Dodaj do ulubionych

Solarium ile minut?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:34
Na ile min. chodzicie najdluzej na solarium.I jaki czas wychodzi wam w
podsumowaniu tygodniowym?
Ja w sumie w tygodniu chodze na okolo 20, tylko ze nie na raz...jakos to
rozkladam na 10 15 czy 5 minut.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anavrin Re: Solarium ile minut? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:43
      skończcie z tym solarium bo za pare lat będzie płacz i lament...
      • Gość: livja Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:52
        Chodze od roku i nie zauwazylam niekorzystnych zmian, to chyba zalezy od
        rodzaju skory, moze nie kazda toleruje solarium.Anavrin mowisz to ze swoich
        doswiadczen czy z tego co przeczytalas na necie?
        • Gość: Anavrin Re: Solarium ile minut? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:56
          po roku może różnicy nie zobaczysz... mówie o przyszłości... kiedyś możesz tego
          żałować, solarium to straszne gó..... i nie powiesz mi, że nie jest ono
          szkodliwe - ale skoro ktoś decyduje sie na korzystanie z solarium ma widocznie
          pełną świadomośc tego jak bardzo niszczy swoją skórę promieniami UV !! i niech
          na starość nie narzeka jaką to ma pomarszczoną i stara skórę!
          btw. nie na darmo świat walczy z ochroną warstwy ozonowej.... a tu jeszcze jak
          na ironie niektórzy sami serwują sobie dodatkowe dawki UV
          paranoja...
          • Gość: Ewelina Re: Solarium ile minut? IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 19.06.05, 17:23
            Ej przestańcie z tymi negatywnymi skutkami! Przecież jakby każdy miał patrzeć
            co bedzie w przyszłości to świat byłby nudny! Skąd mozecie wiedzieć czy
            dożyjecie tak późnego wieku?! "Trzeba korzystać z życia póki się je ma, bo
            stracimy je nie przeżywając ani chwili" ! Ja sie tego trzymam. Chodze na
            solarium i jakoś tego nie żałuje, bo jeszcze kilka wizyt i będę ładnie opalona
            na brązowo. Chodze tak na 8-10 minut, bo mam jasna karnację i nie chce
            przesadzić. Jeśli macie zamiar korzystać z solarium to korzystajcie a co będzie
            w przyszłości to sami zobaczymy... :)
        • Gość: monika Re: Solarium ile minut? IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 11:04
          artykuły Basi Kwiatkowskiej... jesli nie chce Ci sie czytac calości to
          przynajmniej przeczytaj o fotostarzeniu skóry

www.biochemiaurody.com/DzialSun/UV1.htm
      • Gość: monika Re: Solarium ile minut? IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 10:57
        heh, wiesz co ja po kilku postach uswiadamiajacych szkodliwosc solarium dalam
        sobie spokój, niech chodza, smażą się po kilkanascie minut tygodniowo
        zachwycajac sie swoja cudowna opalona skórą, za parenaście lat zobaczą kto miał
        rację :) ale wtedy juz bedzie za późno bo UVA zrobia takie spustoszenie, ze
        zaden krem za parę stówek nie pomoże
        • Gość: livja Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:01
          Czemu sie nie wypowie nikt komu naprawde zaszkodzilo?
          Tak na marginesie z dziura ozoowa to co innego bo jej wplyw odczuwamy zawsze, a
          z solarium korzystamy raz na jakis czas.Chyba nie ma co popadac w paranoje, ja
          tak uwazam.
          • anutka1 Re: Solarium ile minut? 12.06.05, 11:03
            uwazasz ze raz na jakis czas, to znaczy np. raz w tygdoniu...dla Ciebie to jest
            rzadko ??
          • Gość: Anavrin Re: Solarium ile minut? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:06
            to tak:

po 1. moze akurat w tym momencie na forum nie ma nikogo komu zaszkodziło i sie
            o tym przekonał :P
            spokojnie... przyjdzie... napisze - myślę, że troche takich osób już jest

po 2. po co sobie jeszcze dokładać z tymi promieniami...?! ale jesli chcesz
            tutaj negować szkodliwość solarium i bronić go to sie pod stół schowaj...

po 3. czy ja coś mówiłam o popadaniu w paranoje? nieee... stwierdziłam tylko,
            że sytuacja ta jest paranoją...

pozdrawiam
            życze sukcesów na solarium
            • Gość: livja Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:10
              A ja mysle ze wszystko jest dla ludzi i nie mozna popadac w taka paranoje zeby
              byc stanowczo na nie ;-) Robimy w zyciu wiecej szkodliwych rzeczy niz
              kilkukrotne skorzystanie z solarium.
              Nie myslalam ze ten temat poleci w tym kierunku...pytalam tylko na jak dlugo
              chodzicie sie opalac? I pytanie to kierowalam do tych korzystajacych z lozek
              opalajacych :-)
              • Gość: Anavrin Re: Solarium ile minut? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:14
                jesteś zbyt pewna co do tego swojego solarium
                proponuje wpaść na forum za 10 lat i obiektywnie ocenić nie tylko stan swojej
                cery ale i twój upór na temat 'sztucznego opalania'
                poza tym, wierz mi, są rzeczy, którym TRZEBA mówić stanowcze nie...

pozdrawiam kończąc
              • Gość: Nessie Re: Solarium ile minut? IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 15:08
                > A ja mysle ze wszystko jest dla ludzi i nie mozna popadac w taka paranoje zeby
                > byc stanowczo na nie ;-) Robimy w zyciu wiecej szkodliwych rzeczy

Owszem, palimy papierosy, pijemy alkohol, bierzemy narkotyki, skaczemy z mostu
                na główkę, bierzemy udział w wyścigach samochodowych. Ale ważne jest, żeby mówić
                otwarcie: "tak, wiem, to jest bardzo szkodliwe". Czy to robisz, czy nie, to już
                twoja sprawa.

Nie można jednak upierać się, że promieniowanie UV o dużym natężeniu "raz na
                jakiś czas nie zaszkodzi". Owszem zaszkodzi. Po czym to poznać? A po tym, że
                twoja skóra zmieni kolor na... opalony. Opalenizna to sposób organizmu na
                ochronę przed bardzo niebezpiecznym promieniowaniem. Opalenizna nie jest objawem
                zdrowia. To tak, jakbyś waliła się młotkiem w kolano, żeby mieć ładne siniaki. :(

• Gość: justy Re: Solarium ile minut? IP: 213.241.34.* 12.06.05, 11:11
            rozejrzyj się na ulicy- wokłół mnóstwo kobiet ze zwiotczałą skórą usianą
            przebarwieniami.
            dopiero co był post o udarze cieplmym po solarium.

zresztą najpierw przejrzyj forum- ciągle pisze ktoś, komu zaszkodziło solarium.
    • anutka1 Re: Solarium ile minut? 12.06.05, 10:59
      naprawde dziwi mnie to ze tyle osob nie wie, nie zauwaza szkodliwosci solarium.
      Owszem jest bardzo kuszace, czasem pomaga na samopoczucie, ladnie miec brazowa
      skore.
      Szkoda mi Was - - - skora wyglada koszmarnie po dluzszym stosowaniu - i jak
      ktos napisal wczesniej, za kilka lat bedzie placz i lament.

Ps. Nie znam tego z wlasnego doswiadczenia, ale obserwuje dziewczyny, nie
      wygladaja dobrze, skora dwudziestoparolatki ktora korzysta z solarium dlugo
      wyglada jak czterdziestolatki - - koszmar.
    • Gość: Tygryska Re: Solarium ile minut? IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 12.06.05, 11:35
      Dopiero w nadmiarze wszystko szkodzi. Co złego wtym że dziewczyna sobie pojdzie
      1/7dni?

Nie mówie o tym żeby chodzić cały rok, ale z 5-10 x?
      • Gość: Livja Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:44
        O to wlasnie chodzi tygrysko.
      • Gość: Gosia :-) Re: Solarium ile minut? IP: *.chello.pl 12.06.05, 11:49
        Ja chodzę raz w roku albo raz na dwa lata, wiosną jak trzeba troszkę ciuszków
        zdjąć bo robi się ciepło, a chodzę co drugi dzień zaczynając od 5 min. po dwóch
        razach ide na 7 min. a później na 10 min. to max na dłużej nie byłam. Jak tylko
        troszkę nabiorę koloru to rezygnuję i więcej nie idę, bo zawsze w trakcie
        chodzenia po słońcu opalenizna utrzymuje się, jeszce wyjazd nad morze w trakcie
        wakacji. W zime nie chodzę.
        • Gość: mimi Re: Solarium ile minut? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 14:18
          Ja chodzę raz w tygodniu na 10 minut.
          • Gość: kaja Re: Solarium ile minut? IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 14:24
            raz w tygodniu na 10 min, ale to przed wakacjami. w zimie raz na 2 tyg. na 10
            min
      • Gość: Tygryska Re: Solarium ile minut? IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 12.06.05, 15:14
        Kupiłam sobie karnet na 5x. I jestem już dośc mocno opalona, tak wiec chodzić
        juz nie zamierzam.
    • Gość: hop Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:03
    • Gość: . Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:45
      polityka.onet.pl/162,1232161,1,0,2507-2005-23,artykul.html
      • charade Re: Solarium ile minut? 13.06.05, 13:12
        Żeby jeszcze ta skóra była naprawdę cudowna, hehe. Nic z tego, jak ktoś często
        chodzi do solarium, to owszem jest opalony, ale na nieładny kolor, poza tym
        skóra jest przesuszona na wiór i obleśnie naciągnięta. Fuj !

"niech chodza, smażą się po kilkanascie minut tygodniowo zachwycajac sie swoja
        cudowna opalona skórą"
        • Gość: mik Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:31
          Co ty opowiadasz?Ja chodze do solarium, i nie mam naciagnietej ani oblesnej
          skory :/ Od razu widac ze osoba ktora pisze cos takiego ma jakies kompleksy...
        • Gość: mik Re: Solarium ile minut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:33
          Opalenizna z solarium zalezy od wlasnego pigmentu, nie kazdy opali sie tak
          samo, jak sie ktos opala na zloto yo w solarium tez zlapie zloty odcien. wiec
          nie mozesz szufladkowac i pisac ze opalenizna z solarium jest brzydkiego
          koloru :/
    • lena53 Re: Solarium ile minut? 19.06.05, 20:57
      Cytuje niejaka eweline "Ej przestańcie z tymi negatywnymi skutkami! Przecież
      jakby każdy miał patrzeć
      co bedzie w przyszłości to świat byłby nudny! Skąd mozecie wiedzieć czy
      dożyjecie tak późnego wieku?! "Trzeba korzystać z życia póki się je ma, bo
      stracimy je nie przeżywając ani chwili" ! Ja sie tego trzymam. Chodze na
      solarium i jakoś tego nie żałuje, bo jeszcze kilka wizyt i będę ładnie opalona
      na brązowo. Chodze tak na 8-10 minut, bo mam jasna karnację i nie chce
      przesadzić. Jeśli macie zamiar korzystać z solarium to korzystajcie a co będzie
      w przyszłości to sami zobaczymy... :)
      "
      I popieram podejscie.Umiar tez jest wazny
      • justa_79 Re: Solarium ile minut? 19.06.05, 23:15
        umiar w takim przypadku nie ma znaczenia. czerniaka można dostać po jednym
        poparzeniu słonecznym. tak samo, jak raka po jednym papierosie. równie dobrze
        można by powiedzieć, że palenie papierosów z umiarem jest zdrowe. ha ha ha...
        • mgielka83 Re: Solarium ile minut? 19.06.05, 23:33
          to prawda, ale prawda też, ze dużo słońca i dużo papirosów zwiększaja to ryzyko.
        • lena53 Re: Solarium ile minut? 20.06.05, 10:37
          Rak jest bardziej uwarunkowany genetycznie. I pewne osoby maja do niego
          sklonnosci. Dlatego u jednych palenie spowoduje raka a u innych bedzie
          odczuwalne w postaci chorob serca...czy rozedmy.
    • bzzzk Re: Solarium ile minut? 20.06.05, 02:00
      sama na solarium w życiu nie byłam, ale znam osoby które często chodzą- mocna
      opalenizna strasznie postarza, skóra się wysusza, poza tym widać na ulicach
      dużo kobitek w wieku koło 40, 50 lat ze skórą pomarszczoną aż, z
      przebarwieniami... no i te tlenione blondynki opalone na ciemny brąz... mnie to
      się osobiście nie podoba nawet od strony czysto wizualnej, ale kwestia gustu;)
      a, i nie mam żadnych kompleksów na tym punkcie, żeby nie było;) z natury mam
      skórę jak opaloną.
      pzdr.
      • Gość: Elżbieta Re: Solarium ile minut? IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 10:14
        Hmm.. Mam 38 lat i juz od dłuższego czasu chodze na solarium przeważnie raz w
        tygodniu na 10 min a jezeli była potrzeba to 2 razy w tygodniu i moge sie
        spokojnie wypowiedziec jaka mam teraz skórę a wiec.. hmm oczywiscie zmarszczki
        sie pojawiły ale nie zauwazyłam wielkiej zmiany gdy patrzyłam na swoją kolezanke
        z pracy ktora jest ode mnie młodsza i nie chodzi na solarium... wiec nie ma co
        panikowac myslę ze solarium nie jest az tak strasznie szkodliwe jak je tutaj
        opisujecie... co prawda osoby o jasnej karnacji powinny sie polnować.. to juiz
        inna sprawa..
        Pozdrawiam
        • lena53 Re: Solarium ile minut? 20.06.05, 10:41
          Tez tak mysle, mam dosc dobra cere, lepsza od mojej kolezanki ktora poprostu
          nie lyka witamin, i nie dba o cere a wcale nie chodzi na solarium.
          Ktos wyzej pisze ze ma z natury opalona cere, to dobrze ja zawsze wygladalam
          jakbym miala anemie, lekarze od razu kierowali mnie na badania a one wychodzily
          dobre,a ja zle wygladalam, zawsze jakbym byla nie wyspana, czy przemeczona.
          Odkad zaczelam chodzic na solarium wygladam zdrowiej, lepiej si czujue
          psychicznie a to wazne.
    • Gość: OFIARA SOLARIUM Re: Solarium ile minut? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.05, 11:45
      mam 30 lat i jestem typowym przykladem szalenstwa solariowego sprzed 10 lat,
      chodzilam na solarium kilka razy w tygodniu robiac sobie przerwy 1-2 miesieczne

efekty dzis:

-pieprzykow milony na calym ciele
      -twarz dzis opala mi sie w dziwaczne okulary (zostaja mi biale kolka wokol oczu)
      -pomarszczony dekolt (z pieprzykami oczywizm)
      -skora dzis opala mi sie wylacznie na ceglasty braz lub czerwonawy (znacznie
      wolniej niz dawniej)
      -zanim sie opale wyskajuja pieprzyki i piegi, niektore z nich kwalifikuja sie
      do obejrzenia przez dermatologa (wybieram sie do niego)
      -na szyi malowcze obrecze (glebokie brzdy), ktore mam juz parwie od 10 lat
      -nieopalona wygladam zle (przebawienia, wiotka skora, zmarszczki)

i tak na dobra sprawe jestem w kropce, bo co mam teraz robic opalac sie i
      pracowac na czerniaka czy chronic skore i wygladac jak krowa łaciata? smaruje
      sie wiec samoopalaczami i pukam sie w glowe co lato wystawiajac swoje
      nakrapiane bladiochy

pozdrawiam smażone kurczaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka