Gość: justy IP: *.is.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 08:40 napiszcie dziewczyny może któraś z was ma doswiadczenie w zakresie obydwu:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bibi Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 10:59 Miom zdaniem plasterki, chociaż są drozsze. Z plastreów przedostaje się do krwi tylko tyle hormonów, ile organizm potrzebuje, natomiast tabletki przy długotrwałym stosowaniu bardzo obciążaja wątrobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:12 Ile kosztuja te plastrerki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:13 Nie wiem, ale z tego co się orienuję są na pewno droższe od refundowanych pigułek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.chello.pl 09.05.05, 11:21 ja stosowałam kiedyś pigułki, teraz plasterki i wszystkie argumenty poza ceną przemawiają na korzyść plasterków.Po pierwsze lepiej się po nich czuję, wzrosło moje libido(bo przy pigułkach zmalało do zera),nie muszę o nich pamiętać codziennie,moge pozwolić sobie na imprezki zakrapiane alkoholem(przy pigułkach było ryzyko że jeśli przesadzę z alkoholem mogę zwrócić pigułkę). a jeśli chodzi o cenę to zależy od apteki- od 50 do 63 zł.Ale ja myślę że warto wydać 60 zł na tę metodę antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 12.05.05, 18:30 jak imprezy sa problemem to mozesz brac pigulke rano, a balowac wieczorem, wiec zdazylaby sie wchlonac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir plastry kolo 60 zl tabletki <te lepsze... 09.05.05, 12:51 bo nie mowie tu o diane35> kolo 30 i wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.torun.mm.pl 10.05.05, 21:11 ok. 60/m-c Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Ani jedno ani drugie 09.05.05, 11:24 Jesli moge cos doradzic, to dziewczyny: dobrze sie zastanowcie zanim zdecydujecie sie na antykoncepcje hormonalna! Ja lykalam Cilest przez ponad 4 lata, teraz odstawilam, bo chcemy za jakis czas starac sie o dzieciaczka i mam wielkie problemy z powrotem do plodnosci :( Drugi raz nie popelnilabym tego bledu, wierzcie mi - nie warto. Dodam jeszcze, ze watrobe mam w oplakanym stanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 do pudoszki 09.05.05, 12:11 A jesli uda ci sie zajsc w ciaze czego ci goraco zycze,to po niej jaka metode zapezpieczania wybierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Ani jedno ani drugie IP: *.chello.pl 09.05.05, 12:18 a jesteś pewna że to właśnie przez tabletki?wejdź sobie na forum noworodki i tam dokładnie dziewczyny opisują że jedne mają problem z zajściem w ciąże inne nie i niekoniecznie musi to być związane z antykoncepcją hormonalną.Po za tym jaką metodę proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Ani jedno ani drugie IP: 5.5.* / 80.58.19.* 09.05.05, 12:23 Podpisuje sie pod poprzedniczka! Bralam tabletki przez 6 lat. Rok temu odstawilam i do dzis nie moge sie uporac z wypadajacymi wlosami, strasznymi wypryskami na twarzy, plecach i dekolcie, miesiaczki staly sie nieregularne, wiem, ze beda problemy z zajsciem w ciaze... Teraz biore leki, aby zaleczyc szkody, ktore wyrzadzily tabletki antykoncepcyjne. Odwiedzam czesciej niz bym chciala dermatologa, ginekologa i endokrynologa. Zaluje bardzo, ze zdecydowalam sie swego czasu na stosowanie hormonow. Gdyby tak mozna cofnac czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Ani jedno ani drugie IP: 62.233.134.* 09.05.05, 12:50 Ale dziewczyno co Ty mówisz? To nie przez tabletki. Kto ci tak powiedział? To jakie Ty te tabletki zażywałaś? Przepraszam ale gadasz bzdury winiąc za swój obecny stan tabletki. Nowoczesne tabletki po odstawieniu pozwalają od razu zajść w ciążę i nie powodują aż tak negatywnych skutków jakie Ty tu opisujesz. Brałaś tabletki 6 lat, a jak się czułaś przed och braniem? Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Re: Ani jedno ani drugie 09.05.05, 12:59 Dziewczyny, po pierwsze każdy organizm inaczej reaguje na tabletki antykoncepcyjne, mój zareagował tak, że mam cykle bezowulacyjne. Byłam u 3 lekarzy i każdy powiedział to samo - mówią, że po tabletkach to "normalne" i że wiele kobiet tak ma :( Co do problemów z cerą, to nie czarujmy się, ale skoro w czasie przyjmowania antykoncepcji hormonalnej cera się polepsza (przynajmniej w większości przypadków, zresztą dermatolodzy często polecają piguły na poprawę cery właśnie), to po odstawieniu problemy z cerą powrócą, a czasem będzie jeszcze gorzej. Powtarzam jeszcze raz - to indywidualna sprawa każdego organizmu. Moja przyjaciółka dokładnie tak samo jak ja przyjmowała Cilest, przez ten sam okres czasu i po odstawieniu nie miała ŻADNYCH problemów. Owulacja wróciła w pierwszym cyklu, cera pozostała śliczna, nie przytyła. Ja natomiast mam koszmarną cerę, przytyłam trochę i nie mam owulacji :( W czasie przyjmowania tabletek libido mi spadło do zera :( Teraz przynajmniej mogę się cieszyć z ochoty na seks :)) Napisałam tutaj tylko dlatego, żebyście wiedziały, że przyjmowanie tabletek ma nie tylko same plusy. Ma też wiele minusów, o których niestety wielu ginekologów nie informuje swoich pacjentek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Ani jedno ani drugie IP: 5.5.* / 80.58.19.* 09.05.05, 14:27 Na poczatku bralam Triquilar, potem Yasmin-to jest bardzo "delikatna" pigulka, nie powodujaca zatrzymywania wody w organizmie. Wydaje mi sie, ze jeszcze nie jest dostepna w Polsce. Piszesz, ze nowoczesne tabletki nie powoduja skutkow, o ktorych pisze... Hmm, Yasmin jest jedna z najnowoczesniejszych a jednak po odstawieniu, spowodowal to, co wczesiej opisalam. Wczesniej nie mialam zadnych problemow z cera ani z wlosami , ani z regularnoscia miesiaczek. Nie twierdze, ze moj przypadek jest "normalny", byc moze jest wlasnie "nienormalny", ale to tylko moj glos w dyskusji, ze sa organizmy, ktore wlasnie tak reaguja na hormony. Absolutnie nie uwazam, ze "gadam bzdury", sporo dziewczyn ma podobne problemy i ja jestem jedna z nich. Mniej zacieklosci w dyskusji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Ani jedno ani drugie IP: *.echostar.pl 14.05.05, 18:44 Brałam tabletki 7 lat.Zaszłam w ciąże w oierwszym miesiącu od odstawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Ani jedno ani drugie IP: 62.233.134.* 09.05.05, 12:52 Ja też biorę Cilest i dłużej niż Ty ale próby wątrobowe robię regularnie i wątrobę mam w b. dobrym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.icpnet.pl 09.05.05, 12:49 Ja nie zgadzam się z większością opinii, które pojawiły się pod Twoim pytaniem. Wiadomo - indywidualna sprawa - ale mogę opowiedzieć Ci o moich doswiadczeniach z Evrą. Wytrzymałam jedynie dwa cykle. Przedtem brałam Cilest i lekarz stwierdził, że właściwie skład jest niemal identyczny, więc nie powinnam odczuć negatywnych zmian. Nie chodzi nawet o spadek libido, ja byłam po prostu na co dzień zbyt umęczona, żeby w ogóle myśleć o seksie! Zawroty głowy, mdłości, zmęczenie, senność. Po odstawieniu te objawy minęły bezpowrotnie. I nie wróciły, gdy po miesiącu przerwy pogodziłam się z Cilestem. Druga rzecz to włoski z ubrań, które przyklejają się dookoła plasterka. To wygląda naprawdę bardzo nieestetycznie, a nie jest tak łatwo to zmyć (schodzi pod wpływem oliwki, ale tej - wg ulotki - nie można używać w bezpośrednim sąsiedztwie plasterka). Nie zgadzam się też z tym, co dziewczyny piszą o ochronie wątroby. Rozmawiałam z farmaceutą i lekarzem i stwierdzili zgodnie, że (co zresztą logiczne) przecież hormony i tak wędrują do krwi, a ta jest oczyszczana przez wątrobę. Co to znaczy, że pobieramy tylko tyle substancji, ile potrzebujemy? Czy plasterki są zaopatrzone w jakiś rodzaj sztucznej inteligencji? A może oraganizm? Ale skoro tak, to dlaczego z pigułkami sobie nie radzi w analogiczny sposób?! Chronimy być może żołądek, ale na pewno nie wątrobę. Strasznie się rozpisałam, ale chciałam, byś miała też taką opinię :) PS Bardzo obszernie wypowiadają się na ten temat dziewczyny no Forum Kobieta - polecam lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir zgadzam sie z liskiem... 09.05.05, 12:55 i nie wydaje mi sie zeby po plasterkach nie bylo efektow ubocznych bo TAK CZY SIAK TO SA<!!!> hormony, tylko podane w innej formie. ja zostaje przy tabletkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: zgadzam sie z liskiem... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 18:12 No właśnie - dlaczego niby tabletka obciąża wątrobę, a plasterki nie? Jeśli obciążają same hormony - to przecież jedne i drugie dostają się do organizmu, jeśli nie hormony - to przecież tabletki są zrobione z tego samego podłoża, co inne leki - jakaś skrobia i coś do pozlepiania tego, to w żaden sposób wątroby obciążać nie może. Ja plasterków nie próbowałam i nie mam zamiaru - tyle kasy, o jesooo. I za co? Za ozdobę na ramieniu...? Za ryzyko, że się odklei...? (zdarzało się) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik Re: zgadzam sie z liskiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:28 Gość portalu: asiek_asiekowaty napisał(a): > No właśnie - dlaczego niby tabletka obciąża wątrobę, a plasterki nie? Jeśli > obciążają same hormony - to przecież jedne i drugie dostają się do organizmu, > jeśli nie hormony - to przecież tabletki są zrobione z tego samego podłoża, co > inne leki - jakaś skrobia i coś do pozlepiania tego, to w żaden sposób wątroby > obciążać nie może. Ja plasterków nie próbowałam i nie mam zamiaru - tyle kasy, > o jesooo. I za co? Za ozdobę na ramieniu...? Za ryzyko, że się odklei...? > (zdarzało się) Tak, ale tablteki się łyka czyli aby dotrzec do organizmu musza byc one przetrawnione. I tak jest, a dodatkowo "przechodzą" przez wątrobę podobnie jak większość leków. To nie bierz wogóle tabletek nawet na grype! A plasterek nie obciąża wątroby, bo go nie łykasz tylko naklejasz. Hormony wnikają w skórę i tą drogą są dostarczane do organizmu. Jest to zatem mniej szkodliwe. A plaster to można na innym miejscu przykleić niż ramie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: zgadzam sie z liskiem... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 14:37 Jedna dziewczyna tu pisała, że z plasterka do krwi, a krew i tak idzie przez wątrobę - więc tak czy siak hormony przez wątrobę przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psik Re: zgadzam sie z liskiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:56 Krew krąży w zyłach i a zyły należą do układu krwionosnego. Pigułki się połyka i one transportowane są układem, ale trawiennym! Dopiero po rozłożeniu w żołądku i jelitach są transposrtowane do dalszych oragnów jako "pożywka". Palster odbywa inną droge przez układ krwionosny czyli omija wątrobe, żołądek to też ma znaczenie, bo nie obciążamy go trawieniem "hormonów". Plastry są mniej szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: zgadzam sie z liskiem... 12.05.05, 18:35 Dziewczyny! Plaster nie omija watroby, omija zoladek! Hormony dostaja sie do krwi i wraz z krawia do watroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzik Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:41 ja biorę od kilku lat Logest, oprócz tego leczę się hormonalnie. Jak 2 lata temu przerwałam na 3 miesiące, to dostałam pryszczy, włosy mi zaczęły wypadać i przetłuszczać się. Po powrocie do Logestu i innych proszków hormonalnych wszystko wróciło do normy, ale ja za to przytyłam 7 kilo!!! I nie mogę pozbyć się tej nadwagi dietą ani ćwiczeniami. No i ciągle tyję. Wczoraj wieczorem wzięłam dwie tabletki, bo w sobotę zapomniałam i myślałam że umrę. Całą noc kręciło mi się w głowie i rano też. Jakbym miała wybór, chyba bym się nie zdecydowała na te tabletki za pierwszym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.chello.pl 09.05.05, 15:58 no jesli ktos bierze 2 tabletki na raz... przeciez tak nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:09 Zdecydowanie jeżeli już, to tabletki. Stosowałam tabletki ok. 8 lat i było wszystko w porządku. Później uwierzyłam reklamie odnośnie "cudownych" plasterków i zaczełam je stosować. Wytrzymałam pół roku - co w efekcie dało mi mnówstwo ogromnych pryszczy na brodzie ( walczyłam nastepne pół roku antybiotykami żeby się ich pozbyć).Poza tym - cena kosmiczna jak dla mnie -50zł na miesiąc oraz bardzo nieestetyczny wygląd "brudnej" obwódki wokół plastra ( niezależnie gdzie się go przyklei drobne paprochy, kłaczki z tkanin itp. przyklejają się do kleju wokół plastra. Jednym słowem odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 213.241.34.* 09.05.05, 16:01 jeśli już antykoncepcja hormonalna w polskich warunkach, to raczej pigułki. tym bardziej, ze plastry Evra od 1 maja zostały wycofane z obrotu (przyczyny formalne). PS. pomyśl proszę o zmianie nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he!? Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 16:14 wycofane? chyba zartujesz? a to niby czemu? nie bedzie mozna ich kupic? to co zrobic, jesli zostaly mi jeszcze 2 recepty, w najblizszym czasie nie mam mozliwosci isc do swojego ginekologa (a zmiana wcale mi sie nie usmiecha!) i nie chce przestawiac sie na pigulki, bo mooj organizm ich nie toleruje?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 213.241.34.* 09.05.05, 16:27 to przejściowe problemy zwiazane z zaniedbaniem formalności przez producenta. więcej znajdziesz na forum zdrowie kobiety: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=23615071&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 09.05.05, 16:34 mozna wziasc 2 tabletki na raz jesli nie minelo 12 godzin (nie jestem pewna co do czasu)od zapomnienia wziecia tabletki.. wkurzaja mnie niektore osoby, ktore niedoczytaly troche o braniu tabletek anty, a potem wielki oburzenie, ze niby tabletki nowej generacji nie szkodza itp. itd. Ja bralam tabletki antykoncepcyjne przez rok i skonczylam z nimi, wiadomo ze taka metoda antykoncepcyjna jest dogodniejesza, ale jak szkodzi organizmowi.. ja bralam gravistat (ale to zupelnie inna bajka bo na torbiel), potem logest, a nastepnie cilest (przez miesiac).. mialam bolesne miesiaczki, bardzo obfite (a przy logescie i cilescie nie powinny byc takie), nastepnie "pryszcze" choc nie wiem czy mozna to bylo nazwac pryszczami, no i powracajace grzybice, bo przy braniu takbletek ph w pochwie jest podwyzszone. Radze zastanowic sie tym ktore zamierzaja stosowac tego rodzaju antykoncepcje.. wiadomo, ze kazdy organizm reaguje inaczej, ale moim zdaniem nie warto.. jednak to sa hormony, ingerencja w nasz organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir do justy od tego watku 09.05.05, 17:58 tez mialabym taka prosbe :) tu justy do odpowiedzi ktorej pisze "robi" za pomoc w naglych wypadkach i kogos na ksztalt dyzurnago eksperta od spraw aptecznych:) i moze nam sie mylic... ja osobiscie bardzo sie zdziwilam ze justy pyta o cos zwiazanego z apteka :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 09.05.05, 16:26 czesc - ja stosuje plasterki, wlasciwie to od nich zaczela sie moja przygoda (???) z antykoncepcja. tabletki? nie... poniewaz mam powazne problemy z zoladkiem, po wszystkich kompleksowych badaniach wyszlo ze jednak plasterki bede bardziej OK. moj ginekolog namawia mnie na zastrzyk, ale sie wzbraniam, po co? narazie jest w porzadku. z plasterkami niby ok, ale wlasnie... lepia sie, przykleja sie do nich wloski, etc. na poczatku stosowania strasznie sie balam ze sie odklei, np. na basenie lub plazy, brrr to naprawde byl stres! mieszkam w stanach sa one tutaj tanie i naprawde bardzo popularne, ale zeby jakies dziewczyny chodzily z przyklejonymi na ramieniu??? nie widzialam a moje znajome tak nie chodza, zreszta ta ich promocja w PL przez m.in Skrzynecka to smiech,bo niby co to - odkrywa jakies tabu i wyzwolona kobieta??? :) zalosne.... ja naprawde nie spotkalam sie, zeby jakies dziewczyny paradowaly z nimi i jeszcze sie chwalily... no chyba ze na basenie, ale wtedy ciezko je ukryc, niestety. pozatym wydaje mi sie, ze to bardzo osbista sprawa co stosujemy i najlepiej zamiast z dziewczynami skonsultuj sie z lekarzem i koniecznie zrob wszystkie badania. a pozniej obserwuj dokladnie siebie i w razie czego - zmieniaj!!!!!!! bo to nie ma byc moda tylko ochrona, skoro chcesz juz sie na to zdecydowac... pzdr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 82.160.110.* 09.05.05, 17:31 Tez uwazam ,ze chwalenie sie plasterkami i obnozenie się z nimi,zeby koniecznie wszyscy widzieli to głupota i żłosny szpan(czym to wogóle szpanowac:-/)Metoda antkoncepcji to intymna sprawa i nie widze potrzeby zeby chwalic sie wokół,ze nosi sie plasterki dumnie obnoisząc się z nimi np na ramieniu:-/Co innego na plazy,basenia,lub gdy jest ciepło i nosi sie krótkie rekawki...ale jak widze dziewczyny,które noszą specjalnie takie ciuchy,zeby wszycy widzieli plasterki...po prostu żenada:-/Plasterki to nie bizuteria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja i jeszcze jedno IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 09.05.05, 18:21 jak wiadomo idealnej metody nie ma, bo albo duza ingerencja (hormony), albo niepewnosc i stres (metody naturalne), niemniej mimo kilku niedogodnosci plastreki sa dla mnie bardzo ok, ale dodam - nie rewelacja, czekam na nowe inne metody ;) bo tabletek lykac nie moge, a Ty wybierz co najlepsze dla Ciebie i absolutnie nie kieruj sie moda! ani jakas nowoscia! paradiujace, podstarzale gwiazdki z plastrem na ramieniu to obciach i zenada PS wlasnie przypomnialam sobie ze Reni Jusis tez plasterek miala i z tych pan wygladala najkorzystniej, reszta, ach... Odpowiedz Link Zgłoś
kaemka Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 09.05.05, 17:50 Wątek z forum Kobieta forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=23524638&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.autocom.pl 09.05.05, 19:10 widzę tutaj bardzo duzo głosów na temat tego, że hormony antykoncepcyjne szkodzą, ale czy znacie jakąś inną tak pewną metodę antykoncepcyjną? Niby "nie warto" męczyć organizmu, ale nie wiem, czy zajść w niepożądaną ciążę to niby "warto". Coś za coś. Naprawdę chętnie bym zrezygnowała z środków hormonalnych, gdyby była istniała inna sensowna metoda na uniknięcie ciąży (poza abstynencją rzecz jasna :-)) ps. osobiście jestem za tabletkami, ale tylko z powodów estetycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 09.05.05, 19:23 Ja niechetnie zrezygnowalam z tabletek, bo wiadomo w sumie pewna metoda jak sie przestrzega pewnych zasad, ale coz bylam do tego zmuszona, po pewnym czasie brania hormony zaczely mi szalec... moim zdaniem jesli komus branie tabletek nie szodzi, watrobe ma ok, zadnych skutkow ubocznych;p to mozna brac przez pewnien ores czasu, a potem trzeba robic przerwy (sprawdzic np czy okres sie pojawi;p)... kiedys nie bylo tabletek i kobiety jakos sobie radzily, nie ma sytuacji bez wyjscia.. a co do metod naturalnych czyli tzw kalendarzyka, to przeciez to nie polega na samym mierzeniu temp., ale takze na obserwowaniu sluzu, szyjki macicy.. ale wiadomo wiecej z tym zabawy;p Odpowiedz Link Zgłoś
evil7 Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 09.05.05, 19:34 nawiazujac doi kwestii wycofywania srodkow antykoncepcyjnych z obrotu w ostatnim czasie-dlaczego wycofali minulet?czy to kwestia taka sam jak w [rzypadku evry?niedociagniecia producenta?justy, wiesz cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 213.241.34.* 09.05.05, 22:15 też przyczyny formalne (inne). pisałam o tym tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=23132124&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=23464565&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebe Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 81.210.3.* 10.05.05, 07:41 To ja dodam od siebie: ponad 5 lat brania tabletek, Cilest i Triminulet. Po odstawieniu cykle bezowulacyjne, torbiele na jajnikach, koszmarny trądzik, którego wcześniej nigdy nie miałam, a który męczy mnie do dziś (ok. 2,5 roku). Udało mi się zajść w ciążę po ok. roku leczenia w/w dolegliwości. Acha! I mam jeszcze kilka innych "pamiątek" po tabletkach w postaci popękanych naczynek na nogach i twarzy. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
greta.greta Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 10.05.05, 13:52 A ja właśnie nie widzę innych skutecznych metod antykoncepcji niż własnie tabletki. W sumie wszystko może szkodzić organizmowi. Swoja drogą, akurat niemożność zajścia w ciąże ma wiele źródeł i nie można zganiać tylko na branie doustnych środków antykoncepcyjnych. Ja wiem, że w Polsce rodzi się mało dzieci ale nie popadajmy w skrajności :) Inne metody zastępcze? Prezerwatywa, nie ma co komentować. Sposób na "uciekacza" podczas stosunku - oj, ile razy zawiódł. Kalendarzyk naturalny - tak, tak, ja właśnie jestem na świecie za sprawą jego stosowania :) A co do plasterków. Dla mnie to obciach. Paradować z naklejką na ramieniu w ciepłe dni? Sorki, ale dziękuję. Poza tym bałabym się, że może się jakoś odkleić. A poza tym, jak robic peeling, jak masować, o opalaniu nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty apropos niepłodności IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 14:07 Wg. badań aż CO DRUGA PARA! ma problemy z zajściem kobiety w ciążę, a przecież bynajmniej nie co druga kobieta bierze hormony, więc powodów niepłodności jest mnóstwo i są bardzo złożone - choćby męska sperma jest coraz gorszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: apropos niepłodności 10.05.05, 14:14 Gość portalu: asiek_asiekowaty napisał(a): > Wg. badań aż CO DRUGA PARA! ma problemy z zajściem kobiety w ciążę, a przecież > bynajmniej nie co druga kobieta bierze hormony, więc powodów niepłodności jest > mnóstwo i są bardzo złożone - choćby męska sperma jest coraz gorszej jakości. dokladnie... przeciez to nie zawsze nasza wina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
greta.greta No właśnie 10.05.05, 14:41 Lepiej by traktowali własny organizm, zdrowo się odzywiali, troszke poruszali, mnie papierosów, alkoholu i innych to by i więcej dzieci było i my (BABECZKI) miałybyśmy więcej przyjemności w sypialni! :))) ulżyło mi ;))) Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cię nie zdradzi :)), a co? czasem trzeba sie trzymać razem ;))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: No właśnie 10.05.05, 15:00 > Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cię nie zdradzi :)), a co? czasem trzeba > sie trzymać razem ;))) a pewnie :) czasem trzeba:) a ten dzwiek mam w swoim komunikatorze:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: apropos niepłodności IP: 82.160.110.* 12.05.05, 17:39 Zgadza się,ze męsk sperma jest coraz gorszej jakości:-?Faceci nie dbaja o siebie tzn.źle sie odżywiają,palą paperosy,pija duzo alkoholu itp.Zanieszczyszcenia srodowiska oraz niezdrowy tryb życia jaki prowadzi wiekszosc facetów ma fatalny wpły na jakośc ich spermy.Zmniejsza sie wtedy ikośc plemników i ich ruchliwość i dlatego sa kłopoty z zajsciem w ciążę.często to właśnie zły stan spermy powoduje,ze kobieta nie zachodzi w ciąze..Przebuyte przez faceta choroby takze mają wpływ na jakość spermy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 212.160.65.* 10.05.05, 09:35 ja jeszcze tylko dodam - a'propos tabletek, ze oprocz spadku libido zaobserwowalam spory wzrost cisnienia krwi...zazywalam najpierw pare lat mercilon, potem harmonet, rok przerwy i znowu harmonet, a teraz po prawie 2 latach przestalam stosowac cokolwiek, tzn od jakichs 4 miesiecy; jeszcze jedna rzecz - po odstawieniu pigulek dostalam miesiaczke po 50 dnich i to bardzo bolesna na poczatku, kolejna tez zaczela sie bardzo bolesnie; co do cery - jeszcze nie widze jakiegos pogorszenia, przed tabletkami za to mialam problemy z cera; proby watrobowe za to mialam ok pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
irulliana Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 10.05.05, 13:22 Brałam tabletki wszelakie... i wszystkie typowe problemy (zmiany skórne, pekające naczynka, słabe libido). Po trzech latach zrezygnowałam i wróciłam do tradycyjnej antykoncepcji. I pomimo stresu związanego z tym, że za wcześnie zajde w ciąże, JESTEM ZACHWYCONA. Wyszłam z problemów z cerą, wątroba mnie już nie boli. A ciąża?, cóż trzeba dobrze dobrać partnera i wrazie czego liczyć na partnerstwo z nim. ps. były badania, że hormony wpływają na nasze postrzeganie mężczyzn z którymi się wiążemy. I panie, które biorą pigółki, mają tendencje do wybieranie jednostek, które nie będą dobrymi ojcami. Czujemy się bezpieczne?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 10.05.05, 13:25 > ps. były badania, że hormony wpływają na nasze postrzeganie mężczyzn z którymi > się wiążemy. I panie, które biorą pigółki, mają tendencje do wybieranie > jednostek, które nie będą dobrymi ojcami. Czujemy się bezpieczne?? ;) to w takim razie dobrze ze znam sie z moim ktosiem jeszcze zanim zaczelam lykac prochy :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
liss.ek Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 10.05.05, 13:28 Ufff, ja też ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.teb.pl 10.05.05, 15:16 Ja brałam pigułki anty prawie przez całe studia. Najpierw diane 35, później cilest, ostatnie 2 lata harmonet. Działały na mnie różnie, jedne lepiej, inne gorzej. Jak oceniam ich branie z perspektywy czasu? Pewnie bym się zdecydowała raz jeszcze, bo to rzeczywiście metoda pewna itp., ale... teraz już wiem, że nie warto być ślepą entuzjastką pigułek. Bo ja w czasie ich zażywania miałam problemy z utrzymaniem wagi, problemy z krążeniem żylnym i prawie zerowe libido (po co wtedy brać pigułki?!). Teraz, po odstawieniu, mam trądzik, problemy z miesiączkowaniem itp. Raczej na pewno nie powrócę już do tej metody antykoncepcji. Nie mogę też z czystym sumieniem ocenić, że ich stosowanie było obojętne dla mojego zdrowia. Ale prawda jest taka, że wieku 20 lat ciąża byłaby dla mnie katastrofą, więc raczej nie miałam wtedy alternatywy (skutecznej antykoncepcji). I to jest ta najgorsza prawda o hormonach "nie chcę, ale muszę". Dziewczyny, nie chcę was odstraszać od hormonów, ale naprawdę się zastanówcie. Wypytujecie lekarzy o szczegóły, monitorujcie swoje zdrowie, róbcie badania okresowe. Wiadomo, że każda z nas reaguje indywidualnie, ale prawdą jest też, że polscy lekarze przepisują tabletki niemalże od ręki, bez żadnych badań. I może to się później mści. Ja wiem, że przynajmniej część moich obecnych problemów to wynik stosowania/odstawienia pigułek. Sami lekarze tak tweirdzą. Jeśli chodzi o palstry, to nie stosowałam, ale to też hormony... A obnoszenie się z nimi uważam za obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 62.233.134.* 10.05.05, 21:20 Obrzydliwe? Czy Ty aby nie przesadzasz? Rzecz gustu po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:33 ja was dziewczyny nie rozumiem, tak bardzo narzekacie na hormony, a przecież samo zycie nie byłoby mozliwe bez hormonów. To że oddychamy, trawimy, wydalamy, rozmnazamy sie etc zachodzi dzieki hormonom. ja tez stosuje pigulki, obecnie jest to minulet. czuje sie wysmienicie, mam wspaniała cere i włosy. libido jak najbardziej ok. w czasie studiow na pol roku odstawilam pigulke, i wszystko bylo ok. nie zaobserwowalam zadnego pogorszenia stanu fizycznego czy psychicznego. misiaczki w terminie, cykle 28 dni. a co do płodnosci, to po odstawieniu pigulek gwałtownie wzrasta. zreszta tak na marginesie, kobieta ktore nie moga zajsc w ciaze przepisuje sie pigulki, aby pobudzic plodność. A co do plasterków, tez nie bede ich nigdy stosowala. Wydaja mi sie takie pblesne, szczegolnie to publiczne obnoszenie sie z nim na ramieniu, okropienstwo. Za pigulka jestes i juz:) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:25 Ja brałam i to i to. Długo Cilest (bóle głowy), Mercilon (bóle łydek) i w końcu Evrę - "tylko 3 cykle" i zapalenie zył. Na tym powiedziałam DOŚĆ. Dość hormonów, kombinowania z kolejnymi tabletkami. Naturalną miesiączkę dostałam w terminie, mam nadzieję, ze w miarę bezboleśnie mój organizm wróci do równowagi. A co do antykoncepcji - prezerwatywa i uczę się npr... Tak, tak, a jeszcze jakiś czas wieszałam psy na npr :) Pozdrawiam i zycze zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 82.145.89.* 11.05.05, 21:35 ja tez tak niedawno myslalam, ze tabletki to jedyne zabezpieczenie, ale reakcje organizmu na tabletki zdecydowaly za mnie... Wiadomo, ze to jest najpewniejsza metoda... jesli komus nie szkodza to nie ma zadnych przeciwskazan aby ich nie brac... ale trzeba znac umiar, bo moim zdaniem branie tabletek np przez 6-7 lat napweno da po sobie znac chodzi mi tu o zly skutek dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 11.05.05, 22:34 Gość portalu: asica napisał(a): > a co do płodnosci, to po > odstawieniu pigulek gwałtownie wzrasta. A to ciekawe? Może w takim razie wyjaśnisz mi dlaczego ja ( i nie tylko, bo z tego co wiem wiele kobiet ma takie problemy) po odstawieniu pigułek mam cykle bezowulacyjne? Cieszę się, że z Tobą po odstawieniu było wszystko w porządku, ale jeszcze raz powtarzam - nie zawsze ttak jest niestety ;| I ważne, zeby dziewczyny, które zastanawiają się nad antykoncepcją hormonalną były świadome ryzyka i niebezpieczeństw jakie to za sobą niesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psik Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:02 Tabletki dobiera się indywidulanie. I u Ciebie nastapiło to, że masz taki stan. Ale z tego co wiem każdy lekarz o tym mówił pacjentce - że może ta bezowulacyjnośc przenieść sie na dalsze cykle, pomimo odstawienia tabletek. Nowe pigułki są tak zrobione, że po odstawieniu już jest owulacja. Skutecznośc tabltek wynosi 99,8%. Plaster ma tę samą dawke hormonów i jest równie skuteczny. Plaster a tabletki to jak antybiotyk w pigulce, a antybiotyk w zastrzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzex Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.aster.pl 11.05.05, 21:42 ja mam doswiadczenie zarowno w plastrach jak i w pigulkach. moze te drugie mialam zle dobrane, ale bylo mi niedobrze ze kazdym razem gdy polknelam tabletke a dodatkowo sporo przytylam. a plastry sa swietne. szkoda tylko, ze moge je nosic tylko na ramionach (z kazdego innego polecanego miejsca mi sie odklejały) i ze pod koniec tygodnia sa juz malo estetyczne (kurz obkleja brzegi). mysle jednak, ze plastry są lepsze niz pigulki, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:46 Ja wierzę tylko w pigułki.Bałabym się używać plastrów .Sądzę ,że są mało skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oli Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.chello.pl 11.05.05, 23:03 a ja stosuję ponad pól roku i dla mnie są jak najbardziej skuteczne, nigdy żaden mi się nie odkleił, dobrze się czuję i jestem bardzo zadowolona. a mówienie że plastry wyglądają obrzydliwie kojarzy mi się z jakimś zacofaniem, bo można je przyklejać w miejscach, gdzie nikt nie zobaczy(no może poza własnym facetem).A jesli ktoś nosi na ramieniu to jego sprawa, przeciez antykoncepcja to juz nie jest temat tabu i nie trzeba się ukrywac,wiadomo że każdy się jakoś zabezpiecza!To indywidualna sprawa i czytajac niektóre wypowiedzi mam wrażenie jakby pisały je starsze panie, które nadal uważają że od przyjmowania hormonów rosna kobietom wąsy... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzex Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.aster.pl 11.05.05, 23:37 z moich doswiadczen wynika, ze z ich skutecznoscia nie jest tak zle;) od pol roku bronią mnie przed niechciana ciązą, nie mam dodatkowych plamien, pare dni po odklejeniu ostatniego plastra pojawia sie krwawienie i ustaje w momencie naklejenia kolejnego..te czynniki swiadcza o tym, ze wszystko jest ok:) a tabletek nie moglam uzywac, bo mialam przez nie nudnosci i niewielu z nich udalo sie zapewne wchlonąc do mojego organizmu;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robik Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:29 www.npr.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isha Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:51 Ale to nie dla każdej kobiety. Temperatura podnosi się w czasie "szczytu" u niektórych kobiet tylko o 0,2 stopnia. U pozostałych o 0,5 stopnia. I dlatego, nie każdy uzyska tę samą precyzje. łatwiej zauwazyc zmiane z 0,5 stopnia niz te 0,2 stopnia. Poza tym zmiany klimatu, stres, mała gorączka zmienia obraz temperatury ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
bou Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 13.05.05, 16:36 pigulki czy plasterki to zadna roznica.. stosowanie sztucznych hormonów ponosi za sobą konsekwencje o których nie mówią lekarze.. Choć jak zapłaciłam 150 za wizutę to pani Profesor mi odradziła przyjmować.. Wcześniej jako gó..ara stosowałam pigółki, potem przestałam i nie miałam normalnego okresu przez 2 lata (brak owulacji, pryszcze, potliwość, a podczas brania tabletek zupełny brak ochoty na seks). Z dzisiejszego punktu widzenia to może i dobrze, że wtedy stosowałam pigółki bo nie ma gorszych konsekwencji niż niechciana ciąża. Teraz jednak nie zdecydowałbym się na hormony bo skutecznie rozregulowywują naturalną gospodarkę organizmu. Używam z partnerem prezerwatyw od paru ładnych lat i jakoś żyję. A do tej pani co się martwi, że po alkoholu może zwumiotować, to gratuluję uprawiania seksu w takim stanie! naprawdę wartowałoby się choć trochę szanować.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.chello.pl 14.05.05, 16:55 dla Pani się szanującej do wiadomości- to,że ktoś zwymiotuje pigułkę nie znaczy że może zajść w ciążę tylko podczas tej samej nocy!zwymiotowanie pigułki oznacza że przez cały cykl trzeba się dodatkowo zabezpieczać!Poza tym to chyba nie Twoja sprawa w jakim stanie kto co robi,lepiej pilnuj własnych spraw, jeśli krytykujesz inne dziewczyny za to co napisały.Opisała dziewczyna swoje zdanie a Ty odrazu na jej moralnośc wchodzisz.Trochę luzu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E......A Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:58 A ja stosuję prezerwatywę i globulki Patentex + dni niepłodne (choć to różnie jest z nimi) i jak narazie jestem zadowolona...Bałąbym się brać hormony - mam wadę wrodzoną serca, często wysokie ciśnienie...Poza tym, często nie współżyjemy i mam regularne miesiączki (choć pierwsze dni są bolesne). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka83 Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 14.05.05, 01:04 yych ja stosowałam podobna metode i sie nieżle stresu nieraz najadłam. Już lepiej zawsze używać prezerwatywy.. A globulki to jeden wielki koszmar jak dla mnie- piekąca piana wylewająca sie jeszcze długo po.. fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 14.05.05, 08:45 co do ten strony npr.pl i wypowiedzi ponizej, to badanie dni plodnych i nieplodnych, nie polega tylko na mierzeniu temperatury, ale takze na obserwowaniu sluzu i szyjki macicy... ale wiadomo z tym trzeba dojsc do wprawy i naprawde dobrze poznac swoj organizm.. chociaz ja bym sie bala stosowac tylko ta metode be zadnego dodatkowego zabezpieczenia:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E....A Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:55 Widzisz, to też zależy od organizmu..Mnie nic nie piecze, tylko fakt - trochę mokro :-) Ale da się przeżyć ;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marteczkaaaaaaaaa Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: 194.63.134.* 14.05.05, 15:53 mam pytanie, czy wie moze ktoras z was.Nie moge brac tabletek bo mam za szybko krzepnącą krew, po tabletkach zrobił mi sie zator. Czy moge stosowac plasterki??? tyje sie po tym tak ja po pigułkach?odczułyście jakieś skutki uboczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 14.05.05, 17:30 zapewne nie mozesz. to sa przeciez takie same hormony tylko podane w innej formie! ale - ja lekarzem nie jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
suzzzi Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste 14.05.05, 18:36 Owszem, plastrów też nie powinnaś. Zatory czy tycie to z powodu hormonów. Nie ważne czy z tabletek, czy z plastrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: co lepsze tabletki antykoncepcyjne czy plaste IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 14.05.05, 21:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=21370588&a=21384993 Odpowiedz Link Zgłoś