Dodaj do ulubionych

interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzicie?

IP: 217.153.87.* 29.03.05, 14:41
165 cm ok 50 kg, nie jestem gruba, ale nie jestem na pewno chudzielcem i nie
przypominam anorektyczki, przeciwnie na udach niestety "troche" cellulitu,
lydki niczego sobie no i co zjem to zaraz widac w postaci odstajacego
brzucha, no a jak siadam to spokojnie 2 (czasem 3 :/) "oponki" sie robia,
BMI=18.36 czyli NIBY niedowaga (!) bo od 20 jest norma, wg mnie jakas ta
interpretacja beznadziejna dopiero wazac 55 kg weszlabym w norme
Obserwuj wątek
    • Gość: agda Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.lo.icsa.pl / 212.244.249.* 30.03.05, 08:31
      Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę wiek. Jeśli masz mniej niż 20 lat drobną budowę
      to ważąc nawet 45kg nie jesteś chuda, ale jeśli masz 40 lat, to przy tym
      wzroście ważąc 50kg jesteś super szczupła laska
      • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 08:46
        mam 21 lat, co smieszniejsze, wg BMI ciagle bede w normie nawet wazac 68 kg,
        czyli o .... 18 kg wiecej niz teraz, nie urazajac nikogo kto tyle wazy powiem
        tylko ze ja sama osobiscie nie wygldalabym za ciekawie...
        • slotna Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi 02.04.05, 02:00
          Ja mam 163 i 68kg to dla mnie zupelnie przyzwoita waga - jestem naprawde
          umiesniona (sport), mam duzy biust i ogolnie jestem mocno zbudowana. Oczywiscie
          wole wazyc moje "idealne" 58, ale wazylam i 70, i tez nie wygladalam jak slon.
          BMI to sprawa orientacyjna, pamietajcie!
    • Gość: ekler Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.kim.pl / *.kim.pl 30.03.05, 10:20
      w bmi nie chodzi o wyglad,tylko o negatywny wplyw wagi na zdrowie,jesli jego
      wartosc jest ponizej 25,to znaczy,ze wszystko jest w porzadku.a niedowaga tez
      jest niezdrowa...
    • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 30.03.05, 11:24
      o zgadzam sie z tym w 100% najlepszym mierniekiem sa wymiary!!bo w koncu to
      jest widzialne a waga to zalezy od kosci miesni tluszczu i wody wiec dla mnei
      to tez totalna beznadzieja zauwazylam ze nieraz czy waze 42 czy 44kg wymiary i
      tak mam te same oczywiscie w neiwielkim stopniu mzoe to byc jakis miernik ale
      nei powinien byc jedynym bo przez to ciagle kroluja jakies glodowki dzieki
      ktorym w 2 tygodnie pozbywamy sie zalozmy 5 kg z czego 90% to woda czy miesnie
      a o skutkach nei wspomne
      • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 12:50
        jednym słowem rady w stylu 'sprawdz swoje bmi dowiesz sie czy wazysz
        odpowiednio' sa do niczego :P już bardziej mi odpowiada patrzenie na tabelkę na
        tej stronie: www.sfd.pl/temat112466/ tu są jakieś w miare sensowne
        przedzialy wagowe
        • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 30.03.05, 13:46
          no wlasnie ta tabelka jest super oczywiscie dla mlodych dziewczyn i sa tu
          pokazane idealne wymiary czyli jesli sie wniej nie miescisz to wcale nei
          oznacza ze jestes za gruba czy za chuda po prostu to sa wymiary okreslone na
          podstawie gustow facetow i rzeczywiscie tak jest wiem to po sobie bo moje
          wymiary diamtralnie sie zmienialy na przestrzeni ostatniego roku...
        • Gość: beata Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 14:29
          a mnie sie wydaje ze i BMI i ta tabelka sa do dupy :)
          BMI - bo nie bierze w ogóle pod uwage naszego typu budowy ( ale jak juz ktos
          wspomniał tu nie chodzi o wymiary czyli zgrabnosc tylko o zdrowie )
          poza tym w BMI w ogóle nie bierze sie pod uwage stosunku miesni do tłuszczu !
          a wiadomo ze tłuszcz jest lzejszy wiec moze sie zdazyc ze grubsa osoba bedzie
          wazyc mniej lub tyle co chudsza ( tego samego wzrostu oczywiscie),poniewaz ta
          chudsza bedzie bardziej umiesniona a nie otłuszczona...
          - a jesli chodzi o tabelke to tez mi sie nie podoba gdyz na swoim przykładzie,
          przy wzroscie 172 waze 57 kg i moje wymiary to 88-68-94, a wedługtej tabelki
          powinno byc 88-64-90,a jak kiedys wazyłam 55 i mialam takie wymiary to byłam
          taka chuda ze nie mogłam na siebie patrzec :) pzdr.
          • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 14:34
            a w ogole na co nam te wszystkie tabelki i obliczenia, najlepszym wskaznikiem
            czy dobrze czy zle wygladamy jest reakcja naszego faceta na nasze cialko a jak
            nie reakcja faceta to zwyczajna ocena samej siebie w lustrze
            • Gość: beata Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 14:39
              własnie zapomniałam dopisac ze tylko LUSTRO jest prawdziwym wyznacznikiem
              zgrabnej sylwetki !
          • Gość: lili202 do Beaty IP: *.ls.net.pl 30.03.05, 15:17
            widzisz wlasnie wg tej tabelki miescisz sie zobacz ze tam sa 3 przedzialy wiec
            masz idealna figure bo kazdy wymiar sie lapie tyle ze jeden na sylwetke bardzo
            szczupla a inny na budowe mocna czyli sportowa wiec to chyba nie taki najgorszy
            miernik
            • Gość: beata Re: do Beaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:27
              hmm...tylko ze wg wzrostu i wagi 172 i 57 czyli "budowa szczupla",powinnam
              miesc w obwodach 88-64-90
              a ja mam 88-68-94 to znaczy ze z brzucha i bioderek przydałoby sie troche
              zrzucic, albo tez urosnąc w piersiach:) pozdro
          • Gość: andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:27
            brawo!! w 100% popieram!!
        • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 01.04.05, 08:12
          nie wiecie dlaczego skasowali to forum sfd????tam bylo duzo ciekawych artykulow
          nie tylko o wymiarach:/
        • Gość: Andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:21
          no niestety ale ta tabelka jest bezsensowna:
          1.pominmuy milczneim fakt ze przecialy zanizone
          2. uwzglednienie 3 typow budowy
          3. jak sama publikujaca ja napisala sprzed 15 lat- wiec bardzoa ktualne
          4. nie uwzglednia wieku
          5.aktwynosci fizycznej danej osoby
        • Gość: andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:25
          a spojrzalas na 2 tabelke z wymiarami?
          jest bez sensu!!! ktora dziewczyna majaca 180 ma np nogi krotsze niz 1 metr? ja
          osobicie takiej nie znam , pozatym sa mocno zanizone .sprobuj wyobrazic sobie
          mocno zbudowana osobe o podanych przez nich wymiarach - nie da sie. to bedzie
          wiotka kobietka:)
          • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 02.04.05, 13:54
            tu sie bierze pod uwage dlugosc od wewnetrznej strony a nie zewnetrznej!
    • Gość: Marzena Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:03
      Jasne, lustro i przeglądanie sie w nim najbardziej jest miarodajne dla
      anorektyzek, bulimiczek i innych przekonanych, że będą szczęśliwe tylko mając
      46 cm w udzie. Żenada.
      • Gość: beata Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:05
        ej no chodziło mi o zdroworozsadkową ocene normalnej a nie chorej osoby !
      • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 15:10
        w poscie chodzi tylko o to ze BMI nie jest zbyt odpowiednie jesli ktos chce
        sobie odpowiedziec na pytanie czy jest szczuply/gruby, a z tego co wiem w
        lustrze przegladaja sie nie tylko anorektyczki i bulimiczki - to dpiero poglad
        i zenada :P pozdrawiam
        • Gość: Marzena Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:15
          A czy ja gdzieś napisałam, że lustro i przeglądanie sie w nim jest TYLKO dla
          anorektyzcek? Nigdzie. Czytaj dokładnie. Napisałam, że u nich akurat ta miara
          szczupłości nie jest miarodajna. A to różnica. Pozdrowienia!
          • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 15:19
            ja tam sie doczytałam krytyki lustra :) ale moze nie... tylko spokojnie :P ale
            fakt ja tam w sumie wole opinie faceta, bo co do lustra to ja tam nie jestem
            nigdy obiektywna, chyba kazda z nas zawsze patrzy na siebie duzo bardziej
            krytycznie niz wszyscy inni, no i jesli mowa o opinii faceta to bron boze nie
            chodzi mi o pytanie go: "ej sluchaj jak ci sie podobaja moje uda? nie za
            grube?" tylko ogólnie to sie czuje
            • Gość: beata Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:30
              hehe..a mi moj facet mowi ze powinnam zgrubnac w rekach :),tylko nie rozumie ze
              aby zgrubnac w rekach najpierw mi przybedzie w udach i brzuchu :),wiec jednak
              preferuje lustro;) pozdr.
              • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 15:34
                ja to nie mam nic za chudego chyba :) a przynajmniej nic wyrazie
                chudszego/grubszego niz inne czesci ciala, chociaz moze... tak jak usiade to
                jednak waleczki tluszczu na brzuchu sa najgorsze
            • Gość: Andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 30.03.05, 16:26
              no dokladnie Karolla mi sie zawsze jak patrze w lustro wydaje ze tylek i uda to
              najgorsze czesci mojego ciala (czyli za grube) a tu ostatnio sie tyle
              nasluchalam komplementow odnosnie wlasnie tych czesci ciala (i to od facetow)
              ze bylam w szoku i sie nie moglam nadziwic dlaczego piersi ktore u siebie
              bardzo lubie musialy ustapic miejsca tylkowi nadal jak patrze w lustro jest to
              dla mnie neipojete no ale coz...
              • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 16:41
                wiedza co mowia czasem ci faceci :) ja np nie cierpie swoich stóp, nie wiem
                czemu, sa normalne jak kazde inne, ale po prostu no nie lubie stóp i tyle -
                takiego mam hopla, a moj facet non stop chce ogladac moje stopy he he he
                • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 30.03.05, 23:00
                  to chyba tez tak na przekor ze jak sie chce cos ukryc i oni to widza to sie
                  specjalnie przypatruja
                  • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 23:21
                    podobno zawsze pociąga to co niedostępne lub malo dostepne, a z tym na przekor
                    to masz racje, jak wlasnie czegos nie lubie to moj chlopak ciagle mi mowi ze
                    nieprawda ze to wlasnie jest najlepsze i mam to eksponowac a ja wtedy sobie
                    mysle "gdzie on ma oczy" :)
          • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 30.03.05, 15:19
            zapomniałabym! również pozdrawiam :)
      • Gość: Elfka Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 10:01
        No jasne że popieram.Jeśli ktoś nałogowo patrzy w lustro,trzęsąc się ze strachu
        że zobaczy 1 cm więcej w obwodzie ciała,to niekoniecznie musi być nawet
        anorektyczką.To już jest totalna obsesja,którą chyba trzeba leczyć...Straszne
        mamy czasy ,gdzie miarą atrakcyjności człowieka jest chuda figura.Obłęd!
        • Gość: andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:35
          tak dla ciekawych ta obsesja ma juz swoją nazwę - permareksja czyli
          uzależnienie od odchudzania sie. Taka osona przewaznie ma prawidlowa mase ciala
          ale wciaz uwaza ze jest za gruba i odczuwa ciagla potrzebe odchudzania. nie
          potrafi jesc normalnie, ciagle jest na diecie chco nie musi
    • Gość: grubakostka tabela IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.03.05, 23:26
      a co, jeśli w kostce mam "nieco" za duzo? i to nawet więcej niż nieco-
      wg.tabelki? Jak schudnąć w kostce, bo to chyba nie jest łatwe :) pozdr
      • Gość: lili202 Re: tabela IP: *.ls.net.pl 31.03.05, 08:00
        ja sie kostka w ogole nie przejmuje kto na to patrzy!?tez mam za duzo i dlatego
        zastanawiam sie czy to rzeczywiscie chodzi o kostke u nogi ale powiedzmy ze dla
        mnie najwazniejsze wymiary to biust talia biodra udo i lydka i tylko na to
        zwracam uwage pozdro!
        • Gość: Karolla Re: tabela IP: 217.153.87.* 31.03.05, 09:03
          oj moim kompleksem to łydki ostatnio głównym są mam wrażenie że wyglądają jak
          powiększenie udka z kfc :P
        • Gość: lili202 Re: tabela IP: *.ls.net.pl 31.03.05, 09:54
          a i jeszcze ramiona ewentualnie kolano
          • Gość: andzia Re: tabela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:39
            ja tam mam z was najwiekszy problem. moim problemem jest brak kompleksow na
            punkcie jakichkolwiek czesci ciala, nie mam czesci z ktorych bylabym
            niezadowolona ....o ja biedna nieszczesliwa, i co teraz zrobic?;( nie mam na co
            narzekac...buuu
    • maritt Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi 31.03.05, 23:50
      wracajac do tematu BMI: to NIE JEST wskaznik tego, jak ktos WYGLADA- tzn.
      grubo/szczuplo/chudo etc etc. on jest stosowany w celach medycznych- norma to
      20-25 (ale tez widzialam normy 18.9-24.9). BMI pow. 25 to m.in. wieksze
      prawdopodobienstwo zawalow i udarow mozgu, a ponizej 20, to m.in. wieksze
      ryzyko zachorowania na raka zoladka. no i tyle. proporcje ciala proporcjami,
      BMI jest po prostu do oceny czegos innego :)
      • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 01.04.05, 08:02
        jednym slowem nie ma idealnego miernika zreszta duzo tez zalezy od gustow
        przeciez swiat jest dlatego piekny ze nie wszystkim sie podoba to samo bo gdyby
        tak bylo to ponad polowa ludzi bylaby starymi pannami i kawalerami
        • Gość: Karolla Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: 217.153.87.* 01.04.05, 08:44
          jednym słowem BMI nie jest beznadziejne, tylko mylnie zostało wg. mnie przyjęte
          za właśnie wyznacznik co szczupłe a co nie
    • Gość: Andzia Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 01:15
      Kotku cellulit maja nawet chude osóbki kwestia tryby zycia i ilosci stresow a
      nie tylko tego na ile wskazuje waga. Powiem jedno co za róznica czy 18 czy 25?
      jesli czujesz sie dobrze w swojej skorze poprostu olej to! a co do BMI samo
      jego policzenie nie wystarczy jakos sie jeszcze mierzy podbno stosunek tkanki
      tluszczowej do miensiowej czy jakos tak. wydaje mi sie ze dopiero to moze dac
      dostatevzny obraz. pozatym - licząc swoej BMI większosc ludzi nie bierze pod
      uwage klu czynnikow kotre brac powinna norma 20-25 jest bardzo seroka ( rzedu
      ok.15 kg tolerancji) ale uwzglednai osoby o roznym typie budowy i wroznym
      wieku. pozatym zauwaz ze sporotwcy miewaja bmi wieksze niz 25 a grubi napewno
      nie sa. a co do oponek ....Ja mam BMi=22 i sani jednej niezaleznie jak usiądę.
      to kwestia wycwiczenia miesni a nie wysokosci BMI.
      • Gość: lili202 Re: interpretacja BMI jest beznadziejna nie sądzi IP: *.ls.net.pl 02.04.05, 13:51
        to chyba tylko ciezarowcy w stylu Agaty Wrobel moga miec tak wysokie BMI no nie
        przesadzajmy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka