Dodaj do ulubionych

bardzo sucha skóra HELP

24.01.11, 22:12

Nie mogę sobie poradzić z przesuszoną skórą (zawsze mialam suchą i wrażliwą, teraz problem poglębia basen i chlorowana woda) :/

Ciało jeszcze ujdzie- cukrowy peeling i balsamy z palmersa dają rade pod warunkiem codziennego stosowania, ale twarz- tragedia!

Probowalam już wszystkiego od AA począwszy, nawilżający, półtłusty, tłusty nawet nic!

Suche, czerwone plamy, łuszczenie, ściągnięcie.

Sięgnęłam po emolium, ktoś na forum polecił że niby 'do zadań specjalnych' i jeszcze jakiś też typowo apteczny (nie pamiętam już nazwy) i nic. Od lat nie myję twarzy wodą, tylko mleczko i tonik dla alergików. Wypróbowalam też linię clinique do suchej skóry- też nic. Nawilża na chwilę a po godzinie tragedia...

Bylam u dermatologa jakiś czas temu i dowiedzialam sie tyle co wiem od dawna, że mam suchą, atopową skórę.

Czy ktos moglby mi coś sprawdzonego polecić? kremy, maski, cokolwiek... (po vichy mialam uczulenie) typowych drogeryjnych kosmetykow nawet nie tykam od przygody po garnierze ;)

z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: bardzo sucha skóra HELP 25.01.11, 00:34
      m00nlight napisała:

> Czy ktos moglby mi coś sprawdzonego polecić? kremy, maski, cokolwiek...

woda termalna
      krem z kwasem migdałowym np. Mandelac
      płyn micelarny svr provegol + emulsja do zmywania bez użycia wody Cetaphil
      odstaw tonik
      excipial almond oil (na powietrze)
      w domu - cetaphil da, excipial cream lub svr topialyse krem
      maska kuracja łagodząca bandi
      • izawik23 Re: bardzo sucha skóra HELP 25.01.11, 12:41
        Hej
        też miałam podobny problem, tylko, że u mnie problem był w czerwonych, pękających i bardzo nieestetycznych plamach kolo nosa, 5 lat u dermatologów się leczyłam i było jeszcze gorzej, w końcu skończyłam z tym i przestawiłam się na polecany już cetaphil, krem nivea baby, a teraz stosuje tylko kosmetyki i maski z bielendy z serii awokado, minęło jak ręką odjął, i mam już ponad rok spokój, dodatkowo stosowałam maseczki domowe z wyszukanych na necie receptur, jak się nie boisz to naprawdę polecam. Przeglądnij sobie tą stronę www.maseczka.eu/domowe-maseczki-dla-suchej-skory/
        powodzenia
        • niki_s Re: bardzo sucha skóra HELP 28.01.11, 11:52
          Też mam suchą skórę i jakiś czas temu zaczęłam stosować Regenerujący miód odżywczy firmy Sanoflore. Po pierwsze jest bez parabenów, po drugie można go stosować do całego ciała. Ma fajną konsystencję, zniewalający zapach, ale najważniejsze to to że działa! Mam po nim aksamitną skórę i długotrwałe poczucie komfortu. Najpierw używałam go codziennie, a teraz co dwa, trzy dni, bo moja skóra już go tak często nie potrzebuje. Polecam.
          • ena_koritsaki Re: bardzo sucha skóra HELP 28.01.11, 13:44
            Po pierwsze pić naprawdę dużo wody (zimą aż tak się nie chce, ale dla zdrowej cery trzeba się poświęcić). Po drugie dobre kosmetyki, najlepiej apteczne. Widzę że już ktoś tak jak ja trafił na produkty Sanoflore i podpisuję się pod tym obiema rękami - warto. Mnie ten miód odżywczy bardzo pomógł na baaardzo suche łokcie i kolana, więc działa, a już myślałam, że mi nic nie pomoże :)
    • plancton Re: bardzo sucha skóra HELP 11.04.11, 01:34
      A słyszałaś może o A-dermie? Są to doskonałe dermokosmetyki robione na bazie wyciągu z owsa, nie uczulają i leczą problemy skórne (przede wszystkim do skóry b. suchej i atopowej). Też długo męczyłam się z tym problemem, przechodząc przez różne nieskuteczne kremy, aż w końcu ktoś polecił mi właśnie ich markę i postanowiłam spróbować. Mają np krem do twarzy to skóry bardzo suchej, koleżanka go używa, ja akurat aktualnie mam krem do rąk i balsam do ciała, ale obydwie jesteśmy zadowolone :) polecam gorąco
      • claphands Re: bardzo sucha skóra HELP 20.05.11, 17:14
        A-Derma ma super kostkę dermokosmetyczną, którą zamiast mydła się stosuje, bo mydło niestety wysusza skórę. To taka podstawa pielęgnacji suchej skóry. Jak to zacznie działać to zawsze możesz dorzucić właśnie jakiś krem lub balsam.
        • uszarka Re: bardzo sucha skóra HELP 20.05.11, 18:03
          A-derma ma krem dla "basenowców" Exomega. Ja się smaruję nim przed pływaniem i mam jakąś barierę ochronną. Nie mam atopowej skóry, ale suchą i basem mi to pogłębiał. Exomega mi trochę chroni skórę. Po pływaniu prysznic, krem i do przodu!
          • claphands Re: bardzo sucha skóra HELP 27.05.11, 12:04
            Creme Barriere to się nazywa. Super sprawa dla dzieciaczków z bardzo suchą skórą lub chorych na azs. Dzieci przecież ciężko odciągnąć od wody, szczególnie na wakacjach, a po takim kremie spokojnie można maluchowi pozwolić się nieco popluskać w basenie i w morzu.
    • maki-chan Re: bardzo sucha skóra HELP 20.05.11, 21:38
      polecam kremy z mocznikiem, bardzo dobre są fimry emolium, atoperal.ale to nie są tanie kosmetyki.
    • kasiabasiazosia Re: bardzo sucha skóra HELP 25.05.11, 16:01
      cetaphil emulsja do mycia bez wody i dermoprotektor
    • amarantus77 Re: bardzo sucha skóra HELP 29.05.11, 20:54
      Mialam to samo, ale mi pomogły apteczne kosmetyki na receptę od dermatologa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka