Dodaj do ulubionych

kremy z kwasami

09.07.02, 12:38
Namówiona przez was na Effeclar K, używałam go przez ostatnie parę miesięcy i
jestem zadowolona. Teraz używam go tylko na noc - po pierwszym tygodniu
używania dwa razy dziennie zaczęła mi się łuszczyć skóra z nosa. W lecie boję
się też używać Ef.K na dzień, więc zastanawiałam się nad jakimś kremem na noc,
ale mocniejszym. Czy w ogóle jest coś mocniejszego z BHA? Kwasów owocowych AHA
się trochę boję. Kiedy weszły do kosmetyków parę lat temu używałam jakiegoś
kremu i strasznie podrażnił mi twarz, byłam cała czerwona. Może teraz jest
jednak coś lepszego?
Wyklad Basi na wizażu niewiele mi pomógł, wiem tylko, że są jakieś prepraty,
ale czy są mocniejse od Ef. K?
Co mogłybyście polecić?
Obserwuj wątek
    • rauser Re: kremy z kwasami 09.07.02, 21:29
      No właśnie, ja się zastanawiam jak długo można codziennie używać kremu z kwasami,
      tzn czy po jakimś czasie nie nalezy uzywać go rzadziej np. 2 razy na tydzień.
      Chodzi o to, żeby nie przesadzić, a wiadomo że takie dawkowanie zawsze robimy
      sobie na wyczucie.
    • Gość: kaa1 Re: kremy z kwasami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.07.02, 15:31
      Basia wyczerpujaco opisala dzialanie kremow z kwasami,
      jesli chodzi o krem z BHA to optymalne stezenie kwasu to 1-2%, Effaclar ma chyba
      niecale 2%, wiec jest kremem o optymalnym stezeniu BHA.
      Krem , ktory bedzie mial zbyt wysokie stezenie kwasu BHA po prostu nie bedzie
      skuteczny, nie trzeba wiec wcale szukac czegos mocniejszego. W Stanach mozna
      kupic preparaty z BHA 1% i 2%(Basia o tym tez pisala).Kwasy BHA dzialaja wewnatrz
      porow skóry m. in. oczyszczja i zluszczaja pomagajac pozbyc sie tradziku, wagrow
      itd.
      Kwasy AHA natomiast maja wyzsze stezenie tj, ok. 10% (te do stosowania w domu),
      dzialaja na powierzchni skory i nie oczyszczaja porow skory ale wygladzaja
      blizny, nierownosci po tradziku.
      Wybor kwasu zalezy od tego z czym masz klopot.
      • Gość: monias1 Re: kremy z kwasami IP: 213.195.141.* 10.07.02, 15:55
        ja stosuje preparaty firmy Neostrata i jestem b. zadowolona. Posiadaja one kwasy
        AHA lub PHA (nowosc - kwas odkryty i opatentowany przez ta firme). Annika
        sprobuj moze tych kwasow PHA (sa lagodniejsze od AHA). Moim zdaniem nie powinnas
        sie bac kwasow AHA.
        Uwazam ze kremy z kwasami mozna stosowac przez dluzszy okres czasu np. 3 miesiace
        a potem zrobic kilkumiesieczna przerwe. Ja przez dwa miesiace uzywalam codziennie
        kremu AHA 8% i wszystko jest ok., teraz na lato robie 3-4 dniowe przerwy.
        Neostrata ma kwasy AHA oparte na kwasie glikolowym, ktory ma mnostwo zalet
        (rowniez jest b. dobrym nawilzaczem).
        Nie zgadzam sie z kaa1 - u mnie widze wyrazna poprawe - pory sa oczyszczone, nie
        robia mi sie czarne zaskorniaki i nie musze chodzic do kosmetyczki na
        czyszczenie. Natomiast zgadzam sie z kaa1 ze wygladzaja i rozjasniaja lekkie
        przebarwienia po tradziku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka