Dodaj do ulubionych

Jakie tabletki zażywacie codziennie?

07.08.05, 10:04
ja az przykro mowic ale na dzien obecny zadnych
a zamierzam kupic jakies na wlosy i capivit z beta karotenem
Obserwuj wątek
    • vertige Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 10:11
      1. Beta Karoten - na skórę,
      2. Skrzyp Max - włosy, paznokcie - widać efekty,
      3. Chrom organiczny
      4. Rutinoscorbin
      • Gość: daisy81 Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 07.08.05, 10:50
        a ten chrom to na co?
        • kragmel Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 11:42
          Gość portalu: daisy81 napisał(a):

> a ten chrom to na co?

co by się słodyczy jeść nie chciało ;)
    • dagny1001 Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 10:24
      Tak, to bardzo przykre. Może to się poważnie odbić na Twoim zdrowiu, że o
      urodzie nie wspomnę. Natychmiast biegnij do apteki. Tylko uważaj, żeby nie
      przekroczyć swojej dziennej dawki kalorii, jak łykniesz garść tych tabletek.
      • dagny1001 Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 10:25
        To było do Daisy
    • Gość: Sineira Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 10:50
      Aż przykro mówić? A po kiego grzyba tabletki, skoro w tej chwili masz
      zatrzęsienie świeżych warzyw i owoców? Dziewczyno, nie dawaj sobie wmówić, że
      latem potrzebna Ci chemia! Poza tym ostrożnie z beta karotenem - nadmiar
      szkodzi na wątrobę (podobnie jak nadmiar soku marchwiowego).
      • Gość: annan_ Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:42
        ojejku, jakie niektore osobki sa niemadre.... po licho pakowac w siebie te tablety (rutinoscorbin??? latem???), skoro, jak juz powiedziala moja przedmowzyni, sa teraz warzywka, owocki... a nawet jesli by ich nie bylo... wszystkie macie niedobor witamin?? badalyscie to? lekarz wam zalecil uzupelnianie sztucznymi witaminami?? skad wiecie, ze to jest wam niezbedne?? ehhh....
        • kragmel Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 10.08.05, 07:55
          Gość portalu: annan_ napisał(a):

> po licho pakowac w siebie te tabl
          > ety (rutinoscorbin??? latem???),
          wzmacnia słabe naczynia krwionośne. nie tylko latem.
          • Gość: aishaa Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:52
            ja na przyklad musze brac rutinoscorbin ciagle, zalecenie lekarza, bo jestem w
            grupie podwyzszonego ryzyka jesli chodzi o zylaki, no i juz mam kilka pajaczkow
            na nogach. Tak wiec doskonale rozumiem rutinoscorbin.
        • Gość: Iwona Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:08
          Wydaje mi sie ,ze tematem forum jest "jakie tabletki zazywacie?" a nie ( co
          wyszlo w podtekscie) glupku po co zazywasz tabletki?
          pomyliliscie forum
    • v.i.k.k.a Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 10:52
      1. vitapil
      2. skrzyp polny
      3. vitamina c/rutinoscorbin-zalezy co mam akurat po reka.
    • b_e_a Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 11:13
      Dziewczyny jakie tabletki powinnam brać jeśli zależy mi na poprawieniu skóry twarzy? Dzięki temu forum zdałam sobie sprawe że wogóle powinnam brać witaminy na poprawienie wyglądu. Jutro ide do apteki i coś chce kupić tylko pomózcie mi wybrać!
    • kragmel Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 11:43
      silikę - głównie na problemy ze skórą. i widzę efekt :)
    • sumire Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 07.08.05, 13:25
      Rozpuszczalne witaminki z magnezem w pracy (o ile pamiętam), beta-karoten (bom świeżo wywakacjowana). Poza tym preferuję zżeranie witamin w warzywach i owocach.
    • Gość: ves-ves Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 13:46
      tran, witamina C
    • Gość: awdotia Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:13
      polecam Capivit A+E (z tym ze efekty mozna zauwazyć dopiero po spożyciu
      przynajmniej jednego opakowania)- na skóre. ok. 7-8 zł opak.

Capivit Sun System - na ładna i równomierną opalenizne( zapewnia delikatyn
      odcień opalenizny bez wystawiania sie na słońce) ok. 17-18 zł opak.

DroVit- tabletki z drożdży piwnych- na cere - ok. 8 zł opak.

mam pytanko co z chromem ?? on podobnież też dobrze działa na cere . czy ktoś
      moze cos wiecej powiedzieć na ten temat ??

THx

• hesjja Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 10.08.05, 06:09
        z tym chromem to jest podobno ta, że jak się ma niedobory to dopiero warto
        zażywać a jeśli jest ok to nie zadziała na odchudzanko tzn nie zmniejszy
        apetytu na słodycze.
        Jego działanie to: regulacja przyswajania cukru, obniżanie stężenia
        cholesterolu LDL i trójglicerydów. Nie wiem natomiast czy działa jakoś bardziej
        bezpośrednio na cerę.
        Ale, wracam właśnie z forum o dietetyce i tam pan ekspert zalecał zażywanie
        środków wspomagających gdyż w naszym zanieczyszczonym środowisku, raczej trudno
        w sposób naturalny. Napewno trzeba je dobierać indywidualnie i rozsądnie czyli
        wg potrzeb, np. masz stresującą pracę-magnez, wypryski- witaminki B itd
    • annamariar Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 09.08.05, 13:22
      A mi Daisy wcale nie jest przykro mowic, ze nic nie biore. Nawet jeszcze zyje!
      • Gość: zdrowa genetycznie Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.chello.pl 09.08.05, 13:41
        powiem więcej - moja prababcia w ogóle nie brała żadnych tabletek i dożyła w
        całkim niezłej kondycji 94 lat, zgroza!!!
        • Gość: Iwona Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:04
          "Evening Primorose Oil", Fish, Flax, Borage Oil, co ktorys dzien ( nie biore
          codziennie, srednio dwa , trzy razy w tygodniu) zestaw multivitamin dla kobiet.
          Zanim ktos to skomentuje prosze zapoznajcie sie z tym po co sie to bierze, i
          czy warzywa i owoce nam to daja lub czydaja nam wystarczajaca dawke oraz jakie
          sa dzisiaj warzywa i owoce oraz wplyw toksyn na nasz organizm .. itp
          jakis czas tem bralam rowniez pycnogenol. z tym srodkiem jednak poczekam az
          bede p jakies 10 lat starsza, natomiast zewnetrzenie na bazie pycnogenolu
          stosuje krem pod oczy i na twarz. efekt rewelacyjny.
          dzieki temu,ze uzupelniem zestaw multivitamin oraz biore primrose oil wygladam
          i czuje sie lepiej oraz zmniejszylam dolegliwosci menstruacyjne.
          pozdrawiam
        • Gość: Iwona Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:29
          twoja babcia zyla w mniej toksycznych czasach oraz nie miala dostepu do tego co
          ty masz i mozesz z tego korzystac. zauwaz ,ze pokolenie mezczyzn juz naszych
          rodzicow jest wyzsze oraz dzieki wielu czynnikom zapobiegamy chorobom, ktorym
          nie zapobiegano wczesniej.Jest tez duzo mniej poronien dzieki temu, ze na ten
          przyklad kobiety biora kwas foliowy juz na kilka tygodni przed planowana ciaza
          lub w czasie .... kwas foliowy jest skladnikiem zestawow witaminowych.
    • dagny1001 Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 09.08.05, 13:52
      Widzę, że macie nieźle wyprane mózgi.
      • Gość: annan_ oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:57
        moze my zalozymy jakas loze szydercow :P wiedz,e ze byloby sie z czego posmiac...
        • dagny1001 Re: oh, dagny... 09.08.05, 14:14
          Tak się właśnie zastanawiam... może pozwolić się rozwinąć głupocie, aż prawem
          naturalnej selekcji sama wyginie.
          • Gość: annan_ Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:18
            im bardziej zaglebiam sie w forum, tym bardziej przekonuje sie, ze to nie wyginie. zawsze sie znajdziue ktos, kto wyskoczy z jakims dziwnym (czytaj: glupim) pomyslem.
            • dagny1001 Re: oh, dagny... 09.08.05, 14:26
              Dziwne, że jeszcze żadna nie napisała, że jak ktoś nie łyka codziennie garści
              tabletek, to nie dba o siebie, jest brudasem w glanach, a fuj, i brak mu kultury.
              • orissa Re: oh, dagny... 09.08.05, 14:29
                Cholerka ja też żadnych nie biorę "upiększających" tabletek, czy już mogę
                poczuć się gorsza?;-)))))
                • Gość: annan_ Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:36
                  oh tak, juz dawno powinnas czuc sie fee i beee i wogole, do psychoanalityka isc trzeba, ktos ci musi w koncu wytlumaczyc, jak zle robisz :P
                  gadny ma racje, dlaczego jeszcze nikt nie wsiadl na nas, ze jestesmy brudasami?
                  • vanillaice Re: oh, dagny... 09.08.05, 16:57
                    Ja tylko antykoncepcyjne. ;) Witaminy wolę w naturalnej postaci, zresztą nie
                    cierpię tabletek.
                    • Gość: mała Mi Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:45
                      przeciwdepresyjne :|
                      normalnie o zgrozo, już nie dokładam swojej wątrobie chemikaliów w postaci
                      upiększaczy opakowanych w jakieś gówna.
                      • bzzzk Re: oh, dagny... 09.08.05, 20:40
                        zgadzam się z Wami, Dagny i Annan, ale czemu utożsamiacie brud z glanami;)?
                        a na temat- biorę Rutinoscorbin, bo mam duży problem i żyłami i naczynkami,
                        poza tym nic. fakt, dużo jest owoców, warzyw, trzeba korzystać, na chemię
                        jeszcze przyjdzie czas;)
                        pzdr.
                        • Gość: annan_ Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:51
                          to nie my utozsamiamy. taka jakze odkrywcza opinia pojawila sie bodaj w watku o czystosci, jaki bil rekordy popularnosci jakis czas temu :P
                          • bzzzk Re: oh, dagny... 09.08.05, 21:22
                            zgroza!;) bez trudu znajdę trochę plastikowych panien bardziej brudnych ode
                            mnie;) musiałam przeoczyć tę parszywą wypowiedź w owym wątku!:) wiem, że to nie
                            Wy... normalni ludzie nie myślą aż tak stereotypowo;)
                            pzdr.
                        • Gość: Vita Re: oh, dagny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:51
                          Ja też biore codziennie venescin na popękane naczyńka.Zainteresował mnie ten
                          Capivit Sun System czy faktycznie nadaje skórze lekkiego brązu,bo zamierzam
                          zrezygnować z solarium.I jeszcze jedno jak się przeprowadza kuracje takimi
                          tabletkami 2-3razy do roku lub więcej i po ile opakowań?
                      • Gość: Asia K Re: oh, dagny... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.05, 12:04
                        też przeciwdepresyjne: lit (3x dziennie) i efectin. Wystarczy mi tych tabletek,
                        nie dokładam już żadnej chemii.
                • Gość: Iwona Re: oh, dagny... IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:20
                  przyjmowanie dodatkowych witamin oraz mineralow, jak rowniez dobrodziejstw
                  wspomagajacych funkcje organizmu jest sprawa, ktorej nie musicie komentowac.
                  nie musicie brac zadnych tabletek, nie czyni was to gorszymi ani tez lepszymi,
                  kazdy to robi dla siebie. wyniki badan wykazuja jednak, ze osoby o wyzszym
                  wuksztalceniu maja wieksze pojecie o tym co ich organizm potrzebuje i
                  uzupelniaj ta . w wyniku tego mamy dzisiaj lepsze wyniki jesli chodzi o
                  zdrowe plody.... przykladow jest dzisiatki. tak wiec nie krytykujcie. poprostu
                  nie bierzcie witamin jesli nie uznajecie. i tyle.
                  • Gość: annan_ Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:11
                    jakie znowu plody... jeszcze powiesz moze, ze rolne :P ja uznaje witaminki, ale tylko wtedy, jesli INSTNIEJE POTRZEBA UZUPELNIANIA
                    • Gość: Iwona Re: oh, dagny... IP: *.cable.mindspring.com 13.08.05, 18:00
                      annan, ale ja nie mam nic przeciwko temu zebys uzupelniala wtedy kiedy ci sie
                      podoba. a o pytanie "jakie znowu plody" , zerknij do statystyk oraz do
                      slownika co znaczy termin "plod"
                      obie dobrze, wiemy, ze to porownanie to twoja zlosliwosc, wynika to byc moze z
                      tego, ze nie wiesz na czym polega roznica miedzy reakcja rozumowa od
                      emocjonalnej. nie wydaje mi sie zeby ta polemika byla sensowna.
                      i ciesze sie ze jestes swiadoma tego kiedy masz niedobory i wtedy to
                      uzupelniasz.
                      pozdrawiam
                  • Gość: annan_ Re: oh, dagny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:13
                    jakie znowu plody... jeszcze powiesz moze, ze rolne :P ja uznaje witaminki, ale tylko wtedy, jesli INSTNIEJE POTRZEBA UZUPELNIANIA ich poziomu sztycznymi, styntetycznymi substancjami podobnymi do tych naturalnych. ja nadal obstaje za tymi w owockach i warzywach. ale dobra. lubicie sprzeznosci. taka wasza uroda
        • kragmel Re: oh, dagny... 10.08.05, 07:56
          Gość portalu: annan_ napisał(a):

> moze my zalozymy jakas loze szydercow :P wiedz,e ze byloby sie z czego
          posmiac.
          > ..

a po co? bo fajnie kogoś zdeptać? to gratuluję poczucia humoru.
          • gorzatax Re: oh, dagny... 10.08.05, 08:41
            kragmel napisała:

> Gość portalu: annan_ napisał(a):
            >
            > > moze my zalozymy jakas loze szydercow :P wiedz,e ze byloby sie z czego
            > posmiac.
            > > ..
            >
            > a po co? bo fajnie kogoś zdeptać? to gratuluję poczucia humoru.

i śmiech niekiedy może być nauką jesli się z przywar nie z osób natrząsa... -
            jakoś tak to szło, prawda? nie wzięłam z cudzysłów gdyż nie jestem pewna
            dosłownego brzmienia, ale przyznasz, że gdy zwkłe słowo nie działa, to może
            warto humorem odczarowac trochę głupoty (niestety, wszechobecnej na niektórych
            forach) tutaj akurat przejawiającej się wiarą w magiczną moc tabletki.
            • kleopatryx Re: oh, dagny... 10.08.05, 13:42
              Dziewczyny, różnimy się między sobą. Nie ma sensu spierać się co własciwe a co
              nie. To tylko zaśmieca ten wątek.
              To jest wątek dla tych lasek, które za właściwe uznają wyżeranie tabletek
              witaminowych i czują się z tym ok. I dzielą się emocjami, opiniami itp. Coś
              sobie doradzają. Jak ktoś nie lubi niech nie wypowiada się szyderczo bądź
              negatywnie, tylko założy inny wątek o tym, jak to głupio jeś silicę :)
              Ja jem tabletki witaminowe na włosy i jak najbardziej popieram, ponieważ efekty
              są zauważalne.
              A jak ktoś nie je, to mi tym bardziej to odpowiada, bo dzięki temu moje włosy
              średnio w populacji wypadną doskonale :>
      • Gość: Iwona Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:23
        moze i mamy. zauwaz ze twoj mozg nie potrafi skoncentrowac sie na postawionym
        ci pytaniu, ktore brzmi: jakie tabletki zazywacie? - jestes
        przeciwnikiem/przeciwniczka? odpowiedz prosta - zadne!
    • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 09.08.05, 21:27
      jod
      hormony tarczycy
      kompleks witaminowy
      magnez
      • Gość: Vita Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 21:51
        Jak często robisz sobie takie kuracje i co ile przerwe?Chodzi mi o magnez i
        witaminy.
        • Gość: __stacey__ Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 05:48
          1.Chrom plus
          2.Jod
          3.CLA Max
          4.Magnez i multiwitaminę
        • Gość: Iwona jak czesto robic kuracje i co ile przerwe? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.05, 20:41
          Nasz organizm potrzebuje przerwy w przyjmowaniu multivitamin oraz ziol
          czyszczacych nasz organizm z toksyn. chyba, ze bierzemy srodki poprawiajace
          nasze samopoczucie na przyklad srodki, ktore pozwalaja nam lepiej znosic nasze
          menstruacje - tych chyba nie przerywamy.
          przerwa powinna nastapic po dwoch miesiacach i trwac najmniej dwa tygodnie.
    • marripossa Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 10.08.05, 06:00
      Zadnych. Z piec razy do roku jakas tabletke od bolu glowy.
      • Gość: pipi Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 08:06
        pycnogenol (anti age active Life) antyoksydant
        solarin max - inne antyutleniacze i betakaroten - ślicznie wyzłocił mi skórę (i
        szybko!!!)
        OMEGA 3
        • Gość: blackrose Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:39
          Silice na pazurki i cere (widze duza poprawe)

i leki na kobiece sprawy :/
          czyli:
          Mastodyna
          Bromergon
          Primolut-Nor

z jednej strony chcialabym wzmocnic wloski i dokupic cos ale z drugiej strony
          juz nie moge patrzec na tabletki :].

cmok
          • Gość: weronika Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.05, 12:46
            Pazurki, włoski...
            A może by tak paznokcie, włosy!
            Pazurki, włoski to ma dziecko!
            Stare baby a takie pieszczoszki!
            • ra_cha Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 10.08.05, 12:50
              pazurki to mają kocurki..., no ale jeśli w salonach kosmetycznych wydaje się
              pieniążki, to one chyba są własnie za te pazurki...
            • Gość: blackrose Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:40
              Nie czuje sie stara baba w wieku 19lat... I nie zamierzam sie czuc i czy mowie
              paznokcie czy pazurki wydaje mi sie normalne...
              • Gość: weronika Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.05, 01:03
                Nikt nie karze Ci się czuć starą babą w wieku 19 lat. Z drugiej strony chyba
                nie zaprzeczysz, że jesteś już młoda kobietą a nie dzieckiem. Zdrobnienia
                typu : włoski, pazurki, paluszki, nóżki, oczka, usteczka w ustach kobiety
                brzmią BARDZO INFANTYLNIE...
                • Gość: weronika Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.05, 01:06
                  Chciałam napisać
                  zdrobnienia w ustach osoby dorosłej (którą niewątpliwie jesteś) brzmią BARDZO
                  INFANTYLNIE...
                  • nanan1 Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 13.08.05, 11:29
                    > Chciałam napisać
                    > zdrobnienia w ustach osoby dorosłej (którą niewątpliwie jesteś) brzmią BARDZO
                    > INFANTYLNIE...

to nie zdrabniaj. I odciep się.
    • Gość: magda Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.05, 12:55
      magnez z wit. b6
    • Gość: Ewa A dlaczego to jest przykre?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:41
      Ja zażywam Silikę, ale bardzo się cieszę, że już kończę...
      Swoją drogą, dziewczyny, jest to jeden z niewielu preparatów na włosy i
      paznokcie bez witaminy A - polecam tym, które myslą o czymś więcej niż tylko o
      urodzie ;-)))
      • gocha500 Re: A dlaczego to jest przykre?????? 11.08.05, 13:10
        -WMC
        -kelp
        -multiwitamine i magnez rozpuszczalne(z biedronki)
      • Gość: niunia Re: A dlaczego to jest przykre?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:13
        A dlaczego się cieszysz że już kończysz tą silicę?taka niedobra, czy nie
        pomogła? Ja biorę wyciąg ze skrzypu polnego<dopiero zaczęłam>, falvit, tak dla
        ogólnego rozwoju:))) i to wszystko.
        • Gość: Ewa Bardzo dobra! Pisałam w innym wątku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:00
          Ale co to za przyjemnośc brac tabletki? Więc cieszę się, że kończę kurację :-)))
    • Gość: beata wit.B, magnez i tabletki anty;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:34
    • Gość: Aśka Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.crowley.pl 11.08.05, 22:30
      Antykoncepcyjne
    • Gość: monika Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.acn.waw.pl 12.08.05, 10:37
      Omega 3 Forte 2 kapsulki
      Skrzypovita 2 kapsulki
      Biotyna 3 tabletki
    • oralbee Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? 12.08.05, 20:24
      Ja zajadam sie tranem i skladem witamin;)
    • Gość: nefrik Re: Jakie tabletki zażywacie codziennie? IP: *.acn.waw.pl 13.08.05, 11:57
      Revalid - na włosy i paznokcie
      Dermorutin - na opalenizne i popekane naczynka
      i czasami jakis kompleks rozpuszczalnych witamin, np. firmy Kruger

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka