Dodaj do ulubionych

Słabe, białe brwi i rzęsy

03.03.14, 20:49
Jestem ruda, moje brwi i rzęsy są białe. Gdy miałam ok. 15 lat mama zaprowadziła mnie pierwszy raz do kosmetyczki na hennę brwi i rzęs. Pamiętam do dziś, że kosmetyczka zachwycała się jakie gęste i mocne mam rzęsy. Byłam bardzo zadowolona z efektu, więc zaczęłam chodzić na hennę regularnie co miesiąc. Przez wiele lat nie potrzebowałam dodatkowego makijażu. W wieku 24 lat przeprowadziłam się, miałam daleko do kosmetyczki i zaczęłam robić hennę samodzielnie za pomocą kupionej na allegro henny Refectocil rozrobionej w wodzie utlenionej. Obecnie mam 30 lat, moje brwi od zewnątrz zaczynają łysieć, a rzęsy są rzadkie jak drabinka. Jedno i drugie jest bardzo słabe. Gdy ostatnio zauważyłam, że po zmyciu makijażu na płatku zostają 3-4 rzęsy i tyle samo brwi, uświadomiłam sobie, że jest źle. Zmywam makijaż pod bieżącą wodą, żeby nie targać za mocno włoskami. Pamiętam, że problem miał miejsce już wcześniej, że ok. 24 rż zauważyłam, że henna starcza mi na 2-3 tygodnie, zamiast na 4. Myślałam, że to fuszerka kosmetyczki, a teraz myślę, że to mogły być pierwsze objawy przerzedzania. Potem stosowałam olej rycynowy, ale z nim trzeba robić przerwy, a po jednym okresie używania nie zauważyłam rewelacyjnych efektów. No i teraz próbuję dojść, co jest przyczyną i co mogę zrobić, żeby poprawić stan rzeczy. Dodam, że jestem teraz w 7 mc ciąży, być może ma to jakieś znaczenie.
Obserwuj wątek
    • enith Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 03.03.14, 21:02
      Myślę, że tak często i długo wykonywana henna jak najbardziej może mieć wpływ na stan brwi i rzęs. Być może burza hormonalna związana z ciążą także może wpłynąć na stan włosów negatywnie. Na twoim miejscu zrezygnowałabym z tych zabiegów na rzecz porządnej maskary (zmywanej wodą!) oraz barwiczki do brwi. Są takie czy to w formie kredki, czy sprasowanego pyłku czy żelu. Dodatkowo prowadziłabym kurację wzmacniającą zewnętrzną (produkty do brwi/rzęs). Konkretnych produktów nie polecę, bo mieszkam w USA i nie wiem, co jest dostępne na polskim rynku.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 04.03.14, 06:37
        to sa hormony, nie henna
        ale daj odpoczac rzesom i brwiom.

Mnie tam sie podobaja biale brwi i rzesy, bardzo - to takie niespotykane i urocze.

ze tez ludzie nie wiedza co maja, echhh

Minnie
    • maggi9 Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 04.03.14, 09:36
      Nie wiem czy to hormony zy nie, czy zniszczenie henną ale spróbuj smarować brwi i rzęsy olejkiem rycynowym - wzmacnia i niektórym przyciemnia włoski. Jeśli Ci przeszkadza aplikacja olejku (mi przeszkadzała) kup w rossmannie pomadkę alterra do ust. Zawiera właśnie olejek rycynowy, woski i tak dalej a nakładanie jej jest łatwiejsze niż olejku.
      • patria5 Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 04.03.14, 09:51
        utrata zewnętrznej części brwi może być objawem niedoczynności/zapalenia tarczycy
        często ujawnia się w czasie "okołociążowym", poczytaj albo rozwiąż test:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
    • smoczy_plomien Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 07.03.14, 11:08
      Dziękuję za odpowiedzi.

Jak długo można stosować olejek rycynowy i jakie trzeba robić przerwy?
      Czy można go stosować w ciąży?
      Czy Refectocil jest henną dobrej jakości, czy może lepiej poszukać czegoś innego?
      Czy henna rozrabiana w wodzie utlenionej może bardziej niszczyć rzęsy i brwi niż henna rozrabiana z utleniaczem?

Tarczyca raczej to nie jest, bo miałam robione bardzo dokładne badania hormonalne i okołohormonalne jakieś 1.5 roku temu. Obecnie mniej wychodzę z domu, więc nie robię henny od pewnego czasu.
      • maggi9 Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 07.03.14, 12:58
        Co do ciąży i olejku rycynowego to nie wiem. Spytaj swojego lekarza albo farmaceuty. Ale wątpię aby miało jakikolwiek wpływ.

Olejek stosuj ze 2-3 miesiące, potem zrób przerwę a potem możesz go znowu stosować.

Refectocil to nie jest henna. To farba. Chociaż ja nie zauważyłam aby niszczyła moje brwi.

Woda utleniona to jest to samo co utleniacz.
    • adriannawu Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 20.06.17, 12:49
      a próbowałaś jakiś odżywek? ja ratowałam się Belcilsem jak miałam problem z wypadającymi rzęsami. Możesz go kupić w aptekach. plus jest taki ze nawet przy alergii się sprawdza.
    • tramonia Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 28.07.17, 09:20
      Ja z odzywkami bym uwazala, ostatnio sie naczytalam o tej 4 long lashes :/ Mysle, ze olejek rycynowy bylby dobry.
    • lucyy3 Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 28.07.17, 12:08
      może być tak że rzęsy i brwi są osłabione przez takie zabiegi, a skoro jesteś w ciąży to musisz uważać z takimi odżywkami.
      • kosmotynka Re: Słabe, białe brwi i rzęsy 23.08.17, 12:29
        Może smaruj je olejem rycynowym? Jest bardzo dobry na takie problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka