Dodaj do ulubionych

czy estee lauder double wear przykryje filtr 50+?

05.01.11, 20:39
jak w temacie. Czy ten podklad, w najjasniejszym odcieniu z cieplych-bone 1w1 przykryje mi filtr mineralny 50+(dla przykladu bioderma)? Filtr jak wiadomo bieli, ale czy po nalozeniu tego podkladu nie bedzie efektu maski?
Obserwuj wątek
    • pustynna_roza Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 05.01.11, 21:22
      ten podkład robi na twarzy po prostu skorupę i maskę, kiedy go używałam przykrywał wszystko i trzymał się jak gips, dopiero po zmyciu widać było jak to niszczyło skórę na twarzy
      • kasha77 Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 06.01.11, 18:31
        po jednym dniu chodzenia w make upie zniszczyłas sobie skóre twarzy????
        • pustynna_roza Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 09:33
          kasha77 napisała:

> po jednym dniu chodzenia w make upie zniszczyłas sobie skóre twarzy????

a gdzie ja napisałam że po jednym?
          zużyłam dwa testetry po 15 ml prawie całe
    • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 06.01.11, 17:03
      v.i.k.k.a napisała:

> jak w temacie. Czy ten podklad, w najjasniejszym odcieniu z cieplych-bone 1w1 p
      > rzykryje mi filtr mineralny 50+(dla przykladu bioderma)? Filtr jak wiadomo biel
      > i, ale czy po nalozeniu tego podkladu nie bedzie efektu maski?

średnio kryje filtr 50+, zwłaszcza mineralny. Osobiście wolę stosować puder. Mało który podkład w takiej sytuacji nie spowoduje efektu maski.
      • korculaa Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 06.01.11, 20:54
        Dziewczyny, a pytam z ciekawości - po co o tej porze roku,
        w naszym klimacie stosować filtr 50+?

(a co do DW też ma filtr, ja używam 6lat i cerę mam ok,
        fakt może być dla niektorych za kryjący i ciężki,
        ale ja tak lubię, nie lubię buzi ,,saute'')
        • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 06.01.11, 21:13
          korculaa napisała:

> Dziewczyny, a pytam z ciekawości - po co o tej porze roku,
          > w naszym klimacie stosować filtr 50+?

jako profilaktyka przeciwstarzeniowa i ochrona bieżąca przed czynnikami zew.
          • korculaa Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 06.01.11, 21:54
            Issey, no ok, ale to pusta formułka ;)
            No a ten czynnik zewn. czyli UV to aż takie zimą, żeby 50+
            bylo potrzebne?to co stosować latem np. w Australii?
            bo ja mam wrażenie, że to bardziej ochrona bieżących interesów
            koncernów i robienie wody z mózgu konsumentom
            A sama w duuużym koncernie pracuję i wiem jak to
            działa - jeśli klient nie ma potrzeby posiadania czegoś ...
            to mu ją stwórzmy
            • issey_miyake filtry 06.01.11, 23:32
              korculaa napisała:

> Issey, no ok, ale to pusta formułka ;)

to nie jest pusta formuła

> No a ten czynnik zewn. czyli UV to aż takie zimą, żeby 50+
              > bylo potrzebne?to co stosować latem np. w Australii?

Gdziekolwiek jesteś, o jakiejkolwiek porze dnia i roku - należy aplikować 2ml kremu z filtrami chemicznymi na twarz, co 2 godziny. Interesuje nas współczynnik PPD (anty UVA), który w kremach z spf 50+ jest ok. 30-40, a w kremach z spf 30 (0-29). Im wyższy tym lepszy.

> bo ja mam wrażenie, że to bardziej ochrona bieżących interesów
              > koncernów i robienie wody z mózgu konsumentom

marketing standardowy to na pewno robienie wody z mózgu - jako że nikt w reklamach nie informuje od nakładaniu odpowiedniej ilości kremu, by ochrona była taka jaką producent podaje na opakowaniu, że spf nie chroni przed UVA, etc.

> A sama w duuużym koncernie pracuję i wiem jak to
              > działa - jeśli klient nie ma potrzeby posiadania czegoś ...
              > to mu ją stwórzmy

w tej kwestii - to forum radzi, nie nakazuje. Każdy wybiera swoją drogę i ma prawo do każdej innej.
              • sigrun Re: filtry 07.01.11, 01:09
                issey_miyake napisała:

> korculaa napisała:
                >
                > > Issey, no ok, ale to pusta formułka ;)
                >
                > to nie jest pusta formuła
                >
                > > No a ten czynnik zewn. czyli UV to aż takie zimą, żeby 50+
                > > bylo potrzebne?to co stosować latem np. w Australii?
                >
                > Gdziekolwiek jesteś, o jakiejkolwiek porze dnia i roku - należy aplikować 2ml k
                > remu z filtrami chemicznymi na twarz, co 2 godziny. Interesuje nas współczynnik
                > PPD (anty UVA), który w kremach z spf 50+ jest ok. 30-40, a w kremach z spf 30
                > (0-29). Im wyższy tym lepszy.
                Gdziekolwiek? Nawet w biurze w nocy o północy? I co, mam co te dwie mityczne godziny odrywać się od pracy, biec do toalety by zmyć makijaż, aplikować "de novo" garść mazidła, znów się malować i tak w koło Wojtek dopóki nie udam się na spoczynek? A w nocy? Też mam nastawić budzik co dwie godziny (niby noc, a Ziemia się obraca, a słoneczko grzeje)?
                Przepraszam, że się wtrącam, jednak ta antystarzeniowa psychoza, która jest w dużej mierze domeną osób młodych i bardzo młodych, a więc takich, którym daleki jest problem starzenia w ogóle, sięga zenitu. Sorry, pozostaję nieprzekonana, bo marketingową propagandą, tudzież wyczytanymi w prasie kobiecej demagogicznymi komunałami jedzie tu na przysłowiowy kilometr ;-) Z drugiej strony nikogo też nie zamierzam nawracać. Żyjemy w wolnym kraju. Tak tylko pytam z ciekawości.
                • issey_miyake Re: filtry 07.01.11, 12:33
                  sigrun napisała:

> Gdziekolwiek? Nawet w biurze w nocy o północy?

Wiadomo, że jak zachodzi słońce to nie.

> I co, mam co te dwie mityczne go
                  > dziny odrywać się od pracy, biec do toalety by zmyć makijaż, aplikować "de novo
                  > " garść mazidła, znów się malować i tak w koło Wojtek dopóki nie udam się na sp
                  > oczynek?

Nie musisz zmywać makijażu.

> A w nocy?

Nie.

• sigrun Re: filtry 07.01.11, 13:27
                    issey_miyake napisała:

> sigrun napisała:
                    >
                    > > Gdziekolwiek? Nawet w biurze w nocy o północy?
                    >
                    > Wiadomo, że jak zachodzi słońce to nie.
                    >
                    > > I co, mam co te dwie mityczne go
                    > > dziny odrywać się od pracy, biec do toalety by zmyć makijaż, aplikować "d
                    > e novo
                    > > " garść mazidła, znów się malować i tak w koło Wojtek dopóki nie udam się
                    > na sp
                    > > oczynek?
                    >
                    > Nie musisz zmywać makijażu.
                    To jak uzupełnię spodnią warstwę z filtrem?
                    Poza tym po co zdrowej osobie filtr 50+ w zamkniętym pomieszczeniu, zasłoniętych oknach i sztucznym oświetleniu w środku zimy w mieście 116m nad poziomem morza? Rozumiem szczególne środki ostrożności w przypadku bielactwa, fotochemoterapii czy zabiegów z kwasami, ale tak z własnej nieprzymuszonej woli, tylko w imię jakichś hipotetycznych zmarszczek, które pojawią się najwcześniej za min. 20 lat? Ciekawe czy ktoś za kilka dekad pokusi się o zbadanie realnych efektów przewlekłego stosowania wysokich filtrów i blokerów ;-) Już pomijam fakt, że powyżej pewnego faktora ochrona rośnie tylko minimalnie i bardziej niż SPF jest to raczej kwestia pieniędzy. Co kto woli ;-)
                    • eye_zone11 Re: filtry 08.01.11, 13:30
                      sigrun napisała:

> issey_miyake napisała:
                      >
                      > > sigrun napisała:

> ii czy zabiegów z kwasami, ale tak z własnej nieprzymuszonej woli, tylko w imię
                      > jakichś hipotetycznych zmarszczek, które pojawią się najwcześniej za min. 20 l
                      > at? Ciekawe czy ktoś za kilka dekad pokusi się o zbadanie realnych efektów przewlekłego stosowania wysokich filtrów i blokerów ;-)

Zabawna jest nie tylko ta hipotetyczno-histeryczna obawa przed naturalna fizjologia, jaka jest starzenie, ale równiez slowa ekspertki w innym watku:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,211,119174954,119196341,Re_Pielegnacja_dla_cery_naprawde_dojrzalej_50_.html
                      To w koncu jak to jest; czlowiek sie starzeje czy nie? ;-) A jak stosuje filtry, to sie zestarzeje czy nie;-) A jak jest starszy, to co robic? Juz nic nie potrzeba? Nie pomoze?;-) Umierac tylko?;-)
                      • issey_miyake Re: filtry 08.01.11, 20:46
                        eye_zone11 napisał:

> Zabawna jest nie tylko ta hipotetyczno-histeryczna obawa przed naturalna fizjol
                        > ogia, jaka jest starzenie,

Nie ma żadnej obawy. Gdyby była - w każdym poście byłaby propozycja botoksu i wypełniaczy, chirurgio plastycznej.

> To w koncu jak to jest; czlowiek sie starzeje czy nie? ;-) A jak stosuje filtry
                        > , to sie zestarzeje czy nie;-)

Wszystko zależy od tego jaką wybierasz jakość tego starzenia.

> A jak jest starszy, to co robic? Juz nic nie pot
                        > rzeba? Nie pomoze?;-) Umierac tylko?;-)

Botoks, wypełniacze, chirurgia.
                        • eye_zone11 Re: filtry 08.01.11, 23:33
                          issey_miyake napisała:

> eye_zone11 napisał:
                          >
                          > > Zabawna jest nie tylko ta hipotetyczno-histeryczna obawa przed naturalna
                          > fizjol
                          > > ogia, jaka jest starzenie,
                          >
                          > Nie ma żadnej obawy. Gdyby była - w każdym poście byłaby propozycja botoksu i w
                          > ypełniaczy, chirurgio plastycznej.

Propozycja długotrwale skuteczna? Niczym casus Fausta;-) ?

>
                          > > To w koncu jak to jest; czlowiek sie starzeje czy nie? ;-) A jak stosuje
                          > filtry
                          > > , to sie zestarzeje czy nie;-)
                          >
                          > Wszystko zależy od tego jaką wybierasz jakość tego starzenia.

Ponętną;-) Błysk inteligencji w oku, wysportowana sylwetkę, siateczke zmarszczek wokól pogodnych oczu. Wiedzę. Na poczatek;-)

>
                          > > A jak jest starszy, to co robic? Juz nic nie pot
                          > > rzeba? Nie pomoze?;-) Umierac tylko?;-)
                          >
                          > Botoks, wypełniacze, chirurgia.

Znasz doniesienie naukowe o wplywie botoksu na pien mózgu? Na wszelki wypadek - rezygnuję;-)
                          Chirurgia- kto wie? w koncu rzadko umiera sie w calosci.;-) Gdyby byl wybór, to wybieram chirurgie jednego dnia;-)

Dzieki, milo bylo pobyc chwile w ułudzie;-) Albo w ersatzu;-)
    • v.i.k.k.a Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 01:40
      Dziekuje Wam za udzielone informacje, i tak zbiorczo odpwoiem:
      1. filtr stosuje nie dla ochrony przed starzeniem, lecz ochrony przed opalenizna. Pierwszej mlodosci tez juz nie jestem(30)
      2. wyglada na to, ze kolor bylby ok, ale jesli zrobi mi maske na twarzy to musze sie zastanowic...
      3. wszystkie kolorowe filtry sa w obrzydliwych pomaranczowych kolorach, stad moj pomysl na filtr i mocno kryjacy podklad

i pytanie:
      czy w takim razie zna ktoras z Was puder w podobnym odcieniu?bardzo blady, ale w tonacji zoltawej (cieplej) a nie rozowej?
      • sigrun Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 10:31
        Nie wiem jakby się sprawdził np. puder transparentny położony bezpośrednio na filtr. Osobiście jeśli stosuję filtr (ochrona przed słońcem, nie przed urojonymi zmarszczkami), to minimum SPF40, obecnie 50+, który podkradam dzieciom ;-) Na wierzch nie kładę już niczego innego skoro mam ten filtr aplikować co dwie godziny i planuję dłuższy pobyt w plenerze.
        Jasny puder o lekko żółtawej tonacji stosuję obecnie - Anew Beauty, odcień nude beige (dla mnie obecnie jest trochę zbyt ciemny). Kryje perfekcyjnie bez potrzeby stosowania podkładu i na mojej normalnej cerze utrzymuje się praktycznie cały dzień bez poprawek. Jest bardzo wydajny :-) Dla niego porzuciłam ulubiony Shiseido Rich Matte Film.
        Dobry efekt daje tez profesjonalny puder transparentny Kryolan.
      • kasha77 Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 13:08
        la roche posey nie jest pomarańczowy...lekko beżowy.jeden minus o którym juz pisała Issey to,że jest lejący.
        • korculaa Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 13:33
          OK Issey , widzę, że Cię nie przekonam (albo nie chcę Cię urazić, mówisz
          to służbowo, zawodowo;),to rozumiem)
          Dla mnie to za przeproszeniem kit, że akurat 2ml i akurat co 2godz - a co
          byly takie badania kliniczne, czy co?
          czy tak jak z Actimelem?;)
          A tak w ogóle dziewczyny rozejrzyjcie się dokoła - moja ś.p. Babcia,
          o żadnych filtrach pewnie nie słyszała, w pole chodziła i buźkę miała
          jak lalka do końca
          Ja też oczywiście używam 50+.... ale latem na plaży, w turcji, u córki
          na codzień, jak niemowlakiem była
          Zawsze są za i przeciw ale śmieszy mnie takie ślepe patrzenie tylko w 1 kierunku

a co do pomarańczowych podkładów - mi tez wiele się takimi wydaje - jestem blada,
          nie lubię słońca - mi pasuje ten EL Double Wear - odcień Fresco- nie jest pomarańczowy
          • mechantloup Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 14:53
            moja ś.p. Babcia,
            o żadnych filtrach pewnie nie słyszała, w pole chodziła i buźkę miała
            jak lalka do końca

Miałyśmy tę samą babcię? ;-)
            Moja też, na polu przy sianie, ziemniakach i pszenicy, całe życie, a buźka jak u babuleńki z bajki. Rumiana, pucołowata i gładka. Widzę, że moja mama idzie w jej ślady. Mam nadzieję, że ja też.
            • nottymoni Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 08:49
              z tymi babciami i ich gladka skora to calkiem lato wytlmaczyc. babcie pracujace w "polu" mialy na pewno bardzo duze stezenie witaminy d w skorze. witamina d jest bardzo wazna i wzmacnie ochrone skory przed promieniowaniem slonecznym. osoby z niedoborami witaminy d reaguja na slonce podraznieniem i czerwona skora. stosowanie filtrow to jest w tym przypadku bledne kolo.
              dlatego ja mimo, iz stosuje filtry to suplementuje jednoczesnie witamine d i to w znacznie wyzszych dawkach niz jest to oficjalnie zalecane.
          • nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 16:05
            > A tak w ogóle dziewczyny rozejrzyjcie się dokoła - moja ś.p. Babcia,

... nie miała tendencji do przebarwień, cery naczynkowej, problemów z nadreaktywnością na słońce? No to i nie dziwota, że jej nie ciągnęło do cienia :) Ja niestety muszę stosować tę 50-tkę nawet w mieście (na twarzy, reszty ciała nie). Za to olewam nakładanie co 2 godziny. Stosuję filtr mineralny zamiast makijażu i poprawiam tylko wtedy, gdy się zetrze.

Zresztą, z tymi babciami to jest tak, że nam się wydaje, jak to one młodo na starość wyglądały, a potem się okazuje, patrząc na zdjęcia, że ta dobrze wyglądająca "stareńka babuleńka" to była kobieta 40-letnia...

Niemniej, zgadzam się z postulatem używania zdrowego rozsądku!

• korculaa Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 16:38
              nessie , nie nie ja tu mówię o grubo po 70ce i nie ze zdjęć
              a problemy dermatologiczne, to jasna sprawa..
              ale ja się nie zgadzam tylko z tym,że każdy w każdym klimacie
              50+ 2ml....itd
              bo mam wrażenie,że na tym forum czy zapyta za przeproszeniem
              pryszczata nastolatka czy kobitka 40+ to odpowiedź jest zawsza taka sama:
              filtr,kwas,micel ;)
              A takie fora, to powinno być miejsce wymiany doświadczeń,wrażeń,
              a nie miejsce na propagandę określonych opcji
              a jeśli tak,to niech to będzie jawne w stylu : ,,Konsultantka firm ...xyz''
              poleca tak a tak
              • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 22:02
                korculaa napisała:

> bo mam wrażenie,że na tym forum czy zapyta za przeproszeniem
                > pryszczata nastolatka czy kobitka 40+ to odpowiedź jest zawsza taka sama:
                > filtr,kwas,micel ;)

bo to podstawowy standard, który winien obowiązywać każdego, niezależnie od wieku (z wyjątkiem dzieci do 10 roku życia).

> A takie fora, to powinno być miejsce wymiany doświadczeń,wrażeń,
                > a nie miejsce na propagandę określonych opcji

Każdy ma swoje opcje, swoje doświadczenia, które albo rozpowszechnia, albo nie. Wybór jest własny. Jeden to akceptuje, drugi nie.

> a jeśli tak,to niech to będzie jawne w stylu : ,,Konsultantka firm ...xyz''
                > poleca tak a tak

Jest jawne. Żadnych konsultantek nie ma.
            • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 21:54
              nessie-jp napisała:

> Z
              > a to olewam nakładanie co 2 godziny. Stosuję filtr mineralny zamiast makijażu i
              > poprawiam tylko wtedy, gdy się zetrze.

Olewasz, bo mineralnego nie trzeba reaplikować co 2h.
              • to.ja.esmeralda Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 07.01.11, 23:13
                Dziewczyny to i ja sie podczepie pod ten watek. Przyznam - filtrow szczezrze nienawidze. Sa koszmarne. Stosowalam juz rozne, LRP, SVR, Biodermy, Iwostinu (probki), mineralne i chemiczne. I choc wierze, ze sa dobrem dla skory - odpuscilam. Nie jestem w stanie zniesc swojej twarzy caly dzien w filtrze, ktory tworzy mi na niej skorupe, ktory "podbarwia" ja na rozowo lub pomaranczowo. nie mowiac juz o znalezeiniu czasu na dosmarowywanie co 2 h. to nierealne dla mnie. Chemiczne filtry mnie podraznialy dodatkowo, szczypaly, oczy zaczynaly zaraz piec, ineralne zas to jakies nieporozumienie - to, co tworza one na twarzy (ten koszmarny tynk), nie da sie porownac z niczym. Jak Wy sie pokazujecie ludzio w tych tapetach???

Zeby nie bylo, naprawde chcialabym sie przekonac do tych filtrow, bo cere mam naczynkowa i wrazliwa, pasowaloby ja tak chwonic. ALE dla mnie to niewykonalne.
                • nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 01:03
                  > Jak Wy sie pokazujecie ludzio w tych ta
                  > petach???

No wiesz, ja nie mam wyjścia, toteż się pokazuję :( Co mam innego zrobić? Nie nakładam tak grubej warstwy swojego kremu 50+, jaka jest zalecana (staram się to rekompensować, unikając słońca i nie spacerując w godzinach największego napromieniowania), ale jakoś skórę chronić muszę. Smaruję mniej więcej taką ilością filtru mineralnego, jakbym nakładała zwykły podkład. Nic pod to już nie nakładam, na wierzch pudruję dla zmatowienia i podkolorowania
                  • to.ja.esmeralda Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 12:42
                    A dlaczego nie masz innego wyjscia Nessie? Masz duze problemy z cera? Ja mam naczynka widoczne, cere rumieniowa i jakos daje rade bez filtrow. Tynk, ktory tworza mineralne jest dla mnie nie do przeskoczenia. Dbamy o urode, chcemy wiec wygladac pieknie TERAZ, a filttry ten wizerunek zaburzaja, kilka osob mnie pytalo (gdy mialam na twarzy filtr), czy nie przeszkadza mi tak duza ilosc pudru na twarzy(!). A co by te osoby pomyslaly, gdyby jeszcze co 2 h zasuwala dokladac sobie kolejna porcje. Ja jakos tego nie widze. Moze i filtry dadza jakis efekt polepszenia cery na przyszlosc, ale...za 20-30 lat i tak przyda nam sie jakis intensywniejszy zabieg na twarz, by wygladac dobrze. Spojrzy na gwiazdy - one maja mase kasy, dbaja o siebie nieprzecietnie, a tez sie starzeja, tez wygladaja po,np 50, fatalnie.

• nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 17:48
                      to.ja.esmeralda napisała:

> A dlaczego nie masz innego wyjscia Nessie? Masz duze problemy z cera?

Od dziecka na początku wiosny opalałam się na czerwono (w mieście!), po czym chodziłam z tym czerwonym spalonym nosem przez całe lato aż do jesieni. Teraz doszły jeszcze problemy z nadreaktywną cerą naczynkową, ŁZS i brzydkimi przebarwieniami, które wyłażą na sam widok słońca za oknem. W dodatku w takich miejscach, z których nie będę ich usuwać laserami ani żrącymi kremami: na powiekach, tuż pod okiem, na łuku oczodołu.

Niestety przebarwienia bardzo postarzają.

Jeśli ktoś się opala ładnie i równomiernie, to mu filtry niepotrzebne, bo ma taki fototyp skóry, który dobrze znosi niewielkie dawki słońca. Ja niestety reaguję na słońce fatalnie, jak Gollum :)

Jak mówię, ja nie dokładam filtrów co 2h, tylko po prostu zmieniam sposób robienia makijażu
                      • nottymoni Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 19:13
                        nessie-jp napisała:
                        > Od dziecka na początku wiosny opalałam się na czerwono (w mieście!), po czym ch
                        > odziłam z tym czerwonym spalonym nosem przez całe lato aż do jesieni. Teraz dos
                        > zły jeszcze problemy z nadreaktywną cerą naczynkową, ŁZS i brzydkimi przebarwie
                        > niami, które wyłażą na sam widok słońca za oknem. W dodatku w takich miejscach,
                        > z których nie będę ich usuwać laserami ani żrącymi kremami: na powiekach, tuż
                        > pod okiem, na łuku oczodołu.

Nessie, zrob sobie badania na poziom witaminy d. Zaloze sie, ze masz dramatycznie niski...
                        • nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 20:27
                          > Nessie, zrob sobie badania na poziom witaminy d. Zaloze sie, ze masz dramatyczn
                          > ie niski...

Wątpię, bo stale suplementuję. Przy takim unikaniu słońca, jakie muszę uprawiać, suplementacja to konieczność. Zresztą, jestem już w tak zaawansowanym wieku :) że i tak warto szukać produktów bogatych w wapń, a witamina D3 sprzyja wchłanianiu wapnia.
                          • nottymoni Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 20:48
                            ogolnie rekomendowane dawki witaminy d3 sa okolo 10-krotnie zanizone. osoba unikajaca slonca i pracujaca w zamknietych pomieszczeniach potrzebuje ok od 6000 to 10000 jm na dobe aby po kilku miesiacach uzyskac normalny poziom stezenia tej witaminy w krwi. zwykla multiwitamina ma ok 400jm...
                            bede upierdliwa ale jako osoba zmagajaca sie z wiecznie sucha skora i poczatkami tradziku rozowatego bede polecac wszystkim witamine d na wszelkie problemy skorne i nie tylko.
                            a wiecej o witaminie d mozna poczytac tutaj
                            www.vitamindcouncil.org/
                            niestety po polsku nie ma porzadnie opracowanych artykulow.

• nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 22:33
                              Biorę Ostercal i tam właśnie jest 400 j.m. Dwa razy dziennie, czyli tylko 800 j.m. Muszę popatrzeć na inne suplementy, zwłaszcza teraz, zimą.

Jeśli chodzi o megadawkowanie witamin, to jak zwykle każda teoria ma tyluż zwolenników, co przeciwników.
                              • nottymoni Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 09.01.11, 08:44
                                dawki, ktore podalam wyzej do nie mega dawki ale dawki lecznicze. a ok 70% doroslych ma powazne niedobry.
                                • nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 09.01.11, 15:51
                                  nottymoni napisała:

> dawki, ktore podalam wyzej do nie mega dawki ale dawki lecznicze. a ok 70% doro
                                  > slych ma powazne niedobry.

Nie zrozumiałyśmy się
      • pustynna_roza Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 09:38
        > Dziekuje Wam za udzielone informacje, i tak zbiorczo odpwoiem:
        > 1. filtr stosuje nie dla ochrony przed starzeniem, lecz ochrony przed opalenizn
        > a. Pierwszej mlodosci tez juz nie jestem(30)
        > 2. wyglada na to, ze kolor bylby ok, ale jesli zrobi mi maske na twarzy to musz
        > e sie zastanowic...
        > 3. wszystkie kolorowe filtry sa w obrzydliwych pomaranczowych kolorach, stad mo
        > j pomysl na filtr i mocno kryjacy podklad
        >
        > i pytanie:
        > czy w takim razie zna ktoras z Was puder w podobnym odcieniu?bardzo blady, ale
        > w tonacji zoltawej (cieplej) a nie rozowej?

Moze zacznij od testeta/probki i pamietaj ze wiele osob wielbi ten podklad na poczatku bo rzeczywiscie kryje jak gips no ale jak zobacza co robi ze skótą na twarzy to przestaja go uzywac. A jasne fajne podkłady beżowe/zolte odpowiedniki bone/sheel EL DW to Diory 01/010 i Guerlainy 01. Cena podobna a do tego nie zmasakrowana twarz- to bezcenne ;-)
        • sigrun Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 14:08
          Mnie nadal nurtuje jedno. Filtr by chronić skórę po kwasach, kwasy by złuszczyć naskórek złuszczający się pod filtrem, kremy by załagodzić efekt pierwszych dwóch, woda nie, tylko mityczny micel. Kurczę, zastanawiam się ile czasu w ciągu doby skóra jest saute, pozostawiona sama sobie na działanie jedynie świeżego powietrza. Obawiam się, że tylko kilka, bądź kilkanaście sekund. I co, tak codziennie i nieprzerwanie przez 20-30 lat?
          Jedyny zysk jaki tu widzę dla urody, to dla portfeli producentów przemysłu kosmetycznego ;-) Im więcej używasz, tym więcej zużywasz, a więc i więcej kupujesz. Skoro gospodyniom domowym można wmówić, że potrzebuje innego środka do glazury w kuchni, innego do glazury w łazience i innego do terakoty na balkonie i ma zużyć butelkę w tydzień, inaczej jest brudną fleją... ;-)
          • korculaa Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 15:58
            sigrun no właśnie i widzę, że Ty wiesz o co mi chodzi
            Bo Issey ja nic nie mam do Ciebie- tak jak mówię, albo naprawdę tak w to wierzysz
            albo to Twoja praca,ale kto?dlaczego?na jakiej podstawie?takie jak to piszesz standardy tworzy
            bo w medycynie np. żeby stworzyć standard muszą być badania kliniczne,twarde dowody itd
            A jak myję twarz żelem, nie używam micelu ani kwasów, a filtry tak jak pisałam tylko
            na słońce, to co - źle robię? Cerę mam super:) Co mam zluszczać i ulepszać?
            I w tym rzecz, bo mi się wydaje, że podatne na takie ,,jedynie słuszne standardy''
            są osoby z kłopotami z cerą, liczące na poprawę Ot co.
            • nessie-jp Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 17:52
              Też nie jestem fanką bezustannego złuszczania. Nie wierzę, że jest to bezwgzlędnie konieczne ani nawet korzystne dla skóry.

Złuszczać trzeba skórę chorą albo z zaburzonym złuszczaniem (np. trądzikową). Poza tym można sobie **okresowo** zrobić kurację złuszczającą zamiast pilingu mechanicznego dla ożywienia cery. Ale tak w kółko? Bez sensu. Najpierw kwasy, żeby usunąć przebarwienia, potem filtry, żeby nie było przebarwień, potem kwasy, żeby wyleczyć zapchane filtrami pory, potem kremy z hydrochinonem na przebrawienia, które jednak się pojawiły... E, nie, dziękuję :)

Mycie twarzy moim zdaniem WYMAGA zastosowania czystej wody i nic mnie nie przekona, że skóra, na której permanentnie pozostają resztki kosmetyku (płyn micelarny to przecież po prostu detergent w butelce) może być zdrowa.

Zresztą płyny micelarne nie nadają się do delikatnej i wrażliwej cery.

• sigrun Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 18:54
                Och, ale wyszedł nam off topic ;-)
                No właśnie. Ja też nie wyobrażam sobie porannej i wieczornej toalety bez wody, a zmywanie mleczka samym tonikiem czy płynem micelarnym jakoś mi się nie widzi. To tak jakby usuwać brud innym brudem.
                Tak samo filtr nakładam i owszem. Ba, nawet nakłaniam Męża i dzieci do częstych aplikacji w ciągu dnia, jednak tylko kiedy zaistnieje taka konieczność (dłuższe zabawy w parku osiedlowym wiosną i latem, pobyt nad morzem lub w górach, etc.). Wszystko jest dla ludzi ale powinna istnieć jakaś granica, gdzie zwykła profilaktyka staje się absurdem.
                • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 20:43
                  sigrun napisała:

> No właśnie. Ja też nie wyobrażam sobie porannej i wieczornej toalety bez wody,

można stosować zamiast tej z kranu - przegotowaną lub termalną

> a zmywanie mleczka samym tonikiem czy płynem micelarnym jakoś mi się nie widzi.
                  > To tak jakby usuwać brud innym brudem.

Nikt nie mówi, że należy mleczko stosować.

> Wszystko jest dla ludzi ale powinna istnieć jakaś granica, gdzie zwykła prof
                  > ilaktyka staje się absurdem.

Osobiście dobrze radzę, jeśli ktoś może stosować krem z filtrem co 2h w odpowiednich ilościach to dobrze, jeśli nie ma możliwości i czasu, to trudno. Świat się nie zawali, jego twarz, jego możliwości i wybór. Każdy stara się na tyle ile może. Moje zalecenia tyczą się głównie twarzy, ew. szyi i dekoltu.
              • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 20:39
                nessie-jp napisała:

> Ale tak w kółko? Bez sensu. Najpierw kwasy, żeb
                > y usunąć przebarwienia, potem filtry, żeby nie było przebarwień, potem kwasy, ż
                > eby wyleczyć zapchane filtrami pory, potem kremy z hydrochinonem na przebrawien
                > ia, które jednak się pojawiły... E, nie, dziękuję :)

Wystarczy codziennie wieczorem stosować krem z kwasem/retinoidem. Jeśli ktoś dba o siebie to standardowo używa kremu wieczorem, a jeśli wydaje na ten krem w granicach 30-150zł to nie ma znaczenia jaki będzie miał on skład - czy kwas, retinoid czy hialuronian. Pytanie co będzie najkorzystniejsze dla skóry.

> Mycie twarzy moim zdaniem WYMAGA zastosowania czystej wody i nic mnie nie przek
                > ona, że skóra, na której permanentnie pozostają resztki kosmetyku (płyn micelar
                > ny to przecież po prostu detergent w butelce) może być zdrowa.

Dla drugiego woda z kranu może być zdecydowanie gorszym złem, niż płyn micelarny.

> Zresztą płyny micelarne nie nadają się do delikatnej i wrażliwej cery.

Nadają się do bardzo wrażliwych skór. I nie mówię/piszę tego z teorii.
            • issey_miyake Re: czy estee lauder double wear przykryje filtr 08.01.11, 20:33
              korculaa napisała:

> ale kto?dlaczego?na jakiej podstawie?

specjaliści na całym świecie + doświadczenie własne

ps: nie odpowiada - nie stosuj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka