Dodaj do ulubionych

Laticort a łojotokowe zapalenie skóry

IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 07.06.04, 15:24
Mam właśnie kolejny "wysyp" łojotokowego zapalenia skóry, pierwszy po ok. 3
miesiącach przerwy. Tym razem dermatolog przepisał mi Laticort CH w kremie.
Czy macie doświadczenie wstosowaniu tego leku? Jak może działać na skórę? Na
ulotce na temat ŁZS nie ma nic, czy to się na pewno nadaje?
Wiem, że ŁZS nigdy się pewnie całkiem nie wyleczy, ale mam dość ciągle nowych
leków, które zaleczają, a po kilku tygodniach - miesiącac, wszystko zaczyna
się od nowa. Czy jest na forum ktoś, komu udało się pozbyć tego paskudztwa na
dłużej? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 07.06.04, 15:34
      w ŁZS sterydy (np. laticort) stosuje sie wspomagająco (zwykle razem z lekiem
      przeciwgrzybiczym) przez krótki czas.
      • Gość: N.C. Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 07.06.04, 16:35
        Dzięki Justy. Właśnie się posmarowałam tym kilkanaście minut temu. Piecze jak
        cholera, szczególnie przy skrzydełkach nosa, na pograniczu czoła i włosów też,
        chociaż mniej. I co, zmyć to, czy zostawić? Innego leku do tego nie dostałam,
        mam smarować się 2 razy dziennie, mniej więcej dwa tygodnie i przyjść na
        kontrolną wizytę. Jak znam życie, będzie ok., a po kilku tygodniach zacznie się
        znów i ponownie będzie lek, tym razem inny.
        Justy, niejednokrotnie widziałam, że na temat ŁZS się wypowiadałaś, pewnie masz
        w tej dziedzinie duże doświadczenie, może podasz jakieś linki, albo napiszesz
        coś więcej. Jak się od tego cholerstwa wyzwolić na dłużej? Co stosować? Mam
        dość tych czerwnoych plam, tej złażącej, suchej skórki przy nosie, przy brwiach
        ina czole. Co robić?
        • Gość: justy Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 07.06.04, 20:09
          mój brat się z tym męczy, na szczęście nie ma ostrej postaci.
          ogólnie łączy się środki przeciwgrzybicze z przeciwzapalnymi (sterydy). niezłe
          efekty daje nizoral (ketokonazol) w kremie (czasem potrzbne jest leczenie
          doustne). wg. nowszych badań przynajmniej tak samo dobrze, jak nie lepiej
          spisuje się cyklopiroks- w kremie pod nazwą Batrafen, Hascofungin, Pirolam, a w
          szamponie pod nazwą Stieprox. jesli sterydy, to łagodne, tzn. raczej
          hydrokortyzon niż np. elocom. i gł. na poczatku leczenia, a potem raczej juz
          nie. o leczeniu mozesz poczytać np. tu:
          www.dermnetnz.org/dermatitis/seborrhoeic-dermatitis.html
          jako profilaktykę można uzywać kremów z piroktonianem olaminy- Pityval LRP czy
          Oktopirox Eris lub np. raz na tydzień mycie Nizoralem.
          inne substancje stosowane w ŁZS to dziegcie (np. polytar), siarczek selenu
          (selsun, selsun blue). na głowę można stosować szampon mineralny Zdrój.
          wspomagająco można pomyśleć o kapsułkach z olejem bogatym w GLA- np. z
          ogórecznika- działa przeciwzapalnie. można testować roztwory olejku z drzewa
          herbacianego, pichtowego czy citroept- ale za efekty nie reczę.

Laticort CH czasem drażni- skóra moze sie do tego przyzwyczaić, ale jeśli nie
          bedzie lepiej do wróciłabym do lekarza
    • Gość: beatka Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.wroclaw.mm.pl 07.06.04, 17:52
      spróbuj Pityval z LRP z apteki mnie bardzo pomógł, zmniejszył zaczerwienienie i
      łuszczenie.
      • Gość: gusia Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.veranet.pl 08.06.04, 09:13
        Mi pomógłlek o nazwie Pimafucort - tez na receptę ale ze względu na swój skład
        nie mozna go stosowac przez cały czas.
        • Gość: goha Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:28
          Jezeli dokucza ci też skóra na głowie spróbuj szamponu Mediket plus.Cena
          podobna do nizoralu saszetka 3zł.jest też w butelce.Ja wreszcie mam spokuj ze
          skórą na głowie nic mnie nie swędzi od trzech tygodni.
          • Gość: B. pytania -cd IP: *.ug.gdow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:49
            mnie tez pimafucort pomógł, niestety wyleczył sie "rzut" koło skrzydełek nosa,
            a męczy mnie zaognione czoło i co gorsza- coś zaczyna sie pojawiac na
            policzkach, jakby koło nosa pod oczami :( Juz nie wiem co zrobic, co ciekawe
            nizoral ani krem ani szampon zupelnie na mnie nie dziala, z szamponow to
            predzej Polytar, do mycia twarzy uzywam Physiogelu ale zastanawiam sie nad
            odmianą - co sądzicie [Justy?] o Sensibio D.S. Biodermy lub ich sensibio H2O?
            bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!
            • Gość: triss podciągam- może Justy cos doradzi? :) n/t IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 08.06.04, 17:43
            • Gość: justy Re: pytania -cd IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 08.06.04, 21:41
              Bioderma robi dobre kosmetyki, ale jednak to "tylko kosmetyki"- stosowałabym je
              jako profilaktykę lub wspomagająco razem z lekami. warto wziąć pod uwagę krem
              Sensibio D.S oraz do mycia Sensibio D.S. Moussant. Na skórę głowy: Node D.S.

Sterydy bedą pomagały (pimafucort, laticort itd), ale trzeba być ostrożnym i
              ich nie nadużywać. Wiem, ze się powtarzam, ale moja mama ma po "łagodnych"
              sterydach tak rozszerzone naczynka, ze wygladają jak żylaki (w młodości leczono
              jej sterydami trądzik różowaty...- obecnie to błąd w sztuce).

Szampon Mediket Plus też jest przydatny- zawiera 1% ketokonazolu (to, co w
              nizoralu, ale w mniejszej dawce) oraz piroktonian olaminy=octopirox- obie
              substancje sa stosowane w ŁZS.
              W serii Ocerin jest szampon do częstego mycia skóry z ŁZS
            • Gość: justy Re: pytania -cd IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 08.06.04, 21:45
              do mycia ciała/twarzy można też kupić w aptece emulsje Lubex albo Der-med (obie
              o działaniu przeciwgrzybiczo-antybakteryjnym)
    • Gość: kasia ŁZS-powodem moga byc hormony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 15:14
      Ja mam regularny wysyp na tydzien przed okresem, tylko i wylacznie w okolicach
      brwi. Wyglada to paskudnie. Czy ktoras z was badala sobie poziom hormonow i czy
      w ogole dobrze kombinuje ze moze miec to zwiazek z hormonami?
    • Gość: mania Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 08.06.04, 21:27
      mam pokrzywkę kolistą,dermatolog przepisal mi laticort,stosuję z bardzo dobrym
      skutklem od wiosny do jesieni,nawet nie codziennie.Co do łzs nie wiem nic,ale
      laticort poleciłam mojej siostrzenicy,która ma uczulenie na
      metale,pomaga,ponadto znam osobę która stosuje laticort w leczeniu
      łuszczycy.Moja dermatolog wspomniała ze jest to maść sterydowa,stężenie
      sterydówjest niewielkie,w zależności od rodzaju maści,jest także laticort w
      kremie.
    • Gość: N.C. Re: Laticort a łojotokowe zapalenie skóry IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 09.06.04, 15:45
      Dziękuję Wam wszystkim za informacje, część z nich na pewno wykorzystam.
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka