Dodaj do ulubionych

20 lat...jakie kosmetyki?

IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 21.08.04, 15:44
Mam 20 wiosen, w sumie jedyne kosmetyki jakich uzywam to krem antybakteryjny-
matujacy na dzien i pzred snem, zel do twarzy rano i wieczorem. Jezeli chodzi
o kolorowke to maskara, cienie + czasami puder w kamieniu.Pomijam oczywiscie
balsamy do ciała, kremy do rak itd. Jakich kosmetykow powinnam zaczac uzywac
w tym wieku> Monw podacie konkretne firmy/ zastosowanie/ ceny? Dzieki z góry
i pozdarwiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 21.08.04, 17:15
      • Gość: Doświadczona Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 09:43
        dziewczyny wystrzegajcie sie najtańszych kosmetyków. Nie mówię, żebyscie od
        razu uzywały Lancome'a, ale nie uzywajcie Avonu, Oriflame czy tym podobne.Sa to
        kosmetyki produkowane na bazie sterydów, które owszem szybko skutkuja, ale nie
        nie sa długotrwałe.Dodatkowo przyspieszaja starzenie skóry, a przeciez nie o to
        nam chodzi.Wiem, że większość z was ma niewiele ponad dwadzieścialat, ale
        przeciez o wiele łatwiej zapobiegać, niz w przyszłosci usuwać skutki starzenia
        się skóey. Warto pamietać o tym juz dziś, będąc jeszce młodym.Warto równiez
        pamietaćm przy wyborze kosametyków, ze najlepsze sa te, które zapobiegaja
        powstawaniuy wolnych rodników. W skrócie powiem, że wolne rodniki sa przyczyną
        powstawania nowotworów, i (o czym juz wczesniej wspomniałam) przyspieszaja
        proces starzenia skóry.
        Zdaje sobie sprawę, że nie każdą z Was stać na krem za 50 złotych (bo takie są
        minimalne ceny renomowanych firm), ale pamietajcie,ze jest to inwestycja w
        przyszłość. Twarz, to miejsce wystawione przez 24 godziny na pokaz. Mozemy
        zmienic bluzkę, zmienić fryzure, gdy nam sie nie podoba, ale pamiętajmy, ze
        twarzy zakryc nie mozemy.dlatego warto pamietać o odpowiedniej pielęgnacji już
        dziś.
        To nie jest reklama, dlategop nie podam firm, którym mozna zaufać.To rada.
    • pomyslowa Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 22.08.04, 05:06
      Gość portalu: tekla napisał(a):

> krem antybakteryjny-matujacy na dzien i pzred snem,<
      Tzn ze uzywasz kremu matujacego na noc tez????
      Mozna by dodac do tego jakis peeling czy maseczke (nawilzajaca/oczyszczajaca -
      nie piszesz czy skora sprawia Ci jakies problemy). Od 20 roku zycia
      mozna/powinno sie uzywac jakiegos kremu lub zelu pod oczy nawilzajacego.

Z kolorowki dodalabym na pewno jakis blyszczyk lub szminke, ewentualnie roz...
    • Gość: Megunia Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 22:37
      up
    • Gość: justy Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 22.08.04, 22:51
      krem z filtrem na codzień
      • eressea Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 22.08.04, 23:21
        Tak jak napisała justy - krem z filtrem. Jestem w tym samym wieku co Ty i uzywam
        na dzień Iwostin nawilżający SPF20 (ten sam krem także pod oczy).

Myślę, że na noc mozesz stosować jakiś krem antybakteryjny albo normalizujący
        (jesli masz skórę tłustą lub mieszaną).

Do tego - jak wspomniano wczesniej - peeling, maseczka oczyszczająca (np.
        zielona glinka) i maseczka nawilżająca (np. Dax'a minerały) co jakiś czas.
    • mankalita Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 23.08.04, 19:27
      Też mam 20 lat i od roku dwóch lat, staram się nie używać kosmetyków
      antybakteryjnych przeznaczonych stricte dla cery trądzikowej, bo bardzo one
      cere wysuszają i niszczą. Oczywiście używam kremów matujących, preparatów
      antybakteryjnych, ale już nie z linii dla nastolatków. Dorzuciłam też krem z
      filtrem na dzień a na noc krem nawilżający. W sumie wygląda to tak ze rano po
      umyciu buzi zelem i tonikiem smaruję się kremem matujacym a następnie kremem z
      filtrem jesli wychodzę z domu. Oczywiście raz w tygodniu peeling i maseczki;
      oprócz oczyszcząjących (podstawa) także nawilżające i odżywcze (tez rzadziej
      niż raz w tygodniu).

Nie wiem czy mój program dbania o cerę jest kompletny i idealny, ale do nie
      dawna uzywałam jedynie żelu antybakteryjnego do mycia i kremu antybakteryjnego
      zarówno na dzien jak i na noc. Odkąd zaczelam eksperymentowac cera znacznie mi
      się polepszyła.
      • Gość: tekla Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 23.08.04, 19:33
        A mozesz napisac dokladnie napisac jakich uzywasz specyfikow antybakteryjnych,
        ale nie z serii dla nastolatek? Chodzi mi o firmy, nazwy i ceny.Dzieki i
        pozdrawiam.
      • mankalita Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 23.08.04, 19:36
        Aha. Kosmetyki które polecam to:

-linia plantacea herbapolu do cery mieszanej i tłustej (tonik, żel i krem,
        każdy w cenie ok 12-14 zl),

-zel do mycia buzi Garniera Czysta Cera oraz krem nawilżająco matujacy chyba z
        tej samej linii (oba ok 15 zl).

-Z kremów matujących dobry jest vichy s-mat oraz z avene emulsja o nazwie
        cleanance, z filtrem używam vichy thermal-s, cen nie podam, bo jadę na próbkach
        (miło mieć w rodzinie farmaceutę:P)ale na pewno są spore.
      • Gość: teresa moja rada IP: *.is.pcnet.ro 31.08.04, 02:28
        Kochana,
        myj sie mydlem i woda, kosmetyki zostaw sobie na starosc:)
        Tymi chemicznymi bzdurami zniszczysz sobie twarz!
        • Gość: Lisek do mydła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.04, 03:02
          Miałam skórę trądzikową i do tego wrażliwą na ostre substacje wysuszające.
          Żadne Vichy mi nie pomagało, aż posłuchałam rady cioci i zaczęłam myć twarz
          szarym mydłem (cena: 1,5 zł) i do tego stosować tłusty krem Nivea (50 ml/ok.
          3zł), którego nadmiar (tłusty nie wchłonięty film) ścieram tonikiem nagietkowym
          Ziaja (też ok. 3zł). Pomogło. Od tamtego czasu (ok. 3 lat) próbowałam raz poraz
          coś z tego zestawu zmienić ale zaraz pojawiały się krostki.
          Nie mniej teraz (mam 21 lat) polecam dodatkowo regularne wizyty u kosmetyczki w
          celu oczyszczenia twarzy (od 50-100zł)
    • Gość: Anka Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:48
      A jakie kremy pod oczy dla 20-24 latek ? Napiszcie firmy jesli mozecie cos
      polecic
      • Gość: justa Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.04, 11:04
        pod oczy: żele Flosleku (ok. 5 zł w aptece), chłodzący żel aloesowy albo żel
        relaksujący Botanisource Avon, tak bliżej 25 r.ż. krem Dermika Preventi.
    • chilloucik Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 24.08.04, 16:16
      no bardzo fajny watek:)
      jezeli jeszcze ktos ma cos do dodania, szczegolnie jesli ma jakies rady dla
      ciagle sprawiajacej problemy (choc juz nie takie duze) cery mieszanej to ja
      bardzo chetnie z nich skorzystam:D
      • pout Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 24.08.04, 17:52
        chilloucik napisała:

> no bardzo fajny watek:)
        > jezeli jeszcze ktos ma cos do dodania, szczegolnie jesli ma jakies rady dla
        > ciagle sprawiajacej problemy (choc juz nie takie duze) cery mieszanej to ja
        > bardzo chetnie z nich skorzystam:D
        >
        ja wprawdzie 20 lat jeszcze nie mam, ale niewiele mi juz brakuje :)
        mam cere mieszana,lecze sie u dermatologa (wciaz co pewnien czas cos niemilego
        mi wyskakuje,niestety :( ...swietna jest linia pureness shiseido,nie jest to
        typowa seria antytradzikowa (takie moga zbytnio przesuszac skore,a w tym
        wieku ;) trzeba myslec o nawilzaniu)- normalizuje, nie podraznia i nawilza, dla
        mnie super! oprocz tego co 10-14 dni robie sobie maseczke nawilzajaca (ostatnio
        so moist estee lauder) i raz w tygodniu glinka.do tego raz w miesiacu alfa-beta
        u kosmetyczki.
        pout
        • Gość: tekla Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 24.08.04, 18:06
          A mozesz podac ceny tych specyfikow? Dziewczyny, podawajce tez ceny!:)
          • pout Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 24.08.04, 20:39
            ooops,zapomnialam...przepraszam ;)
            kosmetyki shiseido kosztuja ok.100-150zl, zalezy od konkretnego produktu, jak
            dotad sa to najlepsze jakich uzywalam (a troche juz przetestowalam!)
            glinka kosztuje niecale 20zl za tubke,so moist ok 100zl, alfa-beta 120zl/zabieg
            pout
    • mankalita Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 25.08.04, 18:31
      Wątek rzeczywiście ciekawy. Mam nadzieję, ze troszke się rozwinie, bo ciekawa
      jestem co jeszcze polecacie do 20 letniej cery. To chyba dość trudny okres
      szczegolnie dla cery która była lub jeszcze jest trądzikowa.
    • chilloucik Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 25.08.04, 21:12
      a nie macie czegos tanszego? dla mnie 100 - 150 zl za kosmetyki to kosmos
      niestety... wezcie pod uwage ze student biedny jest :p
      • aureliana Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 25.08.04, 22:27
        te kremy z filtrem na codzien,to jakie?
        podajcie,prosze:)konkretne nazwy i ceny:))))
        i co podczas jesieni/zimy?
        • pout Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 25.08.04, 23:02
          na lato bardzo dobry do cery mieszanej jest city block clinique, lekki, nie
          pozostawia swiecacej warstwy i nie przetluszcza dodatkowo skory,cena ok.60-80zl,
          zima warto poszukac lekko tlustego kremu albo specjalnego ochronnego o lzejszej
          konsystencji (tu znowu najbardziej lubie clinique-weather everything, ok140zl,
          ale naprawde rewelacyjny-uzywam go i w miescie zima i na nartach/desce),
          pout
        • Gość: justa Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 14:28
          myślę, że najlepiej samemu zapoznać się z ofertami producentów i zobaczyć, co
          oni proponują do danego rodzaju cery i wieku - i wtedy zwracać uwagę na to, czy
          krem na dzień zawiera filtry.
    • Gość: Ally Re: 20 lat...jakie kosmetyki? IP: 80.51.237.* 26.08.04, 14:11
      Tez mam 20 lat i choc bardzo młodo wygłądam (wszyscy daja mi srednio 17 lat),
      to pod oczami zaczely mi się robic delikatne zmarszczki, zapewne od słońca.
      Pani w kosmetycznym poradziła mi "delikatny krem pod oczy do skóry wrażliwej"
      FLOS LEK za 13,50zl
      Powiedziala, ze lepszych firm i drozsze będą dla mnie na początek za mocne..
      • chilloucik Re: 20 lat...jakie kosmetyki? 26.08.04, 14:24
        ja tez juz o tym flosleku slyszalam. ponoc jest bardzo dobry... jak tylko
        skoncze mojego swietlika to sobie taki zafunduje:D
        • Gość: tekla up:) IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 29.08.04, 18:43
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka