Dodaj do ulubionych

Mam pomysł. Co Wy na to???

09.09.04, 15:31
Dziewczyny sądzę, że w wielu przypadkach jesteśmy mocno naciągane przez
przemysł kosmetyczny, który mami nas reklamami, wyciągając przy okazji z
naszych kieszeni ciężkie pieniąchy. Dziękujemy Bogu, jeśli krem lub inny
specyfik kupiony za grubą kasę chociaż trochę działa - gorzej jeśli tak nie
jest. Sama jestem "szczęśliwą" posiadaczką mnóstwa kremów, szamponów,
maseczek, które nie dość że nie działają, to bardzo często poprostu szkodzą.
Mam też wrażenie, że dając sie ponieść efektom kiklunastogodzinnej pracy
wizażystów i speców od reklamy, zapominamy i starych, wypróbowanych i co
najważniejsze duuuuuuużo tańszych sposobach naturalnych, które pomagają dbać
o naszą urodę :). Pomysł polega na tym abyśmy zaczęły wpisywać domowe
wypróbowane sposoby dbania o urodę z użyciem specyfików (do włosów, twarzy,
rak, stóp, ciała itd.) ziołowych, warzywnych, owocowych, kuchennych i takich
tam, które dają zadowalające efekty w trakcie stosowania, a przynajmniej nie
wydamy na nie niepotrzebnie dużej kasy. Co Wy na to? Lub przypominania o
zapomnianych dawno specyfikach, których same używacie, a nikt ich nie
reklamuje. Ja właśnie dziś pisałam o wosku do włosów, o którym nikt już
prawie nie pamięta, a który daje rewelacyjne efekty. Włosy są mocne,
sprężyste, przestają wypadać, lśnią. Liczę na odzew. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: katinka Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 09.09.04, 16:11
      a gdzie napisalas o tym wosku, Honeybeam? chetnie przeczytam :)
      • teegra Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 09.09.04, 16:38
        W większości przypadków nie chodzi poniektórym o zdrowie i urodę ale o chęć
        kupowania//////!!! szczególnie młodszej młodzieży i wierzących w
        reklamy.Wystarczy dać hasło,,, nowość wypróbowałam..coooodowne.A wszystkie
        zaraz pytają .gdzie to można kupić ,muszę to mieć przecież jestem tego
        warta..Oj naiwne.
      • teegra Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 09.09.04, 16:40
        Ale popieram wątek honeybeam,,w całej rozciągłości.
        • lotoss Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 09.09.04, 16:45
          Slyszalam ze jak sie wyczysci zeby popiolem takim z pieca albo z ogniska, to sa
          biale;), oczywiscie szkliwu szkodzi, ale to juz sa tak zwane skutki uboczne.
          Wiem, wiem... to juz taki ekstremalny jest przyklad. Chetnie poczytam o czyms
          bardziej dostepnym i uzytecznym.
      • honeybeam Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 09.09.04, 21:22
        Gość portalu: katinka napisał(a):

> a gdzie napisalas o tym wosku, Honeybeam? chetnie przeczytam :)

o tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=15300029&a=15617547

pozdrawiam
        • Gość: monpol Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 08:21
          A ja używam roztrzepanych żółtek z olejkiem rycynowym na włosy, kiedy mi
          wypadają. Ale raczej do ciemnych włosów bo rycyna przyciemnia włosy, więc taka
          odzywka moze nie byc dla blondynek.
          Pozdrawiam.
    • Gość: nenne to już było (zob. wyszukiwarka) - ntxt IP: *.icpnet.pl 09.09.04, 17:14
      • Gość: ona19 Re: to już było (zob. wyszukiwarka) - ntxt IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 09.09.04, 20:01
        Ja znam pare domowych sposobow. Jednym z nich jest maseczka z bialka jaja
        kurzego z dodatkiem cytryny, fajnie oczyszcza skore i sciaga pory. Nastepnie
        peeling robiony z fusow z kawy, ponoc dobry specyfik przeciwko cellulitowi.
        Kolejnym jest olejek rycynowy na rzesy, kotre przy regularnym stosowaniu staja
        sie grubsze. Jest jeszcze kilka maseczek robionych z produktow znaleznionych w
        kuchni;)Aha...cytryna i soda oczyszczona do wybielania zebow...cytryna na
        spierzchniete lokcie i kolana. Kapiel w mleku w celu posiadania jedwabiscie
        gladkiej skory;) Maseczka z jajek na wlosy...Jak sobie cos przypomne to
        dopisze. Chociaz w zasadzie wymienilam znane juz wszystkim sposoby...
        • Gość: kawa maska do włosów IP: *.238.76.190.adsl.inetia.pl 09.09.04, 21:19
          wosk-maska do włosów "wax formula"
          kawa
          • honeybeam płatki owsiane 09.09.04, 21:26
            Jak się nimi myje twarz?? Napiszcie jeśli wiecie coś na ten temat. Interesują
            mnie te białka na twarz :). Roztrzepuje się je na pianę przed nałożeniem?

Pozdrowionka
            • Gość: ona19 Re: płatki owsiane IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 09.09.04, 21:29
              czesc, musisz ubic bialko, wystarczy jedno. mozesz dodac rowniez troche
              cytryny, co by Ci rozjasnilo twarz. po ubiciu piany na gesto nakladasz ow
              specyfik na twarz i czekasz, az do momentu, w ktorym zaschnie i zrobi
              sie "skorupa", a po uplywie 20-30 minut splukujesz ciepla woda.
        • infinity5 Re: to już było (zob. wyszukiwarka) - ntxt 10.09.04, 09:42
          Maseczka z białka i soku z cytryny jest naprawdę świetna:) Sama stosuje ją co
          jakiś czas już od paru lat:)
    • Gość: francuzeczka Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 21:35
      popieram:)maseczka z jajek na wlosy jest bardzo dobra i dziala wzmacniajaco i
      odzywiajaco.slyszalam ze plukanka z piwa tez jest dobra ale raz sprobowalam i
      nie dosc ze wlosy byly bardzo trudne do rozczesania to smierdzialam piwskiem
      jak cala gorzelnia;)interesuja mnie natomiast jakies naturalne sposoby
      rozjasnienia wlosow-mam niefarbowany ciemny blond i chcialabym je ciut
      rozjasnic ale nie farba ani zadna chemia.slyszalam ze plukanka z rumianku jest
      dobra,wiecie cos na ten temat?
      • Gość: hehe Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: 193.151.48.* 09.09.04, 22:03
        jesienno zimowa kuracja rąk - zwykła maść z witaminą A, do kupienia w aptekach,
        koszt 2zł.
        • orgovana Re: Mam pomysł. Honey :) 10.09.04, 07:34
          Honey ciesze sie ze jestes jedna z rozsadniejszych postaci na tym forum, ja od
          zawsze trzymam sie domowych sposobow i jako 30 latka mam cere jak dupa
          niemowlaka bez zadnych zmarszczek- dzieki mojej babci i matce ktore na swoj
          wiek wygladaja oszalamiajaco..a to tylko za sprawa naszej ukochanej natury - a
          wiec maseczki z jajek, platkow, drozdze, oliwy z oliwek, i jogurtow ponadto
          zero solarium i podkladow koszmarow zatykajacych pory - jezeli juz to lekki
          kremik taniej polskiej firmy i puder sypki.Dziewczyny nie dajcie sie oszukiwac!
          • Gość: Anuszka Re: Mam pomysł. Honey :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 08:09
            Orgovana mozesz podać parę przepisów i do jakiej cery to stosujesz? Ja mam
            mieszaną i mój problem to przebarwienia i zaskórniki
            • Gość: reggie Re: Mam pomysł. Honey :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 08:17
              Na jasne wlosy,albo plukanka z rumianku,albo z cytryny,tak gdzies slyszalam,ja
              mam praktycznie czarne i plucze kawa:)
            • orgovana Re: Anuszka 10.09.04, 08:40
              ja tez mam mieszana , a oto moja propozycja
              1.do lyzczeki swiezych drozdzy dodac kilka kropel miodu rozetrzec na papke
              nalozyc na buziuchne trzymac 15 min, zmyc gazowana woda mineralna z dodatkiem
              kilku kropel cytryny !
              2. do zoltka z jajka dodac kilka kropel oliwy z oliwek oraz kilka kropel
              cytryny dokladnie wymieszac nalozyc trzymac 15 min zmyc jak powyzej
              3. Kremy poltluste bez konserwantow polskiej firmy ! Ziaja albo Lirene!
              4. namoczyc w wodzie platki owsiane jak sie zrobi papka dodac lyzeczke jogurtu
              5.mozna rowniez polozyc swiezego ogorka bo zawiera cynk!

Maseczki proponuje wykonywac 2, 3 razy w tygodniu potem dac cerze oddychac !!

Pozdrawiam :)
              • Gość: mala_mulatka Re: Anuszka IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 09:52
                Fajny watek :) bo przyda sie od czasu do czasu odswiezyc ponadczasowe prawdy
                urodowe.Jest tylko jedno ALE -Ogrovanno niestety ani Ziaja a tym bardziej Eris
                (Lirene) nie robia kremow bez konserwantow-Wrecz przeciwnie Eris zawsze pakuje
                po kilka rodzajow parabenow (podejrzewa sie ze organizm ludzki trkatuje je tak
                samo jak estrogeny czyli nie rozroznia ich vide chocby przystepny cykl art w
                Guardianie) a i Ziaja nie jest lepsza ( akurat mam przed nosem bultelke "Aquina
                Zel pod prysznic" i sa 2 parabeny.A w aqua beauty nivea jest az UWAGA 7
                parabenow.Zazraz ktos moze powie ze UE dopuszcza je jako najbezpiczeniejsze-tak
                poniewaz nie ma nic lepszego w tej chwili i tak taniego, a poza tym parabeny
                rzadko powoduja uczulenia.Eris nie podaje na tubkach skladu wiec po wyrzuceniu
                kartonika nic juz nie wiadomo :(
                A kremy bez konserwantow to juz zupełnie inna bajka ( i niestety polka cenowa)
                pozdrawiam
                • Gość: kremy raz jeszcze Re: Anuszka IP: *.zreo.compaq.com 10.09.04, 10:09
                  Kobiety NAPISALAM ze kremy jezeli juz to polecam polskie, kto widzial krem bez
                  chemii, konserwantow itp? jezeli tak trudno zrozumiec me przeslanie to
                  powtarzam jescze raz NATURA ZAMIAST KOSMETYKOW przede wszystkim!i na
                  przykladzie swoim i mej zenskiej rodziny moge potwierdzic dzialanie, wiec
                  dziewczyny zamiast inwestowac w drogie naszpikowane chemia preparaty oraz
                  wierzac ze cellulit zniknie bez zmiany diety i cwiczen ( o zgrozo ! ) pomyslcie
                  troszeczke!
              • honeybeam spróbowałam :) 10.09.04, 09:52
                ...wczoraj maseczki z płatków owsianych i wiecie co...zaskórniaki, które
                zaczynały mi się kluć (trudne dni ;)- przygasły. Przegowotowałam wodę,
                ostudziłam ją (była letnia), zalałam nią płatki owsiane. Postało to trochę do
                rozpęcznienia. Nałożyłam na twarz z użyciem gazików, trochę nasączyłam je
                płynem z płatków, później nałożyłam płatki na gaziki i na twarz. Fajnie
                rozjaśnia cerę, ściąga pory, lekko wysusza (teraz będę kładła tylko na tłuste
                partie twarzy - mam cerę mieszaną) no i działa na girlandy (czyt. skórne efekty
                zespołu napięcia przedmiesiączkowego ;)
                • Gość: sniegotka Re: spróbowałam :) IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 10.09.04, 10:44
                  Nie rozumiem apoteozy polskich kremow np. Ziaji z intencja ze sa lepsze od tej
                  calej chemii. A coz to jest innego???? Taka sama chemia tylko ze gorszej jakosci.
                  W kremach przewaza praffinum liqiudum - bardzo tani skladnik ladowany m.inn. w
                  celu powiekszenia objetosci kremu - oczywiscie sa rozne skory - mojej nie pozwala
                  oddychac i momentalnie zapychaja mi sie pory.

• magdaa4 Ja polecam.... :) 10.09.04, 22:19
                    A ja polecam wam:
                    1.maseczke na suche rece

ziemniaka gotujemy albo jak zostana z obiadu i dusimy widelcem dodajemty troche
                    melka i taka papke nakladamy na dlonie na jakies 20 min po uplywie czasu myjemy
                    rece i mozemy pokremowac odrazu widac zadowalajace efekty gladszej skory na
                    rekach.

2.na wysuszone usta(dobre na zimie)
                    wiec najlepiej jak robi sie to nawet raz w tygodniu miekka szczoteczka masujemy
                    delikatnie usta nakladamy miod i czekamy jakies 10 min i zmywamy mlekiem
                    natychmiastowa poprawa..

3.Tonik na czerwone plamy na twarzy

najlepiej robic to codziennie ale zapach mleka na skorze moze nas zniechecic
                    wieczorem po oczyszczeniu twarzy nasaczyc wacik Zimnym mlekiem i przykladac do
                    czerwonych miejsc i rano tez mozna i po tym krem nawilzajacy wklepac poprawa po
                    paru dniach skora jest troche naciagnieta i atrakcyjnie nie pachnie ale da sie
                    zniesc :D

Jak cos mi sie jeszcze przypomni to napisze
                    Pozdrawiam :)
          • chilloucik Re: Mam pomysł. Honey :) 10.09.04, 22:33
            > lekki kremik taniej polskiej firmy
            jaki konkretnie jesli mozna?
          • chilloucik Re: Mam pomysł. Honey :) 10.09.04, 22:33
            > lekki kremik taniej polskiej firmy
            jaki konkretnie jesli mozna?
    • chilloucik Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 10.09.04, 22:29
      no ja w pelni popieram!!! i swoje 3 grosze dorzucam - moj sposob na gladziutkie
      stopki:)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=15020690&a=15032437
      gratuluje pomyslu autorce posta:D
      • Gość: Kate Re:Tez mam cos dla was :D IP: *.motor.taninet.pl / *.motor.taninet.pl 10.09.04, 22:41
        Najcudowniejszym i najskuteczniejszym peelingiem do ciala jest....zwykly
        cukier :) tak tak to prawda, zaden inny tak dokladnie nie oczysci waszej skory,
        i zaden inny tak nie drapie(heheheh). Jak to robie? Biore w szklance cukier po
        prysznic(trzeba uwazac zeby sie nie zamoczyl i nie rozpuscil) sypie na gabke i
        szoruje cialo. Jesli dla was okaze sie zbyt drapiacy to proponuje zmieszanie go
        z zelem po prysznic. Potem cialo jest gladziudkie i gotowe na przyjecie
        balsamiku. Pozdrawiam!!!
    • hennessy1 Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 11.09.04, 13:55
      Najlepszym sposobem na zniszczone włosy jest żółtko jajka utarte z olejkiem
      rycynowym i łyżeczką soku z cytryny - uciera się żółtko i dodaje po kilka
      kropli olejku i soku aż powstanie "majonez", taką papkę nakłada się na włosy,
      owija folią i ręcznikiem i trzyma na włosach ok 40 min. Później trzeba
      dokładnie umyć włosy szamponem (mogą trochę śmierdzieć do nastepnego mycia :)
      Kiedyś można było nakładać na włosy po prostu majonez kupiony w sklepie, ale
      obecnie jest w nich tyle konserwantów, że nie polecam.
      Innym bardzo dobrym sposobem na błyszczące włosy jest cytryna - wystarczy
      podczas kąpieli na umyte, mokre włosy wycisnąć sok z cytryny, a po ok. 10 min.
      zmyć wodą. Pozdrawiam.
    • Gość: kia Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 15:17
      zamiast balsamó i innych specyfików po kapieli natłuszczam ciało oliwą z oliwek-
      super się wchłania, jest przktycznie bez zapachu, a skóra jest po niej fajnie
      nawilżona i gladka- szczególnie dla suchej skóry jest extra:)
    • wodnapanna Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 16.09.04, 17:08
      Peeling antycellulitowy
      Do pojemniczka o pojemności, jakiej chcemy uzyskać preparatu wsypujemy 3/4 objętości soli kamiennej (jeśli ktoś ma problemy z naczynkami albo woli łagodne peelingi, to warzonej), zalewamy oliwą z oliwek (można użyć też oliwki kosmetycznej) tak, aby pokryć sól. Dodajemy 1 buteleczkę kropel z apteki cardiamid+ kofeina- to nie obowiązkowe. Dolewamy kilkanaście kropel naturalnego olejku eterycznego, polecany jest cynamonowy- rozgrzewający (uwielbiam!!!), grejfrutowy, jałowcowy, gerianowy- trzeba by sprawdzić w wykazie jakie jeszcze są antycell, teraz nie pamiętam więcej.Mieszamy. Może stać długo: nie zepsuje się, sól nie rozpuści się.Przy każdej kąpieli wymasować dotknięte ,,paskudztwem" miejsca. Wygładza zauważalnie, dodatkowo skóra zostaje nawilżona dzięki oliwce.
    • Gość: K Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? IP: *.sinus.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 21:45
      Peeling do ciała :
      - kawa ( moga byc fusy po wypitej kawce )
      - cynamon
      - zel pod prysznic
      MIeszamy wszystko razem , nakladamy na gabeczke lub lapkami wcieramy w cialko.
      Rozgrzewa , usuwa martwy naskorek , skora jest gladziutka jak nigdy :-)

Pozdrawiam
    • wodnapanna Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 19.09.04, 20:53
      Podciągam wątek.
      • piochosa Re: Mam pomysł. Co Wy na to??? 20.09.04, 04:50
        Ja zaczelam na dobre eksperymentowac z fusami z kawy. Dzisiaj wymyslilam cos
        takiego.
        Kupilam w sklepie cocoa butter jest konsystencji wosku do wlosow nabralam
        troche do rak na to wysypalam fusy po wypitej kawie i zaczelam wsmarowywac w
        nogi potem splukalam prawie zimna woda. Skora byla wspaniale napieta lepiej niz
        po vichy d-stock.
        Nie wiem czy w poslce mozna dostac taki specyfik jak cocoa butter tu w usa jest
        powszechnie stosowany szczegolnie przez kobiety w ciazy bo zapobiega rozstepom
        i doskonale zatrzymuje wode w skorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka