Dodaj do ulubionych

W jakim wieku planujecie dzieci?

IP: 62.233.195.* 08.08.05, 22:52
Ponawiam ten wątek.
Nie rozumiem dlaczego został wykasowany.
Co to za rygor i cenzura?
Co z tego, że nie jest bezpośrednio związany z urodą (a właściwie to jest bo
jest o nas, o kobietach), to taka odskocznia, chyba można o tym tu
podyskutować czy się mylę?
Temat mi się bardzo podoba i myślę, że większość też nie ma nic przeciwko
temu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuzka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 62.233.195.* 08.08.05, 22:56
      Wklejam wcześniejsze wypowiedzi i mam nadzieję, że ten wątek jednak nie
      zostanie wykasowany bo i dlaczego?

• W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.*
      Gość: przyszlaMUMI 08.08.2005 20:06 + odpowiedz

Na to tez nastala moda ze kobiety rodza coraz pozniej, najpierw liczy sie
      zrobienie kariery a pozniej zakladanie rodziny?

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 62.233.195.*
      Gość: Zuzka 08.08.2005 20:18 + odpowiedz

Bardzo dobry temat.
      Ja mam 26 lat i dzieci jeszcze nie planuję.
      Dopiero co skończyłam studia, muszę znaleźć pracę więc jak mogę mieć dziecko?
      Gdzie będę mieszkać i za co utrzymywać?
      Z rodzicami?
      O nie, taka opcja raczej mi nie odpowiada.
      Gdybym miała mieszkanie swoje własne, pracę to dziecko mogę mieć ale w obecnej
      sytuacji?

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: annan_ 08.08.2005 20:25 + odpowiedz

skonczylam szkole, zdalam mature. kiedy moja mama byla w moim wieku, wiekszosc
      jej kolezanek wlasnie wychodzila za maz i
      rodzila dzieci. minelo 22 lata i co? co ja moglabym zaoferowac moim dzieciom?
      moj facet nie skonczyl jeszce studiow, a nawet
      ich ukonczenie nie zagwarantuje, ze dostanie prace i bedzie w stanie utrzymac
      nie tylko siebie, ale i rodzine.
      dziewuszki, ja nie wierze, ze wszystkie baby chca robic kariere (jak bylam
      mlodsza, wydawalo mi sie, ze to bedzie extra
      pomysl na zycie). po prostu one chca miec pewnosc, ze bedzie je stac na danie
      dziesiom czegos wiecej niz zycia. nie czarujmy
      sie, ale rodzina kosztuje. ja tez nie wyobrazam sobie pojscia w pieluchy zaraz
      po studiach, bo co mi z nich bedzie? kto po
      odchowaniu dzieci zatrudni mnie, bez doswiadczenia zawodowego, iles tam lat po
      studiach? a spedzenie zycia w domu tez nie
      jest moim marzeniem.

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl
      Gość: platka 6 08.08.2005 20:26 + odpowiedz

Jedno mam, a drugie planuję za dwa lata. Ale sytuacje mieszkaniowa i pracy mam
      ustabilizowaną.

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.*
      Gość: przyszlaMUMI 08.08.2005 20:46 + odpowiedz

a ja mam 24 lata w kołko mam umowe o prace przedluzana teraz konczy mi sie we
      wrzesniu ,mam miec dalej przedluzona! planuje zajsc w ciaze w pazdzierniku.bo
      czekajac na staly etat predzej sie emeerytury doczekam:)

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.dip.t-dialin.net
      Gość: Kaśka 08.08.2005 21:07 + odpowiedz

ja planuj,e juz od 1,5roku ale niestety nie wychodzi.Bardzo bysmy juz chcieli z
      mężem.Sytuacje materialną mamy ustabilizowaną.Właśnie kupujemy mieszkanie.Ja mam
      24lata,mąż 25.

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.chello.pl
      Gość: Lenka 08.08.2005 21:18 + odpowiedz

Chyba pomyliłaś forum.Tu się pisze o urodzie i tematach pokrewnych, a nie o
      dzieciach.Zresztą co kogo obchodzi czy i kiedy to planuje.

• Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: Mysia 08.08.2005 21:28 + odpowiedz

W tym roku w grudniu skończę 27, planuję w przyszłym roku. Mąż ma tyle samo
      lat. Oboje pracujemy.

• kamila710 Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 11.08.05, 14:21
        ciekawe pytanie.mam dopiero 19 lat wiec moze nie powinnam jeszcze o tym
        myslec.a moze nie?...jednego jestem pewna najpierw szkola,praca,dom potem
        dzieci.ale...ile ja bede miala wtedy lat?40..?
    • Gość: Anielica Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:20
      Ja mam 27 lat męża narazie na stanie nie posiadam, dziecko planuje za jakieś 8-
      10 lat.
    • bzzzk Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 08.08.05, 23:30
      lat mam 20, dzieci mnie póki co denerwują, brak mi cierpliwości i po prostu nie
      czuję żadnego instynktu macierzyńskiego. mam na względzie, że kiedyś może mi
      się odmienić:) na 100% nie planuję przed ukończeniem studiów. tak realnie koło
      30, jak przypuszczam, drugie koło 35. bo jeśli już, to na pewno dwoje:)
      pzdr.
      • orissa Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 09.08.05, 00:47
        Planowałam urodzić w wieku pomiędzy 18 a 20 lat, nie udało się, bo okazało się,
        że zajście w ciążę wtedy, gdy się planuje nie jest takie łatwe i urodziłąm w
        wieku 22 lat. Drugie miało być do 35 roku, ale z przyczyn zdrowotnych nic z
        tego nie wyszło, choć granicy tej jeszcze nie przekroczyłam. Niby nic
        straconego, ale coraz częściej myślę, że zostanie na jednym.;-/
        • Gość: Goska Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.dami.pl 09.08.05, 08:49
          teraz mam 20 lat a planuje gdzieś tak jak będe miała 25-26, no może 27-28
          • Gość: jo-asiunka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:55
            Mam prawie 26 lat i juz bym chciała mieć... Chyba... ale: kończę drugie studia,
            pracuję, wynajmujemy mikroskopijną kawalerkę, nie mamy umów na czas
            nieokreślony, żeby dostać kredyt. Moze jednak wkrótce sie to zmieni.
            • Gość: Asik Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:08
              Mam 24 lata, dziecko planujemy za dwa lata, ale co bedzie to bedzie. Czas
              pokaże
      • Gość: pump_it_up Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.broker.com.pl 09.08.05, 10:16
        jak wyzej, z tym, ze watpie w to, ze sie kiedykolwiek zdecyduje. dzieci mnie
        denerwuja, nie przepadam za nimi.
        • Gość: pump_it_up Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.broker.com.pl 09.08.05, 10:17
          jak wyze, czyli tak jak BZKKK. kurde, nie wiem dlaczego zawsze kiedy daje
          odpowiedz moj watek znajduje sie kilka rzedow dalej niz powienien.
          • Gość: jak wyzej:/ Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.broker.com.pl 09.08.05, 10:18
            *bzzzk
        • Gość: kiatek Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:51
          ja mam 28 lat i jestem w 4 miesiącu ciąży
          długo się na to zbierałam...nie byłam gotowa, a mąż tak, ma 32 lata
          niedawno wyszłam za mąż i planowaliśmy to dziecko w ciągu ok. roku, może dwóch,
          bo nigdy nie wiadomo jak długo przyjdzie czekać
          myślałam, że to potrwa....
          a tu niespodzianka
          udało się po 1,5 miesiąca "prób";-)

• kasia_t2 Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 09.08.05, 09:43
      Ja nie planowałam ale mam i bardzo sie cieszę że urodziłam w wieku 25 lat.
      Dokończyłam studia po urodzeniu, odchowałam małego i znalazłam pracę. Teraz mam
      28 i powoli zaczynam robić coś dla siebie. Świadomie nie zdecydowałabym się na
      dziecko,chociaż marzy mi sie jeszcze dwójka. Cóż - taka rzeczywistość.
    • alfee Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 09.08.05, 10:05
      Ja mam 26 lat i 6-letnią córkę. Oczywiście to był przypadek:) Jestem
      zadowolona. Rozwiodłam się, mam świetną pracę, od października zaczynam studia
      (trochę mi się obsunęło i mam dopiero licencjat:) i rozglądam się za kupnem
      mieszkania. Żyć nie umierać:))) Tym bardziej, że zanim bym się świadomie
      zdecydowała na dziecko, to już bym chyba miała 40-tkę:)))
      Pozdrawiam wszystkie mamy!
    • Gość: przyszlaMUMI Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 09.08.05, 18:33
      ZAŁOŻYLAM WCZORAJ TEN WATEK I NIE ROZUMIEM CZEMU ZOSTAŁ SKASOWANY?
    • Gość: Cass Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:44
      Ja zawsze planowałam, że urodzę pierwsze dziecko jak będę miała 25 lat :) Ale
      gdy miałam 25 lat to wydawało mi się to strasznie nierealne... W wieku 26 byłam
      jeszcze nie gotowa... tip... itd.. Dziś mam 30 lat i trochę żałuję że nie
      zaszłam w ciążę 5 lat temu :) Ale próbuję :):):):)
    • Gość: kasia Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:50
      ja mam teraz 20 lat. Pierwsze dziecko chciała bym mieć w wieku 23 lat, a drugie
      do 33 lat.A jak bedzie to sie okaże...
      • Gość: Kasia Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.car.michelin.com / 141.194.5.* 09.08.05, 19:13
        Ja mam 26 lat, tyle co moj mąż. Na razie nie planujemy. Chcemy pobyć trochę
        razem, nacieszyć się dorosłością. Dzieci zbytnio nie kochamy, choć pewnie tak
        mówimy, bo nie mamy jeszcze swoich. Gdy patrzę na znajomych w moim wieku,
        ktorzy już mają dzieci, to jakoś mi ich szkoda, że w tak mlodym wieku tyle
        poświęcają; na nic ich nie stać, ze znajomymi się nie spotykają, nigdzie nie
        jeżdżą... Na szczęście każdy ma wybór! Nam jest póki co dobrze tak, jak jesti
        przed 30-tką rodzicielstwo raczej nam nie grozi. Żyć nie umierać!
        • Gość: kalinka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 08:24
          watek faktycznie ciekawy jak dla mnie. mam 28 lat, meza, prace na stale,
          mieszkanie i.. brak instynktu macierzynskiego :(( myslalam, ze to przyjdzie mi
          z czasem i nic. tak trudno mi sie zdecydowac. bylabym wdzieczna losowi, gdyby
          sam o tym zadecydowal. tak jak Kasia wydaje mi sie, ze to duze poswiecenie.
          zycie calkowicie sie zmienia, a mi poki co tak wygodnie..
      • justysia25 Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 09.08.05, 19:18
        Mam 27 lat i dwoje dzieci (5 i 2,5 roku) i cieszę się że już nie muszę tego
        planować. W wieku 30 będę je mieć już troszkę "odchowane" :) No ale gdyby się
        jeszcze kiedyś jedno "zdażyło" to też byłoby OK - choć na razie nie planuję.
        Sytuację mam oczywiście ustabilizowaną.
        Pozdro
    • mamakacprowniczka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 10.08.05, 08:40
      Ja mam 26 lat i 2,5 letniego synka. Jak łatwo policzyć miałam niecałe 24 lata
      rodząc moje dziecko. Kacper jest jak najbardziej planowany, urodziłam go pół
      roku przed obroną pracy magisterskiej, na obronie był ze mną :) Jestem bardzo
      szczęśliwa, że go mam, ale następne dziecko planuję za jakieś 5 lat:)
      Pozdrawiam wszystkie mamy :)
      • Gość: leila Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.08.05, 20:36
        ja urodziłam dzieci w wieku 31 i 34. Wcale mnie nie ciągnęło do tego tematu
        męża jeszcze mniej.Po prostu nie wiedziałam czy chcę mieć dzieci czy nie i
        uznałam, że nie będę ryzykować, fakt trochę do wózków zaglądałam z czystej
        ciekawości. Nie było problemu "kariery" bo jestem pielęgniarką.Nie żałuję, jest
        fajnie, dzieci odchowane.Zdecydowanie nie polecam przeciągania decyzji w czasie
        tj powyżej 35 lat/ nie mówię tu o "wpadkach"/.
    • kleopatryx Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 10.08.05, 20:43
      Mam 30 lat, planuję dziecko za około 10 lat (nawet jeżeli nie będę z nikim
      związana). Myślę, że medycyna będzie wtedy tak zaawansowana, że nie będzie to
      stanowiło problemu. Poza tym bardzo o siebe dbam, jestem na diecie, codziennie
      przez 1,5 h (minimum) uprawiam sport.
      Nie spieszy mi się absolutnie, chcę cieszyć się każdą chwilą młodości, potem
      chcę odmłodzić się dzięki nowemu życiu, które doda mi energii, pasji.
      • Gość: Acha Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.05, 20:48
        ja na twoim miejscu juz bym sie starała o dziecko.Skąd wiesz co bedzie za 10
        lat.Nie chcesz,bo jeszcze nie znalazłaś odpowiedniej osoby.Poznasz,zakochasz się
        i bedziesz chciała dziecko.
      • Gość: leila Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.08.05, 22:29
        moja mama urodziła brat w wieku 40 lat, ja już byłam nastolatką.Gdy brat zaczął
        chodzić do przedszkola prosił mnie ,żebym to ja go odbierała, "bo inne mamy są
        młode", wiem, że to był dla niego stres, mimo, że moja mama trzymała się
        nieżle.Widziałam w szkole średniej na zebraniach takie mamy, nie wiadomo,czy to
        mama czy to babcia.Niby jesteśmy tolerancyjni i otwarci na wszystko, ale pomyśl
        o uczuciach dziecka. Tak na marginesie to moja mama "wpadła"
      • Gość: Zuzka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 62.233.195.* 11.08.05, 00:09
        Nie przesadzajmy, że za 10 lat medynyna się tak rozwinie, że będzie można
        rodzić w wieku i 50 lat. Dziecko będzie mieć 20 lat a Ty 60 - jak babcia, po za
        tym myślisz egoistycznie, dziecko jako Twoje odmłodzenie, jako recepta na
        młodość, a może pomyslisz o dziecku, że niekoniecznie chce mieć mamę 60 letnią
        w wieku 20 lat. Ja mam 26 i jak już wcześniej pisałam na razie w tej chwili nie
        planuję ale na pewno nie będzie to za 15 lat, w wieku 40 lat. Nie wiem jeszcze
        kiedy, może za 3-5 lat. Z medycznego punktu widzenia wiadomo, że najlepiej do
        35 roku życia więc mam jeszcze te 8-9 lat :) Nie chcę później jakichś
        komplikacji, chorego dziecka, obaw itp.
        • kleopatryx Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 11.08.05, 21:47
          Nie zamierzam ulegać stereotypom, że kobieta w wieku lat 60 nie uprawia
          wspinaczki, nie podróżuje i nie jest piękna. Myśląc tak same zamykamy się w
          pewnych szufladkach, z których trudno wyjść. To kwestia podejścia. Jak już
          napisałam staram się żyć aktywnie i taki styl życia zamierzam zaszczepić mojemu
          dziecku. Młodość mentalną. Nie wiem z jakich środowisk wy wowodzicie się, ale
          pośród moich rówieśników wszyscy mają starszych rodziców i jeszcze nigdy nie
          usłyszałam słowa narzekania z tego powodu.
          Niejedna 40 latka uprawiająca sport i dbająca od siebie ma tylko starszą
          metrykę od 25 latki pożerającej ciastka i palącej fajki.
    • Gość: annnka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 00:23
      a mnie uczono na studiach ze najlepiej do 25 roku zycia,wtedy podobno kobieta
      jest najlepiej przygotowana do urodzenia dziecka pod wzgledem fizycznym.Ja mam
      21 chcialabym tak w pare lat po studiach,moze z 3 lata,tak jak jzu bedzie moja
      styuacja materialna,karierowa i partnerska:)ustabilizowana,wiec wypada tak
      ok.27,28 roku zycia
      • Gość: Anka Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 194.246.124.* 12.08.05, 12:19
        przygotowanie pod względem fizycznym niekoniecznie zależy od wieku, tylko od
        kondycji.
    • sylws mam 28 lat... 11.08.05, 00:41
      a dziecko planuje za jakies 5-6 lat. Teraz robie doktorat, moj maz tez i nie
      mamy po prostu czasu ani pieniedzy na dziecko...
    • hennessy1 Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 11.08.05, 08:48
      Ja mam 25 lat w ogóle nie planuje. Nie lubie dzieci. Nie, ja ich nie znosze,
      denerwują mnie. Jak słysze jakiegoś drącego się dzieciaka to aż mnie trzęsie.
      Na szczęście nie wszyscy muszą mieć dzieci. Ja nikogo nie zniechęcam do ich
      posiadania i mam nadzieje, że nikt mnie nie bedzie do tego zachęcał. Są
      ciekawsze rzeczy do roboty w życiu niż podcieranie obsranego tyłka. Pozdrawiam.
      • Gość: Kate Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.communication.com.pl 11.08.05, 09:57
        Ja mam 28. W przyszłym roku zaczynam studia. Mój pratner kończy je za 3 lata i
        dopiero wtedy będziemy mogli sobie pozwolić na tatą ,,przyjemność''. Póki co
        miłość macierzyńska przelewam na jego synka z poprzedniego związku. :-*
        • Gość: ladydana Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 195.205.146.* 11.08.05, 14:02
          3 kolezanki w wieku 20 lat sa w ciazy ;-)
    • Gość: sumire Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: 213.17.128.* 11.08.05, 14:07
      Chciałabym zdążyć przed trzydziestką, ale przy moim trybie życia trudno
      cokolwiek planować, dzieci tym bardziej :) dużo czasu mi nie zostało...
    • Gość: Sineira Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:36
      Chciałam najpierw ustabilizować się zawodowo i wyremontować mieszkanie, więc
      zaplanowałam zajście w ciążę po ukończeniu 30 lat. Dokładniej mówiąc,
      planowałam to wielkie wydarzenie na kwiecień tego roku. Wyszło mi z miesięcznym
      poślizgiem, jestem w 13 t.c.
    • Gość: BiedronkaMC Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.05, 21:04
      mam 20 lat i od października będę studiować na 2 roku. studiów dziennych.
      dziecko chcę mieć. nawet teraz.nic nie stoi na przeszkodzie, bo mężczyzna z
      którym jestem jest wspaniały, kochany, czuły. nawet małe mieszkanie i fakt, że
      prowadzę taki tryb życia jaki prowadzę (studia, kariera, bla bla bla) nie
      odstręczają mnie. nie obawiam się rezygnacji z imrez, pogaduch z kumpelami i
      przesiadywania w kawiarniach z papieroskiem na rzecz pieluszek :) czemu tak się
      śpieszę? bo czuję się gotowa. poza tym mój wybranek ma 40 lat i nie chcę aby po
      dziecko do przedszkola czy szkoły przychodził przy balkoniku ;-)
    • uka_m Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 12.08.05, 09:27
      Miałam 23 lata.Urodziłam zdrowe dziecko,ciąża bez kłopotów.Skończyłam
      studia,pracuję.Drugiego dziecka nie planuję.Mój mąż miał 24 lata kiedy został
      ojcem.A ja wyglądam teraz lepiej niż przed urodzeniem dziecka;to nt urody.
    • Gość: margot Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 15:00
      ja mam 20 lat i jestem w 12tc - planowałam nieco później, ale mimo wszystko
      ciesze sie z Maleństwa :-)
    • mmil_82 Re: W jakim wieku planujecie dzieci? 12.08.05, 15:10
      Między 28 a 31 rokiem mojego życia.
    • Gość: Free nie planuje dzieci IP: *.tele2.pl 12.08.05, 23:46
      bo ich nie znosze :)
      • Gość: kasia Re: nie planuje dzieci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 20:03
        Za 3 miesiace koncze 29 lat, nie mam instynktu macierzynskiego, ciesze sie
        niezaleznoscia i swietym spokojem, za dziecmi nie przepadam. Moj partner ma 25
        lat i o dziecku nie chce slyszec :) Rok temu poczulam "cos", tj. ze moze fajnie
        by bylo miec dzidziusia, ale szybko mi przeszlo. Mam jednak nadzieje, ze za
        jakies 3 lata mi sie zachce, bo mysle, ze jednak lepiej jest urodzic:) No
        zobaczymy.
    • Gość: keira Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 20:31
      ja mam 24 lata, moj partner tyle samo. jestesmy juz dluuugo razem. co do dzieci,
      to nie wiem czy chce w ogole miec swoje - egoistycznie - po prostu przeraza mnie
      bol i to, ze moge byc przez bledy lekarza nieatrakcyjna seksualnie. wiec pewnie
      adoptujemy dziecko, czy dzieci. chociaz sytuacje finansowa i mieszkaniowa mamy
      stabilna i stac nas na dzieci teraz, to jednak chce przynajmniej 10 lat
      poczekac. najpierw spokojnie skonczyc studia, pozniej doktorat i moze, moze
      pozniej. nie wyobrazam sobie siebie teraz z pieluchami.
    • Gość: ja Re: W jakim wieku planujecie dzieci? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 01:27
      w XXI :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka