Dodaj do ulubionych

BETA-KAROTEN: działa?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.04, 15:01
Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie bardzo proszę o odpowiedz.Chciałabym
pozbyć się "zimowej" bladości i nie wiem czy warto kupić tabletki, czy iść do
solarium.
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: BETA-KAROTEN: działa? 24.05.04, 15:22
      zdrowiej niz iść na solarium bedzie kupić beta-karoten (ale jakąś działajaca
      dawkę, powiedzmy od8mg), a jeszcze zdrowiej będzie zainwestować w marchewkę.
      ale nie przesadź, bo będziesz żółta
      • justa_79 Re: BETA-KAROTEN: działa? - do JUSTY 24.05.04, 15:35
        Justy, a jaka jest max. bezpieczna dzienna dawka beta-karotenu? przy założeniu,
        że trochę wit. A dostarczamy w pożywieniu?
        • Gość: ivy Re: BETA-KAROTEN: działa? - do JUSTY IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 19:30
          beta caroten nie jest w ogole szkodliwy, nawet w duzych dawkach. w
          przeciwienstwie do witaminy A ( no przynajmniej z moich informacji tak wynika:P-
          ksiazka "smak zdrowia"). mozesz najwyzej byc zoltawa na twarzy, kiedys mi sie
          tak zdarzylo po tabletkach. szklanka soku z marchwi to jest dobra dawka
          karotenu, ale marchew ma go tak duzo, ze wystarczy nawet pol szklanki dziennie.
    • Gość: honeytea Re: BETA-KAROTEN: działa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:47
      jako wiecznie blada jak tylek eskimosa probowalam juz prawie wszystkiego ;)

przestalam juz wywalac kase na balsamy przyspieszajace opalanie, bo zaden - ani
      zwykle np daxa, ani te sprzedawane w solarium nie daly zadnych efektow.. od
      jakiches 2 miesiecy prawie codziennie wypijam karton soku marchwiowego i za
      cholere sie nie zazolcilam :/
      ani nie wplynelo to na szybkosc opalania...

laze juz od jakiegos czasu na solarium - czesto i krotko, co dwa dni na 5 minut
      bo przy dluzszej dawce zesmazam sie na czerwona skwarke, ale jak
      zaczerwienienie zejdzie to opalenizna zadna bynajmniej nie zostaje - i nic,
      nadal rozowa jestem jak prosiak..

jedyne co zadzialalo - az sie zdziwilam - balsam brazujacy sopot.. ale nie da
      sie za cholere rowno rozprowadzic no i zlazi bardzo szybko...
    • Gość: magda Re: BETA-KAROTEN: działa? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 24.05.04, 19:09
      U mnie działa...Łykam od kilku tygodni betakaroten w dawce 10-20mg dziennie.
      Gdzieś czytałam, że trzeba połykać 1mg na kg masy ciała ale na sama myśl boli
      mnie wątroba. Blada nie jestem a zawsze byłam. Smaruję się jeszcze balsamem
      brązujaco-ujędrniajacym Lirene. Jest nieźle. Polecam.
      • Gość: 'cause I like soul Re: BETA-KAROTEN: działa? IP: *.udn.pl 24.05.04, 19:17
        Przez jakiś czas używałam balsamu brązującego Kolastyny z wyciągiem z orzecha
        włoskiego. Muszę przyznać, że moja skóra wydawała się nieco bardziej niż zwykle
        opalona i wrażenie to nie schodziło szybko. Tylko uwaga, bo na jednych balsam
        ten wygląda normalnie, a na innych ( np. na mojej znajomej) jakby ktoś wylał na
        nich pół litra pomarańczowej farby. Wtedy to już jest problem, dlatego lepiej
        testowo przez jakiś tydzień smarować tylko jakieś wybrane miejsce na ciele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka