Dodaj do ulubionych

Długie farbowane włosy

27.04.05, 09:04
Mam długie (prawie do pasa) farbowane włosy. Na końcach są trochę
podniszczone, ale regularnie je podcinam. Poza tym końce są suche, a przy
skórze głowy mocno się przetłuszczają. Jakie konkretnie specyfiki mogę
stosować? Dodam, że szampony i odżywki do włosów mieszanych na moje nie
działają.. Siano na końcach a strąki na górze... Poza tym mam duże problemy z
rozczesywaniem, jeżeli stosuję odżywkę ze spłukiwaniem.. Zależy mi na tym,
żeby mieć długie i piękne włosy, ale mycie codziennie lub co drugi dzień
zaczyna mnie wykańczać..
Jeśli nie można pisać nazw produktów to proszę o odpowiedzi na maila..
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: Długie farbowane włosy 23.05.05, 09:05
      Witam
      Myslę, że delikatny, nawilżający szampon byłby odpowiedni dla twego typu
      włosów. Mycie co drugi dzień a nawet codzienne nie jest przeciwwskazane jeżeli
      zachodzi taka konieczność a włosy przy tym są traktowane delikatnie (odpowiedni
      szampon, minimalna, niezbędna ilość kosmetyków, delikatne rozczesywanie i
      układanie fryzury). Wypróbuj któryś z szamponów przeznaczonych do częstego
      mycia (np. z Pantene szampon, Kompleksowa Pielęgnacja) lub innej zaufanej
      firmy. Stosuj odżywki do spłukiwania. W wysuszone końce możesz wcierać
      niewielkie ilości kremu lub serum odżywczego (warto zapytać o takie preparaty u
      fryzjera lub w sklepach fryzjerskich).
      Pozdrawiam
      Oksana
      • szaninka Re: Długie farbowane włosy 23.05.05, 09:43
        na końcówki polecam serum na końcówki z Avonu,na przetłuszcające się włosy
        kosmertyki z Dory z zieloną glinką(odblokowuje pory skóry co pwoduje że skóra
        tak się nie pzretłuszcza,a włosy są zdrowsze bo mają więcej tlenu),poza tym na
        pzretłuszcajće się włosy jest wiele produktów najlpeij zakup te które są
        doetśpne w aptece. To trochę info,które4 znalazłam necie ,amm nadzieję że się
        przyda :
        Szampony: Sebo-balance Kerastase Specifique 60 zł/250 ml; System Professional
        Wella 45 zł/250 ml; Sebo-control L'Oreal Professionnel 36 zł/250 ml. Maski
        glinkowe: Curbicia Rene Furterer 114 zł/6 x 15 ml; regulująca System
        professional Wella 64 zł/125 ml (glinkę rozrobioną wodą mineralną na papkę o
        konsystencji gęstej śmietany nałóż na skórę głowy np. pędzlem do nakładania
        farby do włosów lub palcami; kładź ją na włosy dwa razy w tygodniu).

myj włosy łagodnym szamponem do codziennego stosowania do włosów
        przetłuszczających się z pH 5,5 (obojętny dla skóry), np. Node Bioderma 27,50
        zł/150 ml; Klorane Pierre Fabre 20 zł/200 ml Fructis Fresh Garnier 7,60 zł/250
        ml.

wa razy w tygodniu połóż na skórę głowy maseczkę drożdżową Zawiera ona pochodną
        siarki, która reguluje pracę gruczołów łojowych. Rozgnieć kostkę drożdży
        piekarskich, dodaj połowę szklanki mleka i wymieszaj na jednolitą rzadką masę.
        Papkę nanoś na skórę głowy wieczorem, pół godziny przed myciem głowy, po czym
        owiń głowę folią i ręcznikiem. Kuracja ma trwać miesiąc.

raz dziennie rób płukankę ziołową lub wsmarowuj tonik Przetłuszczającej się
        skórze głowy pomogą łopian, tatarak, pokrzywa, kora dębu, czarna rzepa i
        rumianek. Zioła te lekko ściągają skórę i zwężają ujścia gruczołów łojowych.
        Pobudzają też mikrokrążenie w skórze głowy (jest ona wtedy lepiej odżywiona i
        nawilżona, a praca gruczołów łojowych mniej intensywna) oraz działają
        antybakteryjnie.

Łyżkę lub dwie torebki suszonych ziół zalej litrem wrzątku. Odstaw na 15 minut,
        by otrzymać mocny wywar. Płucz włosy chłodnym naparem po każdym myciu.

lotion Seboradin Niger z wyciągiem z czarnej rzodkwi 12 zł/200 ml lub płyn
        Seboravit Farmona 8 zł/100 ml.

Dwa razy w tygodniu stosuj szampon głęboko oczyszczający Provictiol SVR 48
        zł/200 ml z mocznikiem (nawilża) oraz z kwasem salicylowym (działa lekko
        złuszczająco i dezynfekująco).

głęboko myjący Bio-active Ocerin Oceanic 22 zł/125 ml (zawiera mocznik) lub
        podobnie działający szampon regulujący wydzielanie sebum

do tłustej skóry głowy z olejkami cytryny Phytocedrat 37 zł/200 ml (olejki
        odkażają skórę i zapobiegają swędzeniu). Godne polecenia są też szampony: Sabal
        Ducray 38 zł/125 ml; Dercos Vichy 34 zł/200 ml; Tar Freederm 26,50 zł/150 ml;
        Selsun Blue 24 zł/125 ml.

Aptecznego szamponu używaj co trzy dni, na przemian ze zwykłym delikatnym
        szamponem do codziennego mycia włosów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka