Dodaj do ulubionych

maść Emla-kilka pytań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:11
1.czy jest na receptę?(słyszałam,ze tak,ale ze mozna sie dogadac z farmaceuta;)
2)czy ktoś stosował przy depilacji bardzo wrazliwych części ciała?(tzn bikini
depilatorem np)
3)po jakim czasie następuje znieczulenie i po jakim czasie mija?nie
chciałabym,aby w trakcie depilacji minęło
4)jaka cena/pojemność?
5)jaka wydajność?tzn ile na całe nogi,ile na bikini itp
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: maść Emla-kilka pytań IP: 213.241.34.* 20.03.05, 14:18
      na receptę
      umożliwia osiągnięcie efektu znieczulenia skóry do głębokości 3-5 mm po
      miejscowym zastosowaniu kremu pod o p a t r u n k i e m o k l u z y j n y m
      (minimum 60 min ekspozycji), a efekt analgetyczny utrzymuje się jeszcze przez
      około 60-120 min po usunięciu kremu.

znieczulenie całych nóg odpada; nie mozna smarować dużych powiezchni-> były
      przypadki śmiertelne po posmarowaniu dużej powierzchni ciała- ostatni kilka
      tygodni temu.

jest droga. ma dwie pojemności: 5g i 30g
      • Gość: vikka Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:32
        rozumiem,że w czasie 1-2h powinnam zdążyć z depilacja:)

jaki składnik ona zawiera?lidokainę?(gdzies znalazłam takie info)

jeśli nie można smarowac duzych powierzchni,to czy mogę np wydepilować bikini,za
        kilka dni łydki?jaki odstęp czasowy powinnam zachować,żeby było w miarę bezpiecznie?
        • Gość: justy Re: maść Emla-kilka pytań IP: 213.241.34.* 20.03.05, 14:40
          1 g kremu zawiera: 25 mg lidokainy, 25 mg prilokainy.

jedna łydka to jest już za duża powierzchnia.
          • Gość: vikka Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:20
            dzięki za info:)poszukam czegoś na ten temat w indeksie leków:)))
            • Gość: izka Re: maść Emla-kilka pytań IP: 80.51.79.* 20.03.05, 17:24
              Justy, a co powiesz na zastosowanie tejże maści jako znieczulenie przed
              wykonaniem tatuażu - małego, na brzuchu?
              • Gość: justy Re: maść Emla-kilka pytań IP: 213.241.34.* 20.03.05, 17:35
                jeśli jest mały, powiedzmy do ok. 10 cm średnicy, to OK
                • Gość: izka Re: maść Emla-kilka pytań IP: 80.51.79.* 20.03.05, 21:53
                  dziękuję za odp. ;)
                  • Gość: maxi Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:47
                    EMLA jest BEZ RECEPTY!!!!
                    • Gość: maxi Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:48
                      Działanie znieczulajace następuje już po 20-30 min.
                    • Gość: justy Re: maść Emla-kilka pytań IP: 213.241.34.* 21.03.05, 10:55
                      jest na receptę. jeśłi kupiłas bez recepty, w żaden sposób nie zmienia to
                      faktu, że Emla ma status leku na receptę.
                      • Gość: maxi Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:00
                        Kupowałam kilkakrotnie, 4-5 razy. Kiedys brałam receptę a w lipcu ubiegłego
                        roku farmaceutka powiedziała, że nie jest już na receptę. Od tamtej pory
                        kupowałam bez recepty w róznych aptekach.
                        • Gość: justy Re: maść Emla-kilka pytań IP: 213.241.34.* 21.03.05, 11:06
                          hmm... myślę, że jako farmaceutka mam pewne wyobrażenie na temat statusu Emli.
                          jest na receptę.
                          epizody zakupu Emli bez recepty nie zminiają tego faktu, lecz jedynie dają do
                          myślenia na temat kondycji aptek itd.
                          • Gość: maxi Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:22
                            No to mi dałas do myślenia. Kupowałam emle w aptekach gdzie np. groprinosinu
                            bez recepty mi nie sprzedali. Ja też pracuję w branzy medycznej więc wypisanie
                            recepty nie stanowi problemu..chyba z ciekawosci to sprawdzę.
                            • Gość: inka Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:23
                              Ja kupowałam bez recepty tę maść. Kosztuje 20zł.
                              • Gość: XOXO Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 12:01
                                No cóż może była na receptę kilka lat temu. W zeszłym tygodniu potrzebowałam do
                                zabiegu i lekarka kazała mi kupić w aptece bez recepty. Nie miałam z tym
                                zadnych problemów. Działa po kilkunastu minutach a ok 10-20 minut po zabiegu
                                już odpuszcza. Pozostaje n jakis czas biała plama. Na nogi się chyba nie nadaje
                                bo jest to malutka tubeczka- zbankrutowałabyś.
                            • Gość: e całe bikini..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 15:21
                              a czy całe bikini na jeden raz to tez za duża powierzchnia...?
                              • Gość: justy Re: całe bikini..? IP: 213.241.34.* 04.07.05, 23:30
                                zapytaj lekarza
              • Gość: kaja Re: maść Emla-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:56
                coo?
    • Gość: vikka justy!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:00
      1.kupilam bez recepty(18zl,poznan)
      2.dostalam 2 jakies plastry i w ogole nie wiem co z nimi zrobic(moge sie
      domyslac,ze przykleic;)
      3.na tubce jest info,ze instrukcja wewnatrz opakowania(a zadnego opakowania nie
      było)
      4.czy te plasterki,ze wzgledu na to,ze jest ich malo mozna czyms zastapic(gdzies
      czytalam,ze dziewczyny uzywaja folii,tylko nie wiem jakiej)
      5.czemu słuzy ten plasterek?
      6.jak mam uzyc tej masci?na ile czasu?sa rozne wersje:)
      chce depilowac sobie bikini(woskiem),czy jak zacznie dzialac moge ja zmyc(bo
      inaczej wosk sie nie przyklei dokladnie)czy tylko przysypac talkiem?
      • Gość: vikka Re: justy!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 20:33
        ja to musze podbic,bo planowany"zabieg"juz jutro:)
      • Gość: justy Re: justy!!!!!!!! IP: 213.241.34.* 23.03.05, 21:25
        to, co napisałam w pierwszym poście, to cytat z ulotki.
        skoro w aptece sprzedali ci maść, to mają też obowiązek dodać ulotkę- możesz
        tam wrócić i jej zażądać.
        • Gość: justy Re: justy!!!!!!!! IP: 213.241.34.* 23.03.05, 21:27
          plastry Tegaderm, które dostałaś służą właśnie do robienia opatrunków
          okluzyjnych. czyli smarujesz się maścią i przyklejasz na to plaster tegaderm.
        • Gość: vikka dzieki(n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 09:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka