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 07.04.10, 15:44 dla mnie założenie licówek to jak pomalowanie starej odrapanej ściany ;) lepiej zadbać o własne zęby, wyprostować je aparatem i przede wszystkim zawsze o nie dbać, efekt dużo lepszy i na pewno trwalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
orange_tail Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 07.04.10, 19:08 zgadzam się z littlefrog. byłam kiedyś na konsultacji u ortodonty i pytałam o licówki. przy małych problemach można założyć, ale nie są na całe życie. u mnie nie był to mały problem, więc zdecydowałam się na aparat i nie żałuję :) 2 lata i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
protoza Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 11.04.10, 18:47 Pewnie lepiej, tylko nie każdy możne nosić aparat. Co do licówek to lepiej zainwestować w korony pełnoceramiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
flowerbomb5 Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 07.04.10, 17:31 Nie polecam. Mialam i zalowalam. Niektore poodpadaly w najmniej odpowiednim momencie. Miedzy dziaslo a gorna czesc licowki z czasem dostawaly sie resztki jedzenia, co oczywiscie paskudnie pachnie. Bez sensu zupelnie. Z licowkami to jak z lakierowaniem paznokci, z tym ze paznokcie mozna polakierowac samemu w kazdej chwili, a tu trzeba isc do dentysty, co nie zawsze jest mozliwe natychmiast. I trzeba straszyc otoczenie. Koszmar. W koncu pozbylam sie tego paskudztwa, zrobilam porcelanowe koronki zamiast licowek i jest super. Nie polecam licowek w zadnym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
aczuc Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 07.04.10, 21:59 ja mam na kilku przednich zębach bo dziąsła się podniosły (nie wiem, jak to się fachowo nazywa- chyba obsuwanie :-) ) ponieważ są do połowy zębów, co jakiś czas muszę je polerować Odpowiedz Link Zgłoś
ajavar Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 09.04.10, 16:58 Czy dobrze zrozumialam? Korony sa lepsze niz licowki? Wlasnie sie do licowek przymierzalam i troche mnie zmartwilas. A jesli chodzi o brzydki zapach, to myslalam, ze to wlasnie korony powoduja :( A jak sie czujesz z koronami? Sama nie wiem, co o tym myslec teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 10.04.10, 00:32 Licówka jest tylko na część przednią zęba, korona na cały. Wiadomo, że lepiej korony. Korony nie powodują brzydkiego zapachu, jeśli odpowiednio dbasz o higienę jamy ustnej. Pytanie - dlaczego chcesz założyć korony/licówki? Odpowiedz Link Zgłoś
gekontoke ja mam licówki 10.04.10, 22:03 założyłam je z osiem lat temu ze względów zdrowotnych (wżery poprzeczne szkliwa spowodowane silnym antybiotykiem) zęby nie bolą mnie przy zmianach temperatury, licówki wyglądają dobrze i złuszczyły się tylko dwa małe fragmenty zaraz po założeniu - krawędź zeszlifowano i jest ok. Ponieważ są bardziej porowate od szkliwa szybciej osiada na nich osad, ale po dentystycznym czyszczeniu są jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
ajavar Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 12.04.10, 21:07 Mam brzydkie zęby górne. Zgryz do środka, a do tego niestety w kolorze powiedzmy szarym. Juz wybielałam (profesjonalnie, u stomatologa), ale to pomogło na rok, a teraz znów musiałabym wymienić wypełnienia i znów wybielić. Prawdę mówiąc nie widzę innego rozwiązanie. Mam ogromny kompleks na tym punkcie i juz zdecydowałam, ale znów się pogubiłam, co mam zrobić - licówki czy korony... Dotyczy górnych jedynek i dwójek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajavar Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 12.04.10, 22:55 dzieki, chyba wlasnie tak zrobie. Wlasnie czytam na "wizazu" o podobnych problemach. Sprobuje sie wszystkiego dowiedziec przed podjeciem decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wega1975 Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 12.04.10, 11:27 Witam! Ja mam licówki od 17 lat na dwóch górnych jedynkach. I jestem super zadowolona. Nic się z nimi nie dzieje, nie wchodzi jedzenie itp. Wydaje mi się że złe doświadczenia z licówkami to efekt złego ich założenia. Licówki wyglądają bardzo naturalnie, ząb nie jest tak mocno zeszlifowany jak do koron, dla mnie same zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
nimisterek Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 20.04.10, 22:57 Witam Po pierwsze udałbym się na Twoim miejscu do stomatologa -rozsądnego który odpowie na twoje wątpliwości bo niektóre opinie tu są bardzo mylące(polecam kilka konsultacji u różnych dentystów) -licówki korygują kształt zębów , ich przebarwienia i niewielkie wady ich położenia a aparat może korygować zarówno drobne jak i poważne wady położenia (zgryzu) a nie ich kształt i kolor. Wiec zastanówsię gdzie lerzy Twój problem estetyczny - nieprzyjemny zapach z brzegów oznacza nieszczelności i jest błedem wykonania zarówno koron jak i licówek (koro nawet bardziej bo mogą być nieszczelne na całym obwodzie a licówki tylko z przodu-żart) - pod licówki można oszczędnie oszlifować zęba co jest bardzo ważne ,ale jesli masz duże wypełnienia to może lepsze byłyby korony -nie są porowate, zakładam ,ze mówimy o porcelanowych i te mogą być bardziej gładkie od szkliwa i słabiej łapia przebarwienia i płytkę -nie zaleca się licówek na zęby martwe nawet po ich wybieleniu lepsze będą korony ale można robić wyjątki -poza tym jest wiele indywidualnych aspektów które musisz rozważyć z Twoim stomatologiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedding_planner1 Re: Licówki - kto ma? Co sądzicie? 14.07.10, 09:55 jak zakładałam sobie aparat to pytałam mojej ortodontki o licówki. powiedziała, że bardzo rzadko zakłada bo to nie jest najlepsze rozwiązania. piłuje się zęby na to nakłada licówkę czyli de facto przy założeniu niszczysz sobie zęby. jak pod licówkę podejdzie powietrze to zrobi się próchnica i tak dalej i tak dalej. ktoś tu pwoiedział, że to tak jak malowanie paznokci mnie się wydaje, że to bardziej jak zakładanie tipsów - ładnie wyglądają ale jak tylko jest źle założony podchodzi powietrze, nie mówiąc o innych rzeczach a w efekcie odpadają .... i pozostaje nam nasz zniszczony paznokiec. (tylko paznokieć odrasta a zęby nie!) Odpowiedz Link Zgłoś