Dodaj do ulubionych

Pasta bez fluoru

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:00
W moim mieście do wody wodociągowej dodają fluoru. Przez to stosowanie past do zębów i innych produktów z fluorem prowadzi do fluorozy objawiającej się białymi, a potem brązowymi plamami na zębach. Szkliwo staje się wtedy słabe. Skutkiem tego większość mieszkańców ma "plamisty" uśmiech. Największy problem jest z tym, że nie mogę nigdzie znaleść żadnej pasty bez fluoru. Kiedyś używałam Mint Perfekt firmy Ziaja, ale teraz jej nie ma. Na moich zębach są już widoczne kredowe plamki i boję się, że staną się brązowe. Nie mogę w zupełności zrezygnować ze spożywania tej wody. Może ktoś zna jakieś pasty bez fluoru? Będę bardzo wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ny Re: Pasta bez fluoru IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:13
      no wlasnie, tez tym bylabym zainteresowana. Moze ktos wie o takiej pascie?
    • Gość: len Re: Pasta bez fluoru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 22:16
      www.ajona.pl/ajona.htm
      Bardzo lubię tę pastę, używam jej bardzo chętnie. Już po pierwszym użyciu czuje
      się, że zęby są niezwykle czyste, po prostu wreszcie naprawdę czyste :) W
      każdym razie dostarcza nieco innych wrażeń, niż inne popularne pasty do zębów.
      Może przez ten mocznik w składzie, nie wiem. Głowy nie dam, że nie ma w niej
      fluoru, najlepiej, zanim ją kupisz, poproś, aby pani w aptece sprawdziła jej
      skład. Na stronie fluor nie został wymieniony.

Pozdrawiam!
      • Gość: len PS. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 22:18
        Acha, Ajona do nabycia niemal wyłącznie w aptekach.
        • Gość: r Re: PS. IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:31
          slyszalam, ze ajonu nie mozna uzywac zbyt czesto! Cos ma w skladzie takiego, ze
          dentysta odradzil uzywania codziennego. Chociaz, przyznaje, pasta jest b.dobra.
      • Gość: Elanor Re: Pasta bez fluoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 23:36
        Dziękuję za odpowiedź. Ile ta pasta kosztuje? Może ktoś zna jeszcze inne? I czy rzeczywiście Mint Perfekt wycofali z produkcji? Na stronie Ziaji nie ma tej pasty i w sklepach dawno już jej nie widać.
        • Gość: len Re: Pasta bez fluoru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 01:05
          Ajona kosztuje około 10 zł jeśli dobrze pamiętam. Pasta jest w małej tubeczce,
          ale wydajna - skoncentrowana, używa się jej znacznie mniej, niż zwykłych.

Może jeszcze coś z Tołpy? Nie znam tych past, nigdy nie używałam, ale skoro
          mówisz, że Ziaja robi pasty, o czym nie wiedziałam, i bez fluoru, to może i
          Tołpa?
          www.torf.pl/produkty_grupa.php?id_grupy=2 - na lewym marginesie link do
          każdej z past ze szczegółowym opisem.

Pozdrawiam!
    • naila Re: Pasta bez fluoru 24.09.04, 07:46
      Poszukaj w zielarskich sklepach. Herbapol chyba robi taką pastę do zębów, ale
      to do sprawdzenia :)
    • Gość: m Re: Pasta bez fluoru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 12:32
      Fluoroza pojawia sie wtedy gdy nadmiar fluoru jest w momencie rozwoju zeba.W
      pozniejszym okresie zycia nadmiar fluoru ma wplyw na nasze zdrowie a nie zeby
      Pozdrawiam
      • Gość: Elanor Re: Pasta bez fluoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 17:52
        Czyli na moich zębach nie pojawią się te brązowe plamy, które ma większość moich znajomych? Cieszę się.
    • Gość: m Re: Pasta bez fluoru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 19:26
      moze masz osad lub kamien?
      • Gość: Elanor Re: Pasta bez fluoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:42
        Mam osad. A tak przy okazji to wiesz może ile kosztuje profesjonalne czyszczenie zębów?
        • Gość: Elanor Re: Pasta bez fluoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:15
          Może ktoś jeszcze coś poradzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka