Dodaj do ulubionych

Do pani dr. i milej25 (i innych;)Specjalna kuracja

23.08.04, 15:57
Dzięki pani Oksany i miłje 25 skomponowałam własną kurację na włosy-
suche,zniszczone,przetłuszcające,wypadające,cienie,bez połysku.Jak widać mam
wiele problemów spowodowanych suszarką,gofrownicą,lokówką,środkom chemicznym
i farbowaniem.Oto moja naturalno-złota (Pantene) kuracja.Byłabym bardzo
zobowiązana jeżli dostarczycie mi opinni na temat kuracji,czy wg.Pani dr.jest
dobra i wg.milej25 wszystko jest na miejscu.Oto ona:
Szampon Pantene Pro-V Złota linia do mycia włosów.-około 3 razy w tygodniu.
PO każdym myciu:nafta kosmetyczna na zniszczone końcówki,płukanka ze szkrzypu
(tu mam pytanie czy płukać po każdym myciu czy rzadzej czy to nie przekarmi
włosów):1 kopiata łyzka ziela
na pełna szklankę wody. (W przypadku długich włosów podwójna porcja).To
doprowadzić do wrzenia a następnie ogrzewać na wolnym ogniu przez jakieś
jeszcze 5-7 min. Odstawić,ostudzić i jeszce letnim naparem spłukać włosy, po
czym wysuszyć jak zwykle. Naparu nie spłukujemy z włosów do następnego
mycia.
Co drugie mycie odżywka Pantene z tej samej serii.
W ciągu tygodnia gdy nie myjemy włosów masaż głowy z pokrzywą i miętą.
Zachęcam również inne internautki Gazety.pl do sprawdzenia wraz ze mną kuracji

Obserwuj wątek
    • mila25 Re: ODPOWIEDŹ-:) 23.08.04, 20:12
      Witaj, odpowiedzią na Twoje pytanie powinien być stan Twoich włosów po
      zastosowaniu wymienionej przez Ciebie kuracji. Powiem Ci że wg mnie wszystko
      jest OK. Tyle że ja na Twoim miejscu nie użuwałabym non-stop złotej linii
      pantene lecz okresowo zastapiłabym ją jakąs inną (np.jezeli Twoje włoski są
      podleczone)przeszłabym na serię Pantene do częstego stosowania,np.na okres 2-3
      miesięcy a potem znów zmiana -ponownie Złota Linia.
      Co do ziół to powiem Ci że ogólnie włosy bardzo lubią być traktowane
      wywarami,naparami itp.z ziół. Jedynie jest ważne aby wybrać odpowiednie ziele --
      do zwalczania konkretenego problemu włosów,np.
      na włosy przetłuszczone oraz wypadające: pokrzywa,czarna rzodkiew (rzepa)-
      głownie do wcierania w skórę głowy
      - w celu ogólnego wzmocnienia włosów-skrzyp polny-tak jak stosujesz
      - w celu poprawinia porostu włosów -szyszki chmielu,brzoza, pokrzywa
      -w celu nadania połysku włosom ciemnym oraz delikatnego przyuciemnienia ich-
      pokrzywa,
      -w celu podjaśnienia włosow i nadaniu im złoto-rudego refleksu - nagietek oraz
      rumianek.
      Pozdrawiam
      Monia
      • stormy-sylvia do moni raz jeszcze 23.08.04, 20:41
        Po jakim czasie powinnam przejsc na Pantene do czestego stosowania?Miesiąc,lub
        dwa?
        ps widze ze swietnie znasz sie na ziołach bardzo dziękuję widze ze mam
        wszystkiego po trochu w mojej kuracji
        • mila25 Re: ODPOWIEDŹ-:) 24.08.04, 19:57
          Moja rada jest taka: co 2-3 miesiące zmieniaj szampon raz np, Złota Linia potem
          na 2-3 miesiące jakiś inny szampon (np,ten do czestego stosowania) ale ważne
          jest to; że jezeli posiadasz jeszcze przyniszczone włosy aby ten szampon miał
          działanie delikatne własnie jak te do czestego stosowania-codziennie,niektóre
          szampony 2w1 oraz szampony dla dzieci,(sama kiedys stosowałam Bambino-dość
          łagodny).
          Powinnas też zauwazyc jaki szampon Twoje włosy lubią najbardziej,tzn; jak sie
          zachowują po umyciu(układanie,stan ogólny wlosów,końcówki włosów, skóra głowy).
          Złota Linia jest (wg.mnie kołem ratunkowym)dla b.zniszczonych włosów,także
          jeśli widzisz już poprawę to okresowo wymień szampon.
          Pozdrowionka
          Monia
          • stormy-sylvia do moni raz jeszcze-po umyciu wlosow 24.08.04, 21:54
            Efekty są takie:
            (po umyciu szamponem ze zlotej linii)
            -wlosy są wygładzone i miękie
            -poprawa stanu końcówek
            -i tu wada-nie wiem czemu ale włosy oklapły mi całkowicie.chyba to efekt
            mocnego nawilżenia.czuje jakbym miała i o połowę mniej...i na prawde nie lubie
            tego uczucia..zawsze marzyłam o gęstych puszystych włosach.moze powinnam
            zmienic szampon na Pantene do objętości?Bardzo czesto zmieniam szampony niemal
            po kazdej butelce jest nowy.niestety zaden do tej pory mi nie podpasował w 100%.
            pozdrawiam serdecznie
            Sylwia
            • dam_ci_cukierka Re: do moni raz jeszcze-po umyciu wlosow 25.08.04, 21:35
              szampony pantene są bardzo dobre, wlosy po nich są gładkie i lśniące, ale
              niestety ciężkie! z resztą zwróćmy uwagę na kobiety występujące w reklamach
              pantene, ich włosy nie są zbyt bujne, lecz bardzo zdrowe.
              • stormy-sylvia po umyciu 26.08.04, 13:50
                jedyny problem to taki ze połowa włosów mi "wsiąkła".
          • marcepann Re: ODPOWIEDŹ-:) 25.08.04, 00:42
            z tego co mi wiadomo to powinno sie zmieniac szampom co dwa opakowania,ale ja np. musze zmieniac co kazde-nawet najcudowniejszy szampon w połowie drugie butelki zaczyna mi szkodzic i włosy sa oklapniete i na drugi dzien juz lekko nieswieże,podczas gdy noramlnie mogłbym myc głowe raz w tygodniu i nie wiedziec co to nieświeże włosy.
            • sniegotka Re: ODPOWIEDŹ-:) 26.08.04, 18:36
              Koniecznie zmien szampon. Pantene - jak wiele innych supermarketowych szamponow
              (nic nie wartych na marginesie) naszpicowane jest silikonami ktore oblepiaja
              luski wlosa, dzieki temu wlosy staja sie ciezsze, przylizane, i "wygladaja
              zdrowo". Takie szampony moga wzmagac wypadanie wlosow. Nie ma to nic wspolnego ze
              zdrowymi wlosami. Jezeli nie mozesz sobie pozwolic na dobry szapon od fryzjera,
              lepiej zainwestowac w szampon z apteki (swietna i lekka jest Dermena, ma zelowa
              konsystencje, albo Pregaine) ewentualnie zwykly ziolowy Polleny Evy za 2 zl.

• marcepann Re: ODPOWIEDŹ-:) 26.08.04, 18:41
                aktualnie używam własnie dermany,na razie zadowolona jestem tylko z tego,ze włosy przestały mi wypadac (pije do tego drożdze i wcieram zioła) ale włosy po tym sa jakies oklapniete i nie-puszyste. NAjlepsze jak dota włosy miałam po clairor (ten od małpek i bananow-nie wiem czy dobrze napisałan nazwe),Dove oraz po szamponie bambino dla dzieci:)jednak zawsze po skonczeniu butelki jest to samo-musze siegac po inny bo tamten choc najwspanialszy przestaje "działac"
    • oksana.zarewicz Re: Do pani dr. i milej25 (i innych;)Specjalna ku 17.09.04, 08:41
      Witam Sylwio,
      Jeżeli uważasz, że taka kuracja służy Twoim włosom, to stosuj ją dalej. Jednak
      uważam, że używasz zbyt wiele składników na raz i tym samym narażasz włosy na
      obciążenie.
      Dziwne rzeczy przeczytałam w tym wątku. Uważam, że jeżeli szampon sprawdza się,
      to znaczy jesteśmy zadowoleni z wyglądu naszych włosów, to nie ma konieczności
      jego zmiany. Nie jest to krem do twarzy, który pozostaje w kontakcie ze skórą
      przez kilka godzin i w przypadku którego zachodzi konieczność zmiany co 2-3
      miesiące. Szampony mają kontakt z włosami zaledwie przez kilka sekund lub minut
      i są dokładnie zmywane wodą. Najważniejsze w tym wszystkim, aby szampon był
      dostosowany do aktualnych problemów włosów, był delikatnym i nie powodował
      nieprzyjemnych odczuć w trakcie i po jego zastosowaniu. Niektórzy uważają
      wręcz, że częsta zmiana szamponu nie służy włosom i nie daje szans aby wybrany
      szampon sprawdził się, ponieważ do uzyskania efektów niezbędny jest pewien
      czas. Ważne jest więc to, aby wybrać ten właściwy szampon.
      Ps. Szampony dla dzieci są przeznaczone dla dzieci i uwzględniają specyfikę
      skóry dziecięcej.
      Jeżeli szampon po krótkim czasie przestaje „działać”, to znaczy, że jest to
      szampon nieodpowiedni dla twoich włosów. Oczekiwane efekty dobrze dobranego
      szamponu pojawiają się z czasem i utrzymują się.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka