Dodaj do ulubionych

Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głodnym?

08.06.12, 19:03
Zaczęłam ostatnio liczyć sobie kalorie i załamałam się ile potrafię zjeść... praktyczne ilość kalorii które powinnam zjadać mój organizm dostaje już do godziny 14-15. A ja czasami jem i do 23. Da się jakoś tak czymś wypełnić żołądek, żeby nie jeść tyle i nie być głodnym? Próbowałam, ale nie daję rady, chodzę głodna i zła :/
Obserwuj wątek
    • aeromonas Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 08.06.12, 20:40
      Żołądek doskonale wypełnia się sałatą, marchewką, selerem naciowym i jabłkami. Plus woda i kawa. I dużo biegać, ćwiczyć, pływać etc. Od lat stosuję z powodzeniem (173/53). Głodna co prawda jestem bez przerwy, ale polubiłam ten stan:) Przy diecie o "niskiej gęstości kalorycznej" (Okinawa) można sobie czasem pozwolić na lody, kawał dobrego sera czy ciacho.
    • blue.berry Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 08.06.12, 22:31
      wiele zależy od tego co jesz. słodka bułka i duża miska sałatki mogą mieć tyle samo kalorii, a po pierwszej szybko zrobisz się głodna, po drugiej nie. warto jeść dużo warzyw (również surowych), pieczywo ciemne zamiast jasnego, makaron razowy, ryż dziki. jeść ryby robione na parze. wykluczyć z diety słodkie napoje, różnego rodzaju batoniki. przygotować sobie menu na cały dzień i tak podzielić porcje aby starczyło do końca dnia : ) głód zagryzać wodą (duża szklanka wody potrafi zdziałać cuda : ), marchewka surową, jabłkiem (również suszonym). warto poczytać o indeksie glikemicznym, o zdrowym żywieniu, o sensownym planowaniu posiłków.
    • zmywaczun Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 09.06.12, 07:20
      Ja zawsze zagryzam wieczorem na kolacje wafle ryżowe, mają mało kalori a popite wodą albo harbatą sprawiają, że nie czuję się głodna zanim nie pójde spać. A przed większym posiłkiem, takim jak obiad wypijam koktajk(sok warzywny+14avital), który sprawia, że po małej porcji czuję sytość.
      • luckyme22 Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 09.06.12, 18:49
        14avital ? co to jest ? jakies tabletki na odchudzanie ?
    • nottymoni Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 09.06.12, 09:18
      dieta niskoweglowodanowa, ale nie ekstremalna typu Dukan, tylko bogata w dobre tluszcze i warzywa no i oczywiscie proteiny. kazdy kto byl na takiej diecie potwierdzi, iz po kilku dniach napady glodu znikaja.
    • astray Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 09.06.12, 09:46
      A ile tych kcal zjadasz dziennie?

Lekko mnie przerażają takie posty.

Jedz rozsądnie, kilka razy dziennie zdrowe rzeczy, 5-6 razy 300-500kcal. Ja tak jem i na pewno nie bywam głodna, BMI mam okolo 19-20.

NO i lepiej zjeść i sie poruszac, niz glodowac caly dzien przed kompem ale zawziecie unikac wszelkiej aktywnosci fizycznej
    • nessie-jp Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 09.06.12, 15:13
      A badałaś poziomy glukozy? Taki wilczy głód, którego nie daje się zaspokoić, może być objawem początków cukrzycy. Zwłaszcza, jeśli głód powoduje zmiany nastroju.

Tu radą może być chrom, który poprawia zdolność reakcji organizmu na insulinę.

Poza tym do zbadania tarczyca (przy niedoczynności
      • anka-akna Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 10.06.12, 16:56
        Moja dieta czesto konczyla sie przez podjadki:-) najpierw pol dnia chodzilam glodna a na koncu zjadlam paczka. Od miesiaca nie jem slodyczy, ciastek, ciach, buleczek itd...
        Jak musze cos zjesc jem jablko, lub jogurt z platkami i swieze truskawkami

anuszka1979.blogspot.com/
    • gk102 Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 10.06.12, 18:53
      Spróbuj wieczorem zjeść dość spory jogurt z otrębami.
      Jadam tak od pół roku i...bez żadnej dodatkowej diety straciłam 6 kg, obniżyłam skutecznie cholesterol, mam uczucie pełnego żołądka (otręby pęcznieją i zapychają brzuch), no i .. perystaltyka jelit jest świetna;-)
      • nessie-jp Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 10.06.12, 19:33
        gk102 napisała:

> Spróbuj wieczorem zjeść dość spory jogurt z otrębami.

U mnie to nie działa, mogę zjeść otręby o pojemności wołu z kopytami :) Uwielbiam jogurt z otrębami, a jeszcze ze świeżymi truskawkami, mniam!
        • pamana Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 18.06.12, 20:48
          Mam poodbnie, mogłabym non stop jeść.
          Nawet po owsiance jestem glodna po 2-3 godzinach poodbnie jak po 2 kromkach z np. dzemem.
          Ostatnio porbuje jeśc obfite sniadania np. jajecznica z 2 jaj, 2 krmoki chleba ziarniste i pomidor plus kawa zbozowa ale ile mozna jesc to samo ? nuda... i staram sie jesc co 3 godziny.Nie zmiania to jednak faktu ,że wieczorem mogłabym zjesc miche chipsów ,zapic colą i dopchac czekoladą :/
    • aeromonas Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 19.06.12, 21:16
      Ja ostatnio trąbię smoothie z truskawek: miksuję w blenderze truskawki z niesłodzonym sokiem winogronowym albo jabłkowym rozcieńczonym 1:1 wodą. Z 500 g truskawek wychodzą 3 szklanki. Pyszne i zapycha. Smoothies można robić ze wszystkich owoców i warzyw.
    • lonely.stoner Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 19.06.12, 22:59
      ja jem dosc spore sniadanie (10), potem wieczorem spory obiad (19), a na kolacje juz zazwyczaj nie mam czasu. Nie licze kalorii, wiec nie wiem ile zjadlam w ciagu dnia- a najwazniejsze to chyba przyzwyczaic sie do stalych por posilkow- wtedy bedziesz wlasnie glodna, i nie jesc jakis ogromnych porcji - zeby nie rozpychac zoladka.
      Wypijam tez codziennie kubek napoju z drozdzy. Zima chyba jem wiecej niz teraz.
      • nessie-jp Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 19.06.12, 23:37
        > a najwazniejsze to chyba przyzwyczaic sie do stalych por posilkow- w
        > tedy bedziesz wlasnie glodna, i nie jesc jakis ogromnych porcji - zeby nie rozp
        > ychac zoladka.

Ale to działa wtedy, kiedy człowiek nie ma problemów z apetytem. A jak człowiek nie ma problemów z apetytem, to i z wagą raczej nie ma problemów. Po prostu zje tyle, ile potrzebuje, i już nie jest potem głodny.

Niestety przy zaburzeniach apetytu ten mechanizm najzwyczajniej nie działa. Ja jestem głodna właściwie zawsze, jak skończę jeść obiad, pełną porcję, to nadal czuję głód. Jeśli jadam o stałych porach, to między posiłkami jestem bezustannie głodna. Jak zasypiam, chce mi się jeść. Zapchanie żołądka działa na krótką metę, potem głód wraca.
        • rannie.kirsted Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 20.06.12, 02:14
          o matko to brzmi strasznie. skad biora sie takie zaburzenia apetytu i jak to leczyc?
          zawsze u nas pod pojeciem zaburzenia apetytu funkcjonuje chyba brak apetytu, czyli tradycyjny niejadek. ale ciagle uczuie glodu, to musi byc naprawde straszne.
          • rannie.kirsted Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 20.06.12, 02:15
            nie wiem moze to glupota co ja pisze, ale kojarzy mi sie taki przymus jedzenia ze zwyczajnym nalogiem. przymus siegania po cos.
          • nessie-jp Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 23.06.12, 19:15
            rannie.kirsted napisała:

> o matko to brzmi strasznie. skad biora sie takie zaburzenia apetytu i jak to le
            > czyc?

U mnie
            • olivkah Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 25.06.12, 11:01
              nessie-jp, a czy Ty na pewno jadasz wystarczająco dużo zdrowych tłuszczów (np. olej kokosowy)?
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 25.06.12, 19:09
              eeee betablokery spowalniaja metabolizm. np propanolol zmniejsza dzialanie ft3.
            • rikol Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 27.06.12, 00:45
              Nadmierny apetyt moze byc spowodowany niedoborem witamin - organizm kalorii ma dosc, ale witamin potrzebuje i jest glodny. polecam w takiej sytuacji witaminy w tabletkach, to troche zmniejsza apetyt.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 23.06.12, 17:48
          nessi od kiedy masz taki apetyt ? ja tez tak mam z okresami remisji... i zastanawiam mnie co to jest iczy nie jest to efektem jakiejs choroby
          • nessie-jp Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 23.06.12, 19:17
            apanunieprzerywalempanieposle napisała:

> nessi od kiedy masz taki apetyt ? ja tez tak mam z okresami remisji... i zastan
            > awiam mnie co to jest iczy nie jest to efektem jakiejs choroby

Zbadaj tarczycę (przynajmniej TSH) i poziom glukozy
    • catsi Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 20.06.12, 03:11
      Polecam wam na śniadanie usmażyć placek:

Mieszamy płatki musli z jogurtem naturalnym na gestą ciapkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, formujemy placek. Smażymy na małym ogniu, żeby środek ładnie się dopiekł. Obracamy na drugą stronę. Gotowy placek można polać miodem. Ja uwielbiam do tego czerwoną herbatę bez cukru.

Takie śniadanie to zastrzyk energii na kilka godzin, duża dawka błonnika i przede wszystkim samo zdrowie. Ważne, żeby musli było jak najbardziej naturalne czyli różnego rodzaju płatki wymieszane z suszonymi owocami, rodzynkami itp. Żadne crunchy, płatki fitness ani tego typu cuda. Ja kupuję musli w Carrefour - marka własna. Paczka kosztuje ok. 2.50. Dobre musli ma też Tesco, chyba 750gr za 8 zł.
    • nas-daq dieta dr Pape 24.06.12, 11:13
      Ostatnio natknęłam się na tę dietę, można poczytać opinie na kafeterii.
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4075929
      Ja osobiście mam BMI w normie i nie planuję się odchudzać, ale pewne elementy tej diety bardzo do mnie przemawiają i staram się je częściowo wdrażać, z tym że ja spożywam 4 posiłki dziennie a nie 3, bo wstaję bardzo wcześnie. Ale nie chodzę głodna i nie mam uczucia ssania. Warto przeczytać, bo całkowicie wywraca nasze pojęcie o zdrowym żywieniu.
    • lady.godiva Re: Jak kontrolować wagę ciała i nie chodzić głod 24.06.12, 12:13
      Wyznacz sobie stałe godziny posiłków- co 3 godziny (5 dziennie). Staraj się jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Szklanka wody kwadrans przed posiłkiem, w trakcie nie popijaj.
      Kwestia około dwóch tygodni- potem żołądek sam się przyzwyczaja do mniejszych porcji i stałych godzin posiłków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka