Dodaj do ulubionych

Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki

10.09.12, 21:34
Witam,
czy stosowanie nw. kosmetyków i składników jest bezpieczne tuż przed ciążą, w ciąży i podczas karmienia?

Acne Derm krem
Diroseal Avene
Eris Pharmaceris T Sebo-Almond Peel 5% krem peelingujący / 10%
Finacea żel
Hascoderm krem
Mandelac krem / żel
NeoStrata linia PHA
Sesderma ampułki
Skinoren żel / krem

glukonolakton
kwas azelainowy
kwas laktobionowy
kwas migdałowy
witamina C
witamina K

Pozdrawiam,
tirkuchenek.
Obserwuj wątek
    • iskierka4 Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 11.09.12, 21:16
      W ciąży unikaj kwasów wiec lepiej zrezygnować z z acne derm, skinoren itd. Witamine c i k mozesz stosowac. Unikaj witaminy a i retinoidów.
      • tirkuchenek Witamina A+E i cynk 12.09.12, 15:46
        w suplementach - czy to też powinnam odstawić w ciąży i okresie około?

P.S. Iskierka, dzięki za odpowiedź :o)
        • rikol Re: Witamina A+E i cynk 13.09.12, 02:04
          Sa specjalne witaminy dla kobiet w ciazy - te mozesz brac. Chodzi o to, ze sklad jest dostowowany do ciazy, np. moze miec mniej witaminy A (bo nadmiar witaminy A szkodzi plodowi). Inne witaminy lepiej odstawic.
          • tirkuchenek Rikol, dzięki za odpowiedź :o) / nt 13.09.12, 21:20
            • rikol Re: Rikol, dzięki za odpowiedź :o) / nt 14.09.12, 02:21
              Ogolnie, im mniej kosmetykow, tym lepiej. Nawet to, co sie uwaza w tej chwili za bezpieczne, moze okazac sie niebezpieczne za jakis czas. za malo wiemy na temat dzialania kosmetykow, zeby z cala pewnoscia powiedziec, ze cos jest bezpieczne. Jesli masz jakis problem ze skora, to poradz sie dermatologa, jakie leki mozna stosowac. Natomiast jesli bez smarowania mozesz sie obejsc i skora nie piecze i nie swedzi, to mozesz nawet odstawic kosmetyki. Sa tez specjalne kosmetyki dla kobiet w ciazy - bardzo delikatne i co za tym idzie, nieskuteczne.

nie uzywaj olejkow eterycznych. Zreszta w ogole perfumy sa szkodliwe, nawet jesli nie jestes w ciazy (nieprzypadkiem kobiety w ciazy nie znosza roznych zapachow). Oczywiscie tego typu zalecenia sa malo realne.

Nie uzywaj ftalanow (sa w kosmetykach), bo zaburzaja hormony. to samo dotyczy teflonu, pestycydow. Nawet plyn do mycia naczyn ma dzialanie podobne do estrogenow. Podobnie dzialaja tez niektore filtry UV, parabeny. Naprawde trudno normalnie funkcjonowac i uniknac kontaktu z substancjami szkodliwymi.

W kosmetykach kolorowych sa metale ciezkie, olow na przyklad.
              • nessie-jp Re: Rikol, dzięki za odpowiedź :o) / nt 14.09.12, 22:47
                > Nawet plyn do mycia naczyn ma dzialanie podobne do estrogen
                > ow.

O matko! Lecę sprawdzić, czy moim talerzykom i salaterkom cycki rosną!

Soja też ma działanie podobne do estrogenów. I co?
          • issey_miyake Re: Witamina A+E i cynk 14.09.12, 14:33
            rikol napisała:

> Inne witaminy lepiej odstawic.

Bo?
    • issey_miyake Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 12.09.12, 18:40
      tirkuchenek napisała:

> czy stosowanie nw. kosmetyków i składników jest bezpieczne tuż przed ciążą, w c
      > iąży i podczas karmienia?
      >
      > Acne Derm krem
      > Diroseal Avene
      > Eris Pharmaceris T Sebo-Almond Peel 5% krem peelingujący / 10%
      > Finacea żel
      > Hascoderm krem
      > Mandelac krem / żel
      > NeoStrata linia PHA
      > Sesderma ampułki
      > Skinoren żel / krem
      >
      > glukonolakton
      > kwas azelainowy
      > kwas laktobionowy
      > kwas migdałowy
      > witamina C
      > witamina K

stosowane w niewielkich ilościach, na małe obszary skóry - bezpieczne.
      • tirkuchenek Issey? 12.09.12, 19:30
        Dzięki za odpowiedź.

"stosowane w niewielkich ilościach, na małe obszary skóry"
        - "niewielki" i "mały" to pojęcia względne, czy mogłabyś to jakoś sprecyzować...?
        W kluczowych okresach stosuję je 2 razy dziennie na twarz, dekolt i plecy - czy to niebezpieczne? Jakie stosowanie byłoby bezpieczne?
        Czy odstawić suplementy z witaminą A+E i cynkiem?
        • issey_miyake Re: Issey? 12.09.12, 22:40
          tirkuchenek napisała:

> "stosowane w niewielkich ilościach, na małe obszary skóry"
          > - "niewielki" i "mały" to pojęcia względne, czy mogłabyś to jakoś sprecyzować..
          > .?

Cienka warstwa, na skórę twarzy. Raz dziennie.

> W kluczowych okresach stosuję je 2 razy dziennie na twarz, dekolt i plecy - czy
          > to niebezpieczne? Jakie stosowanie byłoby bezpieczne?

Zależy co stosujesz i które konkretnie produkty. Podaj przykłady.

> Czy odstawić suplementy z witaminą A+E i cynkiem?

Nie musisz odstawiać. Podaj nazwę preparatu, tego typu witaminy są zalecane dla kobiet w ciąży.
          • iskierka4 Re: Issey? 13.09.12, 13:45
            Na wit A trzeba uwazac. nie wolno jej przedawkowac. Najlepiej bierz witaminy dla kobiet w ciazy np. prenatal, falvit mama. One maja najlepiej dopasowany sklad. A do swoich witamin i kosmetykow wrocisz po ciazy i po okresie karmienia
            • tirkuchenek Iskierko, dzięki za odpowiedź :o) / nt 13.09.12, 21:22
            • issey_miyake Re: Issey? 14.09.12, 14:37
              iskierka4 napisała:

> Na wit A trzeba uwazac. nie wolno jej przedawkowac. Najlepiej bierz witaminy dl
              > a kobiet w ciazy np. prenatal, falvit mama. One maja najlepiej dopasowany sklad
              > . A do swoich witamin i kosmetykow wrocisz po ciazy i po okresie karmienia

typowo ciążowych jest więcej:
              m.in:
              ACIFOLIK 0,4 mg
              BIOFER FOLIC
              CENTRUM MATERNA
              DOLOMIT
              FOLIK
              OLIMP CHELA-MAG B6 MAMA
              OLIMP VITA-MIN PLUS MAMA

Ale można porównać składy zawartości witamin i kupić "nieciążowe" o takim samym składzie.
              • okonaswiat123 Re: Issey? 21.10.12, 09:57
                A skad jestes taka pewna ze falvit ma taki swietny sklad. A wogole moze wiesz ze kiedys falvit mial zupelnie inny skald i mial status leku, a teraz jest tylko suplementem diety.
                Wiekszosc preparatow witaminowych na rynku ma teraz obnizone sklady tak ze ich wplyw na zdrowie jest nijakie. ludzie porownajcie sobie skady witaminowe falvitu np z 2010 roku i obecne. te dane mozna znalezc w internecie.
            • missya Re: Issey? 22.09.12, 20:10
              też tak uważam, lepiej wziąć prenatal - complex, dha lub inny - najlepiej wejdź na stronę Prenatal i poczytaj sobie skład i działanie produktów. POdczas ciąży lepiej brać produkty dopasowane w tym stanie
          • tirkuchenek Issey... 13.09.12, 21:19
            Dotychczas stosowałam:

1) Zorac
            2) Epiduo
            3) Duac
            4) Bioderma Sebium AKN Soin Correcteur Corrective Care (krem działający na wszystkie przyczyny i objawy trądziku)
            5) IsisPharma Glyco-A 12% AHA (peeling kosmetyczny)
            6) Lierac High Peel Concentre Effet Nouvelle Peau (koncentrat odnawiający)
            7) Avene Cleanance Masque Désincrustant Exfoliant Absorbant (maseczka oczyszczająco-złuszczająca)
            8) General Topics Synchroline Aknicare Sun Cream SPF 30 (krem do cery trądzikowej)

Aktualnie stosuję:

1) Phenome peeling enzymatyczny Sustainable Science Enzymatic Gentle Exfoliator - 2 x dziennie na dekolt i plecy
            2) Clinique 3 kroki dla cery mieszanej w stronę tłustej - 2 x dziennie na twarz
            3) Avene Cleanance Masque Désincrustant Exfoliant Absorbant (maseczka oczyszczająco-złuszczająca) - 1 x w tygodniu na twarz
            4) General Topics Synchroline Aknicare Sun Cream SPF 30 (krem do cery trądzikowej) - wiadomo ;o)

Ale lada dzień skończę:
            1) Avene - na jej miejsce mam Phenome maseczkę oczyszczającą i ściągającą pory Sustainable Science Purifying White Clay Mask
            2) Clinique - na jego miejsce planuję coś z zaproponowanej przez Ciebie listy kosmetyków, np. Eris Pharmaceris T Sebo-Almond Peel 10% krem peelingujący bądź SeSDerma Mandelac Serum 10% (ampułki z kwasem migdałowym) do stosowania na noc, a na dzień Bioderma Sebium AKN Soin Correcteur Corrective Care (krem działający na wszystkie przyczyny i objawy trądziku), bo jeszcze mi się trochę mi ostało.

Przypomnę, że mam 30 lat, naczynkową cerę mieszaną, zależy mi na kosmetykach bezpiecznych w okresie przed ciążą, w trakcie ciąży i karmienia, które bezpiecznie mogę stosować na pęknięte naczynka bez ryzyka ich rozjuszenia od marca do września bez ryzyka ewentualnych poparzeń słonecznych.

Co do suplementów, stosuję:
            1) Vitaminum A+E z Hasco-Lek Wrocław (A: 2500 j.m. ekwiwalentu retinolu, E: 67 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu)
            2) Zincas Forte z Farmapolu (27 mg jonów cynku)

Czy to wszystko jest bezpieczne, a jeśli nie, to co jest?
            • ochra Re: Issey... 13.09.12, 21:35
              Przy tym wszystkm nie zapomńij o Foliku!
              • iskierka4 Re: Issey... 13.09.12, 22:04
                Nie znam wszystkich kosmetykow ale zrezygnowalabym z clinique 3 krokow - tonik zawiera alkohol i kwas.
                Co do wit A+E tez bym zrezygnowała, zapytaj o to swojego ginekologa. Nie piszesz ktory to miesiac ciazy.
                Mi jeden lekarz mowil ze w I trymestrze moge brac Femibion 1 czyli na I trymestr, z kolei drugi lekarz stwierdzil ze jest przeciwnikiem brania wszelkich tabletek w I trymestrze oprocz folika. Na tyle ufam tej dr ze zrezygnowalam z suplementacji i dopiero pozniej wprowadzilam prenatal + kwasy DHA i tak az do konca karmienia. Kosmeyki wydalam kolezankom i pozniej zaczelam znowu dbac o skore tak jak kiedys. Dziecko jest najwazniejsze. Uwierz ze ciaza szybko mija i nim sie obejzysz wrocisz do starych nawykow kosmetycznych.

Poza tym w ciazy moga Cie uczulac kosmetyki ktore wczesniej byly juz sprawdzone i dobre dla Ciebie
                • tirkuchenek Iskierko, 13.09.12, 23:32
                  jak już napisałam, Clinique skończę lada dzień, stąd pytanie, czy ww. kosmetyki i składniki są bezpieczne; a do ciąży to się na razie przygotowujemy, ale wiem, że są specyfiki, które należy odstawić i na kilka miesięcy przed planowanym zajściem, stąd te wszystkie pytania, co stosować w okresie tuż przed ciążą, w ciąży i podczas karmienia :o)

Zgadzam się, że dziecko jest najważniejsze, dlatego Was tak tutaj magluję ;o)
                • issey_miyake Re: Issey... 14.09.12, 14:43
                  iskierka4 napisała:

> Nie znam wszystkich kosmetykow ale zrezygnowalabym z clinique 3 krokow - tonik
                  > zawiera alkohol i kwas.
                  > Co do wit A+E tez bym zrezygnowała, zapytaj o to swojego ginekologa. Nie piszes
                  > z ktory to miesiac ciazy.

Czasami nie wierzę w to co czytam. Niektórzy pojęcia zielonego nie mają o niektórych rzeczach, a tak chętnie się wypowiadają.

> Poza tym w ciazy moga Cie uczulac kosmetyki ktore wczesniej byly juz sprawdzone
                  > i dobre dla Ciebie

To prawda, ale nie muszą.
              • tirkuchenek Ma się rozumieć, Ochro! :o) / nt 13.09.12, 23:03
    • jzabro Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 14.09.12, 19:59
      Witaminy A+E nie powinno się stosować w ciąży. Powinnaś mieć tę informację w ulotce.
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2297
      • jzabro Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 14.09.12, 20:01
        Tu też możesz znaleźć tę informację.
        bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=21584
        • tirkuchenek Jzabro, 17.09.12, 16:53
          faktycznie, na obu opakowaniach jest informacja o przeciwwskazaniach do stosowania podczas ciąży i karmienia - pytanie, czy mogę stosować podczas starań...?

Dzięki za odpowiedź :o)
      • issey_miyake Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 14.09.12, 21:51
        jzabro napisała:

> Witaminy A+E nie powinno się stosować w ciąży. Powinnaś mieć tę informację w ul
        > otce.

Wszystko zależy od tego jakie masz ilości poszczególnych składów. Te proponowane w ciąży mają mniejsze ilości niż zacytowane przez Ciebie.
    • natkajezewska Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 15.09.12, 14:45
      Wszystkie ostrzeżenia są na etykietach, pamiętaj żeby nie wpadać w paranoję :) Powodzenia!
      • tirkuchenek Się rozumie, Natkajezewska, dzięki! :o) / nt 17.09.12, 16:55
    • tirkuchenek Issey? 20.09.12, 18:28
      Stosuję:

1) Phenome peeling enzymatyczny Sustainable Science Enzymatic Gentle Exfoliator - 2 x dziennie na dekolt i plecy
      2) Clinique 3 kroki dla cery mieszanej w stronę tłustej - 2 x dziennie na twarz
      3) Avene Cleanance Masque Désincrustant Exfoliant Absorbant (maseczka oczyszczająco-złuszczająca) - 1 x w tygodniu na twarz
      4) General Topics Synchroline Aknicare Sun Cream SPF 30 (krem do cery trądzikowej) - wiadomo ;o)

Ale lada dzień skończę:
      1) Avene - na jej miejsce mam Phenome maseczkę oczyszczającą i ściągającą pory Sustainable Science Purifying White Clay Mask
      2) Clinique - na jego miejsce planuję coś z zaproponowanej przez Ciebie listy kosmetyków, np. Eris Pharmaceris T Sebo-Almond Peel 10% krem peelingujący bądź SeSDerma Mandelac Serum 10% (ampułki z kwasem migdałowym) do stosowania na noc, a na dzień Bioderma Sebium AKN Soin Correcteur Corrective Care (krem działający na wszystkie przyczyny i objawy trądziku), bo jeszcze mi się trochę mi ostało.

Przypomnę, że mam 30 lat, naczynkową cerę mieszaną, zależy mi na kosmetykach bezpiecznych w okresie przed ciążą, w trakcie ciąży i karmienia, które bezpiecznie mogę stosować na pęknięte naczynka bez ryzyka ich rozjuszenia od marca do września bez ryzyka ewentualnych poparzeń słonecznych.

Co do suplementów, stosuję:
      1) Vitaminum A+E z Hasco-Lek Wrocław (A: 2500 j.m. ekwiwalentu retinolu, E: 67 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu)
      2) Zincas Forte z Farmapolu (27 mg jonów cynku)
      Odstawić je już teraz czy dopiero po zajściu w ciążę?

Czy to wszystko jest bezpieczne, a jeśli nie, to co jest?
    • hiacynt_house Re: Ciąża - bezpieczne kosmetyki i składniki 22.10.12, 09:58
      Gdy ja byłam w ciąży przerzuciłam się na kosmetyki naturalne. Część chemii zawartej w zwykłych kosmetykach drogeryjnych dostaje się przez skórę do organizmu. M.in. dlatego w ciąży nie można malować włosów, choć tu stężenie chemii jest znacznie wyższe. Jeżeli chcesz mieć pewność, że balsamy, kremy, żele pod prysznic, których używasz są bezpieczne dla dziecka postaraj się zaopatrzyć w kosmetyki w 100% naturalne. Ja przekonałam się do marki Absolute Organik (dostaniesz m.in w sklepie cedrynek.pl).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka