Dodaj do ulubionych

jakich kremów używacie wiosną/latem?

13.03.13, 13:02
Pytanie głównie do osób po 30rż, które używają kwasów.
Do kiedy (jakiego miesiąca) używacie preparatów z kwasami? Czy stosujecie (czy można) w okresie słonecznym preparatów z wit C? Nie pytam o retinoidy bo jeszcze wcale po nie nie sięgnęłam.
Ja na dzień mam zamiar używać jak zazwyczaj krem z filtrem (Synchroline aknicare - jest idealny dla mojej mieszanej cery), wieczorem pewnie nawilżający Cetaphil. Ale to jakoś "mało" mi się wydaje....

Myślę jeszcze nad zabiegiem Neoderma u kosmetyczki - może któraś z Was robiła? Ale mogłabym dopiero w kwietni i nie wiem czy nie za późno?
Obserwuj wątek
    • farma35 Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 16.03.13, 12:09
      Ja stosuję dwa kremy, jeden to krem Antuco ze śluzem ślimaka z czile i skwalanem- wyciągiem z oliwek, oraz mocno nawilzający krem do twarzy perfecty
      • rikol Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 19:30
        Czytalam, ze kwas salicylowy dziala jak slaby filtr przeciwsloneczny - aczkolwiek kazdy kwas rozpuszcza naskorek i przez to pozbawia skore ochrony.
    • zawrotglowy Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 16.03.13, 17:14
      Dwa lata temu używałam Biodermy z kwasami w maju praktycznie bez żadnej ochrony przed UV. Przebarwień nie mam. Trzy lata temu zaczęłam Zorac latem i zmuszałam się do smarowania Antheliosem 50, ale to dla mnie obecnie za duże poświęcenie, raczej na lato odpuszczę sobie fotouczulające substancje. Chcę tylko skończyć Glyco-A, więc staram się smarować codziennie, żeby do końca kwietnia skończyć tubkę.
      Próbuję przekonać się do azjatyckich kremów BB z filtrami, bo trochę się obawiam czy moja lekkomyślność nie zostanie w końcu ukarana;) Jeśli znajdę krem BB, który nie będzie nasilał przetłuszczania skóry, to chętnie się z nim zaprzyjaźnię, ale filtrom aptecznym mówię zdecydowane NIE.
      • kasha77 Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 16.03.13, 17:39
        spróbuj sobie"grzybkowy"BB krem,zamówiłam sobie kilka próbek i tak jak skin79 jest raczej nawilżający to ten moim zdaniem lekko matuje.ewentualnie Cell Fusion C Laser 100 SPF 50,bo jest doskonały!
        • zawrotglowy Re: kremy bb 16.03.13, 19:04
          Właśnie nad próbką grzybkowego się ostatnio zastanawiałam, ale w ostateczności zrezygnowałam i testuję Missha Perfect Cover, BRTC Jasmin Water, Dr Jaart Silver BB i Lioele Super Gold Snail. Na razie jest w miarę dobrze, aż jestem zdziwiona, bo początki z tymi kremami były straszne, wyglądałam okropnie. Widocznie trzeba dać im trochę czasu, albo trafić w odpowiedni moment na testowanie, a jeszcze do niedawna moja skóra okropnie się buntowała i wszystko wyglądało na niej źle. W każdym razie BB mają jedną przewagę nad podkładami mineralnymi - nie warzą się, chociaż skóra daleka jest od matu.
          Dzięki za namiar na coś, co może sprawdzić się przy tłustej cerze:)
          • kasha77 Re: kremy bb 16.03.13, 20:05
            jeszcze jeden trik: zauważyłam ze kremy BB lepiej wyglądają jeśli nałoże je pędzlem,nie takim płaskim do podkładów ale takim.u mnie Missha wogóle nie pasuje ze względu na kolor, ideałem są skin79 jesli chodzi o kolor i nawilżenie,"ślimakowy" miałam ale jakos mi nie podszedł,teraz mi jeszcze została jedna próbka Signature wrinkle filler zobaczymy.
          • rikol Re: kremy bb 22.03.13, 19:33
            Co to jest grzybkowy?

Sklonnosc do przebarwien zalezy od hormonow i od przyjmowanych lekow, ziol, warzyw itd. Ja kiedys moglam uzyc kwasu glikolowego latem bez filtrow i nic mi nie bylo. W tej chwili biore leki fotouczulajace i po jakimkolwiek stanie zapalnym zostaja przebarwienia. Po prostu niektorzy maja sklonnosc, a inni nie. Byc moze ty akurat nie masz sklonnosci do przebarwien.
            • zawrotglowy Re: kremy bb 23.03.13, 13:09
              Skinfood Mushroom BB Cream SPF 20. Taki:
              asianstore.pl/kremy-bb/65-skinfood-mushroom-bb-cream-spf20-pa-50g.html
      • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 10:42
        zawrotglowy napisała:

> Dwa lata temu używałam Biodermy z kwasami w maju praktycznie bez żadnej ochrony
        > przed UV. Przebarwień nie mam. Trzy lata temu zaczęłam Zorac latem i zmuszałam
        > się do smarowania Antheliosem 50, ale to dla mnie obecnie za duże poświęcenie,
        > raczej na lato odpuszczę sobie fotouczulające substancje. Chcę tylko skończyć
        > Glyco-A, więc staram się smarować codziennie, żeby do końca kwietnia skończyć t
        > ubkę.
        > Próbuję przekonać się do azjatyckich kremów BB z filtrami, bo trochę się obawia
        > m czy moja lekkomyślność nie zostanie w końcu ukarana;) Jeśli znajdę krem BB, k
        > tóry nie będzie nasilał przetłuszczania skóry, to chętnie się z nim zaprzyjaźni
        > ę, ale filtrom aptecznym mówię zdecydowane NIE.

Laser Block z Cell Fusion C jest naprawdę dobry, jakość warta swojej ceny. Drugim, który jest też lepszy od aptecznych filtrów jest MediSpa spf 47 z tej samej firmy.
        Glyco A możesz stosować latem, jako że zawiera czysty kwas glikolowy, który nie uwrażliwia skóry na słońce, więc jest tak samo dobrze tolerowany jak np. kwas migdałowy.
        • kasha77 Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 10:49
          a widzisz Issey dobrze wiedziec,bo tak myślałam zeby wrócic do GlycoA a myślałam,że już za późno:)
          • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 10:55
            kasha77 napisała:

> a widzisz Issey dobrze wiedziec,bo tak myślałam zeby wrócic do GlycoA a myślała
            > m,że już za późno:)

Fakt, że może powodować podrażnienia o większej mocy niż zwykle,ale jeśli ktoś zna specyfik lub jest nastawiony pozytywnie na ewentualne podrażnienia, można spokojnie stosować. Zwracam uwagę, że "czysty", bo czasami producenci opisują na przedzie, że zawiera kwas glikolowy, a w składzie okazuje się, że jest tam jeszcze kilka innych kwasów.
            • rikol Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 19:34
              Ja wlasnie po glyco-a mialam przebarwienia i to mimo stosowania filtrow, takze nie jestem pewna co do jego bepieczenstwa.
              • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 20:46
                rikol napisała:

> Ja wlasnie po glyco-a mialam przebarwienia i to mimo stosowania filtrow, takze
                > nie jestem pewna co do jego bepieczenstwa.

Czynników, jak sama wymieniłaś, powstawania przebarwień, jest cała masa. Gdybyś chciała się uchronić w 100% musiałabyś schować się w piwnicy na cały rok.
                Czasami tak jest, że kosmetyki mają w swoim składzie kwas mlekowy, cytrynowy, o których istnieniu w ogóle nie wiemy, wiele rzeczy mogło to spowodować.
        • zawrotglowy Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 15:08
          Kamień spadł mi z serca:) Dziękuję za uświadomienie, tym bardziej że Glyco-A jako jedyny z testowanych przeze mnie specyfików spłyca rozszerzone pory i zmniejsza ilość zaskórników.
          • rikol Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 19:41
            U mnie dokladnie na odwrot, glyco-a powodowal wysyp zaskornikow; ciekawe, ze inne produkty z kwasami (takze z glikolowym) nie powodowaly takich reakcji.
            • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 20:48
              rikol napisała:

> U mnie dokladnie na odwrot, glyco-a powodowal wysyp zaskornikow; ciekawe, ze in
              > ne produkty z kwasami (takze z glikolowym) nie powodowaly takich reakcji.

każda skóra jest inna
        • magtul Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 22:21
          issey_miyake napisała:

> Laser Block z Cell Fusion C jest naprawdę dobry, jakość warta swojej ceny. Drug
          > im, który jest też lepszy od aptecznych filtrów jest MediSpa spf 47 z tej samej
          > firmy.

Jak wypada ten Laser Block z Cell Fusion C w porównaniu z innymi filtrami azjatyckimi?
          • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 22:38
            magtul napisał(a):

> issey_miyake napisała:
            >
            > > Laser Block z Cell Fusion C jest naprawdę dobry, jakość warta swojej ceny
            > . Drug
            > > im, który jest też lepszy od aptecznych filtrów jest MediSpa spf 47 z tej
            > samej
            > > firmy.
            >
            >
            > Jak wypada ten Laser Block z Cell Fusion C w porównaniu z innymi filtrami azjat
            > yckimi?

ma dobrą ochronę anty UV, konsystencję i ogólny skład.
            • magtul Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 23.03.13, 17:05
              issey_miyake napisała:
              >
              > ma dobrą ochronę anty UV, konsystencję i ogólny skład.
              >

Bardziej chodziło mi o porównanie, bo większość koreańskich filtrów ma dobrą ochronę, konsystencję i skład, a akurat tego Laser Block recenzji mało. Ale kupiłam już sobie próbki na próbę.
              • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 23.03.13, 20:03
                magtul napisał(a):

> issey_miyake napisała:
                > >
                > > ma dobrą ochronę anty UV, konsystencję i ogólny skład.
                > >
                >
                >
                > Bardziej chodziło mi o porównanie, bo większość koreańskich filtrów ma dobrą oc
                > hronę, konsystencję i skład, a akurat tego Laser Block recenzji mało. Ale kupił
                > am już sobie próbki na próbę.

Jak dla mnie, jeden z lepszych. Chryste, kto próbki sprzedaje...
    • magtul Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 16.03.13, 20:08
      Kwasów używam od listopada do marca, choć i bywało, że używałam ich i w lipcu. Oprócz kwasów używam jeszcze produktów silnie rozjaśniających skórę. Na dzień wtedy któryś z filtrów azjatyckich (z aptecznych nic dla siebie nie znalazłam), najczęściej OHUI Sun Science Perfect Sunblock Black SPF50+, zawiera Pycnogenol, Smart Cover Sunblock SPF50+ gdy cera potrzebuje krycia, albo su:m37 Multi Effect SPF50+.
      Na noc staram się użyć coś odżywczego, choć zazwyczaj kończy się na oleju arganowym albo Concentrated Ginseng Oil Sulwhasoo, czasami coś przeciwzmarszczkowego z azjatyckich firm, ale z próbek i nieregularnie.
      • kijankamala Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 16.03.13, 20:53
        A gdzie można kupić te azjatyckie bb kremy, właśnie o nich czytałam i jestem zainteresowana, podobno są genialne, oglądałam dziewczynę na YouTubie "azjatyckicukier", a tak w ogóle to jestem dobrze po 30 i póki co używam kremów iwostinu głównie nawilżających a na zmarszczki łykam relastan activ, z którego jestem mega zadowolona, zmarszczki się wygładzają i skóra jest jędrna, w pracy pytają co robię, że ładnie wyglądam, heh, piję duuuużo bardzo wody i herbat zielonych.
        Ile kosztują te azjatyckie wynalazki?
      • kasha77 do magtul 16.03.13, 21:42
        miała bym prośbę: wyślesz mi na maila (kasha77@gazeta.pl) gdzie kupujesz azjatyckie kosmetyki,wlaśnie jestem w trakcie szukania jakiegos sprawdzonego.Była bym wdzięczna.swoją drogą - Sulwhasoo warte ceny?
        • magtul Re: do magtul 16.03.13, 22:10
          Wyślę maila.
          Sulwhasoo to jedne z najlepszych kosmetyków azjatyckich jakich używałam. Naprawdę działają.
          Warto kupić próbki, pełnowymiarowego opakowania bym nie kupiła, bo np. ponad 750zł za słoiczek 25ml kremu pod oczy to dla mnie dużo za dużo, ale tą samą pojemność w próbkach można mieć za 35-40zł.
          • bastam Re: do magtul 21.03.13, 22:40
            a czy mi też możesz wysłać maila z namiarami na te kosmetyki?
            • magtul Re: do magtul 22.03.13, 22:29
              bastam napisała:

> a czy mi też możesz wysłać maila z namiarami na te kosmetyki?

Mogę, choć to nic odkrywczego, bo albo Ebay albo trochę taniej GMarket, zależy co kupuję. Napisz do mnie na maila (magda.tulm@gmail.com) jakie dokładnie kosmetyki Cię interesują, to łatwiej będzie coś polecić.
    • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 10:50
      joana.mz napisała:

> Do kiedy (jakiego miesiąca) używacie preparatów z kwasami?

Do maja włącznie wszystkie mieszanki kwasów, retinoidy na receptę i retinaldehyd. Cały rok można - kwas azelainowy, retinol, kwas migdałowy, kwas glikolowy, polihydroksykwasy.

> Czy stosujecie (czy
      > można) w okresie słonecznym preparatów z wit C?

Można.

> Myślę jeszcze nad zabiegiem Neoderma u kosmetyczki - może któraś z Was robiła?
      > Ale mogłabym dopiero w kwietni i nie wiem czy nie za późno?

Osobiście pomyślałabym o innym. A co stosujesz na noc?
      • joana.mz Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 11:17
        Dzięki Issey, byłam pewna, że latem nie można żadnych kwasów...hmm

W tej chwili używam na noc kurację z kwasem glikolowym
        wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=45752
        w zasadzie już mi się kończy. Smaruję też na wieczór w dość dużym odstępie czasu nawilżającym Cetaphilem DA.
        Rano jakiś zwykły krem nawilżający, mam zamiar jeszcze rano stosować Flavo C serum (już do mnie jedzie).

Cerę mam nierówną, dość dużo krostek, nierówności a u nasady nosa wągry, które czasem przeradzają się w ropne krostki - z tym nie mogę dać rady, choć kupiłam ostatnio maskę zwężającą pory i jest trochę lepiej.
        W tym roku moja cera odzwierciedla przepracowanie i stres i wiem, że żadne cuda-kremy nie zastąpią odpoczynku i świeżego powietrza, ale jeszcze trochę i szykuje mi się dłuższy urlop, więc będę miała czas na "dbanie o siebie". W zeszłym roku stosowałam Bandi young care oraz Bandi z kwasem migdałowym (ce zresztą Ty mi poleciłaś), również Flavo C a na dzień Synchroline Aknicare (jedyny, który matowi cerę - swoją drogą dlaczego go tak ciężko kupić? może istnieje jakiś podobny bardziej dostępny krem?)

A co byś poleciła zamiast Neodermy?
        • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 11:30
          joana.mz napisała:

> Cerę mam nierówną, dość dużo krostek, nierówności a u nasady nosa wągry, które
          > czasem przeradzają się w ropne krostki - z tym nie mogę dać rady, choć kupiłam
          > ostatnio maskę zwężającą pory i jest trochę lepiej.

Pomyśl o stosowaniu Hascoderm lipożel na noc (ma kwas azelainowy i lecytynę). Ma działanie antybakteryjne przede wszystkim, co przyda się w nadmiarze obecnie występujących krostek i wyprysków ropnych.

Aknicare to prawda, jest trudno dostępny, ale osobiście mam go o każdej porze roku :), i większość dobrych produktów jest trudno dostępnych i ma to swoje plusy :).

Inne alternatywy:

Lysalpha SVR 50+
          Medispa 47 i Laser Block spf 50+ Cell Fusion C (ten ostatni świetny, ma też skład napinająco odżywczy)
          Hyseac 50+ Uriage

> A co byś poleciła zamiast Neodermy?

Peelingi medyczne - np. płyn Jessner'a.
          • joana.mz Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 23.03.13, 11:40
            Dziękuję Tobie bardzo. Zamówiłam sobie ten żel Hascoderm, tylko napisz mi proszę, czy mam go stosować na całą twarz czy tylko miejscowo - choć miejscowo to i tak będzie prawie cała twarz :-). Bardziej chodzi mi o delikatne okolice ust czy oczu. Kiedy używałam kremów z kwasami Bandi to smarowałam również pod oczami i w sumie trochę poznikały drobne zmarszczki. Zamówiłam też Aknicare. Laser Block ! co za cena!!! Ale jeśli jest jej wart to może skuszę się na niego latem - ma wyższą ochronę niż Synchroline.
            W ogóle muszę się zagłębić w tematykę kwasów - moja skóra dobrze je znosi. A czy sugerowałabyś używać czegoś jednocześnie (np właczyć do pielęgnacji jakieś retonoidy czy coś w tym stylu) czy taki zestaw wystarczy? Ewentualnie co jeszcze ze złuszczających kremów na noc byś mi poleciła?
            • joana.mz Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 23.03.13, 13:25
              a jeszcze się zapytam o te kremy BB - jak one działają? Czy faktycznie wygładzają skórę? Używam podkładu w zasadzie tylko po to by wygładzić cerę, może zamiast podkładu można by użyć taki krem?
              • kasha77 Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 23.03.13, 14:46
                ujednolicają,chronią przed słońcem,pielęgnują.jedyny problem możesz miec z doborem koloru-azjatki mają inny odcień skóry niz europejki,dlatego lepiej zamówic sobie probki i posprawdzac który kolor i konsystencja będzie Ci pasowała.
        • rikol Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 19:43
          Jesli kwasy uzywasz w celach leczniczych (np. na tradzik), to mozesz uzywac przez caly rok. Jesli w celach estetycznych - to lepiej zrezygnowac z nich latem (bo mozesz miec przebarwienia).
          • issey_miyake Re: jakich kremów używacie wiosną/latem? 22.03.13, 20:49
            rikol napisała:

> Jesli w celach estetycznych - to lepiej zrezygnowac z nich latem (
            > bo mozesz miec przebarwienia).

przebarwienia możesz mieć też bez wychodzenia z domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka