Dodaj do ulubionych

Piegi-skąd one sie biorą??

IP: *.iweb.pl 09.05.02, 14:27
Zastanawiam się nad tym problemikiem juz jakiś czas...skąd one się biorą i czym
tak naprawdę są, a z tego co czytałam, nie zawsze można powiedzieć, że są one
odziedziczone po przodkach, nie zawsze muszą być to uwarunkowania genetyczne.
Są to na pewno jakieś zaburzenia, ale czego??Czy są one zlepkami zbyt dużej
ilości nagromadzonej melaniny...??Czy ktoś ma jakieś szersze informacje na ten
temat??Czekam na Wasze wiadomości. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: nula Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl / *.iweb.pl 09.05.02, 18:09
      Nikt z Was nie ma piegusków i nic nie wie na ich temat??
    • Gość: Basia Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atlantic.net 09.05.02, 18:15
      Powstają w wyniku zaburzenia procesu melanogenezy czyli tworzenia melaniny.
      Piegi są wynikiem nadmiernej koncentracji tego barwnika w penych miejscach
      skóry. Uaktywnienie procesu tworzenia melaniny może nastąpić w wyniku:
      - działania promieni UV
      -stanu zapalnego skóy
      -działania metali (złoto, srebro, miedź, żelazo)
      -działąnia gruczołów takicj jak przysadka mózgowa i gruczoły płciowe
      -niedobór witaminy A i PP, kwasu pantotenowego i foliowego.

• Gość: nula Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl / *.iweb.pl 09.05.02, 18:25
        To znaczy, ze w tych miejscach, bardziej uaktywnia sie ta melanina??Czyli mozna
        to nazwac nierownomiwrnym rozlozeniem barwnika??
        • Gość: Basia Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atlantic.net 09.05.02, 18:28
          Można tak to nazwać.
          • Gość: nula Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl / *.iweb.pl 09.05.02, 18:59
            A czy mozna w jakikolwiek sposob pomoc temu barwnikowi rowno sie rozkladac??Czy
            istenieja jakies mozliwosci powodowania "niesklejania" sie barwnika, a tym
            samym jego rownego w kazdym miejscu rozkladania??
            • Gość: Basia Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atlantic.net 09.05.02, 19:17
              Ja nie znam takich sposobów. Wg. mnie zaburzenia w pigmentacji skóry raczej
              wynikają z naszych skłonności genetycznych oraz zależą od układu hormonalengo.
              Melanina występuje w dwóch formach, to która forma i nas dominuje zalezy już
              od naszych genów, jedna z tych form bardziej sprzyja powstawaniu piegów jeśli
              więc akurat jest jej więcej w naszym przypadku to mamy do nich skłonności.
              Jedyne według mnie co możemy robić to chronić przez słońcem, starać się aby
              nasza dieta zawierała wystarczające ilości witamin, wykazano np , że witamina
              C działa hamująco na nadmierne wytwarzanie melaniny, może też warto używać
              kosmetyki z witaminą C.
              • Gość: Basia Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atlantic.net 09.05.02, 19:23
                Właśnie opracowuję temat pigmentacji skóry, samoopalaczy, środków
                przyspieszających opalanie, to ma być kolejna częśc słonecznej serii na
                wizaz.pl
                Wkrótce powinien się pojawić, więc moze znajdziesz tam więcej interesujących
                cię informacji.
                Pozdrawiam:))
                • Gość: nula Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl / *.iweb.pl 09.05.02, 19:28
                  Dziękuję serdecznie. Tak naprawdę trudno do końca to wszystko pojąć...jak np.
                  działa nasza skóra, co się pod nią dzieje, itd. A jeśli chodzi o tę witaminę C,
                  to hamowanie oznacza nadnierne wytwarzanie melaniny w określonych miejscach??
                  Ale jeśli ktoś już ma te piegi, to przecież witamina nic już nie zmieni...
                  • Gość: Basia Re: Piegi-skąd one sie biorą?? IP: *.atlantic.net 09.05.02, 19:33
                    Tak jak ci pisałam, w zasadzie nie ma niestety skutecznej metody by
                    zlikwidować piegi które już istnieją, wczoraj też pojawił się tutaj wątek o
                    przebarwieniach tam także wspominałam o piegach. Witamina C ma hamować
                    nadmierną pigmentację, czyliw bez obaw nie sprawi, że melaniny zabraknie, na
                    istniejące piegi wiele już nie pomoże, ale może pomóc by ich nie przybywało
                    więcej, poza tym brana w umiarkowanych dawkach tak do 500mg na pewno nei
                    zaszkodzi, a może pomóć na wiele innych spraw. Na temat tej witaminki też
                    znajdziesz tekst na wizażu.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka