Dodaj do ulubionych

b. sucha skóra

21.04.04, 15:42
jakie kremy i balsamy są lepsze dla suchej skóry - bo różnie słyszałam -
nawilżające czy natłuszczające? z jednej strony do twarzy kupuję kremy
nawilżające bo na opakowaniach często jest napisane że są przeznaczone do
cery bardzo suchej, a z drugiej strony do ciała używam balsamu Nivea (taki w
granatowej butelce) i mi służy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mimi Re: b. sucha skóra IP: 153.19.176.* 22.04.04, 09:13
      Ja mam bardzo suchą skórę, szczególnie na twarzy i nogach. Kosmetyczka mówiła mi
      , żeby używać delikatnych kosmetyków, bo silnie działające mogą podrażniać skórę
      odwodnioną. Jeżeli chodzi o twarz to zasada jest taka: na dzień krem
      nawilżający, na noc odżywczy, półtłusty (w zimie odwrotnie). Oczywiście peeling
      - ale tylko taki łagodny, enzymatyczny. Jeżeli chodzi o nogi to ja stosuję
      samorobny peeling - gruba sól+oliwa z oliwek. Balsamów do ciała raczej nie
      używam , wolę np. "body butter" lub poprostu po kąpieli na mokre ciało oliwę z
      oliwek - super działa. Balsamy nawilżające u mnie nie przynosiły takich efektów.
    • Gość: katinka Re: b. sucha skóra IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.04.04, 11:47
      A ja zauważylam coś niepokojącego - miałam próbkę kremu nawilżającego Dermiki.
      Efekty były rewelacyjne, wiec chętnie kupiłam sobie ten krem. Po 3 tyg.
      stosowania moja skóra zrobiła się jeszcze bardziej sucha... :/ Nie wiem o co
      chodzi. Znajome potwierdziły podobne spostrzeżenia w przypadku innych kremów
      nawilżających różnych firm.

Pewne zaufanie można mieć (chyba?) najwyżej do kremów z apteki - chociaż Vichy
      tragicznie oszukuje swoje klientki :(

Polecam krem Lipobase. Jest też z tej serii balsam do ciała. To jest czysta
      baza kremu. Na pewno nie podrażni ani nie uczuli i przyniesie ogromną ulgę
      suchej skórze. Do kupienia w aptece.
      • Gość: mimi Re: b. sucha skóra IP: 153.19.176.* 22.04.04, 12:04
        No właśnie o to chodzi - kremy działające zbyt intensywnie - w tym też
        nawilżające mogą podrażniać suchą skórę. Ja po użyciu maseczki DC z minerałami -
        podobno intensywnie nawilżającej - przez tydzień nie mogłam doprowadzić cery do
        porządku , tak była przesuszona i podrażniona. U mnie zawsze tak się dzieje jak
        próbuję użyć czegoś super, hiper nawilżającego, szybko działającego itd. Vichy
        niestety też mnie podrażnia... Osobiście polecam Femi - u mnie działa ok.
        Pozatym zauważyłam , że jak piję dużo wody mineralnej niegazowanej to skóra na
        twarzy jest jakby mniej przesuszona.
    • kinakina Re: b. sucha skóra 22.04.04, 11:59
      THERMAL S 2 VICHY JEST BARDZO DOBRY I DELIKATNY. NIE WIEM CZEGO CHCECIE OD
      VICHY. OLIGO 25 TO NAPRAWDĘ KŁAMSTWO BO ZATYKA PORY ALE THERMAL S JEST
      NIEZASTĄPIONY.POLECAM! JAK GO UZYJECIE TO POCZUJECIE PRAWDZIWE, ŚWIEŻE
      NAWILŻENIE I DELIKATNA SKÓRĘ! POPROŚCIE O PRÓBKĘ W APTECE-SZCEGÓLNIE W TYCH
      WIĘKSZYCH ZAWSZE SĄ PRÓBKI(ALE TO JAK BĘDZIECIE KUPOWAĆ COŚ BO TAK WAM NIE
      DADZĄ)
      • Gość: mimi Re: b. sucha skóra IP: 153.19.176.* 22.04.04, 12:06
        Ja właśnie miałam Vichy Thermal S....
      • Gość: katinka Re: b. sucha skóra IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.04.04, 14:48
        Wiesz - ja chyba jeśli już kupię sobie coś z Vichy to.. właśnie w próbkach!
        Kremy w nich sa jakby, hmmm, mocniejsze. Widać efekty. A po tych
        pełnowymiarowych albo dostaję uczulenia albo nie działają. Chwyt
        marketingowy...?
        • mona75 Re: b. sucha skóra 25.04.04, 12:40
          kupilam sobie jakis czas temu Vichy Nutrologie do skory b. suchej i nic nie
          pomaga. Myslam ze jak wydam 65 zl na krem ah i oh z apteki to mi pomoze :-( juz
          lepsze efekty mam po zwyklym kremie Nivea za 3 zl. Juz nigdy nie kupie sobie
          zadnego kosmetyku firmy Vichy - szkoda pieniedzy
      • margo_ot Re: b. sucha skóra 30.04.04, 23:57
        Ja tez bardzo lubie Thermal S2. Jest bardzo delikatny i dobrze nawilza :)
    • Gość: beappp Re: b. sucha skóra IP: *.tkdami.pl 25.04.04, 20:10
      niwea jest rewelacyjna!Kup sdobie mleczko do kąpieli niwea z różowa nalepka i
      pij więcej wody, wyptróbowałam na sobie, teraz nawet częste solarium nie
      przeszkadza
    • Gość: doli Re: b. sucha skóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 21:02
      ja mam czesto sucha skore lydek, i jak do tej pory najlepszy okazal sie balsam
      dove z serii "hydro care, body lotion", mowie ci az sie sama zdziwilam, super
      sie rozprowadza, jest b.wydajny i utrzymuje sie na nodze przez caly dzien takze
      skora jest naprawde gladka, co wiecej juz po 2 nalozeniu peknieta skora
      znika!!! naprawde polceam
      pozdrawiam pap
    • Gość: katrine Re: b. sucha skóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 21:42
      Polecam do dolnych partii ciała oliwkę dla niemowląt.Mężczyżni twierdzą ,że
      skora jest przyjamna niewykle po tym:) Z balsamów polecam synergie i
      kolastynę;)
    • justy1 Re: b. sucha skóra 25.04.04, 21:47
      dla "zwykłej" skóry suchej- ważniejsze raczej natłuszczanie. ale cera sucha
      często dodatkowo jest odwodniona, więc trudno ustalić sztywny podział
      typu: "kosmetyki nawilżajace to dla takiej cery, a natłuszczające są dla takiej
      skóry".

z dobrych preparatów do ciała proponuję lipikar baume, lipidiose 2, garnier
      pomarańczowy balsam, avene trixera
      • Gość: justy Re: b. sucha skóra IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 01.05.04, 08:54
        i jeszcze jeden bardzo dobry balsam do skóry suchej: Dermedic Hydrain 2
    • Gość: sucha Re: b. sucha skóra IP: *.chello.pl 30.04.04, 20:52
      a co z dawnym sposobem smarowania skóry dłoni skórką ze świeżego obranego
      ogórka ?
    • Gość: Lena Re: b. sucha skóra IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.04.04, 21:13
      Mona ,najlepiej najpierw nawilzający a na to ktłusty ,tak zeby zatrzymac wilgoc
      i stworzyc film ochronny
    • Gość: S. Re: b. sucha skóra IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.04.04, 22:32
      Do suchej skóry polecam balsam oliwkowy firmy Ziaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka