Dodaj do ulubionych

ruchy zębów po zdjeciu aparatu

19.09.04, 13:51
Hej,
w środę miałam zdjęty aparat stały - nosiłam tylko górny łuk. Od razu miałam
załżony drut retencyjny do trójek, a następnego dnia odebrałam płytkę, którą
noszę praktycznie non stop. Jednak mam wrażenie, że po 2 dniach moja lewa
dwójka lekko się zrotowała. Czy to jest możliwe przy przyklejonym drucie? Już
nie wiem czy to moja chora wyobraźnia.
Czy któraś z Was po zdjęciu aparatu też miała coś takiego? Czy jest jeszcze
jakaś szansa małej korekty za pomocą płytki retencyjnej?
Obserwuj wątek
    • domciag Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 19.09.04, 15:41
      kurcze..

nie strasz....

ja sciagam za 2 msc aparat i wlasnie nawrotu wady sie najbardziej boje....

chyba po zdjeciu aparatu dopiero wychodzi kunszt ortodonty... i jakosc calego
      leczenia
      • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 19.09.04, 16:54
        U mnie nie jest to nawrót wady ale bardzo leciutkie podkrecenie dwójki wokół
        własnej osi. Zauważam to tylko ja. Nikt z mojego otoczenia tego nie widzi.
        Jednak zrotowana dwójka była zawsze moja obsesją. Nosiłam w dzieciństwie i
        potem w liceum aparaty wyjmowane. Zawsze zęby wracały do punktu wyjścia. Teraz
        jak poświęciłam już tyle czasu i pieniędzy to chciałabym już mieć te siekacze
        równiutkie, a tu taki numer. Nie wiem co o tym myśleć. Moja ortodontka
        wyjechała na szkolenie, będzie za 3 tygodnie.
        • mona266 Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 19.09.04, 21:58
          a gdzie sie leczylas i u kogo, jesli mozna wiedziec.
    • ortodonta Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 20.09.04, 10:49
      ruchy zębów w niewielkim zakresie, po zdjęciu aparatu, to fizjologia. częściowy
      lub całkowity powrót zęba do ustawienia początkowego, może mieć swoją przyczynę
      w nieuzyskaniu idealnych relacji zwarciowych. Niewątpliwie brak regulacji
      zgryzu w dolnym łuku zębowym (brak dolnego aparatu) sprzyja nawrotom wady w
      zakresie górnych zębów! w zasadzie nie ma możliwości uzyskania zgryzu idealnego
      bez regulacji zgryzu w obrębie dolnych zębów. Pozostawienie niespłyconego
      nagryzu, braku zwarcia w zakresie siekaczy, stłoczenia siekaczy dolnych (nawet
      minimalnego) niesie za sobą ryzyko nawrotów wady.
      • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 20.09.04, 15:12
        Niewątpliwie brak regulacji
        > zgryzu w dolnym łuku zębowym (brak dolnego aparatu) sprzyja nawrotom wady w
        > zakresie górnych zębów! w zasadzie nie ma możliwości uzyskania zgryzu
        idealnego
        >
        > bez regulacji zgryzu w obrębie dolnych zębów. Pozostawienie niespłyconego
        > nagryzu, braku zwarcia w zakresie siekaczy, stłoczenia siekaczy dolnych
        (nawet
        > minimalnego) niesie za sobą ryzyko nawrotów wady

No właśnie... Moja lekarka usilnie mnie namawiała na dolny aparat Ja mam dolne
        zęby równiutkie, ale lekki tyłozgryz i siekacze żuchwy i szczęki się nie
        stykają. Myślałam, że to przesada i nie zdecydowałam się na dolny łuk. Po raz
        kolejny nie posłuchałam rady lekarza i po raz kolejny wiem źle na tym wyszłam,
        ale już jest niestety za późno. Chyba nie ma możliwości poprawienia zębów
        żuchwy bez górnego łuku, bo nie będzie gdzie przyczepić wyciągów.
        Moja rada dla Was: słuchajcie swoich lekarzy, oni naprawdę lepiej i więcej od
        Was wiedzą na ten temat.
        Mam jeszcze pytanie do ortodonty, czy relacje zwarciowe to jest przyleganie
        zębów do siebie bocznymi krawędziami czy też nachodzenie górnych siekaczy na
        dolne?
        Pozdrawiam
        • domciag Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 20.09.04, 18:12
          no tak...

zaufanie to podstawa...

ja na szcescie zaufalam swojemu ortodoncie i mimo poukladanych dolnych zebow
          zalozylam dolny aparat...

teraz mam takie dziwo - gumeczke ;-) ktora laczy gore z dolem...

tak wlasnie zrozumialam, ze jak przesuwamy, czy tez obracamy gorne zeby, to
          trzeba wyrownac do nich i dolne...

pozdrawiam pana ortodonte ;-)
          a gdzie pan leczy, jesli mozna spytac? znaczy chodzi mi o miasto :-)
          • ortodonta Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 20.09.04, 18:36
            zgryz idealny to taki, w którym górne zęby przednie (siekacze) zachodzą na
            dolne na 1-3mm i są w kontakcie ze sobą. w odcinkach bocznych oś każdego
            górnego zęba rzutuje się na styczną między dwoma dolnymi. Przypomina to
            ułożenie dachówek. to tak w wielkim skrócie.
            • domciag Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 20.09.04, 18:59
              ortodonta napisał:

> zgryz idealny to taki, w którym górne zęby przednie (siekacze) zachodzą na
              > dolne na 1-3mm i są w kontakcie ze sobą. w odcinkach bocznych oś każdego
              > górnego zęba rzutuje się na styczną między dwoma dolnymi. Przypomina to
              > ułożenie dachówek. to tak w wielkim skrócie.

to brzmi jak jakas wyzsza matematyka ;-)

rzuty, styczne- fiuuuuuuuuuuuuu
    • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 30.09.04, 16:22
      Wczoraj byłam na wizycie u swojej lekarki, która wygięła mi drucik w płytce
      retencyjnej i minimalne zrotowanie dwójki cofnęło się natychmiast. Niestety jak
      zjem coś twardego to ząb znowu się lekko odgina. Więc ja wkładam płytkę i znowu
      jest prosty i tak w kółko....
      Ciekawe kiedy mu się znudzi :)
      Powiedziałam też lekarce, że chciałabym jednak zlikwidować ten swój tyłozgryz.
      Teraz niestety to trochę problematyczne bez górnego łuku, bo nie ma do czego
      przyczepić wyciągów, żeby podnieść zęby trzonowe żuchwy od góry.
      Na szczęście moja Pani doktor jest cudowna. Najpierw załamała ręce nad moim
      niezdecydowaniem, ale potem powiedziała, że się nad tym jeszcze pogłowi, w
      razie czego zapyta znajomego profesora i może coś wymyśli.
      Czy ktoś z Was miał może wyciągane zęby do góry? Czy da się to jakoś zrobić bez
      użycia wyciągów podczepionych do górnego łuku?
      Może Pan Ortodonta widział jakiś ciekawy sposób?
      Będę wdzięczna za jakieś informacje.
      • ortodonta Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 30.09.04, 19:06
        abstrahując od twojego przypadku, to nie ma sensownej ortodoncji bez dwóch
        łuków. no może jakieś 3% przypadków może się obyć bez dwóch aparatów (dziś
        miałem takiego pacjenta, bedzie miał tylko dolny ap.), reszta , jesli chce być
        dobrze wyleczona powinna mieć oba łuki. pzdr.
        • agnieszka27w Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 01.10.04, 15:40
          no to pięknie - jak pan ortodonta napisał - nie ma sensownej ortodoncji bez
          dwóch łuków - pięknie, tylko dlaczego nie powiedziała mi tego moja ortodątka!
          • agnieszka27w Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 01.10.04, 15:41
            mały byczek, fee- ortodontka
          • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 02.10.04, 22:05
            Agnieszko,
            jeśli jeszcze nosisz aparat, to z pewnością Twoja ortodontka o tym Ci powie.
            Nie musisz zakładać obu łuków jednocześnie. W trakcie mojego leczenia
            ortodontka chciała mi założyc dolny łuk po 6 miesiącach leczenia góry.
            Zawsze też możesz ją zapytać, jak będzie wygladało dalsze leczenie.
            • agnieszka27wp Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 05.10.04, 11:15
              Perito,
              wielkie dzięki, za podpowiedź.Podczas następnej wizyty "wyduszę" to od mojej
              ortodontki ;)
              • malusia19 Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 05.10.04, 21:23
                oczywiscie wszyatko przegapilam bo nie czytalam do konca wypowiedzi :)
                To dobrze ze juz jest lepiej i ze poszlas do swojej lekarki.
            • malusia19 Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 05.10.04, 21:20
              Ja jakies 7 lat temu nosiłam aparcik stały na górnych ząbkach, po ściągnięciu miałam prościutkie ząbki ( nie nosiłam dołu ) teraz po 7 latach mam takie same ząbki jak przed założeniem wtedy tego aparaciku :(
              Tydzień temu wybrałam się na na wizytę do ortodonty (wada wróciła wcześniej, ale niestety koszty nie pozwalały mi na wizytę)lekarka powiedziała ze powodem bylo nie noszenie dołu, poniewaz te gorne zabki po czasie znow sie przyzwyczaiły do dołu i niestety powrociły do punktu wyjscia.
              Ale teraz mam nadzieje ze bedzie dobrze i juz nie moge sie doczekac, najpierw bede nosiła przez 4 miesiace taki aparacik do poszerzenia łuku podniebiennego, a potem aparacik na górze i dole, troche jestem tym wszaytkim przerazona, ale mysle ze bedzie dobrze :)
              Na szczescie mam dopiero 22 latka i mam nadzieje ze nie za pozno juz bedzie teraz.
              Perito a Tobie radze idz sie skonsultowac z twoja ortodontka jak wroci, bo nie zycze ci abys przechodzila takie zalamanie jak ja mialam gdy okazalo sie ze przezywalam takie meki, a potem wszystko wrocilo :(
              • piochosa Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 06.10.04, 02:34
                Nic nie piszesz na temat tego, czy nosilas plytke retencyjna po zakonczonym
                leczeniu. Ja wiem ,ze po sciagnieciu aparatu bede skazana do konca zycia na
                aparat retencyjny.
                • kwiacia1 To czy to ma sens? 06.10.04, 09:00
                  Czy ma sens noszenie tego aparatu skoro zęby wracają na swoje miejsce? To co -
                  jak ja wyrwałam dwa zęby, to po zdjęciu aparatu będę miała szpary w buzi? To
                  chyba jakieś nieporozumienie...
                  • malusia19 Re: To czy to ma sens? 06.10.04, 11:14
                    kwiacia1, jesli masz dobra ortodntke to zabki nie wroca na swoje miejsce !
                    Moja dawna lekarka okazala sie po tych 7 latach kompletnie nie douczona. Wtedy ja sie tez nie orientowalam jak cale to leczenie ma wygladac, co trzeba robic a czego nie robic. Teraz kiedy mam dostep do internetu i juz prawie wszaytko wiem o ortodoncji okazuje sie ze Ona wtedy popelnila wiele bledów (jak zeby powrocily na swoje dawne miejsca przez dluzszy czas myslalam, ze poprostu takie mam zeby i niemam szans na trwałe wyprostowanie, lecz byłam w błędzie)
                    Wtedy nie miałam nic wyrywane i nic poszerzane, a teraz ortodontka powiedziala ze zadne efekty nie beda jesli napierw nie poszerzymy luku podniebiennego, drugi błąd że nosiłam aparacik tylko na górze, a trzeci najważniejszy nie nosiłam żadnego aparaciku retencyjnego !
                    Teraz mam nadzieje, że wszaytko będzie dobrze i to co sie wyprostuje zostanie juz tak na zawsze :)
                    • ortodonta Re: To czy to ma sens? 06.10.04, 11:27
                      warunkiem stabilnego zgryzu po leczeniou ortodontycznym jest uzyskanie zgryzu
                      idealnego, (już to wcześniej opisałem). Do tego , po zakończonym leczeniu,
                      zakłada się aparaty retencyjne, które prze okres równy mniej więcej okresowi
                      leczenia " trzymają " zęby na swoim miejscu.
                      • kwiacia1 Re: To czy to ma sens? 06.10.04, 13:14
                        Leczę się u Pani Wyszomirskiej, która zapowiedziała, że na następnej wizycie
                        umówimy się na zakładanie aparatu na dole. Więc chyba dobrze. Noszę też płytkę
                        Nance, a aparat od półtora miesiąca. I umówiłam się z moją 9-letnią córką na
                        wizytę u ortodontki - nie chcę, żeby musiała naprawiać zgrzyz, gdy będzie
                        dorosła.
                  • taxi_driver Re: To czy to ma sens? 28.10.04, 11:48
                    nie bedziesz miala zadnych szpar bo w to miejsce ortodonta powinien ci zalozyc
                    koronki (juz po zdjeciu aparatu)
                    • kwiacia1 Re: To czy to ma sens? 28.10.04, 12:09
                      Pojęłam żart. Jednak wierzę, że wszystko będzie dobrze.
                      • taxi_driver Re: To czy to ma sens? 28.10.04, 12:52
                        jaki ZART??
                        ja mam 2 ubytki po 6-tkach, ortodonta mi powiedziala ze w te miejsca po zdjeciu
                        aparatu wstawi mi koronki, zeby zeby sie nie przesuwaly.
                        to nie zart :)
                        • kwiacia1 Re: To czy to ma sens? 28.10.04, 13:07
                          Aaaa... To o te dziury chodziło! Ja mówiłam o dziurach po ekstracjach, które
                          musiłam zrobić, żeby założyć aparat (górna 4 i 5)- teraz mi się zarastają.
                          Jeśli po zdjęciu aparatu miałby nastąpić nawrót wady, to robiłyby mi się szpary
                          w tych miejscach? Mam nadzieję, że nie. Acha! Ja też mam dziury po szóstkach na
                          dole, więc może orto zasugeruje jakieś rozwiązanie?
                        • widelka1 Re: To czy to ma sens? 27.11.04, 16:14
                          ja tez bede miec koronki szóstki witaj w klubie
                • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 07.10.04, 16:47
                  A dlaczego aż do końca życia? Czy to zależy od Twojego przypadku, czy masz
                  jakąś specyficzną wadę?
                  Moja ortodonka powiedziała, że mam mieć przyklejony ok. 3 lata drut retencyjny
                  do siekaczy i max do 5 lat nosić płytkę retencyjną.
                  • perito Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 07.10.04, 16:48
                    powyższy post był do piochosa oczywiście :)
                    • piochosa Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 07.10.04, 23:44
                      Nie chodzi tu o to jaka wade mam tylko o to ,ze moze tutejsi ortodonci sa
                      bardziej szczerzy. Slyszalam opinie ,ze nawet jak juz minie przepisowy termin
                      noszenia wkladek retencyjnych warto je nadal zakladac chociaz na noc. Sama nie
                      wiem co o tym myslec.
    • melciunia Re: ruchy zębów po zdjeciu aparatu 15.11.04, 20:02
      Hej! Tydzien temu tez zdjeli mi aparat. Zalozyli drut retencyjny i dali szyny,
      ktore musze nosic non stop. Niestety zauwazylam, ze moje zeby sie troszke
      przesuwaja, ale naszczescie z tylu, takze tego nie widac:P.Pozdrawiam Was!!P.S.
      Warto bylo nosic aparat, nie:))))??
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka