Dodaj do ulubionych

Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode?

27.08.10, 00:12
Pytanie jak w temacie. Macie jakies doswiadczenia?

Postanowilam porzucic odzywki z silikonami, gdyz (prawdopodobnie od nich) moje wlosy zrobily sie bardzo obciazone i takie jakby ciagle brudne. Zakupilam olej kokosowy Vatika i chcialabym poznac opinie osob, ktore olejuja wlosy juz jakis czas. Po jakim czasie widac efekty i czym sie one objawiaja? Stosujecie olej na skalp, czy tylko na wlosy?

Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • anakonda19 Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 28.08.10, 18:07
      Witaj, też mam ten olej. Wcześniej olejowałam Parachute. Odżywki z silikonami są
      niczego sobie, pod warunkiem, że używa się je tylko na koncówki-zabezpieczają,
      wygładzają. Ale olejuj cierpliwie, bo efekty są powalające i żadna odżywka Ci
      tego nie da. Ja wczoraj do oleju dodałam jeszcze parę kropel cytryny i żółtko,
      siedziałam tak ze 4 godziny. Czasem wzbogacam olej dodatkowo, ale ja jestem
      nadgorliwa, więc na mnie nie patrz:) Sam olej wystarczy:) Smaruje z obfitszym
      uwzględnieniem końców włosów i skalpu. Już po umyciu głowy biorę jeszcze 2
      kropelki olejku, rozcieram po całych dłoniach i wcieram we włosy - tak od połowy
      długości :) Warto olejować włosy, szczególnie po przesuszającym je lecie:)
      • nessie-jp Błagam... 28.08.10, 18:26
        Dziewczyny, błagam, przestańcie z tym SKALPEM, bo to jeszcze gorsze niż
        maskara... Po polsku to się skóra głowy nazywa i naprawdę nie trzeba małpować
        angielszczyzny, żeby sobie olejek kokosowy w skórę głowy wmasować.
        • crazyyellowbee Re: Błagam... 29.08.10, 03:07
          Oj sorki, napisalam to specjalnie, bo pierwszy raz jak gdzies przeczytalam skalp, o malo nie padlam ze smiechu. Mnie to okreslenie niezmiernie bawi, ale moglam napisac w cudzyslowie :)
      • crazyyellowbee Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 03:13
        A czy wlosy nie przetluszczaja sie bardziej po tym oleju? Chodzi mi glownie o
        skore glowy - olejowac ja raz na jakis czas (np. raz na tydzien), czy przed
        kazdym myciem? I ile oleju to dawka optymalna (ja daje okolo 2 lyzek - wlosy za
        lopatki)?
        • nessie-jp Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 03:28
          Ja mam tłuste włosy i olejku kokosowego albo jojoba używam jak maski, tzn.
          rozrabiam z odrobiną odżywki (jako emulgatorem
        • anakonda19 Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 11:15
          Czy ja wiem... Ja tam nie zauważyłam. Przecież i tak zmywa się szamponem, to nie
          powinny się przetłuszczać. Też zależy dlaczego używasz olejku. Mi zależy na
          szybkim wzroście włosów, więc wcieram w skórę głowy, by pobudzić cebulki do
          wzrostu. Jeśli Ci chodzi o to, żeby końcówki się nie rozdwajały-wcieraj jedynie
          w nie. Twój wybór. Ja robię to co 3-4 dni. Myślę, że dawka, którą stosujesz jest
          odpowiednia:)
          • alektra_india kiedy efekty? 29.08.10, 11:58
            Ja wcieram oliwkę dla dzieci z migdałów, czy ona też pomaga?
            Kiedy można zauważyć pierwsze widoczne efekty swojej 'pracy' :-)
            Wcieram od ucha w dół i zostawiam na cała noc. Włosy na czubku głowy
            przetłuszczają mi sie szybciej niż zwykle. Dlaczego? Myję je
            szamponem dla dzieci.
            • anakonda19 Re: kiedy efekty? 29.08.10, 12:41
              oliwkę hipp? Też dobry sposób, jest ona naturalna.
              Zalezy jakim szamponem dla dzieci myjesz, jeśli hipp, babydream - to ok, jeśli
              innym typu bambino, bambi lun J&J, to są one tak samo "agresywne" jak te dla
              dorosłych, bo mają SLeS. Po miesiącu, dwóch regularnego mycia szamponem dla
              dzieci, takim jak powiedziałam, skóra Ci się uspokoi, i będziesz mogła myć włosy
              rzadziej.
              • alektra_india tak- Hipp 29.08.10, 17:51
                Naprawdę świetna i za śmieszne pieniądze. Tak samo szampon- w
                porównaniu z sls-owymi- rewelacja.
                • nessie-jp Re: tak- Hipp 29.08.10, 22:31
                  Potwierdzam, szampon Hipp to absolutna rewelacja, chociaż pewnie zaraz pojawią
                  się jakieś fanatyczki "produktów organicznych z certyfikatem" i zmieszają go z
                  błotem :)

Bez certyfikatu, nieorganiczny, świetny szampon, doskonale nadający się do
                  wrażliwej skóry głowy.

Uwaga
          • crazyyellowbee Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 22:18
            Jezeli olejek moze tez wplywac na szybszy wzrost wlosow - super! Kolejny plus. Wprawdzie uzywam juz kofeinowego szamponu stymulujacego wzrost (dziala! i do tego wlosy rosna duuuzo grubsze), ale moze beda rosly jeszcze szybciej? ;)

Zalezy mi najbardziej na nadaniu polysku wlosom i ich odzywieniu. Odzywki z silikonami (nakladane od polowy dlugosci) + twarda woda = obciazone, przyklapniete wlosy. Chcialabym tego uniknac :)
    • kolor_purpury pytanie 29.08.10, 12:02
      gdzie mozna taki olejek kupic?
      • anakonda19 Re: pytanie 29.08.10, 12:42
        )Na allegro :
        • kolor_purpury Re: pytanie 29.08.10, 17:42
          a stacjonarnie? może w jakiejś drogerii? czy raczej w sklepie ze zdrową żywnością?
    • garraretka Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 13:13
      Ja smarowałam swoje włosy przez kilka miesięcy - efektów ŻADNYCH.

Faktem jest, że sama nie wiem czego oczekiwałam - bo włosy mam zdrowe, w dobrym stanie. Chyba się spodziewałam jakiegoś cudu i super-spektakularnych efektów ;)

W każdym razie nie zauważyłam, żeby olejek kokosowy wpłynął na szybkość porostu włosów.
      • red-truskawa Re: Olejowanie wlosow - stosowalyscie te metode? 29.08.10, 22:18
        Wrzucie jakiegos linka do sklepu z tym olejem. Czy to moze być innej firmy? np
        www.helfy.pl/olej-kokosowy-do-skory-wlosow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka