Gość: mala IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:26 czy to mozliwe aby spotkalo to osobe w wieku 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: azja Re: rak piersi IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 12:45 mozliwe, moja kolezanka miala 15 lat. czytalam Twoj post na Zdrowiu Kobiety, nie przejmuj sie na zapas, to prawdopodobnie torbielki. ale idz koniecznie do lekarza, niech Cie zbada palpacyjnie i da skierowanie na USG. nie daj sie zbyc slowami :-) trzym sie cieplo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala nie biore tabletek :( IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 27.02.05, 12:46 i nigdy nie bralam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francuzeczka Re: nie biore tabletek :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:26 azja napisala ze to prawdopodobnie torbielki a nie tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: nie biore tabletek :( IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.02.05, 15:02 koniecznie zrob mammografie piersi, to nie boli ani nie jest jakies upokarzajace, zwykle jakby przeswietlenie. zapewne masz tylko torbielki badz luszczaki, powiekszone tkanki, ale to nic powaznego. im szybciej pojdziesz tym lepiej. :) trzymaj sie cieplo i idz do lekarza w tym tygodniu. zreszta mozesz sama najpierw pojsc na mammografie, w prywatnym gabinecie zrobia ci szybciutko i bez kolejek, no ale odplatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_80 Re: rak piersi 28.02.05, 11:01 Pewnie jest to możliwe ale prawdopodobieństwo jest niewielkie. Jeśli wyczuwasz jakieś guzki to moga to być np. włókniaki. Jednak najbezpieczniej będzie gdy udasz się do lekarza i na usg piersi (na mamografie, którą ktoś tu doradzał jesteś za młoda). Jeszcze jedno, jeśli guzek który wyczuwasz jest zwarty, tzn. wyczuwasz go dokładnie a nie jest to rodzaj galaretowatej, niezwartej masy (mam nadzieje, ze w miare jasno to opisalam) to najprawdopodobniej jest to właśnie jakiś niegroźny torbiel. Jednak wszelkie wątpliwości rozwieje lekarz. Sama przeżyłam chwile grozy i czarne wizje ponad rok temu, na szczęście guzek okazał się własnie niegroźnym włókniakiem, dziś pozostała po nim tylko niewielka szramka na piersi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: rak piersi IP: 83.238.13.* 28.02.05, 12:14 musisz koniecznie udac sie do lekarza tam zrobia ci USG - bo dla mlodych osob to tylko USG. Potem ewentualnie czeka sie biopsja i wyciecie. Ale nie martw sie mozna to wszystko przezyc - sama jestem juz po, przezywalam to w listopadzie 2004 r.Moze sie nawet okazac, że nie muszisz miec tej zmiany wycinanaj bo nie jest duza itp. i bedziesz pod obserwacja.najlepiej idx do onkologa, który zajmuje sie tylko piersiami - ma wtedy najwieksze doswiadczenie a to jest chyba najważniejsze. Bedzie dobrze !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keti Re: rak piersi IP: 213.76.135.* 28.02.05, 12:25 jedynie wizyta u lekarza uspokoi cie zupelnie.mialam to samo rok temu.wyczulam sobie dosyc duzego guzka w gornej cz.piersi.nie spalam cala noc, ale zaraz nast.dnia poszlam do ginekologa.zbadal mnie i dal skierowanie na bippsje.jak sie dowiedzialam jest to jedyna, wykluczajaca w 100% metoda badania.daje obraz tkanki, tego z czego jest "zrobiony" guzek.czy sa to zmany nowotworowe czynie. badanie jest niestety nieprzyjemne, ale mimo wszystko polecam. aha!w wiekszosci przypadkow, szczegolnie w tak mlodym wieku wiekszosc zmian w piersiach nie ma charakteru nowotworu.szczegolnie jezeli sa to guzki wieksze, łatwo wyczuwalne i pojewily sie nagle.zobaczysz, wszystko bedzie dobrze!jestem pewna i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś