Dodaj do ulubionych

SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;(

14.01.06, 19:00
Szpecą mnie moje zęby. Szpary miedzy nimi sa tak duże,że bez problemu wsadze
między nie np. linijke :( a do tego niekształtne (malutkie) Kiedyś miałam
jakieś wędzidełko zrośnięte z zębem. Dentystka szkolna powiedziala że to
rodzinne, nic nie da sie zrobić i żebym nie wymyślała. Już dłużej nie
wytrzymam tego zakrywania sie i unikania uśmiechu:( Ale aparaty są takie
drogie nie stać mnie :( Co ja mam zrobić?! Błagam pomóżcie!! NIe wytrzymam
dłużej tego wytykania palcami!!! :(:(:(:(:(:(
Obserwuj wątek
    • awok Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 14.01.06, 19:37
      do ortodonty marsz :-)
      teraz "cuda" są mozliwe :-)
      jeśli jeden Ci nie zaproponuje czegoś co Cie zadowoli - daj szansę innemu
      warto :-)
      • lana82 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 14.01.06, 19:48
        na aparat mozna zarobic np pracujac w londynie z miesiac i pewnei ok 3 tys
        bedzie:-) taki moj pomysl
    • mrs.solis Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 14.01.06, 23:04
      sa jeszcze inne mozliwosci poprawy zebow niz tylko aparat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=34880129&a=34980885
    • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 15.01.06, 11:09
      Dzięks bardzo za rady!!! Ale przecież trzeba mieć skierowanie od dentysty do
      ortodonty nie da sie prosto z ulicy wbić tam:( A ja juz byłam u dentysty i co
      mi powiedziała?- że nie da mi skierowania bo mam śliczne ząbki!!:( A tak ją
      prosiłam... Rodzice nie chcą słyszeć o aparacie- za duże koszty i tak nie masz
      sie komu podobać- ich słowa;( a ja dopiero mam...14 lat nigdy nie zarobie sama
      może są jakieś zniżki dla dzieci?
      HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!!!!
      • justus2777 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 16.01.06, 12:44
        Kobietko...spróbuj zarobić...jak nie teraz to poczekaj...jak będziesz
        starsza...dasz radę:) Ja mam 28 lat i wszyscy mi mówią, że mam śliczne ząbki,
        nikt z moich bliskich nie widzi, że mi się nie podobają... Teraz właśnie
        zbieram na aparat (gwarantuję duże wyrzeczenie) i wszyscy są przeciw, ale ja
        zakładam...Robię to dla Siebie, a nie dla nich. Wiem, że będę cierpieć i nikt
        mi nie pomoże, wtedy będę sama...Tylko jedna kumpela, która sama sobie by
        założyła aparat ale jej nie stać... wspiera mnie...Cierpliwości i powodzenia
        życzę :) Trzymam kciuki...
        • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 16.01.06, 15:00
          Jeszcze długa droga zanim będe mogła pracować a narazie musze cieszyć sie z
          moich pięknych szpar na które nikt mi nie pomoże:( Wszyscy mówią że mam zaczać
          zarabiać ale gdzie mnie chcą jak dla wykształconych nie ma to co mowic dla
          14letniego dziecka:);( nawt kieszonkowych nie dostaje...
          • awe26 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 17.01.06, 20:00
            trochę nieścisłości zauwazyłam w Twoim mailu - z jednej strony piszesz, że masz
            tragicznie brzydkie zęby, z drugiej Twoja dentysta uważa inaczej. Moja mówiła,
            że mam krzywe zęby i potrzebuję pomocy.
            Może trochę wyolbrzymiasz swój problem skoro dentysta go nie widzi??? Gdyby
            widział skierowałaby Cię do bezpłatnego ortodonty (do 14 roku życia ta forma
            opieki medycznej jest bezpłatna).
            Jeśli i tak chcesz zmianiać swoje zęby musisz na to zarobić.
            Ja pracowałam we wszystkie wakacje od 16 roku życia robiąc różne ciekawe
            rzeczy ;-) - zbierając ogórki na akord, pracując w sklepie podczas kiermaszu
            wakacyjnego i zawsze jako korepetytorka (z matmy ;-), potem były promocje,
            degustacje... - Ty masz motywację, więc będzie Ci łatwiej - poczeka z dwa
            lata :-)
    • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 17.01.06, 20:10
      To dziwne dentyska nie widzi moich szpar a dziewczyny chichoczą za plecami :(;(
      Moze macie racje żebym se glowy nie zawracala tym co nierealne. pozdro:)
      • escribir Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 18.01.06, 00:09
        Zembolku, dziewczyny chichoczą, bo durne są. Same pewnie mają kompleksy i
        maskują je wytykając innych. Olej!!!!!!!!!!!!!!
        A co do zebów: czy to tylko kwestia szpary, czy są dodatkowo powykrzywiane,
        nierównorosnące itp.?
        Z jednej strony rozumiem twoich rodziców- brak kasy, ale ja ciułałam każdy
        grosz , żeby nazbierać 500 zł na aparat dla mojej 9-letniej córki. Między
        innymi właśnie dlatego, żeby za pięć lat nie miała takich zmartwień jak ty. A
        może przynajmniej dadzą ci na prywatną wizytę u ortodonty, żeby się dowiedzieć
        jakie są możliwości ustawienia zębów. Może to wcale nie będzie wielki koszt?
        • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 18.01.06, 14:42
          Mam nie tylko jedną szpare:( mam ich około 10 w tym 8 widocznych, ale najgorsza
          jest między pierwszymi zębami na górze. w nią moge bez najmniejszego problemu
          wsadzic linijke. Rodzice powiedzieli żebym sie dowiedziała u mojej dentyski co
          da sie zrobić. Jeśli aparat będzie kosztowal np. 500zl to mi dadzą ale nawet
          nie wystarczy na jeden łuk metalowy:( no cóż będe grać w totka może sie
          poszczęści
          • escribir Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 19.01.06, 10:02
            Moja córka ma taki "zdejmowalny" aparat, ortodontka stwierdziła że taki
            wystarczy: zlikwidował jej szparę między górnymi jedynkami, ustawia trójki i
            rozszerza górną szczękę ( ma za wąską, dlatego stałe zaczęły jej krzywo rosnąć).
            Z jakiego jesteś miasta? Jesli z Wawy to dam ci namiar na tę lekarkę.
            • malusia19 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 19.01.06, 10:35
              Jeśli nie masz jeszcze 14 lat to możesz jeszcze mieć na kasę chorych taki aparacik wyjmowany, a jesli chodzi o skierowanie to niewiem jak to wyglada z kasa chorych, ale jeśli ta dentystka Ci nie chce dać to idź do innej, przecież to nie problem, mozesz do dentysty chodzić tam gdzie chcesz :)
              Bo jesli chciałabyś prywatnie isć do ortodonty to nie potrzebujesz żadnego skierowania do ortodonty.
              Ja poprostu radzę jeśli już nie możesz na kase chorych chodzić ( z powodu wiek, najlepiej zorientuj sie w kasie chorych ja to wygląda) to popros rodziców, zeby afundowali Ci pierwszą wizytę u orto (koszt 50 zł) wtedy pani doktor poda Ci plan leczenia i wtedy zdecydujecie co robić dalej, najlepiej weź mamę, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że ortodonci potrafiarodziców przekonać to aparacika, bo zęby moim zdaniem sąinwest7ycją na przysżłość.
              I głowa do góry, ja mam 23 latka i dopiero teraz mam aparacik, musiałam parę lat czekać żeby na niego zarobić , wiec cierpliwości dziewczyno !!!
    • tigra.14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 19.01.06, 19:06
      Moja kolezanka tez miala problem z takimi szparami w gornym i dolnym luku
      zebowym. Po leczeniu ortodontycznym przeszla szereg zabiegow jak np. wybielanie
      itp. Ostatnio widzialam Ja z aparatem, a wczoraj patrze ze juz nie ma tego
      metalu na zebach. Jej zabki wygladaja przeslicznie. Zwlaszcza, ze zeby ma
      rowne, bez szpar i pieknie biale. Efekt przyznam jest niesamowity. Zeby tez
      miala proste, tylko te szpary.
      Wiem co czujesz zembolek14, bo ja sama przez to przeszlam. Tylko ja mialam
      powazna wade zgryzu, ktora do tego byla bardzo widoczna. Czesciowo orto
      ustawila moje zeby, tylko ze w jednym luku. A drugi luk tez bardzo krzywy byl
      jej egal!!! I po osmiu latach musialam powrocic do sprawy moich zabkow. I teraz
      kiedy juz jest o niebo lepiej, sama czuje sie lepiej.
      Dlatego jak nie mozesz teraz, to postaraj zrobic cos z tym problemem za kilka
      lat- ja czekalam osiem i wiem ze nie jest to latwe.
      Ale warto czekac!
    • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 21.01.06, 16:54
      Mam jeszcze jedno zapytanko. Dowiedziałam sie ze na Diasteme można założyć
      licówki albo korony na pewno są tańsze od aparatu ale w jakim wieku można je
      załóżyć?????????? Nie sądze żeby dla 14letniego dziecka można bylo. co
      myślicie???
      • tomasz.idzikowski Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 21.01.06, 18:49
        > Mam jeszcze jedno zapytanko. Dowiedziałam sie ze na Diasteme można założyć
        > licówki albo korony na pewno są tańsze od aparatu ale w jakim wieku można je
        > załóżyć?????????? Nie sądze żeby dla 14letniego dziecka można bylo. co
        > myślicie???

tez nie sadze , ba nawet dowiadywalem sie w Ministerstwie Oświaty i u Rzecznika Praw Dziecka, niestety moje dziecko, przepisy zakazuja, musisz zyc z margo interalveolaris do pelnoletnosci
        • 100kroteczka1 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 08.04.06, 10:39
          hej
          JA mam diasteme miedzy 1(czyli przerwe -2mm ;( )
          ja też nie moge z tymżeyć-chociaż nie mam innej wady...
          Ja tez nie jestem za stałym bo
          1 nie stac mnie
          2 nie wiem jak wtym bede wyglądac
          3 za dużo zachodu
          Dlatego chciałm zdejmowany ? czy w moim wieku to możliwe?

A zabelku-jest jeszcze 1 sposób
          zabudownie diastemy-koszt ok 300 zł w moim przypadku
          tylko ja sie zastanwaiam czy to się kruszyć nie będzie ;(

pozdro

czekam na opinie
          • zembolek14 Re: SZPARY MIĘDZY ZĘBAMI help!!!!! :( ;( 10.04.06, 14:31
            Ide w czwartek do orto!! jak wroce to pogadamy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka