Dodaj do ulubionych

zajady-POMOCY!!!

IP: *.alaska.ds.polsl.gliwice.pl 10.05.02, 16:16
po obu stronach ust w kącikach zrobiły mi się zajady.wygląda to paskudnie i
troche boli. czy znacie jakieś sposoby na szybkie pozbycie sie ich??? prosze o
jakieś rady.czy picie drożdży cos pomoże?? z góry dziękuję za rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.atlantic.net 10.05.02, 17:12
      Picie drożdży też jeste dobrym wyjściem, bo są one bardzo bogate w cały
      komplet witamin B, ponadto ja stosowałam jeszcze witaminę B6 płynną w
      ampułkach, którą nakładałam bezpośrednio na pęknięte kąciki ust. W aptece
      sprzedano mi dwie ampułki, dostałam je bez recepty, ale było to parę lat temu.
      A tak na przyszłość to łykaj stale jakieś multiwitaminki, bo zajady świadczą o
      braki zwłaszcza witamin z grupy B, możesz też regularnie pijać drożdże lub
      brać gotowe tabletki z drożdży piwowarskich np Levitan, Dromin, Huavit, jest
      ich obecnie całe mnóstwo.
      • Gość: renia Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.radio.com.pl 10.05.02, 17:53
        Jeśli chodzi o zaleczenie ranek to polecam maść Lorinden C. Niestety chyba jest
        na receptę, ale powinna ci go przepisać zwykła internistka. Jest na bazie
        sterydów więc nie można używać go nadmiernie i co najważniejsze - nie może
        dostać się do buzi, to znaczy przeniknąć do błon śluzowych.
    • Gość: justy Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.02, 18:35
      Zażywaj vit. B complex (pierwszego dnia 3*3tbl, potemwg. wskazń na pudełku),
      popękane kąciki możesz posmarować maścią Purex (oparta na wyciągu z jeżówki,
      działa gojąco) lub Maścią witaminową gojącą, dobrzeby było połykać przez jakiś
      czas vit A+E.
      PS Odradzam Ci stosowanie wspominanego ostatnio Lorindenu (to maść sterydowa,
      na receptę).
    • Gość: emka Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 22:59
      Pani w aptece poleciła mi Dernilan-zgodnie z ulotką tę maść stosuje się na
      pękające pięty... Z zajadem poradziła sobie błyskawicznie! I oczywiście do
      tego maksymalne dawki wit.B Complex.
      • Gość: daggy Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.chello.pl 10.05.02, 23:05
        A mi oprócz drożdży i witaminy B6 dermatolog przepisała maść clotrimazol,
        poniewaź jej zdaniem zajady to zakażenie grzybiczne. Zeszło b. szybko.
        • Gość: nula Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.iweb.pl 11.05.02, 10:10
          A ja polecam przyjmowanie duzej dawki tylko witaminy B2, bo to jej brak
          powoduje pekanie kacikow ust. Ja tez czesto miewam ten problem, biore od razu
          okolo 6 tabletek w ciagu dnia tej witaminki, kaciki smaruje najczesciej plynem
          po goleniu mojego meza i bardzo szybko skutkuje, w ostatnim czasie zauwazylam,
          ze od momentu pekniecia do wyleczenia calkowitego mija u mnie najwyzej dwa dni,
          ale najczesciej nastepnego juz jest bardzo dobrze. Pozdrawiam
    • deczi Re: zajady-POMOCY!!! 11.05.02, 13:35
      Gość portalu: aga napisał(a):

> po obu stronach ust w kącikach zrobiły mi się zajady.wygląda to paskudnie i
      > troche boli. czy znacie jakieś sposoby na szybkie pozbycie sie ich??? prosze o
      > jakieś rady.czy picie drożdży cos pomoże?? z góry dziękuję za rady

W zeszłym roku miałam ten problem dokładnie od 1 stycznia do początków czerwca...
      Wyglądałam jakby mi sok z buraków wyciekał z ust... Łykanie tabletek różnego
      rodzaju (również wit. B) nic nie pomogło. Dopiero posmarowanie żelem służącym do
      odkażania rąk ;-) zadziałało błyskawicznie. Żel był z Galaxy Club, ale nie
      pamiętam nazwy. Kuracja może nieco drastyczna i początkowo bolesna, ale w 100%
      skuteczna. Od tamtej pory nie ma problemu (wcześniej regularnie co dwa-trzy
      miesiące, aż do tego prawie półrocznego maratonu).
      Pozdrawiam

• Gość: CASPER Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.clan.pl 13.05.02, 10:37
      Zajady powstają nie tylko w związku z brakiem witamin. Ja miałam je w
      dzieciństwie notorycznie po zjedzeniu czegoś poza domem (cudzymi sztućcami)i
      widzę że moje dziecko ma to samo. Mnie pomaga (bo nadal czasem mi sie
      przydarzają) Cholrchinaldin H bez recepty.
    • Gość: justy Re: zajady-POMOCY!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 22:06
      Klasyczne zajady to owrzodzenia powstające w kącikach ust z pęknięciami skóry i
      czerwieni wargowej w kącikach ust. Spowodowane są niedoborami witamin z grupy
      B: głównie ryboflawiny i pirydoksyny, a także toważyszą innym hipowitaminozom.
      Dlatego standardowo stosuje się vit B Complex oraz środki wysuszające i
      przyspieszające gojenie: Alantan, Dermosan, Echinapur, Pasta Zinci,Purex...

Bardzo odobne objawy mogą towarzyszyć infekcjom spowodowanym, np. przez
      drożdżaki. Wtedy pomagają środki dezynfekujące (chociażby żel Galaxy Club czy
      płyn po goleniu, o których pisału dziewczyny) lub mocniejsze środki na receptę
      jak wymienione wcześniej: Chlorchinaldin H (połączenie środka antyseptycznego
      ze sterydem) czy Lorinden C (połączenie sterydu ze środkiem antyseptycznym).
      Dlatego zajady na które na działają witaminki dobrze jest pokazać lekarzowi.
      Acha, zmiany "zajadopodobne" często towarzyszą cukrzycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka