annbella 17.12.10, 13:40 4 lata temu lekarz stwierdził u mnie łuszczycę głowy. Stosuję różne maści i nic, jak na razie, nie okazało się skuteczne. Czy można coś z tym zrobić? Wiem już, że nie można łuszczycy wyleczyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnikaa Re: Łuszczyca głowy 18.12.10, 21:26 Też borykam się z tym problemem, ale już 20 lat. Były okresy, że po kilku tygodniach leczenia był spokój np. na pół roku. W tej chwili łuszczyca jest tak zaostrzona, że nic - żaden lek nie daje efektu nawet na chwile. Od 1,5 roku dodatkowo zaczęły wypadać bardzo włosy, z czym już zupełnie nie daję sobie rady. Co kilka lat zmieniam dermatologa, z ostatniej wizyty wyszłam z receptą na 4 specyfiki. Jestem znowu pełna nadziei, że choć może na jakiś czas będę miała spokój. Otrzymałam receptę na szampon CLOBEX (koszt to ok 40zł)- jeszcze go nie stosowałam, ale przeczytałam bardzo dużo dobrych opinii na jego temat. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pura.rynasiewicz Re: Łuszczyca głowy 22.12.10, 21:25 Niestety łuszczycę możemy tylko zaleczyć, czyli zlikwidować na jakiś czas objawy, ale nie pozbyć się całkowicie choroby. W łuszczycy skóry owłosionej głowy stosujemy przede wszystkim maści złuszczające z kwasem salicylowym, siarką, dziegciami (najczęściej są to leki tzw. "robione" w aptece - możemy wówczas indywidualnie dobrać skład i są one bardzo tanie), a także płyny lub maści z pochodnymi witaminy D3 (Daivonex) lub ze sterydami (np. Diprosalic, Locoid, Laticort). Sama łuszczyca nie dotyczy włosów, ale gruba warstwa zrogowaciałego naskórka i ciągłe złuszczanie skóry głowy mogą powodować przejściowe wypadanie włosów. Jeśli wypadanie trwa już 1,5 roku, to należałoby skonsultować się jeszcze z dermatologiem, czy na pewno jest to jedyna przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
urodaistyl Re: Łuszczyca głowy 29.12.10, 16:09 Proponuje wykonac również badanie trychologiczne, bada strukture włosów. Badania robi klinika hair Lab. Odpowiedz Link Zgłoś