Dodaj do ulubionych

czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodziej

• wiosnajuzjest Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 24.02.11, 21:18
      mlodosc=swiezosc cery,spontanicznosc,blyszczace oczy i zwinne ruchy,
      sa osoby,ktore dzieki takiej a nie innej osobowosci,zachowuja te cechy bardzo dlugo i zawsze wygladaja mlodziej niz metryka na to wskazuje.
      oczywiscie odpowiednia pielegnacja na pewno pomoze,dieta wlasciwa tez ok,
      ale podobno to co masz w glowie widac na twarzy.
      zle emocje,problemy,zgorzknialosc i brak energii widac w oczach i makijaz tego nie zatuszuje.
      podsumowujac-stawiam na osobowosc,radosc zycia i stezona wit C !:)
    • kekoa2 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 25.02.11, 15:18
      Myśle że geny mają tu kluczową rolę,unikanie słońca i stosowanie filtrów też ważne,wiadomo sport bo ciało sprężyste i umięśnione to młodość a obwisłe i nieużywane to starość niestety.dzieci oczywiście odmładzają bo jest się na bieżąco z wieloma sprawami,człowiek ma kontakt ze światem dzieci,potem młodzieży i wieloma sprawami o których by nie miał pojęcia jakby nie dzieci .moja mama wiele kosmetyków zgapia ode mnie,nie mówiąc już o ciuchach bo mamy wiele podobnych i moge się założyć że jakby nie ja to by w żakiecie chodziła,włosy też dobrze jak się ma jakiś balejage a nie jeden kolor co daje efekt kasku i postarza,trójwymiarowe pasemka w podobnej tonacji odmładzają bo są naturalne.
    • liselle Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 25.02.11, 16:17
      Ja osobiście myślę, że to głownie kwestia wydłużania się życia, zwiększania samoświadomości własnego ciała, i tak dalej. Kobiety bardziej o siebie dbają - myślę, ze niebagatelną rolę odgrywa w tym kult młodości wszechobecny dziś - modnie się ubierają, inaczej żyją. Jest mnóstwo sposobów na lepszy wygląd - kosmetyka, medycyna estetyczna i tak dalej.
      Ale, kochane, wybaczcie. Kobieta która ma 45 lat dowodząca że wygląda na 25 (oczywiście, nic przy tym nie robiąc) to lekka przesada. Po pierwsze- skóra - choćby nie wiem jak zadbana - 45 latki nigdy nie będzie wyglądała jak skóra 25 latki. Wystarczy chociażby przyjrzeć się gwiazdom, które mają kupę szmalu na odmładzające zabiegi, a jednak 43 letniej Aniston, mimo świetnego wyglądu, lat 25 nikt by nie dał. 45 lat to okres około menopauzalny gdzie po prostu siłą rzeczy nie da się rady nadążyć za młodym organizmem. Ponadto kurczą się kości czaszki, skóra traci podporę z mięśni, o czym w wieku 25 lat mowy być nie może. 45 może wyglądać młodziej, być piękna, promienieć dojrzałą urodą, ale widać że to jest już kobieta a nie dziewczyna.
      Zgadzam się i cieszę, że kobiety coraz dłużej mogą być piękne, że cieszą się życiem, uprawiają sporty, mają mnóstwo energii, wyglądają świeżej i młodziej niż nasze babcie. Ale nie przekraczajmy pewnych granic absurdu :)
      Również należę do szczęściar, które nie wyglądają na swój wiek i zawsze będą w rozbieżności z metryką (głównie za sprawą okrągłej buzi, dużych oczu i ust, filigranowej budowy i zamiłowania do sportu;)) ale jak wejdę w okres menopauzy, nie będę z uporem twierdzić, ze mi dają 25 lat. I nie piję tutaj do nikogo z Was, miłe panie, bo wierzę, że wyglądacie cudnie. Ale coraz więcej tego typu wątków, w których im kobieta starsza, tym młodsza ;):P

• nadia_m Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 25.02.11, 18:20
      ja mam 30 i raczej nikt nie daje mi mniej niz 25-30, no ale sie nie spiman, bo przeciez mloda jestem :))

a co robie dla siebie- nie pale, pije kieliszek wina dziennie (na serce :)))) jem to co chce, ale w umiarkowanych ilosciach i raczej zdrowo.Geny mam dobre, moja mama po 50 wyglada swietnie, choc po jej szyi niestety widac lata, tak wiec ja obsesyjnie dbam o to by szyja byla dobrze nawilzona i wymasowana
    • ygawa81 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 26.02.11, 12:00
      Zgadzam się z Lisele. No cóż 45 -tka może wyglądać młodo, tryskać energią i sprężystym krokiem ale jak powiedziała przedmówczyni 25-tki nie dogoni..
      Troszkę to śmieszne jak kobieta lat 45 pisze, że wygląda na 27 lat.. Idąc ulicą naprawdę rzadko zdarza się, że widzę babkę straszą ale naprawdę młodo i fajnie wyglądająca taką która przykuwa i zwraca uwagę.
      No cóż za rok stuknie mi 30 -tka a nie mogę powiedzieć, że wyglądam na 20-tkę.
      Oglądając swoje zdjęcia już jakoś dziwnie wglądałam niby jeszcze młodo ale już jakoś dojrzalej ..
      I tu doskonały przykład aktorki Aniston ..
      pozdrawiam te młode nie tylko ciałem...
      • olewka100procent Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 27.02.11, 15:38
        wiecie co, tak pięknie tu wszyscy piszą że wyglądają młodziej, a może to tylko wasze zdanie ? mieszkam w mieście (80 tyś mieszkańców) i nie znam nikogo , tak super zadbanego w stylu 50 lat wyglada na 30 . No ale cóż , pożyjemy zobaczymy, może kogoś takiego kiedyś poznam
    • lashqueen Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 27.02.11, 16:43
      Im jestem starsza, tym mniej zależy mi na tym, by wyglądać młodziej, niż w metryce :) Zależy mi na tym, by wyglądać po prostu dobrze. Najważniejsze to nie wyglądać na starszą, niż się jest w rzeczywistości.
      A odmładzają wg mnie:
      - drobna, szczupła sylwetka
      - jasna cera
      - nie za ciemne włosy, ale też nie platynowy blond

Postarza palenie papierosów, widać to szczególnie po brzydkiej cerze.

Sztuką jest wyglądać młodziej o 10 lat, gdy w papierach ma się ich 50. Być ponad trzydziestoletnią kobietą i wygladać jak dzieciak, podlotek... - bo ja wiem, czy to tak fajnie?
      • liselle Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 27.02.11, 20:42
        Być pona
        > d trzydziestoletnią kobietą i wygladać jak dzieciak, podlotek... - bo ja wiem,
        > czy to tak fajnie?

Hmm... no ja nie mam z tym problemu :) przynajmniej nie mam dylematów typu czy coś mi wypada założyć na siebie, czy nie :)
        • el-an Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 28.02.11, 21:57
          Jeśli 30-tka wyglada na 20, to przecież całkiem typowe. Zupełnie inaczej jest po 40 urodzinach. Postarza - schudnięcie, i to już po 30, najlepiej nigdy nie przytyć. Albo być bardzo pucołowatą. Oczywiście siwizna. Szyja - te apaszki, golfiki, a i tak nic się nie ukryje. Moim zdaniem najbardziej niszczy cerę opalanie i solarium. Przeraża mnie popularność solariów. Owszem, polska cera lepiej wyglada opalona, ale skutki są katastrofalne.
          Skóra na piersiach czy pupie, czyli miejscach nieopalanych, wygląda lepiej niz na łydkach czy dłoniach, przedramionach.
          Temat żywo mnie interesuje, bo zaraz 50. I mam wrażenie, oglądając na żywo i zdjęcia pięknych i takich sobie pań w pewnym wieku, że można wyglądać na bardzo zadbaną 55 latkę albo na zaniedbaną - też - 55 latkę. Owszem, super zadbanie widać, piękny strój, buty, fryzura, biżuteria, ale prawdziwy wiek też.
          • liselle Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 03.03.11, 12:42
            Bez przesady. Moja mama zaczęła się troszkę bardziej sypać po 50, nie po 40. I to głównie dlatego że jest nałogową palaczką plus ma problemy z kręgosłupem i ból troszczę wyrzeźbił jej twarz. Nadal jednak waży 56 kilo, a na moim ślubie niecałe dwa lata temu pytali w wieku ilu lat mama mnie urodziła, bo taka młodziutka :)
    • zorya32 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 11.03.11, 13:33
      Mam 31 lat i często jestem brana za studentkę, generalnie ludzie dają mi w skrajnych przypadkach 24-25 lat. Od 11 lat nie jem mięsa, odżywiam się raczej zdrowo (oprócz: patrz niżej), rzuciłam palenie. Dużo śpię i spaceruję z psem. Śpiewam (to ważne, bo przez to dotleniam się i ćwiczę mięśnie twarzy). Kocham swoją pracę. "Młodo" się ubieram i zachowuję. Piję parzone drożdże i herbatkę z pokrzywy. A poza tym prawie nie ćwiczę, wcinam słodycze, piję piwo i mam nerwicę. Każdy ma swój sposób :)
      • zorya32 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 11.03.11, 13:34
        Aha, no i nigdy, przenigdy się nie opalałam!
    • mary_an Dzieci 11.03.11, 15:42
      Znam dziewczyne, ktora ma bardzo duzo rodzenstwa (chyba szescioro???) a ona i wszystkie jej kolezanki zazdroszcza jej mamie figury i wygladu. Wiec nie wiem jak to jest z tym zwiazkiem dziecko - gorszy wyglad.
      Chyba chodzi o to, zeby sie nie zatuczyc i dbac o siebie pomimo ciazy i macierzynstwa.
    • kijek82 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 13.03.11, 08:33
      A ja się opalałam i opalam, paliłam od 13 roku życia nałogowo ,innych używek;) nie żałowałam, dużo alku,dużo żarcia wyszalałam się do 27, mam 175 i kobiecą figurę, nie nastolatki ale delikatne dzieweczęce rysy, duże oczy itp., gęste długie zdrowe (a farbowane przez 14lat!) włosy.

Teraz mam 29, jestem w 100% zdrowa jestem jeszcze przed dzieckiem, a dają mi 23-24, ostatnio w klubie nie chciano mnie wpuścić bez dowodu!!!!!!

Jakiś cud natury ze mnie hehehe
      • sigrun Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 13.03.11, 10:41
        Ja doskonale zdaję sobie sprawę, że większość uwag typu: "Nic się nie zmieniłaś" lub "wyglądasz na dużo mniej" to jedna wielka bujda na resorach. Tak samo odejmowanie komuś młodemu z definicji (czytaj przed trzydziestką lub tuż po) jakiś czterech-pięciu lat jeszcze nie jest oznaką młodzieńczego wyglądu. Chodzi mi raczej o te dziwne, niezrozumiałe dla mnie i niekiedy tragikomiczne sytuacje.
        Właśnie nie tak dawno, bo przedwczoraj, jechałam sobie spokojnie autobusem. Nagle zostałam zaczepiona przez miłą panią, która poinformowała mnie: "Masz niedomknięty plecak". Dodam, że miałam wtedy lekko casualowy look, ale z drugiej strony nie byłam nieumalowana i w młodzieżowych ciuchach typu dzidzia piernik.
        To "masz" rozbawiło mnie do łez, a nie chciało mi się tłumaczyć, że pracę magisterską obroniłam 16 lat temu i takie "tykanie" niekoniecznie jest na miejscu, tym bardziej iż rzeczona kobieta wyglądała na osobę co najwyżej starszą ode mnie o 15 lat. No chyba, że to znów jakaś osiemdziesiątka o wyglądzie pięćdziesięciolatki, w co raczej wątpię ;-) BTW, poprawiło mi to humor do końca dnia :-)
        • kijek82 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 14.03.11, 09:30
          Tak samo odejmowanie komuś młodemu z definicji (czytaj przed trzydziestką lub tuż po) jakiś czterech-pięciu lat jeszcze nie jest oznaką młodzieńczego wyglądu.

Proszenie o dowód "dużej"(nie bmi 18 a 23) 29latki po przejściach;) to nie parę lat ehehehhe a pi razy drzwi 13.
          • sigrun Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 14.03.11, 11:00
            kijek82 napisał:

> Proszenie o dowód "dużej"(nie bmi 18 a 23) 29latki po przejściach;) to nie parę
            > lat ehehehhe a pi razy drzwi 13.
            >
            A uważanie za pacjentkę 34 letnią mamę czekającą przed drzwiami pediatry po receptę dla pociechy lat 5?
            Możemy licytować się dalej, jeśli chodzi o absurdy i wątpliwe uroki młodego wyglądu ;-) Na szczęście dzisiaj już mnie za pacjentkę nie biorą. Trochę lat minęło i siwy włos oraz nieprzespane (przez najmłodszą latorośl) noce robią swoje ;-)
            • sigrun Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 14.03.11, 11:09
              Ach, przypomniało mi się o koleżance ze studiów. Miała przerąbane na starcie. Zaznaczam, piękna dziewczyna, lat 24, ładna twarz, duże oczy do tego zgrabna i proporcjonalna ale... baaardzo drobnej budowy i poniżej 1,50m. Bez przerwy miała jakieś problemy związane z wyglądem. Podczas wyjazdu za granicę celnicy zatrzymali ją, podejrzewając nieletnią o nielegalną jazdę samochodem :-)))
              • kijek82 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 15.03.11, 08:57
                popierasz moją tezę nt.budowy....
                ja mam 175 i ważę...ok.65kg!!!!

sigrun napisała:

> Ach, przypomniało mi się o koleżance ze studiów. Miała przerąbane na starcie. Z
                > aznaczam, piękna dziewczyna, lat 24, ładna twarz, duże oczy do tego zgrabna i p
                > roporcjonalna ale... baaardzo drobnej budowy i poniżej 1,50m. Bez przerwy miała
                > jakieś problemy związane z wyglądem. Podczas wyjazdu za granicę celnicy zatrzy
                > mali ją, podejrzewając nieletnią o nielegalną jazdę samochodem :-)))
                • sigrun Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 15.03.11, 13:37
                  kijek82 napisał:

> popierasz moją tezę nt.budowy....
                  > ja mam 175 i ważę...ok.65kg!!!!

Nie zawsze ta teza się sprawdza we wszystkich przypadkach. Mam inną znajomą, która jest dość niska i krępej budowy, ma czym oddychać i na czym usiąść. W wieku 32 lat wszyscy dawali jej co najmniej 10 lat mniej. Sama się nabrałam na jej niewinny wyraz twarzy i młodzieżowy styl. Szczęka opadła mi kiedy przyznała się do wieku. Także szczupłe = niekoniecznie młode, a pulchniejsze = niekoniecznie dojrzałe ;-)
                  Nie wiem, może to raczej kwestia języka ciała, sprężystości ruchów, bystrości spojrzenia niż braku zmarszczek czy zbędnych kilogramów.
                  Podejrzewam też, iż w dużej mierze odpowiada za to wygląd współczesnych nastolatek, które na siłę pacykują się i stroją niczym kokoty, próbując wyglądać na bardziej dojrzałe niż wskazywała by na to ich metryka. Wystarczy spojrzeć na nastoletnie pacjentki w/w przykładowej (pierwszej z brzegu) przychodni pediatrycznej, które wyglądają jak własne matki.
    • nas-daq Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 14.03.11, 20:00
      Młody wygląd to zwykle drobna budowa ciała, niewysoki wzrost i dziecięce rysy twarzy- duże oczy, usta, pełne policzki. Co z tego, że osoby które nie wiedzą ile mam lat dają mi mniej, skoro ja w lustrze widze, że nie jestem już 30- latką- pomimo pielegnacji.
      • plustek0 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 16.03.11, 17:25
        Dodałabym jeszcze energiczny sposób bycia i fryzura.
        Mam znajomą, która dokładnie ma 40 lat o wyglądzie drobnej wysportowanej kobietki, z blond włosami spiętymi w koński ogon. Energiczna, wesoła. Wszyscy dają jej mniej lat niż ma i nie mogą uwierzyć, że jej dzieci mają już tyyyle lat :).

Moja mama, kiedy miała prawie 60 lat, zapuściła włosy, podobnie jak koleżanka nosiła je w spięte w kucyk - o wiele młodziej wyglądała niż, w krótkiej fryzurce - którą zalecało jej wielu, że niby odmładza.
        • dona.a Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 03.06.11, 21:12
          plustek0 napisała:

> Moja mama, kiedy miała prawie 60 lat, zapuściła włosy, podobnie jak koleżanka n
          > osiła je w spięte w kucyk - o wiele młodziej wyglądała niż, w krótkiej fryzurce
          > - którą zalecało jej wielu, że niby odmładza.

Te krótkie fryzury, które ma chyba z 90 % pań w "pewnym" wieku są wg mnie bardzo postarzające, nie wiem skąd teoria, że odmładzają, osobiście zdecydowanie wolę kucyk niż taki hełm;)
    • superzielona12 Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 10.09.13, 00:39
      ja mam 22 lata a ludzie dają mi znacznie więcej i co??? Nie mam zmarszczek, dbam o cerę, dietę też trzymam wege, jem niewielkie posiłki, trzymam wagę, spacery, sport, zainteresowania....ale co z tego jak mam bardzo ostre rysy twarzy, jestem generalnie brzydka ha ha, nie mam pucołowatych policzków i małego noska lecz garbaty nos, wystającą zuchwę i płaskie policzki. Ludzie daja mi 30 lat. eh... dbam o cerę, włosy tak dla siebie bo i tak się nie odmłodzę. Miałam epizody depresji, ale ja generalnie mam ciężkie zycie i duzo zmartwień, więc wiadomo, że stres jest...
    • lady.godiva Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 12.09.13, 20:05
      Ja wyglądam młodziej.
      Geny, moja mama też tak miała, choć faktycznie nie palę, nie jem mięsa i nie mam dzieci. Tylko z ruchem u mnie gorzej, ale nie mam samochodu i dużo chodzę albo jeżdżę rowerem, a ostatnio staram się biegać.
    • isparks Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 14.09.13, 19:01
      Ja różnież stawiam na geny. W tym roku 40 wskoczyła mi na licznik. Od 8 lat nie palę wcześniej jarałam jak smok. Nie opalam się w ogóle, twarz cały rok spf 50. Urodziłam 3 dzieci, wszystkie po 30, ostatnie dwa lata temu. 1,5 roku temu schudłam prawie 20 kg (dieta, ćwiczenia). Nie mam ani jednego rozstępu, obwisłej skóry, celulitu. Dokładnie jak moja 60-letnia mama. EEEE, no pięknością nie jestem :P, wszyscy dają mi mniej lat, ale tak, jak już pisano tu, gdyby mnie postawiono koło młodszych, bata nie ma, widać, że jestem starsza. Winko piję, kosmetyki używam, ale bez szaleństwa.... Krem do twrzy max 50 zł.
    • mamitymi Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 15.09.13, 10:59
      Ja właśnie skończyłam czterdziechę. Wszyscy dookoła się dziwią, mówią że wyglądam na 30lat. TO miłe. Ale myślę że człowiek ma tyle lat na ile się czuje. Czasem starszy człowiek jest młody duchem i przebywając z nim nie czujesz bariery wieku, a czasem młody człowiek jest mentalnie dużo starszy niż w rzeczywistości.
      Obracam sie i obracalam w młodszym towarzystwie- tak sie po prostu dobrze czuję. Jestem takze młodą mamą, więc dodatkowo "odmłodnialam" :)

Mysle mlody wyglad to przede wszystkim geny i osobowosc, ale takze dbanie o kondycje, zdrowie i wyglad.
    • sarcia_mp Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 20.12.18, 11:25
      Różnie to bywa, niektórzy mają super geny :) Jest też trochę kobietek, które po prostu bardzo o siebie dbają i korzystają z różnego rodzaju zabiegów i to też jest jakieś wyjście. Nie mówię koniecznie o botoksie, czy innych wypełniaczach ale nawet regularne peelingi kwasami, mikrodermabrazja czy laser pomogają na stan skóry tylko niekoniecznie się o tym mówi na głos.
      • szybki-lisek Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 09.06.19, 17:33
        Naszą własną twarz widzimy codziennie i nie zauważamy zmian, te dopiero widzą osoby które dawno nas nie widziały. Problem w tym że nikt nie powie: o, ale się zmieniłaś, zmarszczki, obwisy... Co słyszymy? "Nic się nie zmieniłaś ", " nie wyglądasz na tyle lat". Co do zupełnie obcych komplementujących w ten sposób nie mam zupełnie zaufania, nie wierzę w takie teksty, chociaż też mi się trafiają od czasu do czasu. I też mi się zdarza mówić takie komplementy . Dobrze wiem, jak to działa:)
        • misialina Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 19.12.19, 11:02
          weź, bo zabijasz mi młodość w głowie. :( ja wiem że oni tylko tak mówią, ale tak czy inaczej jednak lubie żyć w tej udawanej nieświadomosci,.
          • szybki-lisek Re: czterdziestoaltka, a wygląda o 10 lat młodzie 05.01.20, 19:23
            Ależ ja też :)) i taki komplement sprawia że mam banana na twarzy do końca dnia, mimo że rozsądek mówi żeby nie wierzyć;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka