Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery

25.03.11, 19:12
Dużo już było wątków o kremach z kwasami, filtrach, kuracji antyoksydacyjnych, itd. Jednak w znacznej większości dotyczyły one cer mieszanych i/lub przetłuszczających się. Mój problem ostatnio jest nieco innej natury. Zacznę zatem od kilku krótkich, niezbędnych informacji. Cera z natury normalna, ok. czterdziestki, ostatnio bardzo przesuszona z powodu przewlekłej choroby. Zmarszczki praktycznie niewidoczne, cienkie i drobne (okolice oczu, czoło, usta), nieco głębsze bruzdy na czole. Owal twarzy i szyja jędrne. Niewielkie przebarwienia i płytkie blizny po bokach żuchwy - pamiątki po wahaniach gospodarki hormonalnej (ciąże, itd.). Niewielkie pajączki na skrzydełkach nosa. Mimo powyższych "wad" generalnie koloryt skóry jest w miarę jednolity i nie wymaga wielkich poprawek w makijażu.
Obecnie używam kosmetyków na bazie olejku z róży piżmowej, jednak ostatnio kosmetyki te nie za bardzo radzą sobie ze wzmożoną suchością skóry, na którą staram się zaradzić, przyjmując doustnie witaminę A+E (z polecenia lekarza) plus odżywczo-nawilżające maseczki na bazie glinki. Do demakijażu i mycia twarzy stosuję produkty Blue Lagoon Farmona. Piling raz w tygodniu, tylko drobnoziarnisty, ale nie wiem czy nie jest zbyt agresywny.
Mimo wszystko chciałabym poprawić swoją codzienną pielęgnację, nawet kosztem całkowitego zrewolucjonizowania zawartości swojej kosmetyczki ;-) Będę bardzo za wszelkie porady. Ba, nawet będzie mi miło jeśli nasza forumowa "guru" poleci jakąś cud-kurację i nawet być może przekonam się do kwasów, przynajmniej chwilowo ;-P
Generalnie chodzi mi nie tyle o zlikwidowanie zmarszczek, których i tak nie widać za wiele, ale o przywrócenie miękkości i gładkości temu szorstkiemu, ściągniętemu pergaminowi ;-)
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 20:07
      sigrun napisała:

> Dużo już było wątków o kremach z kwasami, filtrach, kuracji antyoksydacyjnych,
      > itd. Jednak w znacznej większości dotyczyły one cer mieszanych i/lub przetłuszc
      > zających się. Mój problem ostatnio jest nieco innej natury.

Pielęgnacja skór różnego typu bywa podobna :). Można zasugerować się tym co dla przetłuszczających i dorzucić trochę więcej emolientów :).

> ostatnio bardzo przesuszona z powodu przewlekłej choroby.

napisz jaka - jeśli można wiedzieć.

> Generalnie chodzi mi nie tyle o zlikwidowanie zmarszczek, których i tak nie wid
      > ać za wiele, ale o przywrócenie miękkości i gładkości temu szorstkiemu, ściągni
      > ętemu pergaminowi ;-)

Krem z kwasami możesz nabyć jak najbardziej, dla skór suchych i bardzo suchych - wskazany. Ale czy zdarzają się podrażnienia? Prócz tego warto nabyć płyn micelarny Hydrabio Bioderma. Do tego na dzień - krem z wysokim filtrem, antyoksydant + nawilżacz. Po południu - makijaż płynem micelarnym, do tego Elo baza, Nova baza (świetnie radzą sobie z suchością, ale są wyjątkowo tłuste), Cetaphil MD. Na wieczór - krem z kwasami, rozpoczynając od delikatnych. Peelingów nie ma potrzeby robić. Maski - 1-2 w tygodniu - ile wlezie, odżywcze głównie.
      • lonely.stoner Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 20:13
        peeling moze uzywaj jakis enzymatyczny jak juz musisz, jest lagodniejszy.
      • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 20:57
        issey_miyake napisała:

> Pielęgnacja skór różnego typu bywa podobna :). Można zasugerować się tym co dla
        > przetłuszczających i dorzucić trochę więcej emolientów :).

Dzięki za odzew :-)
        >
        > > ostatnio bardzo przesuszona z powodu przewlekłej choroby.
        >
        > napisz jaka - jeśli można wiedzieć.
        >
        Cukrzyca insulinozależna :-(((
        Generalnie zauważyłam, obserwując moją skórę na przełomie ostatnich lat, iż cera jest wyznacznikiem dużych zmian w chorobie. Np. drobne grudki na policzkach zwykle oznaczają zaawansowaną kwasicę ketonową. Wszystko mija jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki po unormowaniu poziomu glikemii, bez kremów czy innych leków dermatologicznych :-)
        • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 21:11
          Ach, jeszcze jedno. Nawilżacz i antyoksydant plus cała reszta. Issey, mogłabyś jakoś mniej lakonicznie ? ;-) Czy np. Alpha Lipoic C 15% Vit.C, Cell Fusion c nadawał by się? Może coś z Biochemii Urody lub z Mazideł?
          A propos filtrów, latem używam (ba, podkradam latorośli) Babydream Sonnencreme SPF50 :-) W inne pory roku na dzień stosuję Apotheker Walter Bouhon, Frei Tagespflege Protect SPF15 + puder Avon, Anew Beauty z SPF15.
          • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 21:21
            Podrażnienia zdarzają się niestety :-( Głównie w przypadku podkładów, kremów pod oczy i żeli do mycia twarzy (nie toleruję miłorzębu). Z kwasami używałam swego czasu Effaclar K i było OK, chociaż bez rewelacji. Stosowałam również krem z pro-retinolem Bottega Verde i bardzo mi służył, ale miałam wtedy 24 lat i nie wiem jakby sprawdził się teraz ;-)
          • issey_miyake Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 22:00
            sigrun napisała:

> Czy np. Alpha Lipoic C 15% Vit.C, Cell Fusion c n
            > adawał by się? Może coś z Biochemii Urody lub z Mazideł?

Z BU możesz kupić serum z witaminą C (a'la flavo C - o ile odpowiada Tobie gęsta konsystencja).

> A propos filtrów, latem używam (ba, podkradam latorośli) Babydream Sonnencreme
            > SPF50 :-) W inne pory roku na dzień stosuję Apotheker Walter Bouhon, Frei Tages
            > pflege Protect SPF15 + puder Avon, Anew Beauty z SPF15.

Avon to w ogóle bym odstawiła :). Przy kremach z filtrami zwracaj uwagę na to, by miały ochronę Anty UVA.

Mieszkasz w Polsce?
            • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 22:12
              ssey_miyake napisała:

> sigrun napisała:
              >
              > > Czy np. Alpha Lipoic C 15% Vit.C, Cell Fusion c n
              > > adawał by się? Może coś z Biochemii Urody lub z Mazideł?
              >
              > Z BU możesz kupić serum z witaminą C (a'la flavo C - o ile odpowiada Tobie gęsta konsystencja).

Gęsta konsystencja mi niestraszna. Ba , nawet bogate kremy na noc u mnie sprawdzają się pod makijaż na dzień ;-)

> > A propos filtrów, latem używam (ba, podkradam latorośli) Babydream Sonnen
              > creme
              > > SPF50 :-) W inne pory roku na dzień stosuję Apotheker Walter Bouhon, Frei
              > Tages
              > > pflege Protect SPF15 + puder Avon, Anew Beauty z SPF15.
              >
              > Avon to w ogóle bym odstawiła :).

Why???!!! Według mnie ten puder sprawdza się najlepiej z dotychczas stosowanych (Clinique, Shiseido, Kryolan, etc.), a mam 25 lat rosnącego rok za rokiem doświadczenia w codziennym makijażu ;-)))

Przy kremach z filtrami zwracaj uwagę na to,
              > by miały ochronę Anty UVA.
              >
              > Mieszkasz w Polsce?
              Od A.D. 1997 - na stałe :-) Wcześniej miałabym faktycznie problemy z odpowiedzią twierdzącą, ale ze Zgniłym Zapadem Jewropy stały kontakt utrzymuję :-)
              • issey_miyake Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 22:17
                sigrun napisała:

> Gęsta konsystencja mi niestraszna. Ba , nawet bogate kremy na noc u mnie sprawd
                > zają się pod makijaż na dzień ;-)

więc nabądź albo serum z BU, albo Juvit (apteka), prócz tego kup hydrolat różany

> Why???!!! Według mnie ten puder sprawdza się najlepiej z dotychczas stosowanych
                > (Clinique, Shiseido, Kryolan, etc.), a mam 25 lat rosnącego rok za rokiem dośw
                > iadczenia w codziennym makijażu ;-)))

A skąd w takim razie wymienione wcześniej podrażnienia podkładowe? :)

Zaczęłabym od tego kremu na noc:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt-36763-opis-BanDi-Professional-AHAPHA-Krem-z-kwasem-migdalowym-i-polihydroksykwasami.htm
                • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 25.03.11, 22:37
                  issey_miyake napisała:

> sigrun napisała:
                  >
                  > > Gęsta konsystencja mi niestraszna. Ba , nawet bogate kremy na noc u mnie
                  > sprawdzają się pod makijaż na dzień ;-)
                  >
                  > więc nabądź albo serum z BU, albo Juvit (apteka), prócz tego kup hydrolat różany
                  >
                  > > Why???!!! Według mnie ten puder sprawdza się najlepiej z dotychczas stosowanych
                  > > (Clinique, Shiseido, Kryolan, etc.), a mam 25 lat rosnącego rok za rokiem dośw
                  > > iadczenia w codziennym makijażu ;-)))
                  >
                  > A skąd w takim razie wymienione wcześniej podrażnienia podkładowe? :)

Max Factor, Margaret Astor (ten ostatni niezależnie od linii) :-((( I tak wiem, że to średnio-niska pólka jeżeli chodzi o jakość. Osobiście najmilej wspominam podkład nawilżający Olga Tschechova i Marks & Spencer, Per Una Long Lasting.

>
                  > Zaczęłabym od tego kremu na noc:
                  >
                  > wizaz.pl/kosmetyki/produkt-36763-opis-BanDi-Professional-AHAPHA-Krem-z-kwasem-migdalowym-i-polihydroksykwasami.htm

Dobrze, zakupię go jak najszybciej :-)
                  >
                  • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 26.03.11, 10:53
                    Mam jeszcze kilka pytań.
                    1. Elo Baza lub Cetaphil, czy Elo Baza i Cetaphil? Wydaje mi się, że obydwa działają tak samo.
                    2. Czy stosować micel również rano? Jakoś nie wyobrażam sobie porannej toalety twarzy bez wody.
                    3. Hydrolat rozumiem - zamiast toniku?
                    • issey_miyake Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 28.03.11, 00:55
                      sigrun napisała:

> 1. Elo Baza lub Cetaphil, czy Elo Baza i Cetaphil? Wydaje mi się, że obydwa dzi
                      > ałają tak samo.

Lub, czasami jest potrzeba zastosowania obydwóch, jeśli skóra jest mocno przesuszona i codzienne stosowanie Cetaphil sobie nie radzi.

> 2. Czy stosować micel również rano? Jakoś nie wyobrażam sobie porannej toalety
                      > twarzy bez wody.

tak, jeśli potrzebujesz wody - kup termalną

> 3. Hydrolat rozumiem - zamiast toniku?

tak
                      • sigrun Re: Pielęgnacja SOS dla wymagającej cery 28.03.11, 01:15
                        Dziękuję za dotychczasowe wskazówki :-) Póki co sporządziłam sobie "plan działania" na najbliższy czas i listę zakupów, rozpisując co i jak ;-)
                        Odnośnie nawilżacza planuję powrócić do Frei FeuchtigkeitsCreme (miałam po nim super cerę). Ewentualnie Sanoflore (również miłe wrażenia - linia z różą i hibiskusem). Może być też coś innego. Tak czy siak, muszę rozbić zakupy na raty. Niby produkty nie są jakoś specjalnie kosztowne, jednak trochę tego jest. Pzdr :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka