Dodaj do ulubionych

bielactwo -a może jednak nie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:35
Witam. Jakiś czs temu zauważyłam na mojej twarzy dwie białe plamki (taka
odbarwiona skóra)ale przy bezsłonecznej pogodzie były one prawie niewidoczne,
natomoist teraz gdy słoneczko przygrzewa są bardzo rażące. Prosze niech ktos
napisze jeśli miał podobny problem i jakos sie z nim uporał.Pójdę do lekarza
ale dopiero za kilka dni, wcześniej nie mogę.
Obserwuj wątek
    • Gość: MAGDA Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:05
      U MNIE TEZ NA TWRAZY POJAWILA SIE BIALA PLAMKA,PRZY OPALANIU CORAZ BARDZIEJ
      JEST WIDOCZNA,POSZLAM DO DERMATOLOGA,I DALA MI SKIEROWANIE ZEBY ZROBIC
      WYCINEK "TEGO"NIE POSZLAM,POWIEDZIALA ZE TO JEST CHYBA BIELACTWO NABYTE,KUPILAM
      KREM Z PIGMENTAMI "DRULA PIGMENT"ALE CHYBA NIC NIE DAJE.SZPETNA JEST TA PLAMKA
      I NIE WIEM CO ROBIC.CZY POJAWIA SIE KOLEJNE.PODOBNO NALEZY UNIKAC SLONCA:(ALE
      NIE W MOIM PRZYPADKU:)
      • Gość: ZUZKA Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:08
        jak zapobiec pojawianiu sie tych plamek?podobno pojawiają sie z braku w tym
        miejscu barwnikow skory.pomozcie!!
        • Gość: katowiczanka Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.gwiazda.net.pl 30.05.05, 14:17
          Hej, też w ostatnie wakacje miałam takie plamki na twarzy po opalaniu, sposób
          (mi zniknęly po 2 miesiącach): robić okłady z ziół: bodziszek cuchnący i
          dziurawiec (stosowałam to i to wiec nie wiem które dokładniemi pomogły), a
          teraz jak robimyu: odrobinka bodziszka,z alewamy wrzątkiem na 10 minut i
          gotowe, dziurawiec zalewamy na pół godziny, UWAGA: dziurawca nie wolno stosować
          jezeli sie opalamy czyli w lecie, powiedzial mi to dermatolog, aha u mnie też
          powiedział ze to bielacwto, nie martwcie się to zniknie!! pozytywnie mysleć
          • Gość: Miya Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:23
            "robić okłady z ziół"
            czyli robic oklady z naparu? jak czesto to robic i jak dlugo trzymac na skorze
            czy moze wystarczy przemywac?
          • Gość: beta14 do katowiczanki IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 30.05.05, 19:36
            Napisz proszę jak stosować te napary z ziół. Mam w domu wyciąg z dziurawca czy
            mogę robić sobie z niego okłady (jet lato),a może tylko wieczorem? Odezwij się
            proszę
            • Gość: katowiczanka Re: do katowiczanki IP: *.gwiazda.net.pl 30.05.05, 19:48
              Hej, no raczej bałabym się stosować ten dziurawiec w lecie, dermatolog mi
              powiedzial ze nie stosuje sie tego w lecie, na pudełku też powinno pisać ze
              przeciwskazaniem jest nadwrażliwość na słońce, proponuję iść do zielarskiego i
              zapytać jak to stosować, kupić bodziszek moze to można stosować w lecie, no a
              jak to robic: więc ja kilka razy dziennie nasączałam wacik tym naparem z ziół
              (albo bodziszek albo dziurawiec) i kladłam na twarz na kilka minut, kilka razy
              dziennie to robilam bo bylam zdesperowana, nie wiedziałam ze to od słonca i
              bałam się ze będzie więcej,ale po nie całych 2 mioesiącach zniknęło, nie
              przejmujcie się tym !!!! pozdrawiam
            • Gość: justy Re: do katowiczanki IP: 213.241.34.* 31.05.05, 00:35
              absolutnie nie stosuj dziurwaca bez zalecenia lekarza i jego precyzyjnej
              instrukcji.
    • Gość: Silla Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.piotrkow.pilicka.pl 31.05.05, 00:28
      Mam bielactwo od 15 lat. Nie mam pigmentu na 99% powierzchni skóry. Przeszłam
      przez chyba wszystkie możliwe próby ratowania zanikającego pigmentu. Od
      naświetlań, przez zioła aż do ukrywania plam pod samoopalaczami. Chyba dopiero
      teraz sie z tym pogodzilam. Na szczescie nie zginął mi pigment z włosów. I
      wiecie ziółka można sobie pić, zawsze warto spróbować. Na mnie akurat NIC nie
      działą i nie działało. Ale etilogia tej choroby jest tak złożona że może komuś
      zioła pomogą. Ale jasna cera jest trendy!! Wyróżniam sie z tłumu. Pozdrawiam
      wszystkich z plamkami ;)
      • Gość: dorkop Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:57
        Może jest jeszcze ktoś komu się udało jednak to wyleczyć - i jak?????
    • izac6 Re: bielactwo -a może jednak nie? 31.05.05, 11:38
      Jeśli to bielactwo, to sprawa nie jest prosta.Mam ten problem od ok.15 lat.
      Zaczeło się od jednej plamki na dłoni i tak z czasem... To nie od słońca, tak
      mi powiedziała dermatolog w klinice, gdzie się naświtlałam. Najczęściej
      powstają zimą, ale dopiero przy jasnej karnacji widać je po opalaniu (plamy się
      nie opalą i jest większy kontrast). U mnie powstają często po urazach skóry,
      np. po skaleczeniu kolana, schodzącej skórze przy nadmiernym opaleniu na słońcu
      i tp.
      • Gość: kkkk Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.gwiazda.net.pl 31.05.05, 14:43
        nie straszcie dziewzyn, dużo osób któe się opalają na solarium ma białe plamki,
        ale to ie znaczy ze nie będzie ich więcej!! moje plamy poznikaly
      • Gość: kkkk Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.gwiazda.net.pl 31.05.05, 14:43
        nie straszcie dziewzyn, dużo osób któe się opalają na solarium ma białe plamki,
        ale to ie znaczy ze nie będzie ich więcej!! moje plamy poznikaly
        • Gość: kkkk Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.gwiazda.net.pl 31.05.05, 14:48
          sorry, miało być że plam wcale nie musi być więcej!!! a to że koleżance która
          się skaleczy robią się białe plamy to musi być jakaś bzdura, ja mam tak zawsze
          jak sobie zatnę nogi np maszynką i opalam na słoncu to zostaje mi bialy ślads
          któy znika po kilku miesiącach!!!!!
          • izac6 Re: bielactwo -a może jednak nie? 19.06.05, 22:33
            Nie bzdura. Na bliznach po urazach nie pojawia się barwnik, tylko zostaje biała
            plama (oczywiście nie w każdym wypadku). Kiedyś opaliłam zbyt mocno plecy,
            schodziła mi skóra, a tym miejscu znikł barwnik. Tak mam już od paru lat plame
            na plecach. A że jest, to bielactwo to wiem na 100 % ( w końcu leczyłam się w
            klinice derm.).
    • Gość: Silla Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.radom.pilicka.pl 31.05.05, 21:12
      Na prawde nie wiem juz czy wy tu mowicie o bielactwie czy o regenerującej się
      skórze po zadrasnięciach? Bielactwo jak sie już pojawi to raczej nie znika, a
      plamy sie powiększają, pojawiaja sie najpierw na stawach. Nie mozna ich opalac
      ale nie wpadajcie w jakas paranoje na widok jednej malutkiej plamki!! Jak ktos
      ma bielactwo to niestety pocieszyc go stwierdzenie: "To minie" sie nie da, bo
      to klamstwo. Pozdrawiam
      • elutek67 Re: bielactwo -a może jednak nie? 31.05.05, 21:31
        czasem takie biale plamy po opalaniu swiadcza o tzw łupieżu pstrym leczy sie go
        takimi preparatami jak Pevaryl /lepszy/ lub nizoral
        Łupiez pstry ma do siebie to ze plamy sa niewidoczne przy nieopalonej skorze a
        po opalaniu wystepuja plamy niopalone WIEC POCIESZJACE ZE TO NIE BIELACTWO mam
        nadzieje
    • Gość: kiddo Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:36
      dziewczyny, pewnie mnie wyśmiejecie, no ale kto pyta, nie błądzi - czy
      bielactwo to to samo co łupież pstry? tak mi dziś powiedziała koleżanka, ale
      chyba palnęła głupotę :) W każdym razie objawy chyba są podobne - takie
      jaśniejsze plamki, które się nie opalają. Ja mam troche takich plamek na
      brzuchu od jakiegoś czasu:( Słyszałam, że to może być właśnie łupież pstry, na
      który mozna zastosować Nizoral - tzn myć nim przez parę dni chore miejca..
      • elutek67 Re: bielactwo -a może jednak nie? 31.05.05, 21:57
        Bielactwo jest widoczne bez opalania a łupiez pstry dopiero zauwazysz jak sie
        poopalasz,lepszy choc drozszy jest pevaryl tylko trzeba sie nim wysmarowac i
        czekac az sie wchlonie/nie wycierac sie recznikiem po nasmarowaniu/
        • Gość: katowiczanka-kkkkk Re: bielactwo -a może jednak nie? IP: *.gwiazda.net.pl 31.05.05, 22:25
          Bielactwo to coś czego się nie da przewidzieć!!!!!!!!!!!! ale jeśli dziewczynom
          wyszło od nadmiernego opalania to wydaje mi się ze mogą się tego pozbyc ja się
          pozbyłam!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka